Οικονόμου Ιωάννα: "Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε στις μέρες μας να συναντιόμαστε με άλλους ανθρώπους, να ονειρευόμαστε από κοινού, να συνδιαλεγόμαστε, να κοιταζόμαστε και να αλληλοστηριζόμαστε".

 


Αντιγόνη 441 +. Μιλήστε μου για αυτή τη παράσταση και τους συντελεστές της.

 

Πρόκειται για μία πειραματική προσέγγιση στο έργο του Σοφοκλή χωρίς όμως να έχει γίνει διασκευή το κειμένου. Στην σκηνή βρισκόμαστε έξι κοπέλες ερμηνεύοντας όλους τους ρόλους και τον χορό. Αυτή η συνθήκη έκανε ακόμη πιο ενδιαφέρον το εγχείρημα μας. Σε αυτό μας  το ταξίδι μας θελήσαμε να πειραματιστούμε με τον λόγο και την ενέργεια, να ανακαλύψουμε τα όρια της κίνησης και της ακινησίας , να ψηλαφίσουμε τον μύθο, τον αρχαίο κόσμο αλλά και τις διαφορές του με τον χριστιανικό.

Ο δάσκαλος μας από τα χρόνια της σχολής, Κοραής Δαμάτης σκηνοθέτησε την παράσταση, έχει κάνει την μεταγραφή του κειμένου και επιμελήθηκε την κίνηση και τα φώτα . Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, που στα πρώτα μας βήματα έχουμε δίπλα μας έναν άνθρωπο με όλη αυτή την εμπείρια και την αφοσίωση στο θέατρο. 

Η Δήμητρα Γαλάνη και ο Γιώργος Μπουσούνης έγραψαν τα ηχητικά τοπία και τις μουσικές που συνομιλούν με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο με  τον λόγο και το κείμενο.

Ο Γιάννης Μετζικώφ δημιούργησε το ατμοσφαιρικό σκηνικό που σε εισάγει από την πρώτη ματιά στην αίσθηση της παράστασης και τα κοστούμια που μέσα από την ομοιομορφία τους προσδίδουν την αίσθηση της τελετουργίας .

Η Ελένη Σουμή, έφτιαξε τις υπέροχες και μάσκες , οι οποίες “σπάνε” αυτή την ομοιομορφία προσδίδοντας ταυτότητα σε κάθε ρόλο.


Πώς προέκυψε ο τίτλος της παράστασης;

Το 441 (π.Χ) είναι η χρονολογία που κατά πάσα πιθανότητα παρουσίαστηκε η Αντιγόνη στα Μεγάλα Διονύσια και το + είναι ό,τι έχει μεσολαβήσει από τοτε μέχρι σήμερα και εμπεριέχεται στο έργο.

Mιλήστε μου για την ομάδα σας Ρέοντα Πρόσωπα.

Είμαστε έξι κοπέλες (Αναστασίου Λενιώ, Λιανού Έλενα, Μπουλάκου Κατερίνα, Οικονόμου Ιωάννα, Τσιγάρου Μένια, Φραγκελάκη Μαλβίνα) που φέτος τελειώσαμε την σχολή και αποφασίσαμε να εμπιστευθούμε το μαζί.  Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε στις μέρες μας να συναντιόμαστε με άλλους ανθρώπους, να ονειρευόμαστε από κοινού, να συνδιαλεγόμαστε, να κοιταζόμαστε και να αλληλοστηριζόμαστε. Αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι είναι ταυτόχρονα προστατευτικό ως  προς κάποιες συνθήκες που υπάρχουν στο επάγγελμα μας και στις ζωές μας αλλά και συνάμα απελευθερωτικό ως προς την δημιουργία και τον πειραματισμό.  

Έχετε κοινά με τον ήρωα που υποδύεστε; 

Στην παράσταση υποδύομαι τον Φύλακα και τον Εξάγγελο. Ο Φύλακας έρχεται  για να πει στον Κρέοντα πως κάποιος παράκουσε τις εντολές του και έθαψε τον νεκρό Πολυνείκη.  Πρόκειται για έναν λαϊκό άνθρωπο, σαφώς κατώτερο ταξικά από τον Κρέοντα, την Αντιγόνη και τους υπόλοιπους ήρωες και εμφανώς φοβισμένο απέναντι στην εξουσία και την επιρροή του Κρέοντα. Από τις αναγνώσεις κιόλας του έργου με μαγνήτισε αυτό το αίσθημα του φόβου που νιώθει αυτός ο άνθρωπος. Κατά την διάρκεια των προβών και με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη μας, συνειδητοποίησα ότι ο φόβος μού είναι αρκετά οικείος.  Άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι το συγκεκριμένο συναίσθημα κερδίζει όλο και περισσότερο χώρο στην καθημερινότητα μας τόσο σε προσωπικό  όσο και σε συλλογικό-κοινωνικό επίπεδο και φυσικά ότι όπως και στο έργο έτσι και σήμερα, είναι ένα εργαλείο που πολύ συχνά χρησιμοποιείται από την εξουσία προς το όφελός της. Τέλος, αυτή η διαδρομή ήταν μια ευκαιρία να προσεγγίσω ουσιαστικά και όσο το δυνατόν χωρίς παρωπίδες το στοιχείο της λαϊκότητας στον λόγο, την συμπεριφορά και την σκέψη ενός ανθρώπου.


Πόσο επίκαιρη είναι η παράσταση αυτή, γιατί να έρθει κάποιος να το παρακολουθήσει;

Νομίζω ότι όταν μιλάμε για τόσο σπουδαία έργα, όπως η Αντιγόνη, η σύνδεση με το σήμερα είναι αναποφεύκτη. Ανάγνωση την ανάγνωση και πρόβα την πρόβα συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για ένα αστείρευτο και διαχρονικό κείμενο. Η εξουσία και η σχέση της με τον άνθρωπο, ο έρωτας, η ελευθερία, το θεϊκό στοιχείο, η νέα τάξη πραγμάτων, ο θεσμός της οικογένειας, της δικαιοσύνης , του κράτους είναι κάποιοι από τους άξονες που μας απασχόλησαν σε όλο αυτό το ταξίδι και νομίζω ότι απασχολούν και θα συνεχίζουν να απασχολούν όλους μας. Αυτό που είναι πολύ συγκινητικό είναι το να βλέπεις τους ανθρώπους που έρχονται να δουν την παράσταση, να συνδέονται βαθιά και ουσιαστικά με το κείμενο ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας κλπ.

Επίσης, δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των προβών μας και της παράστασης , κάποια χιλιόμετρα μακριά συμβαίνουν όλα αυτά τα πράγματα στην Παλαιστίνη. Οι εικόνες που έρχονται στις οθόνες μας από την Λωρίδα της Γάζας δεν διαφέρουν πολύ από την εικόνα της Θήβας στην αρχή του έργου, πόλεις γεμάτες συντρίμμια και πτώματα.  Η σκέψη μας ήταν πολύ συχνά σε αυτούς τους ανθρώπους που βομβαρδίζονται καθημερινά και στερούνται των βασικών τους δικαιωμάτων

Νιώθω ευγνώμων που έχω την ευκαιρία να καταπιαστώ με ένα τέτοιο κείμενο, μέσα από την μεταγραφή που είχαμε την τύχη να μας εμπιστευτεί ο Κοραής Δαμάτης.

Μελλοντικά σχέδια.

Σίγουρα υπάρχουν σκέψεις για το μέλλον, για επόμενες δουλειές και κυρίως για  ανθρώπους με τους οποίους θα ήθελα να συναντηθούμε καλλιτεχνικά. Προς το παρόν όμως, προσπαθώ να αντισταθώ λίγο στους τρελούς ρυθμούς που υπάρχουν πλέον στις ζωές των περισσότερων  και να βιώσω κάθε στιγμή που έχει απομείνει για την παράσταση μας, Αντιγόνη 441+.

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί με τους αναγνώστες τον στίχο τoυ John Lennon που παίζει ολη την ώρα στο μυαλό μου και στα ακουστικά μου τον τελευταίο καιρό.

“You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one”  

Της Αλεξίας Βλάρα, 8/4/2024




ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ

Αλκμήνης 8-12, στάση μετρό Κεραμεικός

τηλ. 2103428650

 

 

Σοφοκλή

Αντιγόνη 441 +

 

Από το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

 

Από το Σάββατο 20 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή  από την ομάδα Ρέοντα πρόσωπα θα παρουσιάζεται το έργο Αντιγόνη 441 +, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και μουσική Δήμητρας Γαλάνη και Γιώργου Μπουσούνη.


 

Πρόκειται για μία  πειραματική προσέγγιση στο έργο του Σοφοκλή με έξι γυναίκες να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους της τραγωδίας -αντρικούς, γυναικείους και τον χορό- σε μια τολμηρή, διττή ανάγνωση, συνδέοντας το δράμα με τις θρησκευτικές του καταβολές, αλλά και με το έντονο πολιτικό του στοιχείο.

 

Ρέοντα Πρόσωπα.

Αναπνέω, κινούμαι, ρέω. Ροή. Ρέοντα ύδατα. Ρέουσα μνήμη. Ρέων λόγος. Ρέουσα πραγματικότητα. Ρέων κόσμος.

«Σαν πρώτη μας επιλογή κι ανάγκη, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε και να δουλέψουμε πάνω στο παλαιότερο οργανωμένο λαϊκό είδος θεάτρου, την αρχαία τραγωδία. Να μελετήσουμε τη γλώσσα του μύθου και του πεπρωμένου, τις διαφορές μεταξύ αρχαίου και χριστιανικού κόσμου, να αποκωδικοποιήσουμε τις ψυχολογικές διαδρομές των ηρώων, να ανακαλύψουμε, ίσως, κάποιους τρόπους έκφρασης που δεν γνωρίζουμε. Εν ολίγοις, να περπατήσουμε πάνω σε άγνωστους δρόμους, όμως, παραδόξως, πολύ οικείους. Ο λόγος γίνεται για την δεύτερη αρχαιότερη σωζόμενη τραγωδία του Σοφοκλή, Αντιγόνη, πρωτοπαρουσιαζόμενη το 441π.Χ. Σε αυτό το πρώτο μας ξεκίνημα στέκεται στο πλάι μας  ο δάσκαλος, και πια σκηνοθέτης μας, Κοραής Δαμάτης, για να εξερευνήσουμε μαζί, αλλά κυρίως για να μας μεταδώσει την πίστη στην γνώση, την αυθεντικότητα, την σκληρή δουλειά και την ευαισθησία. Έναν άνθρωπο που επιλέγει να δώσει την σκυτάλη στην επόμενη γενιά». 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μεταγραφή-σκηνοθεσία-κίνηση: Κοραής Δαμάτης

Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Μετζικωφ

Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη-Γιώργος Μπουσούνης

Μάσκες: Ελένη Σουμή

 


ΠΑΙΖΟΥΝ: Αναστασίου Λενιώ, Λιανού Έλενα, Μπουλάκου Κατερίνα, Οικονόμου Ιωάννα, Τσιγάρου Μένια, Φραγκελάκη Μαλβίνα

 

Παραστάσεις:

Από το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 και κάθε Σάββατο 9:15 και Κυριακή 6:15 μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων.  

 

 

 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".