Mistero buffo | Εργαστήριο Υποκριτικής 2024/25 | Δηλώσεις συμμετοχής έως 04 Οκτωβρίου | Elephas tiliensis

 

Elephas Tiliensis
3. 

Elephas tiliensis | Mistero buffo | Εργαστήριο Υποκριτικής 2024/25 |

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

info@elephastiliensis.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Έως τις 04 Οκτωβρίου

 

Mistero buffo |

Εργαστήριο υποκριτικής με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου

 

 

Το Mistero buffo του Ντάριο Φο είναι το αντικείμενο εργασίας του εργαστηρίου υποκριτικής της ομάδας Elephas tiliensis για την περίοδο 2024/25.

 

Εκτείνεται σε τρία τρίμηνα:

Α´ τρίμηνο: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 

Β´ τρίμηνο: Ιανουάριος -Μάρτιος 

Γ´ τρίμηνο: Απρίλιος -Ιούνιος 

 

Ο πρώτος κύκλος του Εργαστηρίου ξεκινά στις 09 Οκτωβρίου  2024.

 

Το φετινό εργαστήριο υποκριτικής της ομάδας επικεντρώνεται στο έργο του Ντάριο Φο Mistero buffo.Το εργαστήριο εκτείνεται σε τρία τρίμηνα, τα οποία οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να παρακολουθήσουν μεμονωμένα ή συνολικά. Το τέλος κάθε τριμήνου κλείνει με μια δοκιμή ανοιχτή σε κοινό και στο τέλος του έτους το σύνολο της εργασίας θα ολοκληρωθεί με μια σειρά ανοιχτών παρουσιάσεων.

Mistero Buffo

Η ομάδα Elephas tiliensis συντονίζει το ετήσιο εργαστήριο υποκριτικής πάνω στο Mistero Buffo του Ντάριο Φο, που αποτελεί μία ωδή στο λαϊκό θέατρο, εστιάζοντας στην υποκριτική δεινότητα του ηθοποιού. Ο μεγάλος Ιταλός θεατράνθρωπος Ντάριο Φο, ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, στο έργο του Mistero Buffo εμπνέεται από τη μεσαιωνική παράδοση της κοινωνίας των goliardi που έχουν συνθέσει τα ηθικά-σατιρικά, ερωτικά και βακχικά Carmina Burana. Όπως εκείνοι εναντιώθηκαν στη διεφθαρμένη παπική εξουσία, έτσι και ο Ντάριο Φο καυτηριάζει τη σημερινή εξουσία, αποκαθιστώντας την αξιοπρέπεια των καταπιεσμένων ταπεινών ανθρώπων.
Ο δημοφιλής αντισυμβατικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει κερδίσει διεθνή αναγνώρισή για την πολιτική σάτιρα. Θεωρείται νόμιμος κληρονόμος του Αριστοφάνη και είναι και το χώρο της πολιτικής Σάτιρας στην Ευρώπη για περισσότερο από 30 χρόνια. Επιτέθηκε στον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό την διαφθορά της ιταλικής κυβέρνησης. Το 1969 είναι και η χρονιά που θα γράψει ένα από τα πιο σημαντικά έργα του, ύστερα από τους πειραματισμούς στη δεκαετία του 1960, με τίτλο Μίστερο Μπούφο (Mistero Buffo), στο οποίο σχολιάζει τους καταπιεστικούς μηχανισμούς των κυρίαρχων τάξεων.

Η ΕΡΓΑΣΙΑ

Η ομάδα συνεχίζει την έρευνα και την εργασία της πάνω σε ένα θέατρο που στηρίζεται στον λόγο και στον ίδιο τον ηθοποιό. Ο πυρήνας της δουλειάς μας είναι το ίδιο το κείμενο, η ερμηνεία του από την πρώτη ανάγνωση έως τη βαθύτερη κατανόηση και τη σκηνική μεταφορά του. Ο λόγος του Ντάριο Φο δίνει το έναυσμα για την ενασχόληση με ένα θέατρο που ελευθερώνει στον ερμηνευτή όλα τα πεδία, διανοητικά και συναισθηματικά, ώστε να μπορέσει να χτίσει την τεχνική του και να ελευθερώσει τον φαντασιακό του χώρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος o Fo δεν επιθυμεί σκηνικά και κοστούμια στην αναπαράσταση του έργου του. Για να πρωταγωνιστήσει αυτό ακριβώς που χρειάζεται: Ο ηθοποιός. Εμπνεόμενος από το λειτουργικό θέατρο του μεσαίωνα καταθέτει μια δραματουργία καυστική και αποστομωτική απέναντι σε κάθε είδους εξουσία. Το χιούμορ, η σάτιρα χρησιμοποιούνται ως όπλα απέναντι στους θεσμούς και την κρατική αναλγησία, με τη μορφή που κάθε εποχή εκδηλώνεται. Στο εργαστήριο θα δουλέψουμε πάνω στα μέσα της κωμωδίας, τον ρυθμό, τη σωματικότητα, την διαχείριση του σκηνικού χώρου, τον αυτοσχεδιασμό, την επικοινωνία με τους άλλους και πάνω απ’ όλα την επικοινωνία με το ίδιο το κείμενο. Ερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο ο ερμηνευτής συστηματοποιεί τα μέσα του και διευρύνει τα όριά του, προκειμένου να συνδεθεί και, ταυτόχρονα, να ελευθερωθεί από τους όρους και τις έννοιες του κειμένου. Η λέξη και το κείμενο -ως σύνολο λέξεων- εμπεριέχει τον χώρο της ερμηνείας, της προσωπικής εμπλοκής και της ελευθερίας του ερμηνευτή. Η άσκηση πάνω στο κείμενο, η σωματοποίηση των εννοιών του και η αναζήτηση της «συγκινησιακής» του ταυτότητας αποτελούν τα ζητούμενα του εργαστηρίου. Ο λόγος γίνεται το όχημα για να βρεθεί το σώμα και η δράση, ενώ ανοίγει την επικοινωνία με τον φαντασιακό ήρωα που ενυπάρχει στον καθένα μας.Το εργαστήριο διανύει τη δέκατη πέμπτη χρονιά λειτουργίας του. Έχουμε δουλέψει πάνω σε κείμενα Μολιέρου, Μπόρχες, Σοφοκλή, Τσέχοφ, Μπέκετ, Σαίξπηρ, Ίψεν, Φρέιν. Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες. Μελετάμε όλα τα στάδια της υποκριτικής λειτουργίας, μελέτη του κειμένου, σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις λόγου, υποκριτικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς. Μέσω της διαδικασίας αυτής, συλλέγουμε το υλικό που θα αποτελέσει την παράσταση, καθώς η παρουσίαση στο κοινό ολοκληρώνει την διαδικασία.Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, καθώς και σε σπουδαστές δραματικών σχολών.Πιστεύουμε σε ένα θέατρο ανοιχτό σε όλες και όλους χωρίς κανένα περιορισμό και στην ισότιμη ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων.

Το εργαστήριο ολοκληρώνει τον κύκλο του με μια σειρά παραστάσεων τον Ιούνιο του 2024.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Α´ τρίμηνο: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 

Β´ τρίμηνο: Ιανουάριος -Μάρτιος 

Γ´ τρίμηνο: Απρίλιος -Ιούνιος 

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ Α´τριμήνου

09 Οκτωβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2024

Κάθε Τετάρτη: 19.30 – 22.30

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

info@elephastiliensis.gr

 

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

09 Οκτωβρίου 2024

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έως την 04 Οκτωβρίου

 

Τα μαθήματα γίνονται στο botanique/studio69 | Σπύρου Πάτση 69, Μετρό Κεραμεικός

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 *Οι φωτογραφίες είναι των Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου από προηγούμενα εργαστήρια της ομάδας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".