Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιωάννα Θεοχάρη: "Για μένα ο ποιητικός λόγος είναι μια ματιά διαφορετική στα γεγονότα της ζωής, όχι απλώς ένας τρόπος έκφρασης αλλά και η υπέρβαση του πόνου."

 


1.Νέο βιβλίο. Μιλήστε μου γι’ αυτό.

Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε από μια ιδέα μου να ερμηνεύσω τα αρχαία ελληνικά γνωμικά μέσα από τα μάτια της ποίησης. Περιέχει 24 ποιήματα που πηγάζουν από αποφθέγματα  σοφίας που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη ,χωρίς πάντα να γνωρίζουμε την ερμηνεία τους. Ισχύουν ακόμη ή υπάρχουν περιπτώσεις που δεν επαληθεύονται? Μιλούν, όπως και τα ποιήματα που τα συνοδεύουν για τον έρωτα, την απώλεια, την μάχη του ανθρώπου με τον εαυτό του, το γήρας, την ασθένεια .

 

2. «Μαρμάρινες ψυχές» πώς προέκυψε ο τίτλος.

Η ομορφιά των γλυπτών που θαυμάζουμε σήμερα στα μουσεία μαρτυράει την σοφία των προγόνων μας. Αντέχει στον χρόνο με τον ίδιο τρόπο που έχουν αντέξει και τα αρχαία ελληνικά γνωμικά που κληρονομήσαμε. Οι ψυχές λοιπόν που πέρασαν πριν από εμάς, μάς έχουν αφήσει αποφθέγματα που καλούμαστε να σκεφτούμε, λαξεύονται από εμάς σε μια άλλη εποχή, σε άλλα πλαίσια .Όπως ακριβώς θαυμάζουμε ένα μαρμάρινο αρχαιοελληνικό γλυπτό , έτσι και τα αποφθέγματα μαρτυρούν μια σοφία που ταξιδεύει στον χρόνο και θα υπάρχει ακόμα και όταν εμείς δεν θα υπάρχουμε πια, σαν το μάρμαρο.

 

3. Μια ποιητική συλλογή οπού χρησιμοποιείτε ως τίτλο αποφθέγματα φιλοσόφων, ποιητών, πολεμιστών και γενικότερα «σοφών» ανθρώπων. Πώς έγινε η επιλογή αυτή;

Η σοφία των αποφθεγμάτων αυτών με γοήτευε πάντα και συχνά προσπαθούσα να την σκεφτώ με κριτικό βλέμμα και να την επεξεργαστώ μέσα από τα μάτια του σύγχρονου ανθρώπου. Αποφθέγματα όπως «Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς» (ο εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος του ο εαυτός) με συνόδευαν σε δύσκολες στιγμές της ζωής μου και με παρηγορούσε το γεγονός ότι οι αδυναμίες των ανθρώπων είναι διαχρονικές, αφού υπάρχουν αρχαιοελληνικά αποφθέγματα που τις περιγράφουν .

 

4. Είστε γνώστρια της ελληνικής γλώσσας με ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό με σπουδές και στο εξωτερικό. Πως έγινε η επιλογή της ποίησης;

 

Η ποίηση με συνοδεύει από πολύ μικρή ηλικία. Σε ηλικία 17 ετών έλαβα μέρος σε διαγωνισμό ποίησης του σχολείου μου με ένα ποίημα στην αγγλική γλώσσα που τιμήθηκε με βραβείο . Θυμάμαι να λαμβάνω το βραβείο που ήταν ένα βιβλίο με όλα τα διηγήματα του Edgar Allan Poe με ιδιαίτερη έκπληξη καθότι έγραψα ένα ποίημα στην Αγγλική γλώσσα που δεν θεωρούσα πως θα μπορούσε να λάβει εύσημα. Το ποίημα αφορούσε τους καλλιτέχνες με κινητικά προβλήματα που ζωγραφίζουν με το στόμα. Δεν έγραφα ποτέ πολύπλοκα. Έγραφα πάντα με απλό τρόπο, οι γνωστοί μου με διάβαζαν πάντα με ευκολία, ακόμα και όσοι δεν είχαν καμία επαφή με την ποίηση.

Για μένα ο ποιητικός λόγος είναι μια ματιά διαφορετική στα γεγονότα της ζωής, όχι απλώς ένας τρόπος έκφρασης αλλά και η υπέρβαση του πόνου. Όταν στεναχωριέμαι για κάτι,  γράφω και ως δια μαγείας το ξεπερνάω. Στην καθημερινότητα μου ως γιατρός επειγόντων , έρχομαι σε επαφή με την ανθρώπινη δυσφορία, τον πόνο και συχνά την απώλεια. Το φορτίο μου θα ήταν βαρύτατο αν δεν μπορούσα να επικοινωνήσω όλα αυτά που νιώθω και η ποίηση λειτουργεί ως το δικό μου μέσο διάσωσης.

 

 

5. Πως έγινε η επιλογή του εξωφύλλου σας;

Το εξώφυλλο απεικονίζει την θεά Αφροδίτη και τον Έρωτα. Πρόκειται για ένα αγαλματίδιο που βρέθηκε στο μουσείο της πόλης του Τάραντα, στη Νότιο Ιταλία και χρονολογείται τον τέταρτο π.Χ. αιώνα.

Η Αφροδίτη απεικονίζεται με το χέρι σε επίκληση και ο φτερωτός έρωτας την καθοδηγεί από ψηλά. Το γλυπτό αυτό με εντυπωσίασε γιατί μου αρέσει να σκέφτομαι πως στη ζωή μας το Πνεύμα , αλλά και ο έρωτας για την ζωή, μας καθοδηγεί .

 

6. Από πού εμπνέεστε ;

Εμπνέομαι από κάθε στιγμή της καθημερινότητας, από εικόνες, από μουσικές. Από τις δυνατές στιγμές στα επείγοντα , από την αλληλεγγύη των συναδέλφων μου, από τον χρόνο που περνάει λαξεύοντας μας με εμπειρίες, από την απώλεια αγαπημένων μου ανθρώπων, από τον φόβο της ασθένειας , από τις αθώες απορίες των παιδιών, από την καθημερινή μας μάχη να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι σε σχέση με αυτό που ήμασταν μέχρι χτες.

 


7. Αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς ή ποιητές.

Αγαπημένα βιβλία μου «Ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ, η «Έρημη Χώρα» του Τόμας Στέρνς  Έλιοτ, η Θεία Κωμωδία του Δάντη Αλιγκέρι και οι «Αόρατες Πόλεις»  του Ίταλο Καλβίνο. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω τα βιβλία του Μίλαν Κούντερα τα οποία έτυχε να διαβάσω στα Ιταλικά αλλά και τα βιβλία του Όσκαρ Ουάιλντ στα οποία συχνά επιστρέφω.

Αγαπημένοι ποιητές ο Κωσταντίνος Καβάφης τον οποίο μελετώ συχνά ακολουθώντας σεμινάρια για το έργο του καθώς και η Κική Δημουλά που έντυνε συχνά τα εφηβικά μου βράδια.

 

9. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι συνυφασμένα με την αγάπη μου για την ποίηση. Συμμετέχω σε σεμινάρια ποίησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό , επιθυμώ να εξελιχθώ στον τομέα της συγγραφής , γεγονός που με εξελίσσει και σαν άνθρωπο.

Αντιστρόφως νιώθω πως η ωρίμανση των ιδεών έρχεται μέσα από εμπειρίες που μας ωριμάζουν σαν ανθρώπους οπότε εκτός από το να έχω στο μυαλό μου κάποια σχέδια, είμαι ανοιχτή στις άγνωστες προκλήσεις που το μέλλον επιφυλάσσει. Το σημαντικότερο είναι όπως προανέφερα να εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι, να βλέπουμε θετικά τη ζωή και κατά το δυνατόν να διοχετεύουμε την ενεργητικότητα μας με γνώμονα το Φως.

 


 

10.Ποια είναι τα μέχρι τώρα σχόλια;

Περιμένω με ανυπομονησία τα σχόλια των αναγνωστών καθότι η ποίηση είναι μια συνομιλία ,είναι ρευστή και εξελισσόμενη διαδικασία.

Διαθέτω ανοιχτό λογαριασμό στο Ίνσταγκραμ και στο Φέισμπουκ και απαντώ πάντα στα μηνύματα και στις κριτικές.

 

 

11. Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας

«Αν έστω ένας αναγνώστης μου , ταυτιστεί με όσα γράφω και νιώσει να απαλύνεται λίγο το βάρος αυτού του κόσμου, τότε θα έχω πετύχει σαν ποιήτρια».

Της Αλεξίας Βλάρα 26/11/2023


 Η δύση πάντα πιο δειλή

απ’ την ανατολή θα μένει
κι ας λέμε ο ήλιος βασιλεύει.
«Και αύριο μέρα είναι»
σκέφτεται
και άτολμα αποχωρεί.

*

Η Ιωάννα Θεοχάρη, με καταγωγή από τη Ζάκυνθο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο, όπου και έλαβε το πρώτο της ποιητικό βραβείο στην αγγλική σε ηλικία 17 ετών. Σπούδασε Ιατρική στην Μπρέσια της Ιταλίας, με την εκπόνηση της πτυχιακής της εργασίας στην Παιδοψυχιατρική. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως Ιατρός επειγόντων στην κλινική Υγείας Μέλαθρον, και μεγαλώνει με δύο κόρες. Ποιήματά της έχουν βραβευτεί σε Διεθνείς και Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ποίησης, ενώ άλλα έχουν δημοσιευτεί σε διακεκριμένα περιοδικά, όπως το Ποιείν. Έλαβε το τρίτο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα τον Διονύσιο Σολωμό, από τη Ζακυνθινή Εστία Πολιτισμού «Διονύσιος Ρώμας» (2021), με το ποίημα «Ελευθερίας Φώτιση». Επίσης, βραβεύτηκε στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή, από την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά (2022), με το ποίημά της «Βαλσαμωμένο Σπίτι» να λαμβάνει το δεύτερο βραβείο. Τέλος, συμμετείχε με έργα της στη Φιλολογική Πρωτοχρονιά (2023). Η πρώτη της συλλογή είχε τον τίτλο Το τριαντάφυλλό σου ζει (εκδόσεις Ιωλκός 2021). Το βιβλίο Μαρμάρινες Ψυχές είναι η δεύτερη ποιητική της συλλογή.

 

 


 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; -Παράταση παραστάσεων

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.  

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ AMBER ALERT ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ODISE PLAKU

  AMBER ALERT του Odise Plaku   ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   AMBER ALERT του Odise Plaku