Είδαμε και προτείνουμε: «ΠΤΕΡΥΓΑ Α'- ΚΕΛΙ 71» του Βασίλη Τσιράκη στο Θέατρο Αλκμήνη
Η παράσταση «ΠΤΕΡΥΓΑ Α' - ΚΕΛΙ 71» του Βασίλη Τσιράκη, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία Σταύρου Παρχαρίδη, είναι ένα κοινωνικοπολιτικό δράμα που επιχειρεί να μιλήσει για την ελευθερία χωρίς διδακτισμό και χωρίς εύκολες απαντήσεις.
Το έργο τοποθετεί δύο άντρες σε ένα κελί και τους αφήνει να συγκρουστούν ιδεολογικά, υπαρξιακά και βαθιά ανθρώπινα. Ο Βύρων Κολάσης αποδίδει με πειστικότητα τον εσωστρεφή, ενοχικό και ταυτόχρονα αμφίσημο χαρακτήρα του καταδικασμένου ισοβίτη, χτίζοντας μια ερμηνεία με εσωτερικό ρυθμό και ουσιαστικές σιωπές. Ο Πέτρος Τσαπαλιάρης στέκεται απέναντί του με ένταση και καθαρότητα, δίνοντας στον ρόλο του μια γήινη δύναμη που λειτουργεί ως αντίβαρο. Οι δύο ηθοποιοί δημιουργούν μια σκηνική χημεία που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο και αποφεύγει τις υπερβολές.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Σταύρου Παρχαρίδη αξιοποιεί τον περιορισμένο χώρο του κελιού με ακρίβεια και μέτρο. Το αποστειρωμένο περιβάλλον λειτουργεί ως συμβολικό πεδίο σύγκρουσης, ενώ οι ρυθμοί της παράστασης υπηρετούν την κλιμάκωση χωρίς περιττές εξάρσεις. Η σουρεαλιστική διάσταση ενσωματώνεται οργανικά στη δράση και δεν αποσπά από τον βασικό πυρήνα της ιστορίας.
Το κείμενο θέτει καίρια ερωτήματα για την ασφάλεια, την ελευθερία και την προσωπική ευθύνη. Δεν επιχειρεί να δώσει οριστικές απαντήσεις, αλλά αφήνει τον θεατή να αναμετρηθεί με τις δικές του βεβαιότητες. Η παράσταση παραμένει ανθρώπινη και ουσιαστική, εστιάζοντας στη συνύπαρξη και στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στον θύτη και το θύμα.
Η παράσταση «ΠΤΕΡΥΓΑ Α' - ΚΕΛΙ 71» είναι μια δουλειά με καθαρό στίγμα, προσεγμένες ερμηνείες και σκηνοθετική συνοχή, που επιλέγει τη σκέψη αντί της εντυπωσιοθηρίας.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου