IANOS | ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ | ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

 https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/9056


Τα μαθήματα γίνονται ζωντανά μέσω zoom, Τετάρτες 17.30-20.30. Πρώτο μάθημα Τετάρτη 29 Μαρτίου.



Εντός του link θα βρείτε την περιγραφή του μαθήματος καθώς και βιογραφικό της καθηγήτριας.


Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει κάποια συνέντευξη με την διδάσκουσα με αφορμή το νεο του σεμινάριο στον ΙΑΝΟ, μη διστάσετε να μας αποστείλετε και θα το συνεννοηθούμε από κοινού.


Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να μας καλέσετε στο 2103217929 ή 6958004810.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ


Έχεις μια ιδέα; Τέλεια. Είναι η αρχή των πάντων!

Γράφεις την ιδέα. Αλλά είναι μια μεγάλη ιδέα που χωράει πολλά επεισόδια; Είναι κωμωδία ή δράμα; Μήπως είναι ρομαντική comedy; Μήπως έχει στοιχεία θρίλερ; Ποιο είναι το style που μπορείς να γράψεις καλύτερα; Κι οι ήρωες; Πατάνε γερά στα πόδια τους ή γέρνουν; Η πλοκή; Στέκεται ή είναι στον αέρα; Κι όταν τα έχεις φτιάξει όλα αυτά σωστά στο μυαλό σου, μπορείς να τα βάλεις στο χαρτί και να πάρουν οι πρωταγωνιστές σου ζωή; Πως μιλάνε και τι λένε; Δε θα μπορέσεις να απαντήσεις αν δεν φτιάξεις μια σκαλέτα. Τι είναι η σκαλέτα; Ο καμβάς που θα βάλεις επάνω τα πιόνιά σου και θα αρχίσεις  να τα κουνάς. Σκηνή-σκηνή στήνεις το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο επεισόδιο. Βάλε σωστούς και γρήγορους διαλόγους και σκέψου ανατροπές, ρίξε τους ήρωες σου σε περιπέτειες, ρίξε τους στη φωτιά και βγάλε τους ζωντανούς. Φρόντισε τα φινάλε κάθε επεισοδίου, δώσε στο καθένα μεγάλες δόσεις αναμονής και φτιάξε την κάθε αρχή των επεισοδίων σου με ανατρεπτικό τρόπο. Απόφυγε το αναμενόμενο. Κι αφού τα κάνεις όλα αυτά, βρες το κουράγιο να τα σβήσεις και να το ξαναγράψεις καλύτερα! Αν νομίζεις ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορείς, στο 9ο μάθημα να είσαι σίγουρος πως θα το κάνεις! Οι πόρτες στα κανάλια κάποιες φορές θέλουν πολιορκητικό κριό για να ανοίξουν, αλλά μια δημιουργική δουλειά σωστά δομημένη βρίσκει πάντα το δρόμο της!

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ :

ΕIΣΑΓΩΓΗ.

Επιλέγεις το δικό σου style, κι όχι αυτό που «πουλάει» περισσότερο αυτή τη στιγμή.  Ταυτόχρονα, φτιάχνεις το style σου με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αρεστό στο ευρύ κοινό της τηλεόρασης.

Η ΙΔΕΑ

Βάζουμε την ιδέα σε τρεις με πέντε γραμμές. Οι «μεγάλες» ιδέες περιγράφεται πάντα με λίγα λόγια, χωρίς φλυαρίες και κυρίως χωρίς επεξηγήσεις, μιας και είναι κατανοητές με την πρώτη ματιά.

ΟΙ ΗΡΩΕΣ

Οι πρωταγωνιστές είναι οι άνθρωποί σου. Αφού τους δημιουργήσεις, θα μάθεις να ζεις μαζί τους για πολύ καιρό. Όσο καλύτερα τους γνωρίζεις, τόσο καλύτερα θα περάσεις χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Γιατί οι ήρωες στο χαρτί, γίνονται ζωντανοί οργανισμοί στην τηλεόραση.

Η ΠΛΟΚΗ

Η πλοκή εξαρτάται από τους ήρωες. Μέχρι που είναι ικανοί να φτάσουν οι δικοί σου; Να γνωρίζεις ότι μόνο οι ενδιαφέροντες ήρωες δίνουν ενδιαφέρουσα πλοκή.

Η ΣΚΑΛΕΤΑ

Ένα βήμα πριν γράψεις το επεισόδιο βρίσκεται η σκαλέτα σου. Μια καλή και σωστή σκαλέτα οδηγεί σε ένα καλό, σωστό και ολοκληρωμένο επεισόδιο.

H ΣΚΗΝΗ

Ένα επεισόδιο γράφεται σκηνή- σκηνή. Καμία σκηνή δεν είναι για πέταμα. Όλες πρέπει να είναι χρήσιμες και να προωθούν την εξέλιξη.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Τι λένε οι πρωταγωνιστές σου; Μιλάει ο καθένας με το δικό του τρόπο ή λένε όλοι τα ίδια και επαναλαμβάνονται; Λένε σύγχρονα αστεία ή ξεπερασμένα;

ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ

Δημιουργούμε έντονες αρχές επεισοδίων για να κρατάμε τους τηλεθεατές στη δική μας σειρά και ανατρεπτικά φινάλε για να τους ξαναβρίσκουμε όλους στο επόμενο επεισόδιο! Στη μάχη της τηλεθέασης όλα επιτρέπονται!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Γράφεις και σβήνεις και σβήνεις και σβήνεις. Μαθαίνεις να μην είσαι τσιγγούνης με τις λέξεις σου, να μη θέλεις να τις κρατήσεις όλες, μαθαίνεις να πετάς τα βαρίδια του γραπτού σου.

ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ;

Αν τα έχεις κάνει όλα αυτά, μην το σκέφτεσαι! Μια ολοκληρωμένη παρουσίαση αποκτά διπλό ενδιαφέρον για αυτούς που θα την αξιολογήσουν. Να θυμάσαι ότι πάντα μια καλή δουλειά βρίσκει το δρόμο της κι ένας σεναριογράφος τη θέση του σε ένα κανάλι.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".