"Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη" της Αζάρ Ναφίσι | Θεατρική διασκευή: Ηρώ Μπέζου | Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου | Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν | Από 19 Οκτωβρίου 2026

 Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη

της Αζάρ Ναφίσι

 

Θεατρική διασκευή: Ηρώ Μπέζου

Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου


 


 

  Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν 

Πρεμιέρα: Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026

 

H προπώληση ξεκίνησε με early bird: 16 €

 

«Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη» της Αζάφ Ναφίσι, το διεθνές εκδοτικό φαινόμενο, που μεταφράστηκε σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και θεωρείται πλέον ένα από τα σημαντικότερα βιβλία των τελευταίων δεκαετιών, μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή, και συγκεκριμένα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, σε διασκευή της Ηρώς Μπέζου και σκηνοθεσία της Μαρίας Ξανθοπουλίδου, από ένα θίασο οκτώ σπουδαίων ηθοποιών:  Μαρία Καλλιμάνη, Δήμητρα Βήττα,  Λήδα Κουτσοδασκάλου, Διονυσία Μπαλαμώτη, Ηλέκτρα Μπαρούτα, Ζωή Μυλωνά, Θάλεια Σταματέλου, Μαρία Πετεβή.

 

H προπώληση ξεκίνησε με προσφορά early bird: 16 €


Σε μια εποχή όπου τα δικαιώματα των γυναικών, η ελευθερία της έκφρασης και η αξία της δημοκρατίας δοκιμάζονται ξανά σε πολλές γωνιές του κόσμου, το εμβληματικό βιβλίο της Αζάρ Ναφίσι «Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη» αποκτά μια συγκλονιστική επικαιρότητα.

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της συγγραφέως, η παράσταση αφηγείται πώς μια ομάδα γυναικών, μέσα σε ένα αυταρχικό καθεστώς που επιχειρεί να ελέγξει το σώμα, τη φωνή και τη σκέψη τους, βρίσκει στη λογοτεχνία έναν χώρο ελευθερίας. Στο προστατευμένο περιβάλλον ενός σπιτιού, η λογοτεχνική ανάγνωση μετατρέπεται σε πράξη αντίστασης, η συζήτηση σε διεκδίκηση και η τέχνη σε μέσο επιβίωσης για τη συγκρότηση μιας ισχυρής προσωπικής ταυτότητας που θεμελιώνει το ανθρώπινο ένστικτο της ενσυναίσθησης.

Στην Τεχεράνη της ισλαμικής επανάστασης, μια καθηγήτρια λογοτεχνίας συγκεντρώνει, μυστικά, στο σπίτι της επτά πρώην φοιτήτριές της. Κάθε εβδομάδα διαβάζουν κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων επιχειρούν να ξαναβρούν τη δική τους φωνή, να μιλήσουν χωρίς φόβο, να αναγνωρίσουν ποιες πραγματικά είναι.

Το «Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη» μιλά για κάθε κοινωνία που επιχειρεί να επιβάλει τη σιωπή, για κάθε γυναίκα που αγωνίζεται να ορίσει η ίδια τη ζωή και την ταυτότητά της, για κάθε άνθρωπο που υπερασπίζεται το δικαίωμα να σκέφτεται, να διαφωνεί και να φαντάζεται έναν διαφορετικό κόσμο.

Τα σκηνικά της παράστασης αποτελούν μέρος της εικαστικής εγκατάστασης με τίτλο "HATAKTA (Η Αισθητική Tης Απελπισίας Kαι Tης Απόγνωσης)" που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών το 2025 σε συνεργασία με τον Ιστορικό Τέχνης Χριστόφορο Μαρίνο.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Αζάρ Ναφίσι

Θεατρική Διασκευή: Ηρώ Μπέζου
Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου
Σύμβουλος Δραματουργίας: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά: Δημήτρης Μεράντζας

Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη
Κίνηση: Μαριέλα Νέστορα
Μουσική:
Λολεκ
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Φωτογραφίες promo παράστασης: Ρούλα Ρέβη

Μακιγιάζ φωτογράφησης: Σίσσυ Πετροπούλου

Γραφιστικά, αφίσα: Γιάννης Σταματόπουλος

Επικοινωνία-Προβολή στα Μ.Μ.Ε.: Ανζελίκα Καψαμπέλη

Social media: Ανδρέας Λεύκιος Καψαμπέλης

Παραγωγή: Kart Productions-Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

www.kartproductions.gr

www.theatro-technis.gr


Παίζουν:
Μαρία Καλλιμάνη, Δήμητρα Βήττα,
  Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μπαλαμώτη, Ηλέκτρα Μπαρούτα, Ζωή Μυλωνά, Θάλεια Σταματέλου, Μαρία Πετεβή.

 

INFO

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν-Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5

Τηλ. 210.3228706- 210.3222760, 6945 299 609

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Δευτέρα: 21.00

Τρίτη: 21.00

Κυριακή 21.00

 

Τιμές εισιτηρίων:
Early bird: 16

Κανονικό: 22 €

Μειωμένο: 17 € (φοιτητικό, ανέργων, ΑμΕΑ, άνω των 65)

 

Διάρκεια: 90 λεπτά

 

Προπώληση:

https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/diabazontas-ti-lolita-stin-texerani/

KAI

Στο ταμείο του Θεάτρου Τέχνης-Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5), τηλ 2103228706,2103222760,6945299609

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άλκη Ζέη «Η Μωβ Ομπρέλα» | Μια μαγική πτήση για μικρούς και μεγάλους, σε σκην. Δήμητρας Λαρεντζάκη | Από την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 | Θέατρο Πορεία

Διαβάσαμε και προτείνουμε: “Οι ασυγχώρητες”

1ο Φεστιβάλ Προφορικής Παράδοσης Κύθνου

"Ο Ανθρωπάκος" από τον Σπύρο Γραμμένο (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος - μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος)