Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χορός στη Στέγη | «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» του Δημήτρη Παπαϊωάννου

 

© Julian Mommert

ΕΓΚΑΡΣΙΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

22.12.2021 – 16.01.2022 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | 20:30

Έναρξη προπώλησης Φίλων Στέγης: Τετάρτη 24/11, 17:00
Έναρξη προπώλησης Γενικού Κοινού: Τετάρτη 1/12, 17:00


Ας ισορροπήσουμε για να μη χαθούμε. Ο Εγκάρσιος Προσανατολισμός, το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου μας προσανατολίζει προς την πηγή του φωτός.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Εγκάρσιος Προσανατολισμός στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από 22 Δεκεμβρίου έως 16 Ιανουαρίου. Κάθε νέα του παραγωγή, μια εμπειρία που θέλεις να ζήσεις. Ένας αλχημιστής των εικόνων, των κινήσεων και των ήχων που σε εκτοξεύουν προς την πηγή της ζωής, της δημιουργίας, της φαντασίας, του παιχνιδιού και σε καλούν να ανακαλύψεις τη δική σου αλήθεια προς το φως. Γιατί τα έργα του Δημήτρη Παπαϊωάννου δεν χωρούν σε λέξεις, πλάθει τον κόσμο των ονείρων που ακουμπούν με διαφορετικό τρόπο στον καθένα μας και μας αφήνουν να ζήσουμε το δικό μας εντελώς προσωπικό ταξίδι στο υποσυνείδητό μας. «O Παπαϊωάννου είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους τέσσερις πιο σημαντικούς χορογράφους στον κόσμο» όπως χαρακτηριστικά έγραψε η εφημερίδα Le Figaro τον Ιούνιο του 2021.

Εγκάρσιος Προσανατολισμός ονομάζεται η μέθοδος που χρησιμοποιούν τα έντομα για να διατηρούν μια σταθερή γωνία προς μια μακρινή πηγή φωτός για προσανατολισμό, ο λόγος για τον οποίο πετούν προς ό,τι λάμπει. Η παραγωγή της Στέγης και του Δημήτρη Παπαϊωάννου, με πάνω από 20 σπουδαίους διεθνείς συμπαραγωγούς, άρχισε το παγκόσμιο ταξίδι της τον Ιούνιο του 2021 και έχει ήδη παρουσιαστεί στις πιο σημαντικές σκηνές της Ευρώπης, με μια ομάδα σημαντικών συντελεστών και ερμηνευτών.

Οι πρώτες κριτικές από διεθνή Μέσα αποθεώνουν τον ιδιοφυή «μάγο» της παγκόσμιας σκηνής και τη νέα του παραγωγή με τη Στέγη. «Αν ο Μιχαήλ Άγγελος ζούσε τώρα, μια τέτοια δουλειά δεν θα μας παρέδιδε;» αναφέρει το κορεάτικο auditorium. kr· «κόσμημα εφευρετικότητας και ομορφιάς» γράφει το γαλλικό Le Progrès· «μια παρατεταμένη πράξη καλλιτεχνικής μαγείας που δημιουργήθηκε μπροστά στα μάτια μας από τους ανυπέρβλητα ακριβείς ερμηνευτές» επισημαίνουν οι New York Times. Η αυλαία θα ανοίξει στις 22 Δεκεμβρίου στη Στέγη και εμείς θα μείνουμε για άλλη μια φορά έκθαμβοι.

© Julian Mommert

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Με τους: Damiano Ottavio Bigi, Šuka Horn, Jan Möllmer, Breanna O’Mara, Τίνα Παπανικολάου, Łukasz Przytarski, Χρήστο Στρινόπουλο, Μιχάλη Θεοφάνους
Μουσική: Antonio Vivaldi
Σχεδιασμός Σκηνικού: Τίνα Τζόκα & Λουκάς Μπάκας
Σχεδιασμός Ηχητικού Περιβάλλοντος και Σύνθεση Ήχων: Coti K.
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Άγγελος Μέντης
Συνεργάτης Σχεδιαστής Φωτισμού: Στέφανος Δρουσιώτης
Μουσική Επιμέλεια: Στέφανος Δρουσιώτης
Γλυπτική & Ειδικές Κατασκευές Σκηνικών Αντικειμένων: Νεκτάριος Διονυσάτος
Μηχανικές Εφευρέσεις: Δημήτρης Κορρές
Διεύθυνση-Εκτέλεση παραγωγής & Βοηθός Σκηνοθέτη: Τίνα Παπανικολάου
Βοηθοί Σκηνοθέτη & Διεύθυνση Προβών: Παυλίνα Ανδριοπούλου & Δρόσος Σκώτης
Βοηθός Σκηνογράφου: Τζέλα Χριστοπούλου
Βοηθός Σχεδιαστή Ηχητικού Περιβάλλοντος: Μάρθα Καπάζογλου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Άελλα Τσιλικοπούλου
Βοηθός Ειδικών Κατασκευών Σκηνικών Αντικειμένων: Εύα Τσαμπάση
Φωτογράφιση – Κινηματογράφιση: Julian Mommert
Τεχνικός Διευθυντής: Μανώλης Βιτσαξάκης
Βοηθός Τεχνικού Διευθυντή: Μάριος Καραολής
Διευθυντής Σκηνής, Ηχολήπτης & Κατασκευή Σκηνικών Αντικειμένων: David Blouin
Διεύθυνση Φροντιστηρίου: Τζέλα Χριστοπούλου
Προγραμματισμός Φωτισμών: Στέφανος Δρουσιώτης
Κατασκευή Κοστουμιών: Λίτσα Μουμούρη, Έφη Καραντάσιου, Islam Kazi
Τεχνικοί Σκηνής: Κώστας Κακουλίδης, Ευγένιος Αναστόπουλος, Πάνος Κουτσουμάνης
Φωτιστικές Κατασκευές: Μίλτος Αθανασίου
Το μωρό από σιλικόνη κατασκευάστηκε από την Joanna Bobrzynska-Gomes
Τα σκηνικά αντικείμενα κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με τους Αντώνη Βασιλάκη, Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη, Τίμοθυ Λασκαράτο, Αναστάση Μελέτη, Ναταλία Φραγκαθούλα
Εκτέλεση Παραγωγής: 2WORKS σε συνεργασία με την POLYPLANITY Productions
Συνεργάτρια Εκτέλεσης Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη
Βοηθός Εκτέλεσης Παραγωγής: Κάλη Καββαθά
Διεύθυνση Παραγωγής Φροντιστηρίου: Παυλίνα Ανδριοπούλου
Διεθνείς Σχέσεις & Επικοινωνία: Julian Mommert
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα του Lemon Poppy Seed για τις κομμώσεις των ερμηνευτών

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Δημιουργήθηκε για να κάνει πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (2021)
Συμπαραγωγή Festival d'Avignon (Αβινιόν), Biennale de la danse de Lyon 2021 (Λυών), Dance Umbrella / Sadler's Wells Theatre (Λονδίνο), Fondazione Campania dei Festival - Napoli Teatro Festival Italia (Νάπολη), Grec Festival de Barcelona (Βαρκελώνη), Holland Festival (Άμστερνταμ), Luminato / TO Live (Τορόντο), New Vision Arts Festival (Χονγκ Κονγκ), Ruhrfestspiele (Ρέκλινγκχαουζεν), Saitama Arts Theatre / ROHM Theatre (Κιότο), Stanford Live / Stanford University (Στάνφορντ, ΗΠΑ), Teatro Municipal do Porto (Πόρτο), Théâtre de la Ville - Paris / Théatre du Châtelet (Παρίσι), UCLA’s Center for the Art of Performance (Λος Άντζελες)

Με την υποστήριξη Festival Aperto (Ρέτζιο Εμίλια), Festival de Otoño de la Comunidad de Madrid (Μαδρίτη), HELLERAU – European Centre for the Arts (Δρέσδη), National Arts Centre (Οτάβα), New Baltic Dance Festival (Βίλνιους), One Dance Week Festival (Πλόβντιβ), P.P. Culture Enterprises Ltd (Τελ Αβίβ), Tanec Praha International Dance Festival (Πράγα), Teatro della Pergola (Φλωρεντία), Torinodanza Festival / Teatro Stabile di Torino - Teatro Nazionale (Τορίνο)

Με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου υποστηρίζεται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
 

© Julian Mommert

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου έρχεται μετά την περίφημη τριλογία του, η οποία απαρτίζεται από την «Πρώτη Ύλη» και τα δύο έργα που περιόδευσαν διεθνώς, σε συμπαραγωγή της Στέγης: Still Life και Ο Μεγάλος Δαμαστής.

Το αμέσως προηγούμενο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου που παρουσιάστηκε στη Στέγη ήταν το Since She, με το Χοροθέατρο Wuppertal της Pina Bausch (18-21/12/2018).

Ο Εγκάρσιος Προσανατολισμός πήρε την τελική της μορφή στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης μετά από 1,5 μήνα προβών από τον Δ. Παπαϊωάννου και την ομάδα του.

Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη για τις σεζόν 2019-20 & 2020-21 και ακυρώθηκε στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων της πολιτείας για τη δημόσια υγεία κατά του Covid-19.

Η Στέγη έχει κυκλοφορήσει μια έκδοση-αφιέρωμα στις τρεις δεκαετίες δημιουργίας του Έλληνα δημιουργού, με σχέδια και εικόνες από το προσωπικό αρχείο του: από τα πρώτα του χρόνια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών μέχρι την περίοδο της Ομάδας Εδάφους και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι σήμερα.

© Julian Mommert

 

Πληροφορίες παράστασης
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Κεντρική Σκηνή 
Τετάρτη 22 & Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 20:30, Κυριακή 26 - Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 20:30
Σάββατο 1 - Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 20:30, Τετάρτη 5 - Κυριακή 9 Ιανουαρίου 20:30,
Τετάρτη 12 - Κυριακή 16 Ιανουαρίου 20:30
Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ Για ηλικίες 18+

ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτείας και στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, η είσοδος στους χώρους της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). 
Για την ταυτοποίηση στοιχείων, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριo. Ο έλεγχος των πιστοποιητικών πραγματοποιείται από ειδικά εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο με σάρωση του σχετικού κωδικού QR, μέσα από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή “CovidFreeGr”. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Στη Στέγη, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια όλων.

Κεντρική Σκηνή - Οδηγίες Προσέλευσης Κοινού
Για την ασφάλεια του κοινού η προσέλευση των θεατών θα πραγματοποιείται σε 4 χρονικές περιόδους άφιξης των 15 λεπτών η καθεμία, ξεκινώντας από τις 19:30.
Αναλυτικά:
A' χρονική περίοδος άφιξης: 19:30-19:45 – 2ο Θεωρείο
B' χρονική περίοδος άφιξης: 19:45-20:00 – 1ο Θεωρείο
Γ' χρονική περίοδος άφιξης: 20:00-20:15 – Πλατεία Σειρές Μ-Τ
Δ' χρονική περίοδος άφιξης: 20:15-20:30 – Πλατεία Σειρές Δ-Λ

Εισιτήρια 
Κανονικό: 7, 25, 32, 40, 48, 55 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6, 20, 26, 32, 38, 44 €
Παρέα 10+ άτομα: 5, 18, 23, 29, 34, 39 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
Ανεργίας, ΑμεΑ: 5 € 
Συνοδός ΑμεA: 5, 10 €
Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@onassis.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

Είδαμε και προτείνουμε: ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

  Θα σε δω στον παράδεισο ένα έργο τρυφερό-ρομαντικό- συγκινητικό-μεταφυσικό με ρυθμό, χιούμορ, κωμικές ατάκες, που από τις πρώτες του σκηνές κατακτάει τις καρδιές μας. Η Άννα Αδριανού, έμπειρη και ταλαντούχα όπως πάντα, στο ρόλο της ρόουζ, είναι η γυναίκα που είναι προσκολλημένη στο παρελθόν της, φαντάζεται, δεν μπορεί να ξεχάσει το μεγάλο της έρωτα, παρόλα αυτά η ίδια νοητά τον φέρνει πάντα στην καθημερινότητά της, του μιλάει και τον συναναστρέφεται! Ο Γιώργος Κοντοπόδης στο ρόλο του Ουαλς ως Φάντασμα φύλακας-άγγελος της ζωής τής, μας παραθέτει μία σπουδαία ερμηνεία, αρκετές φορές σαν αερικό, με χιούμορ συκίνηση και προβληματισμό. Το παζλ των ρόλων ολοκληρώνουν οι δύο νέοι ηθοποιοί γεμάτη ζωντάνια Δανάη Καλοπητα, που κάνει την πιστή βοηθό Αρλεν της Ρόουζ, όπου στο τέλος μας επιφυλάσσει μία έκπληξη και ο Νίκος Καραγιαννίδης στο ρόλο του νέου συγγραφέα Τζον, έχουν όλοι τους μία εντυπωσιακή χημεία που μας κρατούν καθηλωμένους καθόλη τη διάρκεια του έργου!! Η εντυπωσι