Νέες κυκλοφορίες | Οκτώβριος 2021

 

Το ράγισμα

Ευγενία Μακαριάδη

Είδος: Ελληνική Λογοτεχνία (Διηγήματα) 
Σελίδες: 120
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021
ISBN: 978-960-638-273-4

 

Τιμή: 12,72 €

Φοράει νυφικό και λερωμένο τούλινο πέπλο. Το νυφικό κρέμεται επάνω της γερασμένο, όπως εκείνο της Μις Χάβισαμ. Το χρώμα του -ιβουάρ το λέει- είναι βρόμικο άσπρο. Πολλές μικρές τρύπες φθοράς στη φούστα και δυο μεγάλες στο μπούστο. Το χαϊδεύει και μιλάει με ασθματική φωνή: «Είναι απόλαυση να το αγγίζεις. Μεταξωτό σατέν, λεπτεπίλεπτο. Θα το ξηλώσω και θα φτιάξω ένα ντραπέ φόρεμα. Εξαιρετική ιδέα, δεν βρίσκεις;». Έχει την πλάτη της στον πρωινό ήλιο. Κολλάει το βλέμμα της στον απέναντι καθρέφτη, κρύβει μέσα του τα σημάδια μας. Σημάδια από λαιμούς, γλουτούς, πλάτες, στήθη. Εκείνη, εγώ και ο καθρέφτης. Ένα ιψενικό τρίγωνο. Ανεπαίσθητα κουνήματα της μέσης της, καρφιά πάνω μου τα κόκαλα των γοφών της. Με πονάνε. Μέρα τη μέρα λιώνει η σάρκα της, ρυτιδώνει σαν ασιδέρωτο λινό φουλάρι. Αποσυνθεμένα στο πάτωμα το ξεβαμμένο βελούδο του καναπέ, η οθόνη της τηλεόρασης, οι σπασμένες κορνίζες, οι σκισμένες φωτογραφίες, τα κεραμικά διακοσμητικά, η σπάνια σειρά πιάτων φαγιάνς, όλα επιπλέουν σε μουχλιασμένο νερό και κατρακυλούν στα πόδια μας.

Περισσότερα...

Η μέρα της μαρμότας 

Βασίλης Χαντζής

Είδος: Ελληνική Λογοτεχνία (Αφήγημα)
Σελίδες: 114
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021
ISBN: 978-960-638-274-1

 

Τιμή: 10,60 €

Πόσα ξέρουμε άραγε για τις σχέσεις ανάμεσα σε δύο ανθρώπους σήμερα; Πόσα από αυτά έχουμε ξεχάσει και πόσα δεν μάθαμε ποτέ;

Άνθρωποι που πλέον δεν νιώθουν, φοβούνται και έτσι ζουν απομονωμένα στο σκοτάδι της δικής τους φυλακής για να μην πονέσουν.

Ένα βιβλίο που δεν έχει σκοπό να θίξει κανέναν γιατί απλά είναι το δικό μου πρίσμα, που μπορεί να είναι και εσφαλμένο, αλλά ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα;

Κάθε μάτι βλέπει διαφορετικά.

Ο Βασίλης Χαντζής μιλάει για όλους μας, γι’ αυτά που κανείς δεν μας έμαθε και γι’ αυτά που αγνοούμε. Για την ομορφιά της αγάπης και του «δίνομαι», γι’ αυτά που πολεμούσαμε και που ακόμα πολεμάμε, αλλά που ποτέ δεν εκτιμήσαμε. Για το εφήμερο και σύντομο που δένει πλέον τους ανθρώπους, καθώς κανείς δεν ξέρει τη διαφορά του ερωτεύομαι με το ενθουσιάζομαι. Για το πόσο εύκολα υποχωρούμε και πόσο εύκολα αποκαλύπτουμε τα σώματά μας χωρίς να σκεφτόμαστε το μετά, το αύριο, το μέλλον μας. Κορμιά εύκαιρα στα χέρια του άλλου για μια απόλαυση μερικών λεπτών και μετά μοναξιά.

Μέρα με τη μέρα ξεχνάμε από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε, για πού πορευόμασταν και πού φτάσαμε, ξεχνάμε τις αξίες και τα ιδανικά, και γινόμαστε κομπλεξικοί, γεμάτοι πάθη κι απωθημένα· ψυχολογικές μαριονέτες στο έρεβος της κατάθλιψης που ζούμε οι περισσότεροι.

Μόνοι άνθρωποι, που μόνοι μεγαλώνουν και που μόνοι

πεθαίνουν… Πρώτα στην ψυχή και μετά στο σώμα.

Περισσότερα...

Στο κεφάλι μου

Μιχάλης Σκολιανός

Είδος: Ελληνική Λογοτεχνία (Νουβέλα)
Σελίδες: 102
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021
ISBN: 978-960-638-275-8

 

Τιμή: 10,60 €

Με κοιτάζει; Είμαι σίγουρος ότι με κοιτάζει. Μα είναι δυνατόν μια τόσο ωραία κοπέλα να κοιτάζει εμένα; Μήπως δεν είναι τόσο ωραία; Τη βλέπω ωραία επειδή είμαι μεθυσμένος; Και αν όμως όντως είναι ωραία; Όπως μου φαίνεται αυτήν τη στιγμή; Πρέπει να πάω να της μιλήσω. Πότε θα έχω ξανά την ευκαιρία να κάνω κάτι με μια τόσο ωραία κοπέλα; Και γιατί να μην έχω ξανά ευκαιρία; Αυτή η έλλειψη αυτοεκτίμησής μου…

Ένας νεαρός άντρας 30 χρονών, μεθυσμένος σε ένα μπαρ, προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του να πάει να μιλήσει σε μια κοπέλα που (νομίζει) ότι τον κοιτάζει.

Μια νουβέλα για την προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου να βρει τη θέση του σε έναν απρόσωπο κόσμο, μα κυρίως ένα βιβλίο για την απώλεια και την αναζήτηση της αγάπης ως υπαρξιακή ανάγκη.

Περισσότερα...

Τα χρυσά φιορίνια του βαρόνου Φαλτσέτα

Πανίκουλας

Είδος: Παιδική Λογοτεχνία 
Σελίδες: 72
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021
ISBN: 978-960-638-276-5

 

Τιμή: 10,60 €

Ο Βαρόνος Φαλτσέτας, ο Τζάκι, ο Νονός, ο Νικόλας, η Νονά, η Γοργόνα… Είναι όλοι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους αλλά έχουν και κάτι που τους συνδέει στενά, εκτός από τη φιλία τους: η αγάπη για την ομορφιά της ζωής και για τους ανθρώπους. Κι όταν χρειαστεί, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ομορφύνουν τη ζωή εκείνων που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ένα ταξίδι σε έναν όμορφο κόσμο, γεμάτο τρυφερές περιπέτειες στο πανέμορφο Ιόνιο, εκεί που η οικογένεια του Βαρόνου Φαλτσέτα με ενετικές ρίζες ζει τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερα...

Η ζωή ξεκινάει την Παρασκευή

Ιωάννα Παρβουλέσκου | Μτφρ. Άντζελα Μπράτσου | Επίμετρο: Μιρτσέα Καρταρέσκου

Είδος: Ξένη Λογοτεχνία (Μυθιστόρημα)
Σελίδες: 430
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021
ISBN: 978-960-638-281-9

Τιμή: 15,90 €

Έτος 1897, Παραμονή Χριστουγέννων, Βουκουρέστι: μια εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν με τη μέγιστη ένταση το παρόν, κοιτώντας με πεποίθηση προς το μέλλον· μια εποχή με αληθινά πάθη και συναισθήματα, με μονομαχίες και κοσμοπολίτικους χαρακτήρες σε μια συνεχή αναταραχή να διαμορφώνουν και ν’ αναδιαμορφώνουν ζωές και πεπρωμένα σε μια ξέφρενη και μεταξένια αναζήτηση του εαυτού.

Ένας άντρας εντοπίζεται αναίσθητος σε μια περιοχή κοντά στο Βουκουρέστι. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι τρέχει μ’ αυτόν και ο καθένας υποπτεύεται κάτι άλλο: άραγε είναι ένας διεθνής απατεώνας που θέλει να χαθούν τα ίχνη του; Ένας δολοφόνος; Ένας ψυχασθενής; Σιγά σιγά, ένα πλήθος συγκεντρώνεται γύρω του: ένας γιατρός και η κόρη του, ένας αστυνομικός, ένας 8χρονος παραγγελιοδόχος που διασχίζει όλη την πρωτεύουσα με γράμματα και πακέτα και, τελευταίοι αλλά όχι λιγότερο σημαντικοί, οι δημοσιογράφοι της πιο σημαντικής για την εποχή εφημερίδας.

Ένα μυθιστόρημα, που αναμειγνύει την αστυνομική δράση με την κοινωνική παρατήρηση, με εξαιρετικά ζωηρούς χαρακτήρες, από αυτούς που γίνονται αμέσως φίλοι μας, λαμβάνει χώρα σε μόλις δεκατρείς ημέρες: από την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου έως το τέλος του έτους. Η ατμόσφαιρα του κόσμου του Βουκουρεστίου γύρω στο 1900 αναδημιουργείται όπως σε μια ταινία.

Κι απλώς ανοίγουμε το βιβλίο και ήμαστε ήδη εκεί.

Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης 2013

Περισσότερα...

Τζικαντί

Σινέ Εργκιούν |Μτφρ. Αλεξάνδρα Παπαμανώλη

Είδος: Ξένη Λογοτεχνία (Διηγήματα)
Σελίδες: 92
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021
ISBN: 978-960-638-282-6

Τιμή: 10,60 €

Τα 23 διηγήματα που περιλαμβάνονται είναι σύντομα και περιεκτικά: Το πιο σύντομο εκτίνεται σε μόλις μια σελίδα, το πιο μακροσκελές σε έξι, και είναι γραμμένα με απλό τρόπο, βαθιά αντίληψη και ποικιλία θεμάτων. Οι ιστορίες με τις οποίες καταπιάνεται η Εργκιούν σχετίζονται με την αποξένωση του ατόμου από τον εαυτό του και την κοινωνία, τη διαχείριση της μετριότητας, τη συμφιλίωση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, την επανάσταση απέντι σε εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις, την κριτική στάση απέναντι στην πραγματικότητα, την αντιμετώπιση της πόλης, του περιβάλλοντος και του περίγυρού μας με άλλα μάτια, τις επιλογές μας και την αναζήτηση του αληθινού μας εαυτού.

Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016

Περισσότερα...

Θραύσματα εν χορώ

Ανδρονίκη Δημητριάδου

Είδος: Ελληνική Ποίηση
Σελίδες: 44
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021
ISBN: 978-960-638-277-2

Τιμή: 8,48 €

Αλληλουχία

Επάλληλοι κύκλοι

Διαδοχής

Υστεροφημία ανέσπερη

Κατακερματίζω

Βόμβο του άρματος

Σειριακός αριθμός

Εξόκειλε

Σε αμμουδιά χαλκέντερη

Πυρ γοτθικό

Άπειρος δρόμος η λιτανεία

Περισσότερα...

Ελεγείας χρόνος

Στέργιος Φωτόπουλος

Είδος: Ελληνική Ποίηση
Σελίδες: 36
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021
ISBN: 978-960-638-280-2

Τιμή: 8,48 €

Διψασμένοι καρτερούν

να κοινωνήσουν από χείλη

έρωτα και κόκκινο κρασί

Ιχνογραφούν ταξίδια, γλέντια, ζωή,

προσμένοντας την ανάκτηση της (επ)αφής

 

Μελαγχολική ζεστασιά στην ψυχή τους

σκέψεις εναγκαλισμών,

ζωντανών συνευρέσεων

Καθώς έμαθαν να ζουν το σήμερα,

η αναβολή για ένα μακρινό αύριο

σφυροκοπά την ψυχή τους

 

Βυθίζονται

Αντιστέκονται

Αναδύονται

Έχουν δίψα για ζωή.

Περισσότερα...

Το τραύμα

Νάσος Αθανασίου

Είδος: Ελληνική Ποίηση
Σελίδες: 36
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021
ISBN: 978-960-638-279-6

Τιμή: 8,48 €

Ξεχάσαμε τους εφιάλτες τα ουρλιαχτά το τρίξιμο της πόρτας

το ύψος εκείνου με τα μεγάλα παπούτσια

κάθε μέρα πληρώνουμε το χαλασμένο όνειρο

γίναμε προειδοποιητικά πουλιά στους τοίχους

ενωμένα από φόβο

με τα φτερά μας κολλημένα

όλο σκεφτόμαστε τον πατέρα

και εκείνο το καράβι που μας λέγανε μικροί

ότι δεν σταματάει με κανέναν καιρό.

Περισσότερα...

Σχιζοκοινωνία

Παάτα Σαμούγκια | Μτφρ. Εκατερίνε Τζανάσια | Εισαγωγή: Γιώργος Ρούσκας

Είδος: Ποίηση απ' όλο τον κόσμο
Σελίδες: 112
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021
ISBN: 978-960-638-283-3

Τιμή: 10,60 €

Η γλώσσα. Στα σύνορα της επικοινωνίας. Τελωνειακός αλλά και πέρασμα. Γέφυρα. Από την έννοια στη λέξη και αντίστροφα. Όμως και δυναμίτης, ικανός να τινάξει στον αέρα κάθε γέφυρα. Ικανός να προκαλέσει θύελλες. Στην περίπτωση του Παάτα Σαμούγκια, κατά γενική ομολογία ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές της Γεωργίας, η θύελλα ήρθε με το πρώτο του κιόλας βιβλίο, το 2007 (ήταν τότε ηλικίας 24 ετών και το αναφέρω επειδή έχει τη σημασία του), το Αντι-Έπος, γνωστό στη Γεωργία ως The Anti Tiger Skin (το Αντι-Δέρμα της Τίγρης), στο οποίο τόλμησε να παρωδήσει το γεωργιανό εθνικό έπος, Ο ιππότης με δέρμα τίγρη (The Knight in the Panther’s Skin) του Σότα Ρουσταβέλι, παρεμβάλλοντας και αρκετά ερωτικά αποσπάσματα αλλά και παρωδίες απόψεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και τη μήνη των συντηρητικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία τον αποκαλούσαν «κάθαρμα» και «προδότη», με κορύφωση την αγορά και την καταστροφή των αντιτύπων του βιβλίου από τον φορέα «Η κοινωνία των ορθοδόξων γονέων».

 

Γράφω πουλί και αισθάνομαι ότι

τα φτερά του είναι ικανά να πετάξουν.

Είναι τα φτερά ικανά να πετάξουν

όταν γράφω ότι είναι τα φτερά ικανά να πετάξουν;

Οι έννοιες πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασία διαπίστευσης

πριν περάσουν τα άκρα των χειλιών.

Η γλώσσα είναι σκληρός τελωνιακός,

αφήνει κάποιες έννοιες πίσω στα σύνορα.

Περισσότερα...

Salvare Venezia/The Salvation of Venice/Venice Salvar Venecia

Δημοσθένης Αγραφιώτης

Εκδόσεις Βακχικόν και Εκδόσεις Κλίναμεν
Σελίδες: 136
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021
ISBN: 978-960-638-272-7

Τιμή: 2,99 € (αποκλειστικά σε e-book)

[Αναμνήσεις από το οδυνηρό μέλλον].

Ο ισχνός μύθος της "προόδου" συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ καθώς πολλά μηνύματα απ' όλο τον πλανήτη μας συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον συνεχώς υποβαθμίζεται. Η περίπτωση της Βενετίας λειτουργεί ως υπερ-σύμπτωμα μιας γενικότερης πολιτισμικής καθίζησης. Ζώντας στην Γαληνότατη είχα καταληφθεί από την απειλητική εικόνα της βυθισμένης πόλης και προσπάθησα να την φωτογραφήσω στον υγρό τάφο της και ταυτόχρονα να καταγράψω συναισθήματα, φαντασιώσεις και σκέψεις εν όψει της πιθανής καταστροφής. Σ' αυτήν την κρίσιμη καμπή του διεθνοποιημένου κόσμου μας, το βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί και ως υβριδική ελεγεία (κείμενο και φωτογραφίες) για την επικείμενη (?) απώλεια ενός από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας και ως προανάκρουσμα για την ευάλωτη τύχη της οικουμένης.

Παράλληλα το υλικό του βιβλίου (φωτογραφίες και κείμενο) σε μια ιδιότυπη γραφιστική εκδοχή στοχεύει να εγκαταστήσει έναν διάλογο ανάμεσα στη γραφή και την φωτογραφική εικόνα, δηλαδή να εξερευνήσει τις εκφραστικές συμπλέξεις και τους αμοιβαίους αποκλεισμούς τους. Μ΄αυτόν τον τρόπο το βιβλίο αποτίνει τιμή στην καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική κληρονομία της πόλης των Δόγηδων και την ίδια στιγμή φιλοδοξεί να αγγίξει τα μεγάλα της πολιτιστικής πορείας στο παρόν και κυρίως στο μέλλον - χωρίς ωστόσο να αγνοεί τα όρια κάθε στοχαστικού και καλλιτεχνικού εγχειρήματος.

(Φωτογραφίες και κείμενα έχουν διαμορφωθεί σε δυο δίμηνες παραμονές [Residences] στο Ίδρυμα: Emily Harvey Foundation της Βενετίας).

Περισσότερα...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".