Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ionesco Blues", μια παράσταση βασισμένη στο έργο "Το παιχνίδι της σφαγής" του Ε.Ιονέσκο | Σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου | Τον Μάιο στο "Μεταξουργείο"


IONESCO BLUES


μια τραγική φάρσα βασισμένη στο έργο του Ευγένιου Ιονέσκο
«Το παιχνίδι της σφαγής» 

Σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου

Θέατρο Μεταξουργείο
(Ακαδήμου 14, Αθήνα)


Για 8 παραστάσεις:

Δευτέρα και Τρίτη
4-5, 11-12, 18-19 και 25-26 Μαΐου 2020



*«Με αυτήν την παράσταση που έγινε και γίνεται, μέσα από τα σεμινάρια θεατρικής παιδείας που άρχισα με 25 «μαθητές» τον Ιανουάριο του 2020, (σε δυο τμήματα) θέλω να γιορτάσω τον Μάιο που μας έρχεται τα πενήντα χρόνια μου στο θέατρο και να ανοίξω ένα νέο κύκλο στην ζωή μου». * [Απόσπασμα από το σκηνοθετικό σημείωμα της Σοφίας Φιλιππίδου]


Ionesco Blues είναι ο τίτλος της παράστασης που θα παρουσιαστεί, τα τέσσερα Δευτερότριτα του Μαΐου στο Θέατρο Μεταξουργείο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου και η οποία βασίζεται στο έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Το Παιχνίδι της Σφαγής».

Η θεατρική αυτή δουλειά αποτελεί τον καρπό των σεμιναρίων θεατρικής παιδείας  της Σοφίας Φιλιππίδου σε ηθοποιούς κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο (Ιανουάριος, Φεβρουάριος - Μάρτιος) καθώς και των εντατικών προβών που θα ακολουθήσουν.

Στην παράσταση παίζουν (σε διπλή διανομή δύο ομάδων/εναλλάξ) οι συμμετέχοντες ηθοποιοί των σεμιναρίων. 

Λίγα λόγια για το έργο και το Θέατρο του Παραλόγου

Στο θέατρο του Παραλόγου δεν υπάρχει υπόθεση, δεν υπάρχει μήνυμα, ούτε χαρακτήρες. Αυτή είναι και η  διονυσιακή ελευθερία που προσφέρει το νέο ρεύμα, που κάνει την εμφάνιση του με την  σχολή του Παρισιού αρχικά στη Γαλλία (με το δοκίμιο «Ο μύθος του Σίσυφου» του Αλμπέρ Καμύ) - την δεκαετία του ‘50. Ο θεός πέθανε! Μια κατάσταση σύγχυσης εξαιτίας της έλλειψης σκοπού σε οτιδήποτε κάνουμε, προκαλεί  ένα μεταφυσικό άγχος, μια προσπάθεια ανεύρεσης νοήματος ακριβώς και εξαιτίας της έλλειψης νοήματος.

Ο Ευγένιος Ιονέσκο (EugenIonescu, 26 Νοεμβρίου 1909 -28 Μαρτίου 1994) ήταν Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας, από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Θεάτρου του Παραλόγου.  Αν κι έγραψε στη γαλλική γλώσσα θεωρείται από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους της διανόησης της Ρουμανίας. Στα έργα του, ο Ιονέσκο διακωμωδεί τις πιο κοινότοπες καταστάσεις, ενώ απεικονίζει τη μοναξιά του ανθρώπου και την ασημαντότητα της ύπαρξής του. Ο ίδιος αποκαλεί τις κωμωδίες του «αντι-έργα» και τα δραματικά του  «ψευτοδράματα» ή «τραγικές φάρσες» γιατί έλεγε: το κωμικό είναι τραγικό κι η τραγωδία του ανθρώπου γελοία». 

Υπόθεση του έργου
Σε μια πόλη εξαιτίας μιας άγνωστης ασθένειας, που προκαλείται από έναν θανατηφόρου ιό, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει και πεθαίνουν και εξ’ αυτού του ανεξήγητου κακού  παρουσιάζουν αλλοπρόσαλλες  συμπεριφορές  σύγχυσης και πανικού.  

            ** «Δεν πρόκειται εδώ για μεμονωμένες περιπτώσεις, ένας νεκρός αποδώ ένας νεκρός από κει – όχι! Αυτό, θα μπορούσαμε να το παραβλέψουμε στο κάτω-κάτω… ή να το αποδώσουμε στην τύχη. Οι νεκροί πολλαπλασιάζονται συστηματικά. Ο θάνατος ακολουθεί τη φορά γεωμετρικής προόδου. Θεωρούμε ολότελα παράλογη και αδικαιολόγητη την επίσκεψη αυτής της συμφοράς. Δεν υπάρχει κανένα αίτιο, απλούστατα. Απλούστατα οι άνθρωποι πεθαίνουν έτσι στην τύχη. Οι θάνατοι αυτοί δεν υπακούουν σε καμία νομοτέλεια».  

**απόσπασμα από το έργο

*Σημείωμα του σκηνοθέτη

Η παράσταση ΙΟΝΕSCO BLUES, μια τραγική φάρσα, στηρίζεται πάνω στο έργο «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ιονέσκο και σε τρία κείμενα που λειτουργούν σαν χορικά: ένα από τις Βάκχες του Ευριπίδη, ένα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή  και ένα απόσπασμα από το “Μόμπι Ντικ” του Χέρμαν Μέλβιλ.


Με αυτήν την παράσταση που έγινε και γίνεται, μέσα από τα σεμινάρια θεατρικής παιδείας που άρχισα με 25 «μαθητές» τον Ιανουάριο του 2020, (σε δυο τμήματα) θέλω να γιορτάσω τον Μάιο που μας έρχεται τα πενήντα χρόνια μου στο θέατρο και να ανοίξω ένα νέο κύκλο στην ζωή μου. 

Πιστεύω πως για όλους μας η νέα δεκαετία που αρχίζει δειλά, είναι μια καλή ευκαιρία για σκέψη και περισυλλογή. Στις αχνές ζώνες του ορίζοντα διαγράφεται η ανάγκη για έναν άλλο τρόπο ζωής, πιο φιλικό προς την φύση μέσα μας και προς το περιβάλλον. Στην ανατολή μιας νέας συνείδησης, η αρχαία  ανάγκη μας γυρίζει τον καθρέφτη  στο πρόσωπο: ποιοι είμαστε, από που ερχόμαστε ποιος είναι αυτός ο πρωτόγονος  πρόγονος που μας κοιτάζει με απορημένα μάτια; Στους εφιάλτες μας μαύροι καλόγεροι με γαμψά νύχια σαν δρεπάνια, προσπαθούν να μας κόψουν τα χέρια, να μας ρίξουν τοξικές ουσίες στον εγκέφαλο… να μας ταΐσουν πλαστικά μπιφτέκια και δηλητηριασμένα  ψάρια… Όμως, όταν μετά την δουλειά,  βρούμε λίγο χρόνο να κοιτάξουμε τις αποχρώσεις του κόκκινου στην δύση, νιώθουμε μικρά καλάμια να μας τρυπούν τους ώμους… και να  βγάζουμε φτερά! Έτσι κι εγώ στο δικό μου μυητικό ταξίδι, με τα «σκουλήκια» των απορρίψεων να μου τρυπάνε  το συκώτι -μέχρι να τα αφομοιώσω -θα «πετάξω» και σαν πουλί θα φτιάξω και σαν μέλισσα, με το σάλιο μου μια μικρή φωλιά. Οι «μαθητές» είναι τα υλικά μου: το σώμα τους είναι ο πηλός, η λάσπη, τα άχυρα μου, τα κλαδιά!  Η φαντασία τους, η ψυχή τους, η αγάπη τους, η διαθεσιμότητα τους, είναι η προέκταση των χεριών μου. Θα κρατήσω από αυτούς την αυτοδιάθεση και την προθυμία για συνεργασία.  Ό, τι πρότυπο, ό, τι αυθεντικό  προκύπτει στις πρόβες  είναι το πιο πολύτιμο δώρο που θα μπορούσε να μου χαρίσει  η ζωή και το θέατρο. Η χάρη της  άγνοιας τους- όπου αυτή εμφανίζεται (η  πιο δυσεύρετη από όλες τις χάρες) είναι τα παράσημα μου. Θα σεβαστώ όλα όσα μας ενώνουν, θα τιμήσω την καλή μας τύχη και θα προσθέσω -φτιάχνοντας την χειροποίητη παράσταση μου-  τα πιο απλά, και «φιλικά» στο θεατρικό παιχνίδι… (εδώ «το παιχνίδι της σφαγής»), ρινίσματα πολιτισμού. Η αγωνία μου είναι μεγάλη. Το θέατρο μας είναι ήδη πομπωδώς «στεφανωμένο». Δεν θέλω να του κρεμάσω και κουδούνια. Θέλω όμως να εξομολογηθώ πως νιώθω σαν μια γυναίκα ενός αγαθού  κυνηγού, που τον  περιμένει  να γυρίσει από το κυνήγι- ενώ ζωγραφίζει μέσα σε μια παλαιολιθική σπηλιά -κάπου στην Αλταμίρα - ένα βουβάλι! 

Επιθυμία μου είναι -ακολουθώντας και την σκέψη του Ιονέσκο- να αποφύγω την ψυχολογία ή καλύτερα να της δώσω μια μεταφυσική διάσταση. Θα επιδιώξουμε μια ακραία υπερβολή αισθημάτων, στα όρια του γκροτέσκο,  που αποτρέπει το πραγματικό και θα εκτροχιάσουμε  την γλώσσα. Έτσι εννοεί το δικό του θέατρο «ανακαλύπτοντας το θέατρο» ο Ιονέσκο.

Η παράσταση μας δεν θέλουμε να είναι δράμα, ούτε κωμωδία. Το κωμικό είναι τραγικό και μεις θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι!

Και επειδή δεν είμαστε πεσιμιστές τουλάχιστον όσο «οι μαθητές» της σχολής του Παρισιού και εγώ προσωπικά θέλω να βρίσκω -πάσει θυσία-κάποιο νόημα στα αιώνια και πάντα ανοιξιάτικα τοπία της ψυχής του ανθρώπου-ήρωα,  διαλέγω να κλείσω την παράσταση μας με ένα απόσπασμα από το αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ «ΜόμπιΝτικ» αφιερωμένο σ’ αυτά τα τοπία και στον άγνωστο μαγεμένο αιθέρα που θα ταξιδεύει ο μελλοντικός κόσμος.  Εξάλλου ο Υπαρξιακός άνθρωπος με την κρίση του, δεν απέχει πολύ από τον ήρωα που υπάρχει κιόλας στην αμερικανική λογοτεχνία. 

Σοφία Φιλιππίδου

ΙΟNESCO BLUES μια τραγική φάρσα.
«Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο 

Ταυτότητα Παράστασης

Συντελεστές: 

Μετάφραση Κωστής Σκαλιώρας 
Σκηνοθεσία-κίνηση Σοφία Φιλιππίδου
Βοηθός σκηνοθέτη-φωτογράφιση: Δανάη Γκουτκίδου
Β βοηθός σκηνοθέτη Σπύρος Βασιλάκης 
Σκηνικά Σοφία Φιλιππίδου και Κ.Φ.
Κοστούμια Σοφία Φιλιππίδου
Μουσική Δημήτρης Δημάκης, Δανάη Πολυκάρπου
Στίχοι Χρήστος Διάφας
Χορογραφία Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος
Παίζουν ζωντανά ηλεκτρική κιθάρα ο Δημήτρης Δημάκης, αρμόνιο η Δανάη Πολυκάρπου
Βοηθός ενδυματολογικού Σοφία Αρβανίτη
Σχεδιασμός αφίσας και προγράμματος Πέτρος Παράσχης 
Οργάνωση παραγωγής του τρέιλερ της παράστασης Μαριάννα Μαντά
Διεύθυνση φωτογραφίας τρέιλερ οι  
Φοιτητές της Σχολής Σταυράκου: Κοραλία Δογάνη, Μαριάννα Μαντά, Στέλλα Πιπεράκη, Αλέξης Ρούμλερ, Μικαέλα Σαββίδη
Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας


Παίζουν στην ομάδα Α’ οι:

Δέσποινα Αλωνιστιώτη, Γιάννης Βογιατζάκης, Δημήτρης Δημάκης, Μαρία Στυλιανή Γκότση, Χρήστος Καλμαντής, Τζίνα Καρβουνάκη, Νίκος Κατράκης, Ηρώ Κισσανδράκη, Δομήνικος Δημήτριος Κουκάς, Μαριάννα Μαντά, Μαρία Πλυτά, Ζακλίν Πολενάκη, Μάρθα Τομπουλίδου, Ασημένη Τούντα, Γιώργος Τριανταφύλλου


Παίζουν στην Ομάδα Β’ οι: 

Σελεστίν Αποσπορίς, Αλεξάντερ Γκράζνταν, Δημήτρης Δημάκης, Ιωάννα Κατσαρού, Απόστολος Κεπεσίδης, Μαρία Ευαγγελία Κωνσταντοπούλου, Τίτος Λίτινας, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Ασημένια Παπαδοπούλου, Δανάη Πολυκάρπου, Μαρίνα Σωκράτη, Ευτυχία Φρατζεσκάκη

Παραγωγή: Τ3χνη Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία 
Νομική σύμβουλος Μαίρη Φραγκιαδάκη 


Info:


Τοποθεσία: Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14 Αθήνα
Ημερομηνία: Πρεμιέρα: Δευτέρα 4 Μαΐου 2020. Παραστάσεις Δευτέρα και Τρίτη: 4-5, 11-12, 18-19 και 25-26 Μαΐου 2020. Ώρα έναρξης: 21.15. Διάρκεια: 90’ λεπτά 
Πληροφορίες: Τηλέφωνο 21 0523 4382
Τιμές εισιτηρίων: 10 και 8 ευρώ




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα