Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θεατρικές Συνδέσεις από τη Fabrica Athens

 


Καλοκαιρινό Θεατρικό Σεμινάριο «Θεατρικές Συνδέσεις 2»

στη Μεθώνη της Μεσσηνίας για δεύτερη χρονιά από τη Fabrica Athens.

 

Η Πολύ-δραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens διοργανώνει για 2η συνεχόμενη χρονιά το καλοκαιρινό, θεατρικό σεμινάριο «Θεατρικές Συνδέσεις» στη παραθαλάσσια πόλη Μεθώνη της Μεσσηνίας. Από 1 έως 8 Αυγούστου, εκπαιδευτές της Fabrica Athens, βασισμένοι στη θεατρική πρακτική που έχουν αναπτύξει «Θέατρο της Έρευνας», θα πραγματοποιήσουν ένα σεμινάριο θεατρικής έρευνας και δημιουργίας κοντά στη φύση, στους κατοίκους και τους παραθεριστές του μεσσηνιακού θέρετρου.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία:

• Να συνδυάσουν τη θεατρική έρευνα και δημιουργία στη φύση με τις καλοκαιρινές τους διακοπές

• Να συνδεθούν με τον τόπο και τους κατοίκους της Μεθώνης μέσα από την τέχνη του θεάτρου

• Να γνωρίσουν την πρακτική της ομάδας «Θέατρο της Έρευνας»

 

Λίγα λόγια για το Θέατρο της Έρευνας

Το Θέατρο της Έρευνας συνιστά μια θεατρική πρακτική που έχει αναπτύξει η Fabrica Athens από το 2012, στην οποία χρησιμοποιούνται πρωτότυπες τεχνικές που αντλούν στοιχεία από τις μεθόδους των Jerzy Grotowski, Konstantin Stanislavski, Eugenio Barba, Giles Forman, Suzan Batson, Augusto Boal, Kitt Johnson και Tadashi Suzuki. Η πρακτική χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση ηθοποιών και performer, αλλά και ως εργαλείο Εφαρμοσμένου Θεάτρου σε σωφρονιστικά ιδρύματα, προγράμματα ανταλλαγής νέων, camp μεταναστών κ.ά., προσαρμόζοντας τις τεχνικές του στην εκάστοτε ομάδα προς μια απελευθερωτική και μεταμορφωτική εμπειρία.

Στόχοι του Σεμιναρίου

Κύριος στόχος του θεατρικού σεμιναρίου είναι η ανταλλαγή και η δημιουργία συνδέσεων μεταξύ του τόπου της Μεθώνης, των συμμετεχόντων και των διοργανωτών. Αυτό θα επιτευχθεί με την δημιουργία και την πραγματοποίηση δράσεων και δρώμενων για το κοινό της επαρχιακής πόλης, που θα έχουν σημείο αναφοράς το θεατρικό σεμινάριο. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να μοιραστούν στιγμές δημιουργίας και αναψυχής 24/7, καθώς η εμπειρία του σεμιναρίου στη φύση, περιλαμβάνει τη διαμονή τους στο Camping Methoni (10 βήματα, κυριολεκτικά, από την αμμώδη παραλία) και επισκέψεις σε σημεία και μνημεία ιστορικής σημασίας και φυσικής ομορφιάς.

Επιπλέον, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, σκοπός των θεατρικών εργαστηρίων και των δραστηριοτήτων του σεμιναρίου είναι να διερευνηθεί η έννοια της «μετάβασης» σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, το θέατρο θα αποτελέσει το όχημα, ώστε οι συμμετέχοντες να συνδεθούν με τον τόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Μεθώνης, η οποία αποτέλεσε σημείο ορόσημο το 1821 κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης.

Θεατρικές Συνδέσεις 2

Μέσα σε 8 ημέρες οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν από το μηδέν μια performance για τους κατοίκους και τους παραθεριστές της περιοχής, εμπνευσμένοι από την ίδια την περιοχή. Επιπλέον, η ομάδα της Fabrica Athens θα πραγματοποιήσει εργαστήρια και δρώμενα για αυτούς, στα οποία οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν μέρος από την μεριά του κοινού ή των εμψυχωτών / καλλιτεχνών, αποκομίζοντας επιπρόσθετη εμπειρία στη θεατρική τους εκπαίδευση και έρευνα.

Το θεατρικό training θα έχει ως αφετηρία το σώμα (κιναισθησία, ενδυνάμωση, πλαστικότητα, σώμα και ήχος) και θα περιλαμβάνει τεχνικές από παγκόσμια αναγνωρισμένες θεατρικές μεθόδους και πρακτικές, όπως αυτές των Jerzy Grotowski, Eugenio Barba, Yoga κ.α., και τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο Θέατρο της Έρευνας.

Συμπληρωματικά, πέρα από την ενδυνάμωση και την ανέλιξη των εκφραστικών μέσων των συμμετεχόντων, η θεατρική τους εκπαίδευση θα αποκτήσει και κοινωνική διάσταση, χρησιμοποιώντας άμεσα και πρακτικά το θέατρο ως πολιτισμικό και κοινωνικό εργαλείο για τη δημιουργία συνδέσεων με των τόπο και τους ανθρώπους του.

Βασικός εκπαιδευτής του σεμιναρίου είναι ο εισηγητής – δημιουργός του Θεάτρου της Έρευνας, Φάνης Κατέχος. Δίπλα του θα βρίσκεται και η performer - trainer της Fabrica Athens, Giovanna Michaliadi Sarti, αλλά και εκπαιδευόμενοι στο «Θέατρο της Έρευνας», οι οποίοι θα αναλάβουν επιλεγμένα κομμάτια της εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, με αφορμή την Λαγκαστριανή ή αλληλοδιδακτική μέθοδο διδασκαλίας, η οποία πρωτο-καθιερώθηκε στη Μεθώνη.

Το σεμινάριο γίνεται με την υποστήριξη των Πολιτιστικός Σύλλογος Μεθώνης, Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης και Ανεξάρτητη Κίνηση Δημοτών Μεθώνης «μεθωΝΕΟΙ».

 

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο

Το καλοκαιρινό, θεατρικό σεμινάριο «Θεατρικές Συνδέσεις» απευθύνεται σε καλλιτέχνες (performer, ηθοποιούς, χορευτές κ.ά.), σπουδαστές παραστατικών και άλλων τεχνών, αλλά και σε ανθρώπους με μικρότερη εμπειρία στις (παραστατικές) τέχνες, που έχουν τη διάθεση και τη διαθεσιμότητα να εργαστούν εντατικά σε μια δυναμική ομάδα με άξονα το θέατρο.

Τρόπος Συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν email με θέμα «Θεατρικές Συνδέσεις» στην ηλεκτρονική διεύθυνση researchtheater@gmail.com. Στο email χρειάζεται να επισυνάπτονται τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Βιογραφικό Σημείωμα

2. Πρόσφατη Φωτογραφία (Πορτραίτο)

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και τις 19 Ιουλίου. Όσες αιτήσεις δεν περιλαμβάνουν τα παραπάνω στοιχεία ή/και είναι ληξιπρόθεσμες, θα θεωρούνται άκυρες. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν απάντηση για τη συμμετοχή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Τίτλος σεμιναρίου:

Θεατρικές Συνδέσεις 2

Τόπος διεξαγωγής:

Μεθώνη, Μεσσηνίας

Ημερομηνίες:

31/07 – 08/08/2021

(31/07– ημέρα προσέλευσης, 08/08 – ημέρα αποχώρησης, 01 – 07/08 διάρκεια σεμιναρίου)

Συνολικές ώρες σεμιναρίου:

40 ώρες

Κόστος Σεμιναρίου (περιλαμβάνεται η συμμετοχή στα εργαστήρια του σεμιναρίου, η διαμονή και οι επισκέψεις σε ιστορικά - φυσικά μνημεία):

190 ευρώ (early bird – εξόφληση μέχρι τις 19/07, καθώς και για φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, φοιτητές δραματικών σχολών και ηθοποιούς με ατέλεια ΣΕΗ) ή

220 ευρώ (για εξόφληση μέχρι τις 25/07)

Πληροφορίες – Αιτήσεις:

Email: researchtheater@gmail.com

Τηλέφωνο.: 210 34 11 651 (Δευτ. – Παρ.: 12:00 – 16:00)

Covid-19

Για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν από τις αρμόδιες αρχές την περίοδο της πραγματοποίησής του. Σε περίπτωση ακύρωσης ή αδυναμίας πραγματοποίησης της εκδήλωσης, λόγω των κρατικών αποφάσεων που σχετίζονται με την πανδημία, θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα