Άνθρωποι και Ιστορίες – Ένα πενθήμερο εργαστήριο θεάτρου στο Αμπελοχώρι της Πίνδου | 18-22 Αυγούστου 2023

 

 

Elephas tiliensis |  Άνθρωποι και Ιστορίες - Πενθήμερο εργαστήριο θεάτρου στο Αμπελοχώρι της Πίνδου | 18 - 22 Αυγούστου 2023

 

 

 

«Υπάρχει κάτι σ’αυτό που ονομάζουμε ιστορία, αφήγηση, που θα συνεχίζεται πάντα. Δεν πιστεύω πως οι άνθρωποι θα κουραστούν ποτέ να λένε ή να ακούν ιστορίες.» J.L.Borges

Στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού για τη στήριξη της Άυλης Κληρονομιάς η ομάδα Elephas tiliensis διοργανώνει πενθήμερο εργαστήριο θεάτρου με επίκεντρο ιστορίες των κατοίκων και βλάχικα παραμύθια της περιοχής.
Αν απογυμνώσουμε το θέατρο από τα φώτα, τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη σκηνοθεσία, αυτό που μένει είναι οι άνθρωποι και οι ιστορίες. Οι άνθρωποι και οι ιστορίες που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και μεταφέρονται κυκλικά με νέες μορφές από γενιά σε γενιά. Με τις ιστορίες αυτές ταυτιζόμαστε και δημιουργούμε το δικό μας παρόν και το δικό μας μέλλον.

Ποιές ιστορίες προκύπτουν όταν μια ομάδα ανθρώπων απομονώνεται σε περιοχές που ακόμη και σήμερα μένουν απομονωμένες από την τεχνολογία και από αυτό που ονομάζουμε σύγχρονο πολιτισμό; Και πώς οι ιστορίες αυτές φτιάχνουν μια δραματουργία που μπορεί ενδεχομένως να παρασταθεί σκηνικά που να φέρει τον τόπο και τον κόσμο που γεννήθηκαν; Πώς μεταφέρονται οι ιστορίες και τα βιώματα; Ποιά ανάγκη γεννά την ιστορία που αποτυπώνεται την εκάστοτε στιγμή; Πώς μπορούν αυτές οι ιστορίες να γεννήσουν ένα έργο που προορίζεται να παρασταθεί στη σκηνή;

Η ομάδα Elephas tiliensis επιθυμεί να επιστρέψει στην πηγή του θεάτρου και να ανιχνεύσει τη στιγμή, την ιστορία, την ιστορία μέσα στο φυσικό της περιβάλλον, την ιστορία που μας συνδέει με τον πρώτο εαυτό μας.

Οι συμμετέχοντες για ένα πενθήμερο θα μείνουν στο ορεινό Αμπελοχώρι της Πίνδου. Τις μέρες αυτές θα συμβιώσουν και θα μοιραστούν ιστορίες με τους ντόπιους, θα μελετήσουν το βλάχικο γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής, θα δουλέψουν το φυσικό και το σκηνικό σώμα μέσω της τεχνικής Alexander και θα μελετήσουν τη γέννηση της δραματουργίας μέσα από αληθινές ιστορίες και την υποκριτική εμπλοκή μέσα από το βίωμα.


Οι Elephas tiliensis με ενεργό ενδιαφέρον για τη δραματουργία και την ανάπτυξη μιας βιωματικής συνθήκης του θεατή με τον δημιουργό την ώρα της σκηνικής εμπειρίας αναζητούν τον τρόπο που μπορεί να εμπλακεί ο σημερινός θεατής, ο οποίος βομβαρδίζεται από μια σωρεία πληροφοριών, σε μια θεατρική συνθήκη που μπορεί να τον συγκινήσει, να τον ταρακουνήσει, να τον κάνει να αναστοχαστεί πάνω στη δική του ζωή. Στόχος είναι ο ενεργός ερμηνευτής και ο ενεργός θεατής, που μαζί δημιουργούν με το κείμενο και την παράσταση. Μαζί δημιουργούν μια κοινή εμπειρία.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

18 έως 22 Αυγούστου 2023

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Παρασκευή 18 Αυγούστου:
Άφιξη έως τις 17.00
17.00-21.00: Εισαγωγικό Εργαστήριο

Σάββατο 19 έως και Τρίτη 22 Αυγούστου

09.00-10.30: Τεχνική Alexander
10.30-11.30: Διάλειμμα
11.30-13.30: Εργαστήριο
13.30-16.30: Φαγητό και ξεκούραση
16.30-21.00: Εργαστήριο 

Τετάρτη 23 Αυγούστου
Αναχώρηση

ΚΟΣΤΟΣ

220 € (Το κόστος περιλαμβάνει τα εργαστήρια και τη διαμονή στον ξενώνα της κοινότητας. Δεν περιλαμβάνει τη μετακίνηση και τη διατροφή. Ο ξενώνας διαθέτει 4 δίκλινα δωμάτια.)

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Αμπελοχώρι Τρικάλων – ttps://maps.app.goo.gl/7R6uEt7fV7vKfYU39?g_st=ifm

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

info@elephastiliensis.gr

  

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έως τις 30 Ιουλίου 2023

 

 

 

Φωτό: Δημήτρης Αγαρτζίδης

 

 

 

   
 

Facebook Page

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ακούσαμε και προτείνουμε: «Εκ Βαθέων»: Ένα άλμπουμ-κατάδυση στην ουσία του ελληνικού τραγουδιού

Η σιωπή της ψυχής και το αποτύπωμα του τραύματος: Συναντώντας την ομάδα του έργου Έρημος

Χρήστος Μιχάλαρος: "Καύσιμο για τη ζωή και τη γραφή, στη δική μου περίπτωση, είναι οι άνθρωποι".

Ρενάτα Ντελία: "Πιστεύω πως όλοι μας θέλουμε να είμαστε ξεχωριστοί, μοναδικοί, ίσως γιατί αυτό θα μας έκανε αναντικατάστατους μέσα στην περατότητα μας".

Είδαμε και προτείνουμε: «ΜΕΤΑΝΑΑΑΑΣΤΕΣ» ή «Είμαστε πάρα πολλοί πάνω σ’ αυτήν τη βάρκα» του Ματέι Βιζνιέκ

Διαβάσαμε και προτείνουμε: Στην Πόλη της Έφης Μαχιμάρη