Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ 2021-2022 || ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ 2021-22

Το Σεπτέμβρη του 2021 ο Δημήτρης Καραντζάς

αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου «Προσκήνιο».

Ο στόχος της συνεργασίας μας είναι η δημιουργία ενός χώρου έρευνας

πάνω στο θέατρο και ανάπτυξης των συνθηκών

που θα δώσουν το δικό τους στίγμα στην τέχνη μας.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ (Μάριος Τάγαρης, Γιαννούζος Δεμέστιχας)

Η ανακοίνωση της έναρξης αυτού του χώρου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους καλλιτέχνες μετά από μια παύση της θεατρικής διαδικασίας σχεδόν 2 χρόνων, στην οποία  η ομάδα των συνεργατών μου κι εγώ νιώσαμε την ανάγκη να απαντήσουμε με δράση και πράξη. Η κίνηση αυτής της συνεργασίας με την εταιρεία ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς γόνιμων συνεργασιών (Νεφέλες του Αριστοφάνη - Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ - Θέατρο Βεάκη 2020, Οιδίπους / Σοφοκλής-Παζολίνι - Καλοκαίρι 2020, 1821: Η Επιθεώρηση - Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 2021). Είναι ένα σχέδιο που με κάθε ρίσκο θα επιχειρήσουμε να πραγματοποιήσουμε, με την ελπίδα να προσφέρουμε τροφή για σκέψη και με την ανάγκη να ανταλλάξουμε ερεθίσματα ακόμα και στις πιο δυσχερείς συνθήκες.

Η σκηνή αυτή ξεκινάει ως τόπος έρευνας γύρω από τις παραστατικές τέχνες, με έναν σταθερό πυρήνα συνεργατών, που στα επόμενα βήματά της θα διευρυνθεί με προσκλήσεις σε άλλους καλλιτέχνες, με θεματικά φεστιβάλ (γύρω από έναν συγγραφέα, μια εποχή, ένα θέμα ή έναν τρόπο θεάτρου) και εργαστήρια.

Κύριοι άξονες και θεματικές του χώρου θα είναι η «τραγωδία δωματίου», η μελέτη του κλασικού ρεπερτορίου, η άναδειξη της σύγχρονης δραματουργίας και των νέων δημιουργών.

Η τέχνη είναι ένα ζωτικό πεδίο που οφείλει να αφομοιώνει τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και να παραμένει πάντα ενεργό.

Έναρξη της σεζόν γίνεται με το ποιητικό αριστούργημα της Μαρίνας Τσβετάγιεβα «Φαίδρα», σε μετάφραση Χρήστου Χρυσόπουλου και διασκευή της Θεοδώρας Καπράλου. Πρόκειται για μια μεταγραφή του γνωστού μύθου του Ιππόλυτου και της Φαίδρας που εμβαθύνει στις πιο κρυφές πτυχές του έρωτα και αποτελεί μια αλληγορία για την χαμένη σχέση μας με τη φύση και το ένστικτο. Ένα κρίσιμο παιχνίδι παρέκκλισης από το ανθρώπινο και μια επανεξέταση της σχέσης μας με το σώμα, της σχέσης μας με το ζωώδες.

Κατόπιν  θα ακολουθήσει το έργο του Τσέχωφ «Ο Θείος Βάνιας»  σε μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη.  Μια εκδοχή δωματίου, μια μελέτη της αλληλεξάρτησης των ηρώων και της αναγκαστικής τους συνύπαρξης σε ένα τραπέζι πρωϊνού. Αυτές οι δυο παραστάσεις θα συνυπάρχουν στο ρεπερτόριο στην εκ νέου διαμορφωμένη σκηνή του Προσκηνίου.

Φετινή προσκεκλημένη του Θέατρου Προσκήνιο είναι μια δημιουργός που έχει διαμορφώσει το δικό της στίγμα και έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύ προσωπικό τρόπο σκηνικής αφήγησης: η Γεωργία Μαυραγάνη, με την παράσταση «Ο Λόγος - Ένας θρύλος, σήμερα». Αντικείμενο της μελέτης της θα είναι «Ο Λόγος» του Kaj Munk, ένα άγνωστο θεατρικό έργο, που έχει αποδοθεί κινηματογραφικά το 1958 από τον Καρλ Τέοντορ Ντράγιερ και θα παρουσιαστεί πρώτη φορά από σκηνής στην Ελλάδα. Θέμα του έργου είναι η Πίστη. Οι ήρωες του έργου συγκρούονται σκληρά για τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Η τραγική λύση που θα έρθει με το θάνατο μιας γυναίκας θα τους συνταράξει. Όλα -ακόμα και η Πίστη- θα μοιάσουν μάταια. Ο “σαλός” όμως γιός θα κάνει το ακατόρθωτο. Θα κάνει το θαύμα: θα βρει το Λόγο και θα την αναστήσει.

 

 

PROSKINIOlogoBLACK
 

 

 

 

 

 


Το Θέατρο Προσκήνιο ανακοινώνει επίσης την έναρξη της συνεργασίας του με τις εκδόσεις Νεφέλη:

Tο Θέατρο Προσκήνιο και οι Εκδόσεις Νεφέλη ξεκινούν μια νέα συνεργασία που θα πάρει με τον καιρό διάφορες μορφές. Ο βασικός στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να φέρει το αναγνωστικό κοινό πιο κοντά στο θέατρο και τους θεατρόφιλους πιο κοντά στις θεατρικές εκδόσεις, ανοίγοντας κανάλια επικοινωνίας και ενισχύοντας τους δεσμούς δύο δυναμικών τομέων του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Λέσχη Ανάγνωσης

Σε κάθε νέα παράσταση του Προσκηνίου, οι συντελεστές της θα επιλέγουν βιβλία που φωτίζουν με κάθε τρόπο τη δημιουργία της, τόσο από τη θεατρική βιβλιογραφία όσο και από ένα ευρύτερο πεδίο εκδόσεων (Λογοτεχνία, Ποίηση, Φιλοσοφία, Δοκίμιο κ.α.).

Σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο της «Νεφέλης» τα βιβλία αυτά θα παρουσιάζονται στους χώρους του θεάτρου και του βιβλιοπωλείου, καθώς και στις ιστοσελίδες τους.

Εκδηλώσεις

Οι συντελεστές των παραστάσεων του Προσκηνίου θα συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις του βιβλιοπωλείου της «Νεφέλης», ενώ συνεργάτες του εκδοτικού οίκου θα διοργανώνουν μέσα στο θέατρο δράσεις και συζητήσεις γύρω από το κάθε έργο.

nefeli-logos-set-7cm
 

 

 


Πληροφορίες για τις παραστάσεις και όλες μας τις δράσεις θα βρείτε στο καινούργιο site του θεάτρου www.theatroproskinio.gr το οποίο σχεδίασε ο Ιάσων Οικονόμου.

Δημήτρης Καραντζάς – Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Γκέλυ Καλαμπάκα – Οργάνωση Θεάτρου, Οπτική Ταυτότητα

ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ KAI TEASER ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:

https://drive.google.com/drive/folders/1qJpz0nS_VIvaORwqkLPCaJm04NGFlxec?usp=sharing

Συνεργάτες του θέατρου ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ για τη σεζόν 2021-22


Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης

Αντώνης Αντωνόπουλος

Στεφανία Γουλιώτη

Ξένια Καλογεροπούλου

Αλεξία Καλτσίκη

Δημήτρης Καμαρωτός

Θεοδώρα Καπράλου

Τάσος Καραχάλιος

Έκτορας Λιάτσος

Χρήστος Λούλης

Νίκος Μάνεσης

Γεωργία Μαυραγάνη

Άρης Μπαλής

Ηρώ Μπέζου

Μαρία Πανουργιά

Λευτέρης Παυλόπουλος

Γιώργος Πούλιος

Μιχάλης Σαράντης

Φιντέλ Ταλαμπούκας

Θεοδώρα Τζήμου

Ιωάννα Τσάμη

Μαρία Φιλίνη

Νίκος Χατζόπουλος

κ.α.


PROSKINIOlogoBLACK
 

 

 

 

 

 


Θέατρο Προσκήνιο – Καπνοκοπτηρίου 8, κάθετος Στουρνάρη

www.theatroproskinio.gr

 

 

Οκτώβριος 2021 - Απρίλιος 2022

ΦΑΙΔΡΑ της Μαρίνας Τσβετάγιεβα

Η προπώληση ξεκίνησε. Κάντε κλικ εδώ:
https://www.viva.gr/tickets/theatre/proskinio/faidra/

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Στεφανία Γουλιώτη , Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Μάνεσης, Μιχάλης Σαράντης

Μετάφραση: Χρήστος Χρυσόπουλος 

Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα

Σκηνικό: Μαρία Πανουργιά 

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος 

 

Ιανουάριος - Απρίλιος 2022

ΘΕΙΟΣ ΒΑΝΙΑΣ του Άντον Τσέχωφ

Παίζουν: Αντώνης Αντωνόπουλος, Ξένια Καλογεροπούλου, Χρήστος Λούλης, Ηρώ Μπέζου,  Φιντέλ Ταλαμπούκας, Θεοδώρα Τζήμου, Νίκος Χατζόπουλος, Μαρία Φιλίνη

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα

Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος 

 

Απρίλιος - Μάιος 2022

Ο ΛΟΓΟΣ - ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ, ΣΗΜΕΡΑ του Κάι Μουνκ

Μετάφραση: Ράνια Κελαϊδίτη

Σκηνοθεσία - Διασκευή κειμένου: Γεωργία Μαυραγάνη

Στο ρόλο του “σαλού” ο Άρης Μπαλής.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση προσεχώς.

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

logo1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα