Είδαμε και προτείνουμε: «Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω»

 Άλλα για τον γλάρο δε γνωρίζω της Φένια Προβελλέγγιου

Θέατρο Ρεκτιφιέ Ή καλύτερα « Όλα όσα δεν γνωρίζω για τα παρασκήνια στο ανέβασμα του Γλάρου του Τσέχωφ». Ένα φρέσκο έργο που περιγράφει τις προσπάθειες μιας ομάδας ηθοποιών να ανεβάσουν τον Γλάρο του Τσέχωφ με τη βοήθεια των συντελεστών της παράστασης και αφήνει στο στόμα την αίσθηση ενός πικρού γέλιου και μιας θλίψης.
Η ταλαντούχος νέα σκηνοθέτιδα Κρύστελ ανεβάζει το έργο Γλάρος του Τσέχωφ σε μια «πρωτοποριακή, αφηγηματική και επιθετική σκηνοθεσία». Οι συντελεστές της παράστασης προσπαθούν από την πλευρά τους να ανταποκριθούν, όχι όμως χωρίς τις δυσκολίες που προκύπτουν είτε από το χαρακτήρα τους είτε από έλλειψη ταλέντου είτε από τη στενή χρηματοδότηση. Το έργο αφηγείται με γλυκόπικρο χιούμορ τα παρασκήνια κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης της παράστασης και αφήνει να διαφανεί ότι ο λαμπερός κόσμος της τέχνης δεν είναι πάντα αυτός που φαίνεται.
Τη θέση του κεντρικού ήρωα παίρνει μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται τη δράση. Ο ατάλαντος και επιπόλαιος φίλος της Κρύστελ, τον οποίο στηρίζει παντί τρόπω, ο πρώην εραστής που την παράτησε για να σχετιστεί με τη δυναμική παραγωγό η οποία θα «απογειώσει» την καριέρα του, η νεαρή ηθοποιός Δήμητρα που ανησυχεί για την πληρωμή, ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ηθοποιούς, τα κρυμμένα πάθη και οι προδοσίες, η έλλειψη χρηματοδότησης που φαίνεται ακόμα και στα πρόχειρα σκηνικά, οι συμβάσεις και οι παραχωρήσεις που κάνουν οι ηθοποιοί προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, η εκμετάλλευση που υφίστανται, όλα αυτά μας κάνουν να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε και εμείς στα παρασκήνια και συμμετέχουμε.
Η παράσταση είναι διαδραστική. Οι ηθοποιοί μας απευθύνουν το λόγο, κινούνται ανάμεσά μας, ρωτούν τη γνώμη μας. Παρακολουθούμε το «θέατρο εντός του θεάτρου», συμμετέχουμε και μεις στις πρόβες, παρακολουθούμε τους διαλόγους και τις ασκήσεις τους και βέβαια βλέπουμε πολλές φορές το πώς οι ηθοποιοί ταυτίζονται με τους ρόλους τους και πως οι ρόλοι τους αναδύουν στην επιφάνεια κρυμμένα συναισθήματα. Τέλος ο γλάρος εμφανίζεται ως η «αλληγορική φιγούρα της ελευθερίας και των ονείρων του καλλιτέχνη», το σύμβολο της ευτυχίας κοντά στο νερό που στο τέλος πεθαίνει άδοξα.
Οι ηθοποιοί διατηρούν τα πραγματικά τους ονόματα, κάτι που μας δείχνει ότι η μυθοπλασία δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Μαρία Κουμαριανού,13/4/2024

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω»

                                                       Σκηνοθεσία: Φένια Προβελεγγίου

                                                              ΠΡΕΜΙΕΡΑ 12 Απριλίου

                                                              Για λίγες παραστάσεις

                                       Παρασκευή και Σάββατο 21:15/ Κυριακή 20:15

                                                                    στο PEKTIΦΙΕ




 


 

Η παράσταση της Φένιας Προβελεγγίου«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω», είναι εμπνευσμένη από την τέταρτη πράξη του «Γλάρου» του Α. Τσέχωφ. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 12 Απριλίου στο νέο θεατρικό χώρο της πόλης, στο PEKTIΦΙΕ.

 


Λίγα λόγια για το έργο:

Ένας θίασος , κάπου στην Αθήνα, την άνοιξη του 2024 , ετοιμάζεται να ανεβάσει τον «Γλάρο». Τι συμβαίνει όμως, όταν δυο εβδομάδες πριν από την πρεμιέρα όλα μοιάζουν να πηγαίνουν στραβά; Πώς οι συντελεστές της παράστασης ταυτίζονται με τους ίδιους τους χαρακτήρες του Τσέχωφ;

Ο έρωτας, η απόρριψη και ο αποχωρισμός έχουν το ίδιο αντίκτυπο στη ζωή τους;

«Δεν υπάρχουν λεφτά για άλλο σκηνικό. Δεν έχω λεφτά. Ο Δημήτρης θα αργήσει . Η Λένα έχει κόβιντ . Η Νίνα που είναι; Βάλε και άλλους γλάρους, γλάρους γλάρους πολλούς γλάρους . Θυμάσαι που σκότωσες κάποτε ένα γλάρο;»

Τίποτα το συνταρακτικό, όλα έχουν ειπωθεί και θα ξανά ειπωθούν. Όλοι οι χαρακτήρες, σαν το Γλάρο, είναι ήδη πληγωμένοι. Ένα ακόμη θέμα για μικρό διήγημα .

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία / δραματουργική επεξεργασία : Φένια Προβελεγγίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Κέλλυ Καλογιάννη

Σκηνογράφος: Στέφανος Λώλος

Ενδυματολόγος : Κρίστελ Καπερώνη

Σχεδιασμός φωτισμού/ τεχνικός φωτισμού: Νίκος Νίκου

Αφίσα/trailer παράστασης : Θάνος Κερμίτσης

Παραγωγή : Fabrica Athens

Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

 

Παίζουν: Νάστια Βραχάτη, Τάσος Δέδες, Κρίστελ Καπερώνη, Δήμητρα Μάζη, Δημήτρης

Μπούρας, Ουσίκ Χανικιάν

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Πρεμιέρα: 12 Απριλίου 2024

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο 21:15, Κυριακή 20:15

Για λίγες παραστάσεις

Προπώληση: https://www.more.com/theater/alla-gia-ton-glaro-den-gnorizo/?newlayout=true

Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=88iZRM0Baq4

Το PEKTIΦΙΕ - Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών, βρίσκεται στην καρδιά του Βοτανικού.Υπάρχει πλαϊνή πόρτα για πρόσβαση με αμαξίδιο, καθώς και τουαλέτα ΑΜΕΑ στον χώρο.

Η πρόσβαση μπορεί να είναι μέσω μετρό (Μπλε γραμμή, στάση Κεραμεικός) είτε μέσω λεωφορείων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".