Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η χορογράφος και χορεύτρια Χριστίνα Μερτζάνη επιχορηγούμενη του DIS-TANZ solo στο Βερολίνο μας παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "TEACHING DEVELOPMENT"

  




Η χορογράφος και χορεύτρια Χριστίνα Μερτζάνη επιχορηγούμενη
του
DIS-TANZ solo στο Βερολίνο μας παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "TEACHING DEVELOPMENT"

 

Φορέας Επιχορήγησης:

Funded by the Federal Government Commissioner for Culture and the Media in the program NEUSTART KULTUR,
aid program DIS-TANZEN of the Dachverband Tanz Deutschland.

 

Η χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα χορού Χριστίνα Μερτζάνη που ζει στο Βερολίνο και συνεργάζεται με πολλούς και σημαντικούς φορείς εντός και εκτός Γερμανίας, ανακοινώνει την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος Teaching Development για την έρευνα και ανάπτυξη του οποίου χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό DIS-TANZ του Βερολίνου.

Στόχος του προγράμματος Teaching Developmentγια τη Χριστίνα Μερτζάνη, είναι η μεταλαμπάδευση μέσω του “mentoring” των εμπειριών και των γνώσεών της σε νέους χορευτές και σπουδαστές χορού. «Έχω γίνει η μέντορας που χρειαζόμουν όταν σπούδαζα χορό», αναφέρει χαρακτηριστικά. Πρόκειται για έναν ρόλο και μια ουσιαστική συνεργασία με εκπροσώπους της νέας γενιάς χορευτών που ενδιαφέρονται να «καθοδηγηθούν» και να διδαχτούν από έναν έμπειρο επαγγελματία του χώρου.

Το Mentoring έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει χορευτές, καλλιτέχνες, μαθητές να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Ο κύριος στόχος είναι ο κάθε συμμετέχοντας να “ξεκλειδώσει” την γνώση η οποία μπορεί να δείξει τον τρόπο στην έρευνα για την αναζήτηση νέων μεθόδων για τη επίτευξη των στόχων.

Με την υποστήριξη του Dis-Tanz του Βερολίνου, η Χριστίνα Μερτζάνη θα έχει τη δυνατότητα και τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να εντρυφήσει, τόσο σε θεωρητικό πλαίσιο έρευνας, στη διδακτική διάσταση του mentoring όσο και σε πρακτικό επίπεδο οργανώνοντας τα στάδια των συνεργασιών της, με νέους χορευτές και σπουδαστές χορού, που θα μπορούν να πραγματοποιούνται είτε διά ζώσης είτε online.

 

 

Χριστίνα Μερτζάνη | Βιογραφικό

Η Χριστίνα Μερτζάνη αποφοίτησε ως χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα χορού το 2004 από τη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Με 18 χρόνια εμπειρίας στον χώρο του σύγχρονου χορού, έχει συνεργαστεί στην Ευρώπη και την Ασία σε Ομάδες χορού, Κρατικά θέατρα, Πανεπιστήμια, επαγγελματικές σχολές χορού και στούντιο δίνοντας masterclasses και εντατικά σεμινάρια / μαθήματα. Μερικά από τα μέρη που έχει χορογραφήσει και διδάξει είναι η Sasha Waltz & Guests, η Ακαδημία του Πεκίνου, η Ακαδημία του Χονγκ Κονγκ, το Πανεπιστήμιο Anton Bruckner στο Λιντς της Αυστρίας, η ομάδα cie.toula Limnaios, το Κρατικό θέατρο Osnabrück, το Κρατικό θέατρο της Δρέσδης, το Κρατικό θέατρο του Kassel, το Κρατικό θέατρο Heidelberg, Tanzbüro Basel, το Κρατικό θέατρο St. Gallen, το Κρατικό θέατρο Bern, Nachschub, HJS Profitraining Amsterdam, Marameo, SOZO visions in motion, το Κρατικό θέατρο Linz, το Κρατικό θέατρο Bielefeld, το Κρατικό θέατρο Braunschweig, b12 festival, one small step festival, AKBANK Sanat Istanbul, step+ festival Μακάο κ.α.

Στην Ελλάδα έχει χορέψει με τους Στέλλα Ζάννου, Κωνσταντίνο Μίχο, Αποστολία Παπαδαμάκη, Πατρίτσια Απέργη, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Μαρία Γοργία, Σοφία Σπυράτου, Εθνική Λυρική Σκηνή κ.α. Έχει επίσης χορέψει χορογραφίες των: Wim Vandekeybus, Mark Morris και Martha Graham. Το “Χωρίς Ίχνος” (without trace), η πρώτη βιντεοσκοπημένη χορογραφία, της Χριστίνας τιμήθηκε με βραβείο από το British Council το 2014. Έκτοτε η Χριστίνα χορογραφεί, χορεύει και διδάσκει διεθνώς. Οι χορογραφικές της δουλειές έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες. Για δύο χρόνια (2017-2018) υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Anton Bruckner στο Linz στην Austria και από το 2020 έως σήμερα είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Danceworks Berlin.

Το 2018 και 2019 χόρεψε για τον Γερμανό χορογράφο Johannes Wieland και τον Βέλγο Χορογράφο Helder Seabra στο Κρατικό Θέατρο Κάσσελ της Γερμανίας.

Υπήρξε ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «ένα μικρό βήμα» στην Κέρκυρα για 9 χρόνια (2010-2018), μαζί με τον Ευάγγελο Πουλίνα.

Πέρα από την καλλιτεχνική της καριέρα, η Χριστίνα από νωρίς κατευθύνθηκε σε περαιτέρω σπουδές έτσι ώστε να κατανοήσει περισσότερο το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα του χορευτή / ανθρώπου. Σπούδασε ομοιοπαθητική στην σχολή “Ακαδημία παραδοσιακής Ελληνικής και Κινέζικης Ιατρικής”. Συνέχισε τις σπουδές της στην ίδια σχολή στην Βασική Θεωρία της Κινέζικης Ιατρικής, την διατροφή και την διάγνωση. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βοτανοθεραπείας, αρωματοθεραπείας, Ταϊλανδέζου μασάζ και rejuvance. Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στην μέθοδο θεραπείας “Theta healing”. Σκοπός της είναι ο συνδυασμός αυτός (τέχνης και θεραπείας) να την οδηγήσει στο να καταλάβει περισσότερο τους χορευτές/ ανθρώπους ανά τον κόσμο, έτσι να μπορέσει να τους βοηθήσει.

 

Παράρτημα

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την περεταίρω επεξήγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος
"TEACHING DEVELOPMENT" και του
Mentoring

 

Χριστίνα, πρόσφατα έλαβες την υποτροφία/επιχορήγηση από τον οργανισμό Dis-tanz solo στο Βερολίνο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "TEACHING DEVELOPMENT". Πες μας δυο λόγια για το DIS-TANZ και για το “Teaching Development”. Ποια στάδια περιλαμβάνει;

Το DIS-TANZ είναι ένα πρόγραμμα για καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο. Η χρηματοδότηση αυτή στηρίζει τους καλλιτέχνες στο κομμάτι της έρευνας και της οργάνωσης. Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη για την επιλογή μου στο πρόγραμμα αυτό γιατί μου δίνεται η ευκαιρία για 8 μήνες να κάνω έρευνα, καταγραφή των γνώσεων μου, να δημιουργήσω στρατηγικό πλάνο, να προετοιμάσω νέες διαλέξεις και να οργανώσω τα νέα μου σεμινάρια.

Τι είναι το mentoring; Τι περιλαμβάνει;

Το μέντορινγκ είναι μια υπηρεσία που σκοπό έχει να βοηθήσει τις νεότερες γενιές χορευτών/ χορευτριών  προετοιμάζοντάς τους για τα επόμενά τους βήματα και δίνοντας τους την γνώση, να αποκτήσουν αυτά που ονειρεύονται. Μοιράζομαι απλόχερα την γνώση και την εμπειρία μου, με σκοπό οι χορευτές να κατακτούν ολοένα και περισσότερες επιτυχίες στον χορό και να νιώσουν σιγουριά και αυτοπεποίθηση για αυτό που είναι. Το μέντορινγκ είναι η υπηρεσία που θα ήθελα να υπάρχει όταν σπούδαζα αλλά και σε όλα μου τα νέα ξεκινήματα στον χώρο του χορού. Έτσι αποφάσισα να την δημιουργήσω!  Το μέντορινγκ περιλαμβάνει διαλέξεις σε ομάδες χορευτών (επαγγελματικές σχολές χορού, ομάδες χορού) αλλά και σε μεμονωμένα άτομα (private session).

Σε ποιους απευθύνεται;

Το μεντορινγκ απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές και σε σπουδαστές χορού που θέλουν να εξελιχθούν στην χώρα τους ή στο εξωτερικό, αλλά και σε γονείς ή παιδιά, που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα και χρειάζονται κατεύθυνση.

Υπάρχει ηλικιακός ή γεωγραφικός περιορισμός;

Όχι δεν υπάρχει ηλικιακός η γεωγραφικός περιορισμός. Είμαι ανοιχτή και δέχομαι την πρόκληση να κατευθύνω όσο περισσότερο κόσμο μπορώ. Επιθυμώ να κατευθύνω άτομα που θέλουν να εξελιχθούν.

 

Φορέας χρηματοδότησης:
Funded by the Federal Government Commissioner for Culture and the Media in the program NEUSTART KULTUR, aid program DIS-TANZEN of the Dachverband Tanz Deutschland.


Περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα TEACHING DEVELOPMENT μπορείτε να βρείτε:

https://christinamertzani.com/

Instagram: christinamertzani

Facebook: Christina Mertzani

Ø  Η Χριστίνα Μερτζάνη θα βρεθεί στην Αθήνα 4-5 Σεπτεμβρίου και στο Ηράκλειο Κρήτης 7-11 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιήσει σεμινάριο σύγχρονου χορού και πρόγραμμα Mentoring.

Για πληροφορίες: www.christinamertzani.com  
Για εγγραφές email στο: communication.freefall@gmail.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα