Νίκος Κοτζιάς: Η Λογική της Λύσης

 

Το βιβλίο του Νίκου ΚοτζιάΗ Λογική της Λύσης είναι μια τοιχογραφία του «Μακεδονικού-Ονοματολογικού» προβλήματος και της λύσης του.



Σύντομα στα βιβλιοπωλεία

Το βιβλίο αναφέρεται στο πρώτο μέρος σε προβλήματα μεθοδολογίας και στις στρατηγικές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Στην ιστορία του Ονοματολογικού και την γεωπολιτική διάσταση και σημασία του. Στο δεύτερο και τρίτο μέρος τεκμηριώνονται τα «υλικά» του προβλήματος και η οικοδόμηση της λύσης. Εξηγείται η σημασία των θεωρητικών σχολών και οι πρακτικές μεταβολές που επιφέρουν σε θέματα-κλειδιά, όπως αλυτρωτισμόςονοματολογίαιθαγένεια και ταυτότητα (μετάβαση από το εγώ και το άλλος στην αναγνώριση), εμπιστοσύνη και δυσπιστία, έθνος-εθνικό κράτος και εθνικισμός, αμυντικός εθνικισμός και πατριωτισμός. Στο τέταρτο μέρος αναλύονται οι διαπραγματεύσεις στο διάστημα 1991-2015. Αποκαλύπτονται μυστικές διαπραγματεύσεις και υποχωρήσεις. Αξιολογείται η μη κατανόηση των αλλαγών που συντελούνταν στην τότε FYROM και στην περιοχή γενικότερα. Τέλος, στο πέμπτο μέρος, επεξηγούνται οι θεωρίες διαπραγματεύσεων και αναπαρίσταται η καθ’ αυτό διαπραγμάτευση που οδήγησε στη Λύση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εξηγείται η μετακίνηση της διαπραγμάτευσης από μια άγονη μάχη θέσεων στα πραγματικά συμφέροντα των δύο πλευρών.

Το βιβλίο καταγράφει βήμα προς βήμα τις διαπραγματεύσεις, τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις τους, που οδήγησαν σε έναν έντιμο συμβιβασμό από τον οποίο η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη, όπως και όλη η περιοχή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".