Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης | Νάξος | Εκδηλώσεις και Εργαστήρια | Καλοκαίρι 2020

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Νάξος

Καλοκαίρι 2020 | Πρόγραμμα Εργαστηρίων και Εκδηλώσεων

 

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει κι αυτό το καλοκαίρι, για 5η συνεχόμενη χρονιά, μια σειρά εκδηλώσεων και εργαστηρίων στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει το γραφείο του συγγραφέα, προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, πορτρέτα, σκίτσα, μετάλλια, πλακέτες και αρχειακό υλικό, πολύτιμη και ευγενική δωρεά της κόρης του, Κατερίνας Καμπανέλλη. Επίσης, μπορεί να μελετήσει όλα τα έργα του που έχουν εκδοθεί, μελέτες και για το έργο του, μεταφράσεις έργων του και να δει ψηφιοποιημένες συνεντεύξεις του και ταινίες στις οποίες έγραψε το σενάριο ή σκηνοθέτησε.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και του αυστηρού υγειονομικού πρωτόκολλου για τα Μουσεία και τους κλειστούς χώρους, αυτό το καλοκαίρι εγκαινιάζεται μια σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων. Έτσι δίνεται η δυνατότητα αφενός να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι και αφετέρου εξασφαλίζεται η δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν ενδιαφερόμενοι από τις Κυκλάδες και από όλη την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η είσοδος στο Μουσείο αλλά και η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις και τα εργαστήρια είναι δωρεάν.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020

1.     Η ταινία της Τετάρτης. Από τη σκηνή στην οθόνη.                                                     Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου.

Κάθε Τετάρτη θα προβάλλεται μια ταινία βασισμένη σε έργα του κλασικού ρεπερτορίου.

Στον Προαύλιο Χώρο της Πρώην Σχολής Ουρσουλινών.

Με την τήρηση όλων των μέτρων που ισχύουν για δράσεις σε εξωτερικούς χώρους.

Ώρα 21.00 (Από Τετάρτη 12 Αυγούστου μέχρι και Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020).

 

2.     Ανάγνωση θεατρικού έργου.

Γνωριμία με ένα ακόμα θεατρικό κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και συζήτηση πάνω στους θεματικούς άξονες που αναφέρονται σ’ αυτό.

Σε εξωτερικό χώρο και ημερομηνία που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σε σκηνοθετική επιμέλεια Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.

 

3.     Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής.                                                                                      Για πέμπτη χρονιά οργανώνεται το εργαστήρι θεατρικής γραφής. Το εργαστήρι θα γίνει διαδικτυακά κι έχει τίτλο: «Άμα τελειώσει ο πόλεμος μη με ξεχάσεις».

Μέσα από στοιχεία της βιογραφίας του Ιάκωβου Καμπανέλλη αλλά και μέσα από τους ήρωες των θεατρικών του έργων, θα ξεναγηθούμε στις πολλές περιπέτειες της ζωής του. 

Το έργο θα έχει τη μορφή ενός ορατορίου, μιας αυτοβιογραφικής «επιθεώρησης» ακολουθώντας τη δομική ιδέα του «Μεγάλου μας Τσίρκου», με μουσικά περάσματα από τα τραγούδια που γράφτηκαν σε δικούς του στίχους και μουσικές που καθόρισαν τον «αιώνα» του και την ιστορία.

Με την ηθοποιό και θεατρική συγγραφέα Μαρία Κυριάκη.

 

Διάρκεια: 32 ώρες. 2 φορές την εβδομάδα από 2 ώρες. Συνολική διάρκεια: 2 μήνες.

Πρώτη συνάντηση: Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 και ώρα 20.00

 

4.     Εργαστήρι Συγγραφής Σεναρίου

Ξεκινάει για πρώτη χρονιά εργαστήρι συγγραφής σεναρίου. Το εργαστήρι θα γίνει διαδικτυακά κι έχει τίτλο: «Πόρτα κλειστή με σιδεριά διπλά μανταλωμένη». Ιστορίες για τον εγκλεισμό.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την περιπέτεια της συγγραφής ενός σεναρίου, να αντλήσουν από τη συνεργασία και την επικοινωνία, να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να εντρυφήσουν στο έργο και τις ξεχωριστές ποιότητες του Ιάκωβου Καμπανέλλη, του συγγραφέα που άφησε το αποτύπωμά του έντονο στον 20ό αιώνα.

Με την ηθοποιό και συγγραφέα Μαρία Κυριάκη.

 

Διάρκεια: 32 ώρες. 2 φορές την εβδομάδα από 2 ώρες. Συνολική διάρκεια: 2 μήνες.

Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση: Παρασκευή8 Αυγούστου 2020 και ώρα 20.00

 

 

5.     Εργαστήρι σκηνοθεσίας κινηματογράφου

Για πρώτη φορά ξεκινά και το εργαστήρι σκηνοθεσίας κινηματογράφου.

Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με την πρoπαραγωγή, με την κυρίως πρoεργασία, με το γύρισμα και με την μεταπαραγωγή (post production).

Θα αναλύσουν τεχνικά και καλλιτεχνικά θέματα που απασχολούν όλη τη διαδικασία κατασκευής μιας ταινίας.

Θα δοθούν παραδείγματα και αν είναι εφικτό (εξαρτάται από την δυνατότητα των συμμετεχόντων)θα γίνουν και μερικές κατασκευαστικές ασκήσεις.

Στο τέλος και με τη συμμετοχή του εργαστηρίου «Συγγραφή σεναρίου» θα οδηγηθούν στην παραγωγή μίας ή περισσοτέρων ταινιών μικρού μήκους, ώστε να μπορέσει να γίνει ορατό το αποτέλεσμα όλης αυτής της εκπαιδευτικής διαδρομής.

Με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Παντελιά.

Διάρκεια: 20 ώρες. 2 φορές την εβδομάδα από 2 ώρες.

Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020 και ώρα 17.00

 

 

6.     Εργαστήρι σκηνογραφίας

Επίσης για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι Ιστορίας Σκηνογραφίας και Ιστορίας Ενδύματος. Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τις μορφές του θεατρικού χώρου και του ενδύματος, μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο.

Με τη σκηνογράφο – ενδυματολόγο Κατερίνα Καμπανέλλη.

 

Διάρκεια: 20 ώρες. 2 φορές την εβδομάδα από 2 ώρες

Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση: Πέμπτη 03 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 18.00

 

 

7.     Να γράψουμε ένα παραμύθι;

Με αφορμή το ανέκδοτο θεατρικό παραμύθι του Ιάκωβου Καμπανέλλη: «Το δάσος του κακού» και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας προσφέρει η νέα τεχνολογία, πραγματοποιούμε και φέτος το εργαστήρι μας, το οποίο αποκτά μια νέα μορφή: διαδικτυακή. Έχοντας ως βάση το έργο του μεγάλου Νάξιου συγγραφέα, γράφουμε τις δικές μας ιστορίες και τις συνθέτουμε για να δημιουργήσουμε ένα καινούριο παραμύθι!

Με την ηθοποιό και θεατρική συγγραφέα Γεωργία Παρασκευά.

 

Χρονική διάρκεια εργαστηρίου: 10 ώρες (2 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα).

Για παιδιά (από 8-12 χρόνων).

Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση: Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 και ώρα 12.00

 

 

8.     Κάνω το ποίημα εικόνα

Δημιουργούμε τις δικές μας εικόνες με αφορμή τα μελοποιημένα ποιήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Μολύβι, χαρτί, χρώματα, πινέλα και με οδηγό τη φαντασία μας θα δημιουργήσουμε την εικόνα του καλοκαιριού στο Αιγαίο.

Ένα εικαστικό εργαστήρι εξ αποστάσεως.

Με την φωτογράφο – εικαστικό: Κική Ημέλλου.

 

Χρονική διάρκεια εργαστηρίου: 10 ώρες (2 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα).

Για παιδιά (από 8-12 χρόνων).

Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση: Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 και ώρα 12.00

 

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια στα τηλέφωνα: 2285023619 και στο τηλ. 6932460616 τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

 

Οργάνωση Εργαστηρίων – Εκδηλώσεων Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

 

Ιnfo:

Τοποθεσία: Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, περιοχή Γρόττα, Χώρα - Νάξος (Δίπλα στο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης).

Ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα – Σάββατο και ώρες: 11.00 – 14.00 και 19.00 – 22.00

Τιμή εισιτηρίου: Είσοδος ελεύθερη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 2285023619

Email: kambanellismuseum@naxos.gov.gr

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα