Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκδοτικό Πρόγραμμα 2021📚📆

 

Εκδοτικό Πρόγραμμα 2021


Αφήνουμε πίσω μια δύσκολη χρονιά. Δοκιμαστήκαμε όλοι. Παλέψαμε όλοι. Και μπαίνουμε στο 2021 συγκρατημένα αισιόδοξοι λόγω της κυκλοφορίας του εμβολίου, των νεοαποκτηθέντων γνώσεων της επιστήμης και της αλληλεγγύης που είδαμε να επιδεικνύουν κοινωνίες ανά τον κόσμο. Καλοσύνη, τρυφερότητα, εγκαρτέρηση, ελπίδα: αυτά είναι και τα μηνύματα του αριστουργήματος του Charlie Mackesy Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο, ενός βιβλίου για μικρούς και μεγάλους που διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και –παρόλο που κυκλοφόρησε εν μέσω του πρόσφατου lockdown– αγαπήθηκε ήδη πολύ από το ελληνικό κοινό. Είναι το διαμαντάκι του εκδοτικού προγράμματος των εκδόσεων Παπαδόπουλος για τη νέα χρονιά. Με αυτό θέλουμε κι εμείς να στείλουμε το μήνυμα της καλοσύνης και της εσωτερικής δύναμης σε μικρούς και μεγάλους.

Το 2021 –εκτός από έτος ελπίδας– είναι και μια επετειακή χρονιά: συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς δεν γίνεται παρά να συμμετέχουν στον εορτασμό με νέα βιβλία τους. Στα ράφια των βιβλιοπωλείων βρίσκεται ήδη το 21+1 για το 1821: Συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν, μια συλλογική έκδοση για παιδιά, με κείμενα καταξιωμένων και αγαπημένων Ελλήνων συγγραφέων, σε επιμέλεια της Μαρίζας Ντεκάστρο και της Ελένης Σβορώνου. Το προσεχές διάστημα θα κυκλοφορήσει ο 21ος τίτλος της σειράς Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ από το πολυβραβευμένο δίδυμο Φίλιππος Μανδηλαράς και Ναταλία Καπατσούλια, με θέματα τις ζωές των Μαντώ Μαυρογένους και Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, δύο σημαντικών γυναικών της Ελληνικής Επανάστασης.

Στα βιβλία ενηλίκων, σχεδιάζουμε την κυκλοφορία του συλλογικού τόμου Η Επανάσταση του 1821: επιτυχίες και διαψεύσεις, σε επιμέλεια Κωνσταντίνας Μπότσιου και Σωτήρη Ριζά, αλλά και το νέο βιβλίο του καθηγητή Αριστείδη Χατζή με τίτλο Ο Ευγενέστερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, ένα πραγματικό ιστορικό θρίλερ που παρουσιάζει την Ελληνική Επανάσταση με τρόπο εξόχως συναρπαστικό: μια ιστορία γεμάτη ίντριγκες, δολοπλοκίες, ιδεαλισμό και διπλωματικές μηχανορραφίες. Μαζί τους ετοιμάζουμε μια επετειακή έκδοση του best seller του καθηγητή Στάθη Καλύβα Καταστροφές και Θρίαμβοι: Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, με νέο υλικό, εμπλουτισμένο με σπάνιες φωτογραφίες.

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή ορισμένων σημαντικών τίτλων που θα κυκλοφορήσουνε μέσα στο 2021.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΣΕΙΡΕΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ & ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τα επιτεύγματα και τις αποκλίσεις από τα οράματα της Παλιγγενεσίας παρουσιάζουν δώδεκα ιστορικοί στον τόμο που επιμελούνται η Κωνσταντίνα Μπότσιου και ο Σωτήρης Ριζάς με τίτλο Η Επανάσταση του 1821: επιτυχίες και διαψεύσεις. Ένα συλλογικό έργο, το οποίο αναλύει την Επανάσταση όχι σαν ηρωικό γεγονός ακινητοποιημένο στον χρόνο αλλά μέσα από το κράτος που σχεδίασε και τελικά δημιούργησε. Το φως των αναλύσεων πέφτει στα εκατό πρώτα χρόνια εθνικού βίου, πριν από την τομή του 1922 που άλλαξε ριζικά την κοινωνική δομή και τις εθνικές επιδιώξεις. Για τη διαμορφωτική φάση της Ελλάδας γράφουν (αλφαβητικά): Νίκος Αναστασόπουλος, Ελπίδα Βόγλη, Γιώργος Καλπαδάκης, Κώστας Κωστής, Μανόλης Κούμας, Δημήτρης Μαλέσης, Θανάσης Μπαρλαγιάννης, Κωνσταντίνα Μπότσιου, Σωτήρης Ριζάς, Αδαμάντιος Συρμαλόγου, Θανάσης Χρήστου, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Όταν πρωτοεκδόθηκε το Λαοί και Πανδημίες του William H. McNeill, έγινε αμέσως best seller. Η καινοτομία του συνίστατο στο ότι ερμήνευε την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνικών μέσα από τον αντίκτυπο των ασθενειών σε λαούς και πολιτισμούς. Από την ευλογιά –που λύγισε τους αυτόχθονες κατοίκους της Αμερικής και οδήγησε στην κατάκτησή της από τους Ευρωπαίους– μέχρι το σαρωτικό χτύπημα της βουβωνικής πανώλης στην Κίνα και τις ανατροπές που έφερε ο εντοπισμός του AIDS στη Δύση στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο McNeill κάνει για μία ακόμη φορά αυτό που κάνει καλύτερα: μας παραδίδει ένα συναρπαστικό, διαφωτιστικό και προκλητικό επιστημονικό ιστορικό θρίλερ. Τη μετάφραση έχει κάνει ο Γιάννης Βογιατζής.

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Εγκαινιάσαμε πρόσφατα τη σειρά ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ στην οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει οι πολύ επιτυχημένοι τίτλοι Πανδημίες και Βυζάντιο. Ο τρίτος τίτλος της σειράς ονομάζεται Δημοσιογραφία και προκαλεί τον αναγνώστη να στοχαστεί και να αναγνωρίσει όχι μόνο τις προκαταλήψεις των ΜΜΕ αλλά και τις δικές του. Αυτή η άκρως επίκαιρη υπεράσπιση της δημοσιογραφίας έχει μεγάλη αξία για όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον των ειδήσεων και της δημοκρατίας. Το κείμενο υπογράφει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia Michael Schudson και τη μετάφραση ο Δημήτρη Αθηνάκης.

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ
Η εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά των Εκδόσεων Παπαδόπουλος συμπληρώνεται με άλλους δύο ολοκαίνουργιους τίτλους που απευθύνονται, όπως πάντα, στους αναγνώστες που θέλουν να έχουν μια ολική, ευπρόσιτη και ευανάγνωστη σύντομη επισκόπηση περίπλοκων θεμάτων:

Άγχος
Σε μια εποχή πανδημικών εξάρσεων, τεχνολογικών και επιστημονικών αλμάτων αλλά και ταυτοτικών ανακατανομών, ο Δρ. Δημήτρης Παπαδημητριάδης μάς μιλάει για το άγχος και τον φόβο, τις κρίσεις πανικού, την αγοραφοβία, το κοινωνικό και γενικευμένο άγχος, τον φόβο του θανάτου, τις ιδεοληψίες, τους ψυχαναγκασμούς, την υποχονδρίαση, το μετατραυματικό άγχος, το άγχος και κατάθλιψη. Μια Μικρή Εισαγωγή εξαιρετικά επίκαιρη, που μας βοηθάει να κατανοήσουμε τι είναι το άγχος και οι φόβοι που το γενούν και πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

HIV – Ο ιός που άλλαξε τον κόσμο
Οι ειδικευμένοι στον HIV ερευνητές Δρ. Παναγιώτης Βαγενάς (Imperial College London, Yale University) και Δρ. Ιωάννης Μαμελετζής (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) εξηγούν σε όλους εμάς, που δεν έχουμε ειδίκευση στις θετικές επιστήμες ή την ιατρική, τα τεράστια βήματα που έχει κάνει η επιστήμη στη μάχη κατά του HIV, ενός ιού που κάποτε οδηγούσε σε βασανιστικό θάνατο, ενώ σήμερα μπορεί να καταστεί μη ανιχνεύσιμος και μη μεταδιδόμενος. Ένα σύντομο βιβλίο για όλα όσα θέλατε να ρωτήσετε και ίσως δεν τολμούσατε.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το συναρπαστικό βιβλίο του καθηγητή Αριστείδη Χατζή Ο Ευγενέστερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αφηγείται την Ελληνική Επανάσταση ως μια συγκλονιστική ιστορία μαχών, πολιτικών συγκρούσεων, δολοπλοκιών, βιαιοτήτων, θυσιών, υπερβάσεων, διπλωματικών παιχνιδιών, αλλά κυρίως ηρωισμού. Ένα απολαυστικό ανάγνωσμα με μια φρέσκια ματιά πάνω σε όψεις της Επανάστασης του 1821 που αναδεικνύει, αντλώντας από τις πηγές (αρχεία, απομνημονεύματα, πρώιμες ιστορίες της Επανάστασης) αλλά και την πρόσφατη ελληνική ιστοριογραφία, όχι μόνο τα γνωστά γεγονότα της, αλλά πτυχές, διαστάσεις και πρόσωπα που παραμένουν στη σκιά. Η Επανάσταση παρουσιάζεται ως ένα διεθνές γεγονός, ως μία από τις μεγάλες φιλελεύθερες επαναστάσεις της εποχής, ως ο αγώνας ενός έθνους που, παρότι την κηρύσσει δίχως ηγεσία και τη στήριξη κάποιας ξένης δύναμης, καταφέρνει, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, όχι μόνο να πετύχει την ανεξαρτησία του (το πρώτο έθνος-κράτος στη μεταναπολεόντεια Ευρώπη), αλλά η επανάσταση του να οδηγήσει σε έναν αναπροσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας και σε ένα νεωτερικό κράτος με ισχυρή δημοκρατική και φιλελεύθερη παράδοση. Οι Έλληνες θα χρειαστεί να πολεμήσουν σχεδόν εννιά χρόνια για να κερδίσουν την ελευθερία τους, στον «καλύτερο και ευγενέστερο αγώνα που υπάρχει», όπως τον ονόμασε η μεγάλη συγγραφέας Μαίρη Σέλλεϋ.

Οι εξαιρετικά επιτυχημένες Καταστροφές και Θρίαμβοι: Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας του Στάθη Ν. Καλύβα, επανακυκλοφορούν σε μια επετειακή έκδοση, εμπλουτισμένες με φωτογραφικό υλικό, πρόσθετη βιβλιογραφική κάλυψη και ένα ολοκαίνουργιο, τελικό κεφάλαιο για τη δεκαετία 2010-2020: την Ελλάδα της οικονομικής και πανδημικής κρίσης και τις προοπτικές της. Το βιβλίο θα συνοδεύσει τη μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΪ TV που υπογράφει ο ίδιος συγγραφέας.

 

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Barracoon: Η ιστορία του τελευταίου σκλάβου στην Αμερική
Tην εποχή του Black Lives Matter θα ήταν παράλογο να αγνοήσουμε αυτή την τόσο σημαντική μαρτυρία που μας κληροδότησε η Αφροαμερικανή Zora Neale Hurston ήδη από το 1927: ήταν η χρονιά που η σημαντική αυτή συγγραφέας συνάντησε τον Cudjo Lewis, επιβάτη του τελευταίου πλοίου που μετέφερε ποτέ σκλάβους από την Αφρική στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και κατέγραψε την ιστορία του. Πρόκειται για ένα σπάνιο και μοναδικό κείμενο, γεμάτο συμπόνια, που αποκαλύπτει κάθε μελανή πτυχή μιας ολέθριας κληρονομιάς που συνεχίζει να στοιχειώνει τις ΗΠΑ μέχρι και σήμερα. Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος νιώθουν ιδιαιτέρως περήφανες για την πρώτη μετάφραση στα ελληνικά μιας τόσο κομβικής μαρτυρίας, πόσο μάλλον όταν είναι γραμμένη στο απαράμιλλο λογοτεχνικό στιλ μίας από τις σημαντικότερες Αμερικανίδες συγγραφείς του 20ού αιώνα.

Η δεύτερη συναρπαστική μαρτυρία του 2021 πρόκειται για την ιστορία του ανθρώπου που ανακάλυψε το κρησφύγετο του Άντολφ Άιχμαν στη Νότια Αμερική. Ο θρυλικός «κυνηγός των Ναζί» Simon Wiesenthal έχασε την οικογένειά του στους θαλάμους αερίων και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ψάχνοντας, εντοπίζοντας και οδηγώντας πάνω από χίλιους ναζί εγκληματίες στη Δικαιοσύνη. Το Οι δολοφόνοι ανάμεσά μας: Τα απομνημονεύματα του θρυλικού κυνηγού των Ναζί είναι η συγκλονιστική αυτή ιστορία του. Τη μετάφραση υπογράφει η Γεωργία Μίχα.

 

ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙΜΗΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Το νέο βιβλίο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχει τίτλο Με κάθε τίμημα: Η μάχη για το μέλλον της Ευρώπης. Με τη μοναδική του εμπειρία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βασικός διαπραγματευτής του πρώτου Μνημονίου υποστηρίζει πως θα πρέπει να επανεξεταστεί η οικονομική, κοινωνική και θεσμική αρχιτεκτονική της Ένωσης και προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα που υπονομεύει τη νομιμότητά της ως δημοκρατικής οντότητας.

Μια ιδιαίτερη συνάντηση αποτελεί το βιβλίο με θέμα τις διαχρονικές σχέσεις και τη διπλωματία της Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες, την Τουρκία, τις χώρες του αραβικού κόσμου, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ. Ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς συνομιλεί με τον δικό του, μοναδικό τρόπο με τον καθηγητή και διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη, ο οποίος δίνει απαντήσεις σε καίρια, διαχρονικά ερωτήματα. Πώς χειρίστηκε η ελληνική διπλωματία μεγάλες στιγμές και ευκαιρίες, και πώς θα μπορούσε να είχε χειριστεί ιδανικά κάποιες από αυτές; Μήπως οι σημαντικότερες αποφάσεις στην ιστορία της πάρθηκαν «κόντρα στο ρεύμα» αλλά δικαιώθηκαν εκ των υστέρων; Υπάρχει συνέχεια στους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής; Εντέλει, αποτελεί η Ελλάδα ένα παράδειγμα επιτυχίας ή αποτυχίας; Εξωτερική πολιτική και διπλωματία συνιστούν εδώ και αιώνες το κατεξοχήν πεδίο στο οποίο οι λαοί αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα τους: την αποφασιστικότητα ή την αναποφασιστικότητα, τις εμμονές ή το ανοιχτό μυαλό, τις πολιτικές αρετές ή τα ελαττώματα που επιδεικνύουν σε κρίσιμες στιγμές.

Τι μπορεί να σημαίνει να είναι κανείς Συντηρητικός την εποχή που αρχηγός των Συντηρητικών είναι ο Μπόρις Τζόνσον; Και σε μια εποχή που η έννοια της «κληρονομιάς» (πολιτιστικής, θρησκευτικής και πολιτικής) απορρίπτεται τόσο συχνά; Τι μπορούν και τι δεν μπορούν να συνεισφέρουν οι Συντηρητικοί στη δημόσια συζήτηση που δεν θα απορριφθεί ως καθαρή νοσταλγία ή μισαλλοδοξία; Στο Πώς να (μην) είσαι συντηρητικός, ένα εξαιρετικά προσωπικό και έξυπνο βιβλίο, ο διάσημος φιλόσοφος Roger Scruton, βασιζόμενος στη δική του εμπειρία, υποστηρίζει πως μπορεί μεν η ανθρωπότητα να επιβιώσει εν πλήρει απουσία της «συντηρητικής προοπτικής», σίγουρα όμως δεν θα ευδοκιμήσει: γιατί το να είναι κανείς «αυθεντικά Συντηρητικός» δεν είναι ζήτημα ιδεοληψίας, αλλά προσαρμοστικότητας. Είναι να μπορείς να συνθέτεις διαχρονικές αξίες που βρίσκονται στα θεμέλια του δυτικού μας πολιτισμού, με τις προκλήσεις που ανοίγονται εμπρός μας. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε μετάφραση της Ρηγούλας Γεωργιάδου.

 

ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει. Στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα, πρέπει να αναρωτηθούμε πια πολύ σοβαρά κατά πόσο οι κοινωνίες μας είναι έτοιμες να αποδεχθούν ένα (σιωπηρά δημιουργούμενο) ολοκαίνουργιο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου η μετεφηβική ηλικία εκτείνεται μέχρι τα 25 και η μέση ηλικία μέχρι τα 70 έτη· κι όπου η τεχνολογία και η ιατρική επιφέρουν μια πραγματική επανάσταση στην ποιότητα ζωής των (πρώην) ηλικιωμένων. Αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο της μελέτης Κερδίζοντας στην παράταση: 10 μαθήματα για έναν κόσμο όπου ζούμε περισσότερο της βραβευμένης δημοσιογράφου Camilla Cavendish, η οποία μας παρουσιάζει τις παγκοσμίως καλύτερες πρακτικές για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος πληθυσμός σήμερα: την ποιοτική παράταση του προσδόκιμου της ζωής όλων μας. Η μελέτη θα κυκλοφορήσει με Επίμετρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Πλάτωνα Τήνιου και σε μετάφραση της Ρηγούλας Γεωργιάδου.

Ο Paul Davies είναι αυτό που λέμε «βαρύ πυροβολικό» στον τομέα της εκλαϊκευμένης επιστήμης: βραβευμένος αστροφυσικός, συγγραφέας πολλαπλών best seller και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος που κάνει κατανοητά τα μυστήρια του σύμπαντος. Γι’ αυτό είναι μεγάλη μας χαρά να σας τον παρουσιάζουμε ως το νέο μεταγραφικό απόκτημα των εκδόσεών μας. Η συνεργασία μας εγκαινιάζεται με το πιο πρόσφατο βιβλίο του Ποιος καταβροχθίζει το σύμπαν, άραγε;, στο οποίο ο Davies μάς συνοδεύει σε μια εκθαμβωτική περιήγηση στα όρια του κόσμου μας, εξηγώντας με ευκρίνεια τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε σήμερα για το σύμπαν και εξερευνώντας τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας: Τι συνέβη πριν από το Μπιγκ Μπανγκ; Θα αφανιστεί η Γη σε μια φούσκα κοσμικού κενού; Μία έρευνα που προσφέρει σήμερα απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα μυστήρια.

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος συνεχίζουν, με περισσή περηφάνια, να εκδίδουν τα συγκλονιστικά μυθιστορήματα της εμβληματικής Toni Morrison. Σειρά έχει το Τραγούδι του Σόλομον, το βιβλίο που κέρδισε το National Book Critics Circle Award και αναφέρθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία κατά τη βράβευση της Morrison με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993. Το Τραγούδι του Σόλομον, σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά, είναι ένα μυθιστόρημα απαράμιλλης ομορφιάς και δύναμης για έναν μαγικό κόσμο τεσσάρων γενεών Αφροαμερικανών: ο Μίλκμαν Ντεντ, γόνος της πλουσιότερης μαύρης οικογένειας κάποιας μεσοδυτικής πόλης, γεννιέται τη μέρα που ο μοναχικός Ρόμπερτ Σμιθ θα προσπαθήσει μάταια να πετάξει, ως άλλος Ίκαρος, από το καμπαναριό του νοσοκομείου… Η άτυχη αυτή πτήση θα στοιχειώσει τη ζωή του, καθώς ο Μίλκμαν μεγαλώνει σε ένα σπίτι στοιχειωμένο από τον θάνατο αλλά και την απληστία του πατέρα του, παρέα με τις σιωπηλές αδερφές του και την παράξενα παθητική μητέρα του. Θα ξεκινήσει να εξερευνά τον έξω κόσμο μέσω της βαθιάς αγάπης για τον φίλο του Γκιτάρ, της τρέλας για κάτι μυστηριώδεις και μυστικούς εκδικητές, και της μαθητείας του δίπλα στην παράξενη θεία του Πιλέιτ, που του έσωσε τη ζωή πριν καν γεννηθεί. Ένα μυθιστόρημα μαθητείας και χειραφέτησης, γεμάτο πάθος και τρυφερότητα, ποτισμένο με το μεγαλείο της γλώσσας της Morrison. 

Η δεύτερη λογοτεχνική κυκλοφορία της χρονιάς είναι το εξαιρετικό και πολυσυζητημένο μυθιστόρημα The Vanishing Half (προσωρινός τίτλος) της Brit Bennett, που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας best seller των New York Times. Το βιβλίο αφηγείται τη ζωή των δίδυμων, μιγάδων αδελφών Vignes. Η φυγή τους, στα δεκαέξι, από τη μικρή μαύρη κοινότητα του Νότου όπου μεγάλωσαν, τις αλλάζει για πάντα. Πολλά χρόνια αργότερα, η μια αδερφή συνεχίζει να ζει με την κόρη της στην πόλη από την οποία προσπάθησε κάποτε να δραπετεύσει. Η άλλη –που έχει διαλέξει να αυτοπροσδιορίζεται ως λευκή– έχει αποσιωπήσει την αφροαμερικανική της καταγωγή και ο λευκός σύζυγός της αγνοεί το παρελθόν της. Παρόλο που τις χωρίζουν τόσα μίλια και άλλα τόσα ψέματα, οι δύο αδερφές παραμένουν ψυχικά συνδεδεμένες, έστω και σιωπηρά. Όμως τι θα συμβεί στην επόμενη γενιά, όταν θα συναντηθούν οι πορείες των παιδιών τους; Ακολουθώντας γενιές ολόκληρες αυτής της οικογένειας, από τον αμερικανικό Νότο έως την Καλιφόρνια και από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1990, η συγγραφέας υφαίνει μια συναρπαστική, συναισθηματική οικογενειακή ιστορία, που αποτελεί ταυτόχρονα και μια λαμπρή εξερεύνηση της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας. Τη μετάφραση υπογράφει η βραβευμένη συγγραφέας Κάλλια Παπαδάκη.

Το τρίτο βιβλίο λογοτεχνίας που θα κυκλοφορήσει φέτος από τις εκδόσεις μας είναι ένα βραβευμένο με Pulitzer μυθιστόρημα, ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα, μια ιστορία ενηλικίωσης αλλά κι ενός μεγάλου έρωτα. Στο The Orphan Master’s Son (προσωρινός τίτλος) του Adam Johnson, ο Pak Jun Do είναι ο γιος ενός από τους ισχυρούς άνδρες της Βόρειας Κορέας, του ανθρώπου που διευθύνει ένα στρατόπεδο εργασίας για ορφανά. Εκεί θα πάρει για πρώτη φορά μια γεύση της εξουσίας και της δύναμης, επιλέγοντας ποια ορφανά θα τρώνε πρώτα και ποια θα στέλνονται για χειρωνακτική εργασία. Ο Jun Do τραβάει την προσοχή των ανωτέρων του, αναρριχάται στην ιεραρχία και ξεκινά να βαδίζει σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή: θεωρεί τον εαυτό του «ταπεινό πολίτη του μεγαλύτερου έθνους στον κόσμο», το οποίο αρχίζει να υπηρετεί γινόμενος επαγγελματίας απαγωγέας. Την ίδια στιγμή πρέπει να μάθει να ακολουθεί αυθαίρετα μεταβαλλόμενους κανόνες και να ζει υπό τη συνεχή παρουσία βίας μόνο και μόνο για να παραμείνει ζωντανός. Σε αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο ο Adam Johnson μάς προσφέρει το πορτρέτο ενός κόσμου μέχρι σήμερα κρυμμένου: μια Βόρεια Κορέα γεμάτη πείνα, διαφθορά, περιστασιακή σκληρότητα αλλά και συντροφικότητα, με κλεμμένες στιγμές ομορφιάς και αγάπης. Ένα βιβλίο που λάτρεψε ο ίδιος ο Στίβεν Κινγκ!

ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙO

ΣΕΙΡΕΣ

Η σειρά ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΛΑΣΙΚΑ με εικονογραφημένες διασκευές κλασικών έργων από τους βραβευμένους δημιουργούς Αντώνη Παπαθεοδούλου και Ίριδα Σαμαρτζή αριθμεί πια έξι πανέμορφους τίτλους! Την άνοιξη πειρατές θα γεμίσουν τις βιβλιοθήκες μας με το πολυαναμενόμενο Νησί των θησαυρών. Και λίγο αργότερα θα ακολουθήσει το αριστούργημα της κλασικής λογοτεχνίας Δον Κιχώτης.

 

 

Δυναμικές γυναίκες! Γυναίκες της Ελληνικής Επανάστασης έρχονται να δείξουν τον δρόμο της ανδρείας και του θάρρους. Η Μαντώ Μαυρογένους και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα παρουσιάζονται στον 21ο τίτλο της σειράς Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ από το πολυβραβευμένο δίδυμο Φίλιππος Μανδηλαράς και Ναταλία Καπατσούλια. Στη σειρά θα προστεθεί μέσα στη χρονιά ένας ακόμα τίτλος για τη ζωή του Ιπποκράτη, του θεμελιωτή της επιστημονικής και ορθολογικής ιατρικής.

 

 

 

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ

Το δίδυμο Έμη Σίνη και Άγγελος Αγγέλου ξαναχτυπά με τον τέταρτο τίτλο της επιτυχημένης σειράς Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ! Το Ο μικρός Κοπέρνικος και οι πειρατές του φάρου είναι μια περιπέτεια γεμάτη πειρατές, θησαυρούς, και έναν φάρο σε ένα ακατοίκητο νησί! Με πρωταγωνιστές τον μικρό Κοπέρνικο και την παρέα του, μια περιπετειώδης και χιουμοριστική ιστορία με πολύχρωμη εικονογράφηση από τη Λίλα Καλογερή!

Τι κοινό έχουν άραγε οι γάτες με τους σαμουράι; Υπάρχει Γατοπαράδεισος; Πού μπορεί να βρίσκεται; Και, τέλος, τι είναι ένας σκύλος που περνά μέσα από έναν τοίχο, χωρίς να υπάρχει καμία τρύπα εκεί; ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ είναι μια σειρά με συλλογές διηγημάτων για παιδιά σε ανθολόγηση και επιμέλεια του Κυριάκου Αθανασιάδη. Επτά καταξιωμένοι συγγραφείς ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον συγγραφέα-επιμελητή και, συμμετέχοντας ο καθένας με ένα διήγημα, αφηγούνται τις πιο πρωτότυπες, τις πιο συναρπαστικές, τις πιο συγκινητικές, κάποιες φορές ακόμα και τις πιο ανατριχιαστικές ιστορίες… τις Καλύτερες Ιστορίες με Σκύλους και Γάτες! Και η Αλεξία Ευσταθοπούλου εικονογραφεί αυτάκια, μουστάκια και ουρές! (Στον παρών τόμο συμμετέχουν: Ελένη Γεωργοστάθη, Σπύρος Γιαννακόπουλος, Αντιγόνη Ζόγκα, Κλαίρη Θεοδώρου, Φίλιππος Μανδηλαράς, Χίλντα Παπαδημητρίου, Αργυρώ Πιπίνη και Κυριάκος Αθανασιάδης.)

Στο Γραφείο Ερευνών «Οι 12 θεοί» η μία υπόθεση διαδέχεται την άλλη! Αφού λύθηκε το μυστήριο του Ψαριού που το έλεγαν Ορφώ και ανακτήθηκε το χαμένο Μήλο της Έριδας, οι θεϊκοί ήρωες της σειράς ΟΙ 12 ΘΕΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ θα πρέπει να εξιχνιάσουν δύο νέα μυστήρια! Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα έρθει Ο κόσμος άνω κάτω. Τι μπορεί να οδήγησε άραγε τον μικρό Ντέβλιν από τα ορυχεία κοβαλτίου, κάπου στην Αφρική, ζωντανό στο βασίλειο της Περσεφόνης και του Πλούτωνα στον Κάτω Κόσμο; Αργότερα μέσα στη χρονιά οι 12 θεοί θα αναλάβουν την 4η υπόθεσή τους, με τίτλο Οι φύλακες του σιταριού. Θα τα καταφέρουν; Η νέα σειρά ιστοριών του Φίλιππου Μανδηλαρά, σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, έρχεται όχι μόνο να λύσει μυστήρια αλλά και να μας γνωρίσει νέους κόσμους και τρόπους σκέψης!

Οι αγαπημένες σειρές μικρά κορίτσια και αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ, σε κείμενο της Maria Isabel Sanchez Vegara, αριθμούν πια 11 τίτλους! Δέκα βιογραφίες και ένα βιβλίο ζωγραφικής. Ο Πελέ, ο βασιλιάς της μπάλας, και ο Στιβ Τζομπς, ο μάγος των ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα προστεθούν στην παρέα. Δύο καινούργιοι τίτλοι σε μια σειρά που αποτελεί παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 2.200.000 αντίτυπα!

Λύκος Ζαχαρίας

Ο ήρωας-έκπληξη που έχουν αγαπήσει γονείς και παιδιά! Ο λύκος Ζαχαρίας μαθαίνει και διασκεδάζει με τις απίθανες ιστορίες του, τα παιχνίδια του και τη μοναδική προσωπικότητά του! Το 2021, ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδόσεων θα έρθει να συμπληρώσει τη σειρά των τίτλων που είναι αφιερωμένοι σε έναν λύκο που διαφέρει από τους άλλους: τον Φεβρουάριο ο λύκος Ζαχαρίας καλείται να λύσει το Μυστήριο στο Μουσείο σε μια νέα συναρπαστική ιστορία, ενώ τον Μάιο ένας Καινούργιος φίλος θα κάνει την εμφάνισή του στο Μακρινό Δάσος. Ο Μάιος θα έχει και πολλές ακόμα εκπλήξεις: κάρτες αποκάλυψης λύκος Ζαχαρίας, ένα ημερολόγιο συναισθημάτων μοναδικό που θα ζηλέψουν οι μεγάλοι, και δύο βιβλία για να γίνουν οι διακοπές των παιδιών λυκο-φανταστικές! Σύνολο τίτλων: 23!

Μια ευχάριστη έκπληξη για τους μικρούς αλλά και τους λίγο μεγαλύτερους, τελικά για όλους θα εμφανιστεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων ή μάλλον παντού!! Οι ιστορίες Lego στις εκδόσεις Παπαδόπουλος από τον Μάιο. Και έπεται συνέχεια!

 

 Θέλεις να γίνουμε φίλοι;

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, εκδώσαμε το παγκόσμιο best seller Μάντεψε πόσο σ’ αγαπώ του Sam Mc Bratney. Τον Ιανουάριο θα εκδώσουμε τη συνέχεια αυτού του τρυφερού αριστουργήματος, το Θέλεις να γίνουμε φίλοι; Ένα βιβλίο για τη φιλία και την αγάπη, το παιχνίδι και τη χαρά, που θα κατακτήσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων.

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος θα συστήσουν στο ελληνικό κοινό τον δημιουργό Geraldo Valério με το πανέμορφο βιβλίο του Γαλάζιος Καβαλάρης (προσωρινός τίτλος). Μπορεί ένα βιβλίο χωρίς λόγια να μας συναρπάσει; Μπορεί, χάρη στην αριστουργηματική εικονογράφηση που διηγείται περισσότερα από όσα μπορούν να πουν οι λέξεις. Κι αυτό θα συμβεί όταν ένα παιδί θα ανακαλύψει ένα βιβλίο.

Ο Σούπερ-Φίλος με Φ κεφαλαίο (Φ όπως Φίλος) θα εμφανιστεί όποτε τον ζητήσεις και τον χρειαστείς. Θα ακούσει κάθε κρυφή σου σκέψη, θα πραγματοποιήσει κάθε επιθυμία σου, θα… θα… θα… Κι αν όμως έρθει και δεν φεύγει με τίποτα; Ένα απίστευτα αστείο και έξυπνο εικονογραφημένο βιβλίο του Michaël Escoffier, σε εικονογράφηση Amandine Piu.

Μικρές ιστορίες για τον Θυμό, Μικρές ιστορίες για την Αυτοπεποίθηση
Με μεγάλη χαρά σάς ανακοινώνουμε ότι θα εμπλουτίσουμε τον κατάλογό μας με καινούργιους τίτλους της Isabelle Filliozat και της ομάδας της. Η νέα σειρά εικονογραφημένων βιβλίων ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ… βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους μέσα από 3 διαφορετικές ιστορίες ανά θέμα. Ακολουθεί μικρός οδηγός για τους γονείς.

 

Αν η Γη είχε 100 ανθρώπους

ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μοιάζει ο κόσμος μας των 8 δισεκατομμυρίων κατοίκων; Αν σας φαίνεται ασύλληπτο, αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει! Κι Αν η Γη είχε 100 ανθρώπους; Πόσοι θα ήταν άνδρες και πόσες γυναίκες; Πόσοι θα είχαν μαύρα μαλλιά; Σε τι σπίτια θα ζούσαν; Είναι πιο εύκολο να συλλάβουμε πόσο μοιάζουμε αλλά και πόσο όμορφα διαφέρουμε μεταξύ μας, αν φανταστούμε πως η Γη είναι ένα μικρό χωριό!

 

 

 

 

 

Αστροφυσική για βιαστικούς νέους

Βιάζεσαι να μάθεις για το σύμπαν; Μετά τους ενήλικες, ο Neil deGrasse Tyson «βάζει φρένο» στους βιαστικούς νέους! Αν έστω και μια φορά σηκώσατε το κεφάλι και αναρωτηθήκατε τι είναι όλα αυτά; κοιτάζοντας στον ουρανό, αυτό το βιβλίο προσφέρει απαντήσεις αλλά και βασικές γνώσεις. Αφεθείτε στη μαγεία του σύμπαντος, όπως την παρουσιάζει ο εξαιρετικός επιστήμονας και διευθυντής στο Πλανητάριο Χέιντεν Neil deGrasse Tyson. Σε «διαστημική» μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, η Αστροφυσική για βιαστικούς νέους θα ταξιδέψει όλους τους νέους σε νέα σύμπαντα!

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος σύστησαν τον Ιούλιο 2020 στο νεανικό κοινό τη σημαντική Γαλλίδα επιστήμονα Isabelle Filliozat. Τα βιβλία της σειράς ΤΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ σκοπό έχουν να δείξουν τον δρόμο ώστε τα παιδιά να αναζητήσουν, να αμφισβητήσουν αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ιδέες και αντιλήψεις που τα αφορούν. Η Isabelle Filliozat και η ομάδα της έχουν τελειοποιήσει τον τρόπο: Μέσα από πολύπτυχες δραστηριότητες και εκπλήξεις προσφέρουν το ιδανικό πλαίσιο ώστε το παιδί να ανακαλύψει και να μάθει παίζοντας. Ένα παράρτημα στο τέλος κάθε τίτλου απευθύνεται στους γονείς με πολύτιμες συμβουλές. Τους τρεις πρώτους τίτλους της σειράς, Φόβοι, Φιλία και Αυτοπεποίθηση, θα ακολουθήσουν οι: Τσακωνόμαστε, Συμφιλιωνόμαστε!, Θυμός και επιστροφή στην ηρεμία και Τα συναισθήματά μου. Σε μετάφραση Πελιώς Παπαδιά.

 

Ο ψεύτης βοσκός

 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος συνεχίζουν και το 2021 να αναπτύσσουν ένα εκδοτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στους μικρούς αναγνώστες. Δύο σειρές βιβλίων, χαρτονένιων και παζλ, που σχεδιάζονται, εικονογραφούνται και παράγονται εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά από τις εκδόσεις μας, υπηρετούν υψηλές προδιαγραφές και σέβονται τις ανάγκες των μικρών παιδιών.

Η σειρά Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ μεγαλώνει σε τίτλους: Ηρακλής, Ο δούρειος ίππος, Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου, Θησέας και Μινώταυρος. Τον Μάιο, οι τίτλοι Δαίδαλος και Ίκαρος και Οδύσσεια θα έρθουν να συμπληρώσουν αυτή την πανέμορφη σειρά. Με 5 διαφορετικούς μηχανισμούς σε κάθε τίτλο!

Οι Μύθοι του Αισώπου μάς συντροφεύουν από την παιδική μας ηλικία! Τώρα και οι μικρότεροι αναγνώστες μπορούν να γνωρίσουν αυτό τον πολύχρωμο και μαγικό κόσμο, παίζοντας με 5 διαφορετικούς μηχανισμούς! Η σειρά Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΟΥ ΑΙΣΩΠΟΣ ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 με τέσσερις τίτλους: Η αλεπού και το λελέκι, Ο λαγός και η χελώνα, Το λιοντάρι και το ποντίκι, Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας. Τον Μάιο έρχονται οι τίτλοι: Ο ψεύτης βοσκός και Η αλεπού και το κοράκι!

Και τις δύο σειρές σχεδίασε και εικονογράφησε η Άννα Γκουτζουρή, ενώ παράλληλα με τις ελληνικές θα κυκλοφορήσουν και αντίστοιχες εκδόσεις στα αγγλικά.

Παζλάκια για μικρά χεράκια: Χρώματα

Τον Μάιο επίσης, μια πανέμορφη σειρά βιβλίων παζλ σε εικονογράφηση Κώστα Θεοχάρη θα εμφανιστεί στα ράφια της βιβλιοθήκης μας. Αριθμοί, Αντίθετα, Χρώματα και Σχήματα είναι οι τίτλοι της νέας σειράς ΠΑΖΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΧΕΡΑΚΙΑ. Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει 5 κομμάτια παζλ που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να βοηθήσουν την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας (απευθύνεται σε παιδάκια από 18 μηνών). Έτσι η μάθηση γίνεται ένα πολύχρωμο παιχνίδι!

 

 

 

 ΒΙΒΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ

Με χαρά σάς ανακοινώνουμε την έναρξη της συνεργασίας μας με την πολυβραβευμένη νηπιαγωγό Βίκυ Ξανθοπούλου σε μια νέα σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων. Η σειρά ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΒΙΒΛΙΟ; απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους, εμψυχωτές, γονείς, σε ανθρώπους που επιθυμούν να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο. Οι δράσεις μπορούν να εκτυλιχθούν στο σχολείο, σε εναλλακτικούς χώρους εκπαίδευσης, ακόμη και στο σπίτι. Η σειρά θα περιλαμβάνει τρεις τίτλους για τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Σε κάθε τίτλο παρουσιάζονται δράσεις σε σχέση με βιβλία διαφορετικών ελληνικών εκδοτικών οίκων, με συνοδεία πρωτότυπων εικόνων από τον κάθε τίτλο.

Το σχολείο είναι χώρος απόκτησης γνώσης αλλά και έκφρασης συναισθημάτων και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Τα βιβλία Out of the Box Challenge από την επιτροπή της Χαρισμάθειας και υπό την καθοδήγηση του Αλέξανδρου Παπανδρέου αποτελούν πρωτότυπους οδηγούς για την ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης και κριτικής ικανότητας. Κάθε τόμος περιλαμβάνει τα θέματα μίας χρονιάς του –ομώνυμου– μαθητικού διαγωνισμού Out of the Box Challenge.

Πώς θα ήταν αν είχες να λύσεις έναν γρίφο πάνω στον βράχο της Ακρόπολης; Αντίπαλός σου ο χρόνος! Μπες στα βιβλία Escape και προσπάθησε να λύσεις τους γρίφους και να ζήσεις την περιπέτεια! Η Βίκυ Ξανθοπούλου και ο Αλέξανδρος Παπανδρέου αναλαμβάνουν να σου δώσουν εργαλεία, βοήθειες, στοιχεία! Τη λύση και την έξοδο πρέπει να τη βρεις εσύ, πριν τελειώσει ο χρόνος!

 

 ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σαν το σκύλο με τη γάτα; Κι όμως οι ήρωες της νέας ξεκαρδιστικής σειράς μας στέλνουν ο ένας στον άλλο γράμματα γεμάτα μίσος και ορθογραφικά λάθη! Το Αγαπητό τέρας, κατά κόσμον Μπάξτερ, δεν ήξερε τι τον περίμενε όταν μετακόμισε στο σπίτι του αφεντικού του. Τι; Ο Σάιμον, ένας γάτος που θέλει το μικρό αφεντικό μόνο για τον εαυτό του! Σε κείμενο της Dori Hillestad Butler και απολαυστική μετάφραση του Γιώργου Τσακνιά. Η ξεκαρδιστική αλληλογραφία ανάμεσα στα δύο τετράποδα θα συνεχιστεί με μια νέα περιπέτεια, όπου ένας διαγωνισμός θα αποτελέσει την αφορμή για μια ακόμα πιο έντονη ανταλλαγή πυρών!

Για τους εκατομμύρια αναγνώστες που αγάπησαν το Θαύμα της R. J. Palacio, ο Τζούλιαν ήταν ο μεγαλύτερος νταής στην τάξη του Όγκι Πούλμαν. Στο Λευκό πουλί αποκαλύπτεται μια άλλη πλευρά του Τζούλιαν, καθώς μαθαίνει τη συγκινητική ιστορία της γιαγιάς του, η οποία ως νεαρή εβραιοπούλα κρυβόταν από τους Ναζί στην κατεχόμενη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το βιβλίο, που αποτελεί το πρώτο graphic novel της Palacio, περιλαμβάνει έναν επίλογο από τη βραβευμένη συγγραφέα και κριτικό Ruth Franklin, καθώς και εκτεταμένες πληροφορίες για τους αναγνώστες που θέλουν να μάθουν περισσότερα για εκείνη την ιστορική περίοδο.

Η πολυαναμενόμη συνέχεια του πολυβραβευμένου Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου της Bradley Brubaker Kimberly έρχεται σύντομα από τις εκδόσεις μας. Στο Ο πόλεμος που κέρδισα η ηρωίδα Έιντα Σμιθ, μέσα στον πόλεμο και τις κακουχίες, μετράει μόνο νίκες· έχει κερδίσει μια μητέρα, ένα σώμα δυνατό και μια αληθινή φίλη. Ωστόσο, καθώς ο αγώνας εναντίον του Χίτλερ μαίνεται, νέα πρόσωπα μπαίνουν στη ζωή της: από τη μία η «σιδηρά» και απόμακρη λαίδη Θόρντον∙ από την άλλη, η αινιγματική Γερμανοεβραία Ρουθ, που πολλοί φοβούνται πως είναι κατάσκοπος. Μπροστά στον φόβο του αγνώστου, οι επιλογές της Έιντα θα καθορίσουν το ποια θέλει στ’ αλήθεια να είναι. Και θα αποτελέσουν την πιο κρίσιμη μάχη της ζωής της.

Το νέο βιβλίο της Judith Kerr, αγαπημένης συγγραφέα του Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη, έχει τίτλο Το καταραμένο σχολικό κουνέλι (προσωρινός τίτλος). Μια απολαυστική ιστορία για ένα παιδί που θέλει ένα ποδήλατο και ένα κουνέλι που έχει όλη την καλή πρόθεση να το βοηθήσει, αντί για αυτό όμως φέρνει μπόλικη… ΚΑΚΗ τύχη. Σε μετάφραση Πετρούλας Γαβριηλίδου.

Μετά το Μυστικό του Νυχτερινού Τρένου και τον Ελέφαντα της Έρικας, η Sylvia Bishop μάς παρουσιάζει μια απίθανη περιπέτεια που διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του 1960, με (προσωρινό) τίτλο Μπελάδες στη Νέα Υόρκη. Ο Τζέιμι και οι φίλες του θα βρεθούν αντιμέτωποι με κακούς αλλά και με καλοσχεδιασμένους γρίφους, σε μια ιστορία μυστηρίου που θα λατρέψουν οι μικροί αναγνώστες. Σε μετάφραση Πετρούλας Γαβριηλίδου.

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα