Είδαμε και προτείνουμε: Galin Stoev I-ONE του Ιβάν Βιριπάγεφ
Το I-ONE είναι μια παράσταση που σε βάζει από την πρώτη στιγμή μέσα σε έναν κόσμο παράξενο, σκοτεινό και πολύ σύγχρονο. Η ιστορία της Μήδειας γίνεται εδώ αφορμή για να μιλήσει το θέατρο για τον άνθρωπο της εποχής μας.
Η παράσταση έχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Οι τρεις ηθοποιοί δημιουργούν μαζί μια ενιαία σκηνική παρουσία και δίνουν στην ιστορία διαφορετικές φωνές και διαφορετικές αποχρώσεις. Η διεθνής σύνθεση του καστ λειτουργεί δημιουργικά και δίνει στην παράσταση έναν ξεχωριστό ρυθμό.
Η σκηνοθεσία του Γκαλίν Στόεφ κρατά το ενδιαφέρον στραμμένο στον άνθρωπο. Η τεχνολογία υπάρχει έντονα μέσα στην παράσταση, όμως ο πραγματικός πρωταγωνιστής παραμένει η ανθρώπινη συνείδηση. Η μνήμη, η ενοχή, η ανάγκη για αλλαγή και η αναζήτηση της ταυτότητας αποκτούν μεγαλύτερο βάρος από την ίδια την τεχνολογική ιδέα.
Η Επίδαυρος δίνει στην παράσταση μια επιπλέον διάσταση. Η αρχαία τραγωδία βρίσκεται ήδη μέσα στον χώρο και η σύγχρονη ιστορία συνομιλεί μαζί της με φυσικό τρόπο. Η Μήδεια αποκτά μια νέα σκηνική ζωή και μεταφέρεται σε έναν κόσμο που μοιάζει μακρινός αλλά αγγίζει πολύ άμεσα το παρόν μας.
Ιδιαίτερα δυνατή είναι η ιδέα της απώλειας του εαυτού. Η πορεία της ηρωίδας γίνεται σταδιακά μια πορεία αναζήτησης του ποια είναι και τι την κάνει μοναδική. Εκεί η παράσταση αποκτά πραγματικό συναισθηματικό βάρος.
Το I-ONE έχει ενδιαφέρουσες ιδέες, δυνατή σκηνική ταυτότητα και έναν καθαρό φιλοσοφικό πυρήνα. Η σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας γίνεται αφορμή για μια βαθύτερη συζήτηση γύρω από την ελευθερία, τη μνήμη και την προσωπική ευθύνη.
Η παράσταση αφήνει στον θεατή μια έντονη σκέψη για την αξία του ανθρώπινου εαυτού. Η Επίδαυρος γίνεται έτσι ο χώρος μιας συνάντησης ανάμεσα στην αρχαία τραγωδία και στις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου