Beckett | Ανοιχτές παρουσιάσεις για το Εργαστήριο Υποκριτικής | 30/06, 01 & 02/07

 

Elephas tiliensis | Beckett - Ανοιχτές παρουσιάσεις για το Εργαστήριο Υποκριτικής | 30/06, 01 & 02/07

 

 

 

Αγαπητοί φίλοι,

Το φετινό Εργαστήριο υποκριτικής των Elephas tiliensis με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου ολοκληρώνεται με μια σειρά ανοιχτών παρουσιάσεων στο botanique/studio69.
Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.

 

 

Beckett | Πρόζες | Ευτυχισμένες μέρες | Το λίκνισμα

 

Τρία έργα του Σάμιουελ Μπέκετ αποτέλεσαν το αντικείμενο εργασίας του εργαστηρίου υποκριτικής της ομάδας Elephas tiliensis για την περίοδο 2022/23.

Το φετινό εργαστήριο υποκριτικής της ομάδας επικεντρώθηκε στη γραφή του Σάμιουελ Μπέκετ, που καθόρισε και αποτέλεσε τομή για το σύγχρονο θέατρο. 

 

 info:

Beckett
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 30/06, 01&02/07
20.30

 botanique/studio69 - Σπύρου Πάτση 69, 2ος όροφος

 

είσοδος ελεύθερη- κρατήσεις θέσεων

info@elephastiliensis.gr

 

Ο επιδραστικός Μπέκετ

Όπως σημειώνει η Rebecca Juganaru, influencer είναι το πρόσωπο ή το πράγμα που επηρεάζει κάποιον άλλο και ο όρος αυτός ανάγεται στο 1660. Ο Μπέκετ είναι ένας influencer για τον χώρο του θεάτρου και της τέχνης χωρίς να το προκαλεί. Η πλειοψηφία του έργου του, γραπτά, σκηνοθεσίες και μουσικές συνθέσεις έχουν αλλάξει το πρόσωπο του θεάτρου. Χωρίς καμία άλλη πρόθεση εκτός από τη δική του αφοσίωση στη δημιουργική του παρόρμηση, ο Μπέκετ πλέον αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως ο Δημόκριτος, ο Δάντης και ο Καρτέσιος ήταν η δική του διαθέσιμη κληρονομιά. Έχει θεωρηθεί μοντέρνος, μεταμοντέρνος, «πατέρας» του θεάτρου του παραλόγου, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε όχι μόνο τους τίτλους αυτούς αλλά και οποιαδήποτε προσπάθεια να δοθεί νόημα στα έργα του. Πιστεύει ότι η ζωή έχει νόημα, αλλά αυτό είναι αδύνατο να βρεθεί και έτσι ο κόσμος είναι καταδικασμένος σε αιωρούμενες απορίες, αδιέξοδα και απελπισία. Γράφει στα γαλλικά για να απομυθοποιήσει την ικανότητα της γλώσσας να περιγράψει αντικειμενικά την ουσία και την αλήθεια. Δεν αιχμαλωτίζεται από γραμματικούς κανόνες, περνάει από τον λυρισμό στη γλώσσα του πεζοδρομίου. Είναι άναρχος, αινιγματικός και παράδοξος. Αμφισβητεί το καρτεσιανό cogito ergo sum και τον ανθρωποκεντρισμό και με το έργο του επιχειρηματολογεί υπέρ του αντιθέτου.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς