Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Η Χώρα των Tεράτων» του Maurice Sendak σε όλα τα βιβλιοπωλεία

 

MAURICE SENDAK

Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ

Η Χώρα των Τεράτων του Maurice Sendak,
το βιβλίο που χαρακτηρίστηκε ως «το καλύτερο παιδικό βιβλίο όλων των εποχών»,
κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά
από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.


Με μεγάλη περηφάνια, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν για πρώτη φορά στα ελληνικά το έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα και εικονογράφου Maurice Sendak. Το πρώτο από τα βιβλία του που κυκλοφορεί είναι το εμβληματικό εικονογραφημένο παραμύθι
Η χώρα των τεράτων σε μετάφραση του Γιάννη Παλαβού.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1963 στην Αμερική με τίτλο Where the Wild Things Αre και έκτοτε παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία μέχρι και σήμερα. Συμπεριλαμβάνεται σε κάθε έγκυρη λίστα με τα καλύτερα παιδικά βιβλία, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως «το καλύτερο παιδικό βιβλίο όλων των εποχών» από το περιοδικό Time.

Όταν ο μικρός Μαξ φοράει τη στολή του λύκου και αρχίζει τις σκανταλιές, η μητέρα του τον φωνάζει «ΤΕΡΑΣ!» και τον στέλνει στο δωμάτιό του. Τότε ο Μαξ θυμωμένος θα ξεκινήσει ένα ταξίδι για τη χώρα των τεράτων. Τα τέρατα θα τον ανακηρύξουν βασιλιά τους και θα αρχίσουν μαζί του τον ΚΑΚΟ ΧΑΜΟ! Όμως, μετά τον κακό χαμό, ο Μαξ θα επιθυμήσει το σπίτι του.
Και το ταξίδι της επιστροφής θα ξεκινήσει…
 
Σύμφωνα με βιβλιοθηκονόμους, κριτικούς, δημοσιογράφους αλλά και εκπαιδευτικούς απ’ όλο τον κόσμο, Η χώρα των τεράτων είναι ένα βαθύτατα συμβολικό παραμύθι, που μιλάει για τις εσωτερικές συγκρούσεις και την επανόρθωση. Μέσα από τις εκφραστικές εικόνες του βιβλίου, συναντάμε τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας, με όλες τις κρυφές μας επιθυμίες, και την επαναφορά μας στο φως με οδηγό την αγάπη και τη φροντίδα.

Η χώρα των τεράτων έχει πουλήσει πάνω από 25.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως, τη δεκαετία του 1980 έγινε όπερα, ενώ το 2009 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Spike Jonze.

Ο Μορίς Σέντακ (Maurice Sendak) γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1928 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του ήταν Εβραίοι μετανάστες από την Πολωνία. Η απώλεια πολλών συγγενών του κατά τη διάρκεια του  Ολοκαυτώματος τον σημάδεψε και επηρέασε σημαντικά την καλλιτεχνική του έκφραση.
Το 1972, ο Σέντακ μετακόμισε στο Κονέκτικατ όπου και πέθανε το 2012 λίγο πριν κλείσει τα 84 του χρόνια. Στον επικήδειό του στους New York Times αναφέρεται ως «ο πιο σημαντικός δημιουργός παιδικών βιβλίων του 20ού αιώνα».
Ο συγγραφέας Neil Gaiman σημειώνει: «Ήταν μοναδικός, παράξενος, ευφυής, σοφός, μαγικός. Έκανε τον κόσμο καλύτερο με την τέχνη του».
Ο Μορίς Σέντακ τιμήθηκε το 1964 με το βραβείο Caldecott Medal για τη Χώρα των τεράτων, ενώ το 1970 του απονεμήθηκε το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Hans Christian Andersen Award for Illustration) για την προσφορά του ως εικονογράφου βιβλίων για παιδιά.

Το 1983 έλαβε το βραβείο Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ (Laura Ingalls Wilder Award) της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών για το σύνολο του έργου του και το 1996 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών των ΗΠΑ (National Medal of Arts) ως αναγνώριση για τη συμβολή του στην αμερικανική τέχνη. Το 2003 του απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο στη Μνήμη της Άστριντ Λίντγκρεν (Astrid Lindgren Memorial Award), διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας που θέσπισε η σουηδική κυβέρνηση.
Εκτός από τη Χώρα των τεράτων, το έργο του Μορίς Σέντακ περιλαμβάνει τα εικονογραφημένα βιβλία Kenny’s Window, Very Far Away, The Sign on Rosie’s Door, Nutshell Library (που αποτελείται από τα βιβλία Chicken Soup with Rice, Alligators All Around, One Was Johnny και Pierre), Higglety Pigglety Pop! οr There Must Be More to Life, In the Night Kitchen, Outside Over There, We Are All in the Dumps with Jack and Guy και Bumble-Ardy. Ο Σέντακ εικονογράφησε και τη σειρά βιβλίων Little Bear που έγραψε η Else Holmelund Minarik και η οποία θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος σε μετάφραση του Γιάννη Παλαβού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου