Box Talks: Ο Φόλκερ Σλέντορφ και ο Γιάννης Σακαρίδης συζητούν στο Filmbox


HELLAS FILMBOX BERLIN 2018

BOX TALKS:
Volker Schlöndorff & Γιάννης Σακαρίδης

«EVERY TIME FILM, A dialogue between Volker Schlöndorff and Yannis Sakaridis»
25.1.2018, 19.00, Urban Spree


To Ηellas Filmbox Berlin έχει την τιμή να παρουσιάσει, στο πλαίσιο του προγράμματος των Box Talks, τον μεγάλο και πολυβραβευμένο Γερμανό σκηνοθέτη Φόλκερ Σλέντορφ (Volker Schlöndorff) σε μια συζήτηση με έναν από τους πιο ταλαντούχους και διακεκριμένους κινηματογραφιστές της Ελλάδας, τον Γιάννη Σακαρίδη. Το Box Talk θα γίνει την Πέμτη 25 Ιανουαρίου 2018, στις 19.00  στον πολυχώρο του Urban Spree.

Τίτλος του Box Talk είναι «EVERY TIME FILM, A dialogue between Volker Schlöndorff and Yannis Sakaridis».  Οι δύο σκηνοθέτες θα κάνουν έναν διάολογο για τις ταινίες, την εμπειρία της κινηματογράφησης αλλά και την ζωή εντός και εκτός πλατό σε μια μοναδική ανταλλαγή απόψεων, βιωμάτων και οπτικής. Στον διάλογο μπορεί να συμμετέχει και το κοινό και θα προβληθούν αποσπάσματα από ταινίες των δύο κινηματογραφιστών επιλεγμένα από τους ίδιους. Τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η Ιωάννα Κρυωνά, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ.

Ο Φόλκερ Σλέντορφ (Volker Schlöndorff) είναι ένας από τους σημαντικότερους, διεθνείς Γερμανούς σκηνοθέτες. Είναι πολύ γνωστές οι κινηματογραφικές μεταφορές του βιβλίων και θεατρικών στην Γερμανία και διεθνώς. Γεννήθηκε το 1939 στο Βισμπάντεν και ένα μεγάλο μέρος των νεανικών του χρόνων το πέρασε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης πλάι σε θρυλικούς δημιουργούς, όπως ο Λουί Μαλ, Αλέν Ρενέ και Ζαν Πιερ Μελβίλ. Η πρώτη του ταινία ήταν το «Der junge Törless» στα 1964, και η πρώτη μεγάλη του διάσημη ταινία και εισπρακτική επιτυχία ήταν «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» στα 1975, που γύρισε μαζί με την τότε σύζυγό του, την γνωστή ηθοποιό, σκηνοθέτιδα και παραγωγό,  Μαργκαρέτε φον Τρότα. Το 1979 είναι η χρονιά της διασημότερης ταινίας του «Το Ταμπούρλο» για το οποίο τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ τψν Καννών και Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Από εκεί άνοιξαν οι δρόμοι για μια διεθνή πορεία και εργάστηκε στην Αμερική για τα «Ο θάνατος του εμποράκου» (1985) με τον Ντάστιν Χόφμαν, «Ηomo Faber» (1991) με τον Σαμ Σέπαρντ, «Palmetto» (1998) με τον Γούντι Χάρελσον. Πέρα από τις κινηματογραφικές ταινίες ο Schlöndorff σκηνοθετεί για το θέατρο και την όπερα: για τρεις από τις ταινίες του την μουσική έγραψε ο Χανς Βέρνερ Χέντζε και μέσα από την συνεργασία αυτή πέρασε στο μουσικό θέατρο, για το οποίο σκηνοθέτησε παραστάσεις όπως «La Boheme» (1984), «Aus einem Totenhaus»(1988), «Lady MacBeth» (1993), Είναι πολιτικά πολύ ενεργός και το 2005 και 2009 υποστήριξε ανοιχτά την Ανγκελα Μέρκελ από το κόμμα των Χριστινοδημοκρατών του CDU, παρότι έχει ασκήσει κατά καιρούς οξεία κριτική στις πολιτικές του κόμματος.

Ο Γιάννης Σακαρίδης είναι από την Σκύδρα. Στα 19 του μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε Φωτογραφία και Ιστορία της Τέχνης και η πτυχιακή του thesis ήταν πάνω στο έργο «Heimat» του μεγάλου Εdgar Reitz. Εγινε μέλος του θρυλικού London Film Makers Coop και άρχισε σύντομα να σκηνοθετεί πειραματικές ταινίες μικρού μήκους. Πεπειραμένος μοντέρ,  έκανε το μοντάζ σε 17 βραβευμένες ταινίες και πολλά ντοκιμαντέρ για την βρετανική τηλεόραση. Μετά από 18 χρόνια στο Λονδίνο, επέστρεψε στην Αθήνα και σκηνοθέτησε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία «Αλήθεια» του 2006, που προβλήθηκε και βραβεύθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Η πρώτη του τανία μεγάλου μήκους «Wild Duck» έκανε πρεμιέρα στο διεθνές φεστιβάλ του Τορόντο και πήγε σε διοργανώσεις όπως το Busan, Chicago, Sao Paolo, Πεκίνο και Θεσαλονίκη. Η δεύτερη ταινία του, το «Αmerika Square» (2016), ελληνογερμανική παραγωγή, έκανε πρεμιέρα στο Busan και τιμήθηκε με βραβεία σε πολλά φεστιβάλ του κόσμου, απέκτησε διανομή σε πολλές χώρες και ήταν η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για την κατηγορία του ξενόγλωσσου Όσκαρ 2018.

Eισιτήρια για την εκδήλωση στον ακόλουθο σύνδεσμο:


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".