Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

EL SISTEMA GREECE: THE LULLABY PROJECT

 Το El Sistema Greece είναι ένα εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης (ΑΜΚΕ) το οποίο από το 2016 προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά -ανεξαρτήτως εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας- χάρη στη μουσική και τη συμμετοχή τους σε μουσικά σύνολα αποκτούν εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον και αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Το εκπαιδευτικό μοντέλο του El Sistema Greece εφαρμόζει την πρωτοποριακή διδακτική μέθοδο του κοινωνικού προγράμματος El Sistema της Βενεζουέλας, που υιοθέτησαν 60 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει αναγνωριστεί, μεταξύ άλλων, από τη UNICEF για την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της παιδικής εγκληματικότητας και επιδιώκει να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει, φέρνοντας κοντά όλα τα παιδιά και τις διαφορετικές ομάδες που συμμετέχουν, στοχεύοντας στην κοινωνική τους ενσωμάτωση. Το El Sistema Greece είναι το πρώτο και το μόνο που έχει την επίσημη αναγνώριση και υποστήριξη του ElSistema της Βενεζουέλας. 


  



Ο οργανισμός μας δραστηριοποιείται στην Αττική (Κυψέλη, Κέντρο Απασχόλησης «Δημήτρειο» στο Μοσχάτο, προσφυγικές δομές Ελαιώνα και Σκαραμαγκά) και την Κόρινθο (Καλογεροπούλειο Ωδείο και προσφυγική δομή Κορίνθου). Περισσότεροι από 2,500 μαθητές έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματά μας από το 2016, ενώ σε κανονική -δια ζώσης- λειτουργία έχουμε περίπου 350 παιδιά που παρακολουθούν συνολικά 75 ώρες μαθημάτων σε εβδομαδιαία βάση. Παράλληλα με τις μικρότερες ορχήστρες και χορωδίες στις διάφορες δομές μας, έχουμε την μεγάλη μας ορχήστρα (ElSistema Greece Youth Orchestra) και χορωδία (ElSistema Greece Youth Choir) που αποτελούνται από τα πιο προχωρημένα παιδιά από όλες τις δομές μας, ηλικίας από 8 έως 26 ετών. Η Ορχήστρα μας κάνει πρόβες κάθε Σάββατο στα Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα στον Άλιμο και πραγματοποιεί εμφανίσεις και συναυλίες σε μερικά από τα μεγαλύτερα συναυλιακά κέντρα της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και έχουν συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως: Joyce DiDonato, Il Pomo d’ Oro, MOYSA, Yale Alumni Chorus, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ κ.α. 



  


Έρχεται και η μεγάλη συναυλία του El Sistema Greece με τον Blend Mishkin και τη reggae soul μπάντα του στο Ηρώδειο στις 5/7, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.  





 



The Lullaby Project


 


Ο μουσικός θεσμός για την πιο μεγάλη αγάπη


επιστρέφει για τέταρτη χρονιά


στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)


 


σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece 


και το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης


 


Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 19.30


σε ζωντανή μετάδοση από την Εναλλακτική Σκηνή*


 


 


Συμμετέχουν γνωστοί συνθέτες και τραγουδιστές


(Κατερίνα Πολέμη, Κατερίνα Ντούσκα, Θοδωρής Οικονόμου, Γιωργής Μανωλάκης, Άρτεμις Μπόγρη κ.α.)

 


 


* Η συναυλία θα μεταδοθεί live στο snfcc.org/TheLullabyProject2021,


στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC, καθώς και στο κανάλι του στο YouTube


Το Lullaby Project επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά Δευτέρα 14 Ιουνίου 19.30 Ζωντανή μετάδοση από το ΚΠΙΣΝ Το Lullaby Project, η μουσική γιορτή της πιο μεγάλης αγάπης, επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε σύμπραξη με το εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece και το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και καθιερώνεται ως μουσικός θεσμός. 


Στη φετινή εκδοχή του, οι καταξιωμένοι Έλληνες συνθέτες Γιώργος Δούσης, Αλέξανδρος Δρόσος, Θοδωρής Οικονόμου, Γιώργος Μανωλάκης, Κατερίνα Ντούσκα, Κατερίνα Πολέμη, Έλενα Χούντα και ο Jorge Diaz από τη Βενεζουέλα, τόπο καταγωγής του El Sistema, αφουγκράζονται αφηγήσεις και συναισθήματα και αναλαμβάνουν να τα μεταγράψουν σε νότες, δημιουργώντας πρωτότυπες μουσικές ιστορίες. Ένα ζευγάρι που αποφάσισε να μεγαλώσει την τετραμελή οικογένειά του υιοθετώντας ένα παιδί, μία γυναίκα που μαθαίνει από την αρχή τον κόσμο χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο που τον αντιλαμβάνεται ο γιος της, γυναίκες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε προσφυγικά κέντρα ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο, μία μητέρα που βίωσε τη μεγαλύτερη απώλεια και συνεχίζει χάρη στα δώρα της μεγαλύτερης αγάπης, μία γυναίκα που, έχοντας εργαστεί για χρόνια στο πλευρό εκατοντάδων παιδιών, ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το πρώτο της μωρό, ένας πωλητής του περιοδικού δρόμου “Σχεδία” που μαθαίνει στα παιδιά του να αγαπούν τους ανθρώπους, μία γυναίκα που στα 13 της χρόνια αποχωρίστηκε το σπίτι της αναζητώντας μία καλύτερη ζωή και μεγαλώνοντας τα μωρά μιας άλλης οικογένειας έγινε μέλος της και η ίδια και μια μητέρα από τη Βενεζουέλα που ζει στο απόλυτο σκοτάδι με οδηγό το φως της αγάπης της για το μωρό της είναι οι πρωταγωνιστές των οκτώ ιστοριών του φετινού Lullaby Project. 


Οι ιστορίες αυτές θα παρουσιαστούν στο κοινό τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, στις 19.30 σε ζωντανή μετάδοση από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με αφηγήτρια την Ελιάνα Χρυσικοπούλου. Η Κατερίνα Ντούσκα και η Κατερίνα Πολέμη θα ερμηνεύσουν τις συνθέσεις τους, ενώ με τη φωνή τους θα εμπλουτίσουν τη συναυλία η μεσόφωνος της ΕΛΣ, Άρτεμις Μπόγρη, η Ειρήνη Τζαμτζή και η νεαρή ηθοποιός Δανάη Βασιλοπούλου. Με την ορχήστρα θα συμπράξει επί σκηνής η 21χρονη Αλεξάνδρα Κερλίδου, μαθήτρια του ψηφιακού οργάνου EyeHarp, που επιτρέπει την εκτέλεση μουσικών κομματιών με τα μάτια. Το ιδιαίτερο κοινωνικό πρόγραμμα Lullaby Project γεννήθηκε το 2011 στη Νέα Υόρκη από το Weill Music Institute του Carnegie Hall, φέρνοντας σε επαφή νέες μητέρες και εγκύους από ευπαθή κοινωνικά περιβάλλοντα με επαγγελματίες μουσικοσυνθέτες, με στόχο να γράψουν και να τραγουδήσουν μαζί νανουρίσματα στα μωρά τους. Κάθε χρόνο τα τραγούδια αυτά παρουσιάζονται στις περίφημες συναυλίες του Lullaby Project στις οποίες έχουν συμμετάσχει καλλιτέχνες όπως η διάσημη μεσόφωνος Joyce DiDonato, η Fiona Apple, η Natalie Merchant κ.ά. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για επίτευξη κοινωνικής ένταξης μέσω της μουσικής, το Carnegie Hall συνεργάζεται από το 2018 με το El Sistema Greece για την υλοποίηση της ελληνικής εκδοχής του Lullaby Project, όπου το El Sistema Greece καινοτομεί και διευρύνει το πρόγραμμα πέρα από τη μητρότητα και τη βιολογική σχέση, συμπεριλαμβάνοντας ιστορίες γονεϊκής αγάπης σε κάθε της μορφή, αφιερωμένες στα μεγαλύτερα μικρά θαύματα της ζωής: τα παιδιά. Παρουσίαση / Αφήγηση: Ελιάνα Χρυσικοπούλου Σκηνοθετική επιμέλεια βίντεο: Αλέξανδρος Μερκούρης Τραγουδούν: Δανάη Βασιλοπούλου, Άρτεμις Μπόγρη, Κατερίνα Ντούσκα, Κατερίνα Πολέμη, Ειρήνη Τζαμτζή Μουσική Διεύθυνση: José Ángel Salazar Marín Διεύθυνση Χορωδίας: Βάγια Παπαγιαννοπούλου Με τη συμμετοχή μελών της χορωδίας El Sistema Greece Youth Choir Τη συναυλία μπορείτε να παρακολουθήσετε live στο snfcc.org/TheLullabyProject2021, στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC καθώς και στο κανάλι του στο YouTube. 

Για περισσότερες πληροφορίες: Σέβη Ματσακίδου | 6944306187 | sevi@elsistema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα