ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΕΡΚΕΝΛΗ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | ΜΗΔΕΝΙΖΩ ΕΔΩ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΕΡΚΕΝΛΗ | ΜΗΔΕΝΙΖΩ ΕΔΩ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ

 


Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, 18:00-20:00, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Μελάνι παρουσιάζουν το βιβλίο της συγγραφέως Βασιλικής Τερκενλή, «Μηδενίζω εδώ» στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.

 

Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

 

Link Βιβλίου: https://www.ianos.gr/midenizo-edo-0518406

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Γιάννα…. Η Γιάννα είναι η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου.

Γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη. Είναι το δεύτερο παιδί μιας μεγαλοαστικής, πατριαρχικής οικογένειας η οποία έχει τις κρυφές δυσκολίες και τα αδιέξοδά της, όπως πολλές άλλες οικογένειες της εποχής. Καθώς η ηρωίδα διανύει, μεγαλώνοντας, τις δεκαετίες του 60, του 70, του 80 και του 90, γίνεται μάρτυρας  μιας κοινωνίας που αλλάζει, αλλά γίνεται και μέρος της αλλαγής της. Η «αγία» δυσλειτουργική οικογένεια, τα αδιέξοδα μιας καθωσπρέπει νεολαίας, η επαγγελματική αναγνώριση της γυναίκας μέσα από αντρικά πρότυπα, η σεξουαλική κακοποίηση και η απελευθέρωση, ο φόβος του θανάτου, ο γάμος, η μητρότητα, η αρρώστια, το πένθος, το διαζύγιο,  τα ναρκωτικά, η απεξάρτηση, το ταξίδι στο όνειρο, η χαρτογράφηση μιας πόλης και μιας εποχής στα τέλη του 20ου και στο ξημέρωμα του 21ου αιώνα, ξεδιπλώνονται σε μια σοκαριστική αφήγηση, μέσα από τη σχέση ενός ψυχιάτρου και της ασθενούς του. Αν σε κάτι έχει ταλέντο η ηρωίδα, είναι να μαζεύει κακοποιητικούς ανθρώπους κοντά της, να δημιουργεί ατυχείς

 

σχέσεις, να λυγίζει και να ξαναγεννιέται από τις στάχτες της. Δεν είναι καλό παιδί, ούτε κακό. Είναι το στοιχειωμένο παιδί σε σώμα ενήλικα. Δεν είναι ηρωίδα, ούτε συμβιβασμένη. Είναι ένας άνθρωπος με ανησυχίες και προβληματισμούς. Είναι μια γυναίκα που κάνει λάθη, όμως έχει και επιτεύγματα. Συγκρούστηκε κάποιες φορές με ανθρώπους και στερεότυπα και συμβιβάστηκε άλλες τόσες. Όλες αυτές οι αντιφάσεις θα την οδηγήσουν να ζήσει στα άκρα, είτε μέσα από επαγγελματική φιλοδοξία, είτε ως σύζυγος και μητέρα, είτε μέσα από ένα φλερτ με το περιθώριο.

 

Η Γιάννα είναι συνομήλικη της συγγραφέως. Είναι μια φωνή της εποχής της, που συγκεντρώνει στην ιστορία της τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα πολλών γυναικών της γενιάς της. Δεν είναι βιογραφία μιας γυναίκας. Η προσωπικότητά της κτίστηκε μέσα από πολλά ακούσματα διαφορετικών προσώπων.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βασιλική Τερκενλή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960, όπου και κατοικεί μόνιμα.

Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια και σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συμβουλευτική στο Mediterranean College. Ολοκλήρωσε την επιμόρφωση στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην «Κοινωνική και Κλινική Ψυχολογία των Εξαρτήσεων» και στη «Διαχείριση Χωρισμού και Διαζυγίου Γονέων». Επίσης παρακολούθησε στην εταιρία Alzheimer’s τη «Διαδικτυακή Ψυχοεκπαιδευτική Ομάδα για την Άνοια» και το σεμινάριο «Θετική Φροντίδα στην Άνοια» . Βραβεύτηκε το 2016 ως πρώτη περιθάλπουσα παγκοσμίως για την ομιλία της με θέμα «Ρατσισμός και Άνοια».

Υπήρξε δικηγόρος, επιχειρηματίας και εθελόντρια σύμβουλος ψυχικής υγείας, με μεγάλη εμπειρία στις εξαρτήσεις. Σήμερα είναι συνταξιούχος. Το «Μηδενίζω εδώ» είναι η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια και συγκεντρώνει, στην εξέλιξη της ιστορίας, την εμπειρία που απόκτησε σε διαφορετικούς χώρους δουλειάς, αλλά και από προσωπικά βιώματα. Ο εκδοτικός οίκος που εμπιστεύθηκε την συγγραφική της προσπάθεια είναι το «Μελάνι» και η πρώτη έκδοση χρονολογείται τον Ιούλιο του 2021.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".