ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | «ΟΙ ΠΡΟΞΕΝΟΙ ΣΤΑ 25 ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1685-1912» | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΓΑΣ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«ΟΙ ΠΡΟΞΕΝΟΙ ΣΤΑ 25 ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1685-1912»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΓΑΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΠΟΝ

 

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Καπόν διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μέγα, με τίτλο «Οι Πρόξενοι στα 25 Προξενεία στη Θεσσαλονίκη 1685-1912».

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Παιδικό Ιανό της Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Παλαμά 3.

 

Link βιβλίου: https://tinyurl.com/36cn5zks

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

 Η Θεσσαλονίκη έως την απελευθέρωσή της το 1912 υπήρξε η σπουδαιότερη πόλη των Βαλκανίων και µία από τις δυο τρεις σημαντικότερες της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Η σηµασία της οφειλόταν στη γεωπολιτική της θέση και την οικονοµική της ισχύ, από τη στιγµή που είχε σχεδόν εξ ολοκλήρου τον έλεγχο του εξαγωγικού και εισαγωγικού εµπορίου των Βαλκανίων. Από τα τέλη του 17ου αιώνα οι Μεγάλες ∆υνάµεις της εποχής αναγνώρισαν αυτή τη σηµασία της και ίδρυσαν προξενεία, τα οποία µέχρι το τέλος του 19ου αιώνα έφθασαν τα 25· ένας εντυπωσιακός αριθµός, λίγο µικρότερος από τον αριθµό των πρεσβειών στη  Κωνσταντινούπολη.

Οι επικεφαλής πρόξενοι ή υποπρόξενοι που υπηρέτησαν στην πόλη στη διάρκεια των 225 ετών ήταν περίπου 300. Ο κύριος ρόλος τους έως τις αρχές του 19ου αιώνα ήταν η προώθηση του εµπορίου των κρατών τους.

Στη συνέχεια, ο διπλωµατικός τους ρόλος αναβαθµίστηκε, καθώς οι πολιτικές ανακατατάξεις στην Ευρώπη αύξησαν την επιρροή τους στην παραπαίουσα Οθωµανική Αυτοκρατορία. Οι πρόξενοι µε τις οικογένειές τους επηρέασαν θετικά την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Οι πληροφορίες στο βιβλίο αυτό προέρχονται κατά κύριο λόγο από την επικοινωνία µε τα Υπουργεία Εξωτερικών και τα κρατικά αρχεία των κρατών και κρατιδίων.

 Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

 Ο Γιάννης Μέγας γεννήθηκε το 1945 στη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε και σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Εργάστηκε ως μηχανικός στην Αγγλία, τη Νιγηρία και την Αθήνα και το 2000 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και 30 χρόνια συλλέγει υλικό με θέμα τη Θεσσαλονίκη για την περίοδο 1850-1950, που αποτελείται από οτιδήποτε έχει ως βάση το χαρτί, δηλαδή καρτ-ποστάλ, φωτογραφίες, γκραβούρες, βιβλία, περιοδικά, χάρτες, μετοχές, διαφημιστικά έντυπα, προγράμματα θεάτρου και κινηματογράφου, επιστολόχαρτα κ.ά. Έχει συγγράψει ένδεκα βιβλία με θέματα πάντοτε σε σχέση με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας εικονογράφηση από το υλικό της συλλογής του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Η Πρώτη Νύχτα του Γάμου

Γιώργος Ι. Σπανουδάκης: "Τέχνη αυθύπαρκτη δεν υπάρχει, κάποιος δημιουργεί και κάποιος προσλαμβάνει".