Η Νόρα Πυλόρωφ μιλάει στο Open Mind

 

Η Νόρα Πυλόρωφ μιλάει στο Open Mind για το νέο της βιβλίο, τη αγάπη της για τη συγγραφή και διάφορα ακόμα...
Nέο βιβλίο. Τι πραγματεύεται;

 

Είναι μια ερωτική ιστορία, όχι στερεότυπη, με προεκτάσεις στη γυναικεία ταυτότητα και το δικαίωμα της γυναίκας στην αυτονομία και την ευχαρίστηση.

 

Πώς προέκυψε η επιλογή του τίτλου;

 

Ηθελα να υπογραμμίσω την καταλυτική δύναμη του έρωτα και τους περίεργους δρόμους που ακολουθεί για να φτάσει εκεί που θέλει.

 

Ο«Έρωτας μάγος» πώς συνδυάζεται ο χαρακτηρισμός αυτός και πως αποτυπώνεται στο βιβλίο σας;

 

Οι ήρωες στον «Ερωτα Μάγο» ξεκινάν τη σχέση τους με περίπλοκο τρόπο. Κουβαλάνε και οι δύο πολλά προβλήματα από το οικογενειακό παρελθόν τους και δυσκολεύονται πολύ να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην κοινή τους ζωή. Αρχίζει λοιπόν ένα περίεργο παιχνίδι  εξουσίας και υποταγής που τους οδηγεί σε αδιέξοδο. Η ηρωίδα αισθάνεται ταπεινωμένη και προσπαθεί να απαλλαγεί από τον παλιό της εαυτό, από  τα φορτία και τα βιώματα που την περιχαράκωσαν στη μοναξιά της, και να χτίσει μια καινούργιο γυναίκα πάνω σε νέες βάσεις. Θέλει να αποκτήσει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση και να διεκδικήσει τα « θέλω» της.

Ο «Ερωτας Μάγος» θα κάνει τα μαγικά του. Θα τους  φέρει όμως άραγε πιο κοντά;

 

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τις εκδόσεις Ελληνικά γράμματα;

 

Στα «Ελληνικά Γράμματα» έβγαλα το πρώτο μου μυθιστόρημα, «Το διαμαντένιο Αλφα» που επανεκδόθηκε αργότερα από τις εκδ. Ψυχογιός.

 

Ποια είναι τα σχόλια των αναγνωστών;

 

Νομίζω ότι το βιβλίο πάει πολύ καλά, έχω ακούσει πάρα πολλά και ενθουσιώδη σχόλια. Είναι βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και αγγίζει πολλές χορδές της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Αλλά και οι άντρες αναγνώστες ταυτίζονται με κάποια στοιχεία του κεντρικού ήρωα. Αλλά και πέρα από αυτό και είναι και οι περιφερειακές ιστορίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πλοκή του μυθιστορήματος. Ιστορίες όπου εκπνέει ο έρωτας και ξεφτίζει ο γάμος. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις ερωτικής σχέσης που κρατάει μια ζωή και όπου ο έρωτας σκορπίζει απλόχερα τα οφέλη του στα ζευγάρια που βιώνουν μια τέτοια ευλογία.

 

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει όλος ο κόσμος, 

τι έχετε να πείτε ή να προτείνετε στους αναγνώστες και στο κοινό;

 

Αν αναφέρεστε στην πανδημία, ο εγκλωβισμός και η κλεισούρα ίσως θα μπορούσε να γίνει μια εποχή που δίνει χώρο στο βιβλίο, στην ενδοσκόπηση και σε κάποιο βαθμό και στην αυτογνωσία. Ιδανική εποχή για διάβασμα, ενδεχομένως. Δυστυχώς οι φόβοι μας και η ανασφάλεια που μας συνόδεψε όλο αυτό το διάστημα και δεν μας άφησε ακόμα, και η επίγνωση ότι δεν ξέρουμε και ούτε μπορούμε να μαντέψουμε  αν και πότε θα μας αφήσει, είναι κακός σύμβουλος για ό,τι ανέφερα παραπάνω.

 

Πείτε μας για αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς ή ποιητές

 

Επιλεκτικά, μ’αρέσει να διαβάζω Ξανθούλη, αγαπώ τα βιβλία της Καρυστιάνη και της Ζατέλη, λάτρεψα «Το  πέταγμα της πεταλούδας» του Ζουργού και τις «Φωνές του ποταμού Παμάνο» του Καταλάνου Καμπρέ. Όμως επειδή για πολλά χρόνια συντονίζω μια λέσχη ανάγνωσης  ξέρω ότι αδικώ πολλούς συναδέλφους, ιδιαίτερα από τον ελληνικό χώρο που ανέλυσα και αγάπησα τα βιβλία τους και βρήκα στο καθένα μια ιδιαίτερη παράμετρο που με έκανε να σκεφτώ και να προβληματιστώ.


 Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.

 

Συγγραφή, τι άλλο; Και  να μπορέσουμε ξανά να πάμε ταξίδια. Να ζήσουμε ελεύθεροι. Μας κλέβει χρόνο  ο κορωνοϊός.

 

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

 

Το διάβασμα είναι σημαντικό, ανοίγει παράθυρα, το βιβλίο κουβαλάει μεταμφιεσμένες αλήθειες, σε αναγκάζει να σκάψεις λίγο πιο βαθιά στον εαυτό σου και να τις αντιληφθείς.


Της Αλεξίας Βλάρα, 4/10/2021

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".