Oι Encardia μιλούν στο Open Mind

 Ακριβώς πριν από 20 χρόνια οι encardia μας συστήθηκαν με μουσικές και τραγούδια από τις ελληνόφωνες περιοχές του Ιταλικού Νότου. Μας γνώρισαν στην Ελλάδα τους παραδοσιακούς χορούς της περιοχής, μας έμαθαν τα βήματα, χορέψαμε ατελείωτα στις παραστάσεις τους. 

Έρχονται σήμερα σε ένα μοναδικό live!


1.       Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με την μουσική και πως δημιουργηθήκατε;

Ο Κώστας Κωνσταντάτος γύρισε από την Καλαβρία το Δεκέμβριο του 2003 και έψαξε να βρει τους πρώτους που θα μοιράζονταν το όραμά του. Έτσι ξεκινήσαμε…

2.       Ετοιμάζεται μια μουσική συνάντηση για τα είκοσι σας χρόνια και είναι αφιερωμένη στον Ηλία Λογοθέτη. Μιλήστε μου για αυτό.

Φίλος ανεκτίμητος, πατέρας μας, αδελφός και δάσκαλος. Περάσαμε μαζί πολλές και πολύτιμες στιγμές και τραγουδήσαμε συχνά πάνω και κάτω από τη σκηνή. Μας λείπει ειλικρινά και πολύ.

3.       Κώστα Κωνσταντάτο ως δημιουργός αυτής της ομάδας τι έχετε να πείτε;

Είναι μαγικό να σου προκύπτει ένα όραμα και να βρίσκεις αμέσως συνοδοιπόρους να το ακολουθήσουν. Θεωρώ τον εαυτό μου απίστευτα ευλογημένο που μου συνέβη αυτή η συμπόρευση με όλους αυτούς τους πολύτιμους και ικανότατους ανθρώπους και τώρα κλείσαμε κιόλας τα πρώτα είκοσι χρόνια μας. Μια τόσο δημιουργική «οικογένεια» που όποιος τη βρεί δεν την αφήνει ποτέ. 

4.       Bαγγέλη Παπαγεωργίου πείτε μας την δική σας ιστορία με την ομάδα encardia…και πως προέκυψε το όνομα της μπάντας...

Τη λέξη encardia θα τη βρείτε στο Λατινικό λεξικό με την ερμηνεία: Μια άγνωστη πέτρα…

Μαγικό δεν είναι και αυτό? Σαν μουσικός και σαν άνθρωπος βρήκα σε αυτήν την ομάδα έναν αλλιώτικο τρόπο σκέψης και ζωής. Μια οικογένεια άλλου επιπέδου που όλοι χρειάζονται μα λίγοι τη βρίσκουν..


5.       Ναταλία Κωτσάνη σαν η γυναικεία φωνή της μπάντας τι έχετε να πείτε για το ταξίδι encardia?

Ένα απρόσμενο ταξίδι σε φωνές που λες κι αναδύθηκαν απ' τα βάθη της γης, ρυθμούς που θα σε σπρώξουν να τους ακολουθήσεις, μελωδίες απ' τις ιστορίες ανθρώπων που ξεριζώθηκαν, σε μια γλώσσα που δε μιλιέται πια. Και γύρω γύρω ο κύκλος με τα ντέφια να παίζουν ασταμάτητα. Και τα βήματα του χορού στο κέντρο να διαδέχονται το ένα το άλλο, σαν το σταμάτημα του χρόνου να 'ναι παντοτινό. Και σαν όλο αυτό να μην ήταν μια γιορτή που κάποτε θα τελειώσει, αλλά μια τελετουργία άχρονη, φερμένη από έναν κόσμο αλλόκοτο, διαφορετικό.

6.       Μιχάλης Κονταξάκης με την κιθάρα και το τραγούδι πως έγινε η επαφή σας με την ομάδα;

Με έφεραν σε επαφή με το Βαγγέλη κοινοί γνωστοί. Ήταν Σεπτέμβριος ή Οκτώβριος του 2004. Η ομάδα είχε μόλις μερικούς μήνες ζωή, ηχογραφούσε όμως ήδη τον πρώτο δίσκο. Μαγεύτηκα από το ιδίωμα της μουσικής. Τους είπα "θα ήθελα από δω και πέρα να είμαι μέσα σε οτιδήποτε κάνετε..." Οι άνθρωποι που γνώρισα τότε και τώρα είναι αδέρφια μου, ήταν (και παραμένουν) απλοί, ενδιαφέροντες, με υψηλού επιπέδου αισθητική. Απολαμβάνω εδώ και είκοσι χρόνια όχι μόνο τη συνεργασία αλλά και την παρέα τους και νιώθω ότι με κάνουν καλύτερο.

7.       Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Συναυλίες για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια μας, ανέβασμα σε θεατρική σκηνή της Σονάτας του σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου με δική μας μουσική και έκδοση δίσκου του συγκεκριμένου έργου.

8.       Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Η μουσική, ο χορός και η τέχνη γενικότερα υπάρχουν στη ζωή μας για να την κάνουν πιο πλούσια και πιο όμορφη, αλλά και για να μας δίνουν ισχυρά στηρίγματα σε δύσκολες ώρες, ακόμα και διέξοδο στα αδιέξοδά μας. Ας μην χάνουμε ποτέ την επαφή μας με αυτήν.

9.       Κωνσταντίνα και Γιάννα τι σημαίνει για εσάς ο χορός που παρουσιάζετε στο συγκρότημα? 

Κωνσταντίνα

Είναι κάτι πολύ δυνατό για εμένα. Δεν είναι ένας χορός που παρουσιάζω αλλά ένας χορός που χορεύω και χαίρεται η ψυχή μου. Είναι ένας χορός από το παρελθόν για το παρόν και για να είμαι καλά και στο αύριο, στο μέλλον. Χοροθεραπεία.

Ένας χορός που με συνδέει με την μοναδική μουσική των encardia, την μουσική και τα βιώματα των τελευταίων 20 χρόνων σε Ιταλία και Ελλάδα.

Γιάννα

Για μένα αυτός ο χορός είναι γέλιο, δάκρυ, έρωτας, τρέλα, ζωή, έκσταση, αλήθεια Η μουσική των encardia γεννάει μέσα μου αυτά που θέλει να πει η ψυχή μου και εκφράζονται με αυτό τον αρχέγονο χορό. Ταραντέλλα σημαίνει μαγεία ,θεραπεία, υγεία. Κάθε φορά επί σκηνής με τη μουσική των encardia είναι για μένα μια αναγέννηση της ψυχής.


Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ: 

20 χρόνια Encardia, στο Σταυρό του Νότου Plus, μετά την πρώτη sold out εμφάνιση , ξανά στις 3 Απριλίου (theatromusicbooks.blogspot.com)


Σταυρός του Νότου λοιπόν και πάλι, Τετάρτη 3 Απριλίου με τον πολύ γνώριμο πια προσωπικό τους ήχο και όχι μόνο με τα τραγούδια που μέχρι τώρα αγαπήσαμε αλλά και άλλα ελληνικά παραδοσιακά και δικά τους, μέσα από άλλη οπτική. Αυτήν μιας κολεκτίβας που επέμεινε και άντεξε δημιουργικά 20 χρόνια ξεπερνώντας συνεχώς τα όριά της.

 

Από την ταραντέλα του Σαλέντο και της Νάπολης και τα τραγούδια της ξενιτειάς και τη φρουτοπία τους,  μέχρι τον Ερωτόκριτο του Vincenzo Kornaro  και τον Ράικο της Μακεδονίας, και γιατί όχι μέχρι τον Ίλιγγο του Γιάννη Ρίτσου από τη σονάτα του Σεληνόφωτος…

 

Καλεσμένος τους θα ήταν αυτήν τη φορά ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης.

Δάσκαλος, συνεργάτης τους και φίλος εξαιρετικά πολύτιμος.


Της Αλεξίας Βλάρα,3/4/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".