Ο Μάνος Ελευθερίου στο Studio Μαυρομιχάλη
Θ Ε Α Τ Ρ Ι Κ Ο Σ Ο Ρ Γ Α Ν Ι Σ Μ Ο Σ Ν Ε Ο Σ Λ Ο Γ Ο Σ
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια – Τηλ. 210-6453330
www.studiomavromihali.gr
Ο Μάνος Ελευθερίου στο Studio Μαυρομιχάλη
Σειρά συζητήσεων για «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου
2η σαιζόν –Συζήτηση 12η
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016
Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται, με καλεσμένο για τη δωδέκατη συζήτηση τον συγγραφέα, στιχουργό και ποιητή, Μάνο Ελευθερίου.
Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στη Σύρο και σε εφηβική ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Παρακολούθησε ως ακροατής μαθήματα στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και φοίτησε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου. Σε ηλικία 24 ετών δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Συνοικισμός, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Λίγο αργότερα κυκλοφορούν τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα, Το διευθυντήριο (1964) και Η σφαγή (1965) για τα οποία γράφτηκαν εξαιρετικές κριτικές. Το 1964 παρουσιάζεται στην ελληνική δισκογραφία και συνεργάζεται με τους συνθέτες Χρήστο Λεοντή και Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο η συνεργασία διακόπηκε λόγω της Δικτατορίας. Στη συνέχεια συνεργάστηκε ως στιχουργός με πολλούς ακόμα σημαντικούς συνθέτες, όπως τους Δήμο Μούτση, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταύρο Κουγιουμτζή, Μάνο Χατζηδάκη, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Ζαμπέτα, Σταμάτη Κραουνάκη, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Γιώργο Χατζηνάσιο, Αντώνη Βαρδή. Τη δεκαετία του 1990 αρθρογραφεί και κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές στον Αθήνα 9,84 και στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Το 1994 εκδίδει την πρώτη του νουβέλα με τίτλο Το άγγιγμα του χρόνου. Το 2004 δημοσιεύει το πρώτο του μυθιστόρημα Ο Καιρός των Χρυσανθέμων που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005. Έχει εκδώσει συνολικά δέκα ποιητικές συλλογές, πέντε μυθιστορήματα, μελέτες, θεατρικά έργα και πάνω από τετρακόσιοι στίχοι τραγουδιών. Το μυθιστόρημά του Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές, αφορά το θάνατο της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, κατά τα Δεκεμβριανά. Το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου, βραβεύθηκε για τη συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίκος Αργυριάδης, μέλος του εργαστηρίου και συνεργάτης του Studio Μαυρομιχάλη.
Η σειρά των καλεσμένων στις συζητήσεις για τον μήνα Ιανουάριο διαμορφώνεται ως εξής: στις 6/1/2017, στο Studio Μαυρομιχάλη θα βρίσκεται ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στις 13/1 ο Κοσμήτορας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, στις 20/1 ο Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών και συγγραφέας, Νίκος Μαραντζίδης και στις 27/1 ο επιμελητής των εκδόσεων Αλεξάνδρεια Κώστας Λιβιεράτος.
Η συμμετοχή στις συζητήσεις είναι δωρεάν.
Το έργο
Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.
Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το Κιβώτιο, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.
Το blog της παράστασης : http://kivotio.tumblr.com/
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Γιώργος Νινιός
Παίζει ο Φώτης Μακρής
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Κάθε Παρασκευή στις 21.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Κανονικό : 10 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών : 8 ευρώ
Άνεργοι, Ατέλειες : 5 ευρώ
Προπώληση VIVA.GR : https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromixali/to-kivotio/
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου