Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών SAPIENS 1821-2021: Ένα βιβλίο που κάθε γυναίκα πρέπει να διαβάσει

 

Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών SAPIENS 1821-2021
Ένα βιβλίο που κάθε γυναίκα πρέπει να διαβάσει


Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών SAPIENS 1821-2021
Ένα βιβλίο που κάθε γυναίκα πρέπει να διαβάσει

Ένα συναρπαστικό ιστορικό ταξίδι με αφετηρία την Επανάσταση του 1821 και τερματικό σταθμό την πανδημία και το κίνημα MeToo 2021, υπογράφει η Άννα Καραμάνου.

Το δοκίμιό της «Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών SAPIENS 1821-2021» απέσπασε βραβείο από την Κρατική Ακαδημία Αθηνών και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Όπως σημειώνει και η συγγραφέας, απευθύνεται: «ιδιαίτερα στις γυναίκες, κυρίως της νέας γενιάς. Γιατί παρέχει τα βασικά ιστορικά στοιχεία των 200 χρόνων που διαπλέκονται, έμμεσα ή άμεσα, με την απελευθερωτική διαδικασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών και της δικαιοσύνης των φύλων. Γιατί είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς, μέσα στις συγκεκριμένες ιστορικές και πολιτικές συνθήκες, οι αγώνες ελάχιστων θαρραλέων, μορφωμένων γυναικών καθόρισαν τη ζωή μας. Η ιστορία των φεμινιστικών αγώνων γράφτηκε από μικρές ομάδες πρωτοπόρων γυναικών, υπό συνθήκες σκληρής ανδροκρατίας.»

Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος: Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών SAPIENS 1821-2021
Συγγραφέας: Άννα Καραμάνου
Εκδόσεις: Αρμός
Είδος: Δοκίμιο
Σελίδες: 450


Η συγγραφέας θα βρεθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στο Πεδίον Άρεως, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου για να συνομιλήσει με τους αναγνώστες και να υπογράψει τα βιβλία της. Μπορείτε να την συναντήσετε στον χώρο των εκδόσεων Αρμός (περίπτερα 151-152-153).

Οι αποσιωπημένοι φεμινιστικοί αγώνες

Μεγάλα ιστορικά γεγονότα, ο ρόλος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, οι θρίαμβοι και οι εθνικές συμφορές, ο ρόλος των γυναικών, αλλά και ποιες ιδέες διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα καταγράφονται αναλυτικά.

Μέσα στον αχό της πολιτικής και των ιστορικών γεγονότων, παρακολουθούμε την ειρηνική εξέγερση των θηλυκών σάπιενς που με σημαία τις οικουμενικές αξίες διεκδικούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους και δικαιοσύνη των φύλων.

· Ποια ήταν η επιρροή του ευρωπαϊκού και νεοελληνικού Διαφωτισμού;

· Ποιος ο ρόλος της ελληνικής διασποράς και της Δύσης;

· Ποια ήταν η δυναμική συμμετοχή των γυναικών στον νικηφόρο Αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στους μετέπειτα πολέμους;

«Χρησιμοποιώ σκοπίμως τον όρο “σάπιενς” που σημαίνει άνθρωπος σοφός, φρόνιμος, συνετός, έξυπνος, γνωστικός. Όπως ακριβώς είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους (homo sapiens), που έχει δύο γένη, ίσης αξίας, το αρσενικό και το θηλυκό! Το θηλυκό υποτιμήθηκε σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής διαδρομής της ανθρωπότητας. Η υπόθεση των δικαιωμάτων των γυναικών και της θεωρίας που τα συνοδεύει, υπήρξε η υπόθεση και ο αγώνας του μισού γένους των ανθρώπων, των θηλυκών σάπιενς που είχαν το σθένος να εξεγερθούν και να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των αρσενικών, μαζί με τα κοινωνικά στερεότυπα και τον ανορθολογισμό που τα συνοδεύει», διευκρινίζει η συγγραφέας.

Το βιβλίο της Άννας Καραμάνου «Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών SAPIENS 1821-2021» προσφέρει άφθονη ύλη για περηφάνια και για δάκρυα, για αναστοχασμό και αυτογνωσία! Πρόκειται για μια βασική ιστορική και πολιτική γνώση για τα 200 χρόνια του νεοελληνικού έθνους-κράτους, που κάθε Έλληνας και Ελληνίδα χρειάζεται να κατέχει.

Βιογραφικό συγγραφέως
Η Άννα Καραμάνου είναι πολιτικός, φεμινίστρια, συνδικαλίστρια, ακτιβίστρια και βραβευμένη συγγραφέας από την Ακαδημία Αθηνών.

Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει πτυχίο Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας, μεταπτυχιακό Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών και Διδακτορικό Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Εργάστηκε για 23 χρόνια στον ΟΤΕ και διετέλεσε γ.γ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Συμμετείχε, ως εθνική εμπειρογνώμων, σε δύο δίκτυα πολιτικής ισότητας των φύλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1997-2004). Εκλέχτηκε στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) και Πρόεδρος της Επιτροπής FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Απέσπασε το Βραβείο Ιπεκτσί, το 1999, για τη συμβολή της στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".