Η Πολύνα Γκιωνάκη μιλάει στο Open Mind


“RED X”, νέα παράσταση, μία αυτοβιογραφία. Τι πρόκειται να δούμε στην παράσταση σας;

Στην παράσταση αυτή θα δείτε μια γυναίκα που έχει υποστεί τη βία (λεκτική – συναισθηματική και σωματική), πως τη βιώνει και πως προσπαθεί να απελευθερωθεί από αυτή.

Υπάρχουν βιωματικά στοιχεία στην παράσταση σας;

Το έργο δυστυχώς είναι βιωματικό, η κακοποίηση δεν έχει τάξη. Κάθε άτομο ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική θέση του μπορεί να βρεθεί θύμα βίας.

Τι θα συμβουλεύατε στις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί έστω και μία φορά στην ζωή τους;

Αν κακοποιηθείς μια φορά, ποτέ δε θα μείνεις στη μια. Δεν είμαι ψυχολόγος εγώ για να συμβουλεύσω, εγώ το μόνο που έχω να κάνω, είναι να κοινοποιήσω την προσωπική μου εμπειρία μέσα από την τέχνη μου, όχι για να διαμαρτυρηθώ για αυτήν, αλλά για να αντισταθώ.  Η αξιοπρέπειά μας μάς ανήκει, δεν μας την παίρνει κανείς αν δεν την δώσουμε, η σιωπή για πράγματα που μας αφορούν πρέπει να σπάσει. Έχουμε μάθει η προσωπική μας ζωή να είναι κεκλεισμένων των θυρών. Σαφώς ισχύει αυτό όταν είναι υγιής και όταν δεν κινδυνεύει η σωματική και ψυχική μας ακεραιότητα. Όταν αυτό πάψει να ισχύει, οι θύρες πρέπει να ανοίξουν. Η omerta , ο νόμος της σιωπής πρέπει να σπάσει, οφείλουμε να τον σπάσουμε!

Πώς μπορεί να το ξεπεράσει κάθε γυναίκα αυτό;

Δεν πιστεύω ότι μια γυναίκα που έχει υποστεί βία ΔΕΝ μπορεί να το ξεπεράσει, μπορεί όμως να το σταματήσει . Έχουμε μάθει να ακούμε ότι ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές που έχουμε μέσα μας, οι ουλές όμως υπάρχουν και πονάνε πάντοτε. Αν επιτρέψαμε σε κάποιον να βιάσει τη ψυχή μας και το κορμί μας, ας μιλήσουμε για αυτήν την προσωπική μας εμπειρία ώστε να μη συμβεί σε καμία άλλη γυναίκα. Θεωρώ ότι μια γυναίκα μπορεί να βοηθηθεί πολύ με ψυχολογική στήριξη, διότι τα άτομα που ασκούν τη βία έχουν τη δυνατότητα με τον εξουσιαστικό τρόπο τους να πείθουν τα θύματά τους ότι δεν αξίζουν. ΑΞΙΖΟΥΜΕ τον ΣΕΒΑΣΜΟ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ μας!!

 Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζω  την παράσταση RED X που θα ξεκινήσει 5 Γενάρη στο θέατρο ΛΥΧΝΟΣ. Όπως καταλαβαίνετε, όλη μου η ενέργεια βρίσκεται σε αυτή την παράσταση που ελπίζω να έχει την ανταπόκριση του κόσμου, να συνεχιστεί για όσο το δυνατό περισσότερο καιρό και να παρουσιαστεί και εκτός Αθηνών.

 Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Ελπίζω οι αναγνώστες να μην κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά στο κοινωνικό πρόβλημα της βίας, να παρακολουθήσουν την παράστασή μας, να θυμούνται πάντοτε πως ό, τι χρειάζεται βία για να διατηρηθεί, είναι καταδικασμένο και να βάλουν και εκείνοι όπως και γω ένα κόκκινο «Χ» σε ό, τι μπορεί να βιάσει το κορμί τους και τη ψυχή τους. Η τέχνη είναι πολιτισμός και ο πολιτισμός είναι ταυτόσημος με την ηθική και με το δίκαιο. Δεν νοείται δίκαιο δίχως δικαίωμα και έχουμε όλοι το δικαίωμα να πούμε RED X σε όποιον προσπαθεί να κακοποιήσει τη ψυχή και το κορμί μας. Σχέση σημαίνει ελευθερία να το θυμόμαστε.

Περισσότερες πληροφορίες για τους συντελεστές και τις ημέρες της παράστασης, ακολουθούν στον εξής σύνδεσμο: https://theatromusicbooks.blogspot.gr/2016/11/red-x.html

Της Αλεξίας Βλάρα, 23/12/2016


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αγάπη μόνο ρε...» μία ώρα γέλιου με αποσπάσματα από παραστάσεις του Χριστόφορου Ζαραλίκου σε όλη την Ελλάδα

H Φωτεινή Βελεσιώτου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, special guest ο Κώστας Μακεδόνας

The Pandemic of ARTvirus | On line ART exhibition is travelling in at least 150 countries - Διαδικτυακή εικαστική έκθεση ταξιδεύει σε 150 τουλάχιστον χώρες της Γης