Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

7ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας _Το μεγάλο φεστιβάλ κλασικής και τζαζ μουσικής επιστρέφει

 

Το μεγάλο φεστιβάλ κλασικής και τζαζ μουσικής
Διεθνείς μουσικές Ημέρες Καλαμάτας
(
International Kalamata Music Days)
επιστρέφει για 7η συνεχή χρονιά
από τις 25 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου

Το φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας (International Kalamata Music Days) επιστρέφει για 7η συνεχόμενη χρονιά με ένα πλούσιο και δεξιοτεχνικό συναυλιακό πρόγραμμα γεμάτο αντιθέσεις, φρεσκάδα και δυναμισμό, καθώς και masterclasses διεθνούς εμβέλειας με καταξιωμένους μουσικούς από την Ευρώπη. Από ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία μπαρόκ, μέχρι και τους ιδιότροπους ήχους του Helmut Lachenmann, η πόλη της Καλαμάτας θα πλημμυρίσει από μουσική και δεκάδες κορυφαίους μουσικούς απ’ όλον τον κόσμο, ανοίγοντας τον, καθιερωμένο πλέον, δίαυλο μουσικής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού.

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου με το Πιάνο Τρίο Isimsiz που θα παρουσιάσει έργα των Haydn, Korngold και Brahms, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και απαρτίζεται από τους Pablo Hernán Benedí (βιολί), Edvard Pogossian (βιολοντσέλο) και Erdem Misirlioglu (πιάνο). Το Σάββατο 29 Ιουλίου, το σύνολο Ex Silentio θα ερμηνεύσει στον μυσταγωγικό χώρο του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης. Την Κυριακή 30 Ιουλίου το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα συνεχίσει με τρεις συναυλίες: H ταλαντούχα νέα πιανίστα Αγγελική Γιαννοπούλου θα εμφανιστεί, επί σκηνής, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα Κυριακού, Chopin, Ravel, Bach και Prokofiev. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η τελική συναυλία του masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου με τον Pablo Hernán Benedí. Τέλος, το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει με μία βραδιά βωβού κινηματογράφου, σε συνεργασία με τη Filmhouse – Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Το καλαματιανό σύνολο Moving Band θα συνοδέψει μουσικά τις ταινίες μικρού μήκους «Το σκιάχτρο» (1920) και «Η κατσίκα» (1921) του Buster Keaton, ενώ ο Τρύφωνας Τύπου (πιάνο) και ο Αρίωνας Γυφτάκης (κοντραμπάσο και σύνθεση) θα συνοδεύσουν μουσικά την ταινία «Το κόκκινο μπαλόνι» (1956) του Albert Lamorisse.
Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες στα masterclasses πιάνου με την Αλεξία Μουζά και βιολιού με τον Felix Froschhammer θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και την Τρίτη 1 Αυγούστου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, η πολυβραβευμένη βιολονίστα Charlotte Spruit. Στις 22:30 θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο το New Circle Quartet του εκπληκτικού κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη. Το συναυλιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 2 Αυγούστου με την τελική συναυλία του masterclass διεύθυνσης ορχήστρας με τον Joshua Weilerstein και, στη συνέχεια, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Τρίο Vis-à-vis, που έχει αφιερωθεί στον πειραματισμό και την έρευνα του «άγνωστου» στη σύγχρονη μουσική. Την Πέμπτη 3 Αυγούστου, στο πλαίσιο της νέας σειράς συναυλιών Young talents in concert, και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, οι Maria Karolina Rahmatulla (βιολί), Dante Lind (βιόλα) και Idil Bursa (βιολοντσέλο) θα ερμηνεύσουν στην Agora Gialova (Πύλος) έργα για τρίο εγχόρδων. Ταυτοχρόνως, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας οι συμμετέχοντες στο masterclass βιολοντσέλου με την Indira Rahmatulla θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Στις 4 Αυγούστου η Kalamata Festival Orchestra, γέννημα - θρέμμα των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας, θα εμφανιστεί στην Κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Joshua Weilerstein ερμηνεύοντας έργα των Tchaikovsky, Haas και Σκαλκώτα.  Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 5 Αυγούστου, οι συμμετέχοντες του masterclass βιόλας με τον Ηλία Σδούκο θα εμφανιστούν στις 19:00 στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.
MASTERCLASSES
Τα masterclass του International Kalamata Music Days δίνουν την ευκαιρία σε νέες και νέες μουσικούς να εμβαθύνουν στην τεχνική του οργάνου και στο ρεπερτόριο, αλλά και να προοδεύσουν καλλιτεχνικά και μουσικά. Σημαντικές είναι, βέβαια, οι προσωπικές επιθυμίες και οι στόχοι καθενός. Μουσικοί που προετοιμάζονται για εξετάσεις, διαγωνισμούς ή κάποια ακρόαση είναι βεβαίως ευπρόσδεκτοι. Μέσω μίας ολιγομελούς ομάδας συμμετεχόντων, σε κάθεmasterclass θα δοθεί βάρος στην καλλιέργεια ενός δημιουργικού και φιλικού κλίματος με απώτερο στόχο την, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, πρόοδο κάθε μουσικού και την ευχάριστη διεξαγωγή των μαθημάτων. Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε συναυλίες μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες των masterclasses, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη διεθνή καλλιτεχνική ανταλλαγή, την έμπνευση και τον διάλογο μεταξύ των μουσικών. Το masterclass απευθύνεται σε νέους και νέες μουσικούς από όλον τον κόσμο– από σπουδαστές και απόφοιτους ωδείων μέχρι και σπουδαστές μουσικών σχολών του εξωτερικού. Τα μαθήματα θα είναι ανοιχτά και η παρουσία ενός ευρύτερου ακροατηρίου είναι επιθυμητή.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ
Παρασκευή, 28.07.2023
 
21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή), Εισιτήριο 10 € (μειωμένο 5 €)
Πιάνο Τρίο Isimsiz
Συναυλία με έργα των HaydnKorngold και Brahms
 
Σάββατο, 29.07.2023
 
20:30, Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης, Είσοδος ελεύθερη
Ex Silentio: Les elements – Τα στοιχεία
Βραδιά Μπαρόκ Μουσικής με έργα των VivaldiHandelRameau και Rebel
 
Κυριακή, 30.07.2023
 
18:00, Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (Αίθουσα Συναυλιών), Είσοδος ελεύθερη
Young talents in concert: Αγγελική Γιαννοπούλου
Η νικήτρια του διαγωνισμού «Ακούμε τους Νέους 2023 σε ένα ρεσιτάλ πιάνου
 
19:30, Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Είσοδος ελεύθερη
Τελική συναυλία του masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου  
Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά τους
 
21:30, Πλατεία Ευκαλύπτου (Πάρκο Σιδηροδρόμων), Είσοδος ελεύθερη
Βουβό σινεμά: Buster Keaton & Το κόκκινο μπαλόνι  
Ζωντανή μουσική με τους Moving Band, τον Τρύφωνα Τύπου και τον Αρίωνα Γυφτάκη
 

Δευτέρα, 31.07.2023
 
20:30, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Studio), Είσοδος ελεύθερη
Τελική συναυλία των masterclasses πιάνου και βιολιού
Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά τους
 
Τρίτη, 01.08.2023
 

21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Studio), Εισιτήριο ημέρας 10 € (μειωμένο 5 €)
Charlotte Spruit: ρεσιτάλ σόλο βιολιού
Με έργα των Biber, Westhoff, Lawall, Ysaye και Bach
 
22:30, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Studio), Εισιτήριο ημέρας 10 € (μειωμένο 5 €)
Ένα τρίγωνο, ένα πλάγιο ορθογώνιο, οι νότες και η σκέψη μου
Ένα ενιαίο τζαζ έργο με το New Circle Quartet
 
Τετάρτη, 02.08.2023
 
19:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή), Είσοδος ελεύθερη
Τελική συναυλία του masterclass διεύθυνσης ορχήστρας
Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά τους
 
21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Studio), Εισιτήριο 10 € (μειωμένο 5 €)
Trio vis-à-vis: Vestiges of...
Μουσική του σήμερα για σοπράνο, φλάουτο και βιολοντσέλο
 
Πέμπτη, 03.08.2023
 
20:00, Agora Gialova, Είσοδος ελεύθερη
Young talents in concertΜουσική δωματίου
Απόφοιτοι του φεστιβάλ παρουσιάζουν έργα για τρίο εγχόρδων
 
20:30, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Studio), Είσοδος ελεύθερη
Τελική συναυλία του masterclass βιολοντσέλου
Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά τους
 

Παρασκευή, 04.08.2023
 
21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή), Εισιτήριο 10 € (μειωμένο 5 €)
Kalamata Festival Orchestra & Joshua Weilerstein Vol.3
Ορχηστρικά έργα των Tchaikovsky, Haas και Σκαλκώτα
 
Σάββατο, 05.08.2023
 
19:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Studio), Είσοδος ελεύθερη
Τελική συναυλία του masterclass βιόλας
Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν τη δουλειά τους
 
21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή), Εισιτήριο 10 € (μειωμένο 5 €)
Final concert (Συναυλία καθηγητών)
Έργα δωματίου των ClarkeBrittenRachmaninoff και Brahms
 
 
 
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MASTERCLASSES
 
Masterclass βιολιούβιόλας και μουσικής δωματίου - PABLO HERNÁN BENEDÍ
25 μέχρι 30 Ιουλίου 2023
 
Masterclass πιάνου - ΑΛΕΞΙΑ ΜΟΥΖΑ
25 μέχρι 31 Ιουλίου 2023
 
Masterclass βιολιού - FELIX FROSCHHAMMER
25 μέχρι 31 Ιουλίου 2023
 
27 Ιουλίου μέχρι Masterclass βιολοντσέλου - INDIRA RAHMATULLA
3 Αυγούστου 2023
 
Masterclass διεύθυνσης - JOSHUA WEILERSTEIN
28 Ιουλίου μέχρι 2 Αυγούστου 2023
 
Masterclass βιόλας - ΗΛΙΑΣ ΣΔΟΥΚΟΣ
31 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου 2023
 
Αιτήσεις συμμετοχής: 
https://kalamatamusicdays.com/application-form-gr/
Το φεστιβάλ ιδρύθηκε από τη βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla, η οποία έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση, τον συνθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθη Γυφτάκη, και τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Λάμπο.
 
Θερμές ευχαριστίες στο Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου για την οικονομική υποστήριξη των masterclass και στον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» για την χορήγηση τεσσάρων υποτροφιών για τη συμμετοχή στα masterclasses, σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου και του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας».
 
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας «ΤΕΡΨΙΣ» και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 
Μέγας Χορηγός του φεστιβάλ, σχεδόν από την γέννησή του, είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.
 
Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας είναι επιπλέον διακεκριμένες με την ευρωπαϊκή αναγνώριση ποιοτικών φεστιβάλ τέχνης 
EFFE LABEL 2022-2023.
 
  
Σας περιμένουμε για άλλη μια χρονιά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της μουσικής!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα