Στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» τις γιορτές


Τρίτη 20 Δεκεμβρίου: «Λωξάντρα» και Μάνος Κουτσαγγελίδης
Το μουσικό σχήμα  «Λωξάντρα» συμπράττει με τον Μάνο Κουτσαγγελίδη την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, στις 22.30, στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», σε μια μουσική παράσταση με παραδοσιακά ακούσματα από την Ελλάδα, την Ανατολία και τα Βαλκάνια.
Οι «Λωξάντρα» σχηματίστηκαν στην Θεσσαλονίκη το 1997. Σήμερα αποτελούνται από τους: Νίκο Αγγούση-κλαρίνο, Φοίβο Αποστολίδη-κρουστά, Ρία Ελληνίδου-τραγούδι, Θανάση Κουλεντιανό-κανονάκι, Λουκά Μεταξά-μπάσο/φωνητικά, Μάκη Μπακλατζή-βιολί/τραγούδι, Δημήτρη Παναγούλια-κρουστά, Κυριάκο Ταπάκη-ούτι.

Έχουν ασχοληθεί με την μελέτη, έρευνα και εκτέλεση της αστικής μουσικής παράδοσης των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, (Meyhane-Καφέ Αμάν), με την τσιγγάνικη μουσική παράδοση, τη δημοτική μουσική της Ελλάδας, την κλασική Οθωμανική και τη νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας, τους ήχους του Αραβικού κόσμου, τη σεφαραδίτικη μουσική και με τα μουσικά ιδιώματα του Καυκάσου και των Βαλκανίων. Έχουν συνεργαστεί συναυλιακά και δισκογραφικά με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Πλαισίωσαν μουσικά, ζωντανά επί σκηνής, τη θεατρική επιτυχία του Κ.Θ.Β.Ε «Λωξάντρα». Το 2006 εκδόθηκε στην Ελλάδα η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «σχεδόν όπως παλιά…» (ανατυπώθηκε το 2008 και το 2010) και το 2011 στην Τουρκία. Τον Δεκέμβρη του 2011 κυκλοφόρησε η καινούργια δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο «ΜΕΫΧΑΝΕ – ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ», που βρέθηκε για το μήνα Σεπτέμβριο στην 8η θέση και στην 41η θέση για το 2012 (μέσα στις 150 καλύτερες δισκογραφικές δουλειές), από το World Music Charts της Ευρώπης.

Ο Μάνος Κουτσαγγελίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία οκτώ ετών. Στα δεκαεπτά του, ήδη διδάσκει παραδοσιακή μουσική και όργανα στο Ωδείο Αλεξανδρούπολης. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη μουσική από διάφορους φορείς. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Χρόνη Αηδονίδη, την Ξανθίππη Καραθανάση, την Νίτσα Τσίτρα κ. ά.
Ηχοληψία: Αρχοντής Θεογιάννης.
Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο.

Τετάρτη 21/28 Δεκεμβρίου: Haig Yazdjian και Rebetien «εγώ είμαι προσφυγάκι»
Τις Τετάρτες 21 και 28 Δεκεμβρίου, στις δέκα το βράδυ, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», οι «Rebetien» (Φώτης Βεργόπουλος - μπουζούκι/τραγούδι, Κωστής Κωστάκης - κιθάρα/τραγούδι, Αυγερινή Γάτση - ακορντεόν/πιάνο/τραγούδι και Γιάννης Ζαρίας - βιολί/μπαγλαμάς) συναντούν τον Haig Yazdjian, σε δυο μοναδικές  βραδιές με ρεμπέτικα τραγούδια και σκοπούς της Σμύρνης, του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Haig Yazdjian  θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας μουσικής. Γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, από γονείς Αρμένιους. Στην Ελλάδα ήρθε το 1980. Καθιερώθηκε γρήγορα ως κορυφαίος σολίστ, αλλά και ως ιδιαίτερα εκφραστικός ερμηνευτής, και συνεργάστηκε με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς και τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων η Loreena McKennitt, η Ελένη Βιτάλη, ο Theodossi Spasov, η Μαρία Φαραντούρη, ο David Lynch, ο Omar Farouk Tekbilek, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και πολλοί άλλοι. Ξεχωρίζει για το μοναδικό τρόπο με τον οποίο αναμειγνύει διαφορετικά στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου, αναπτύσσοντας ένα προσωπικό ύφος με χαρακτηριστικά αραβικά και αρμένικα ηχοχρώματα.

Οι «Rebetien» είναι μια παρέα τεσσάρων μουσικών που ερμηνεύουν τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, αλλά και νέες δικές τους συνθέσεις. Χαρακτηριστικό στοιχείο του ήχου του συγκροτήματος αποτελεί κυρίως το νοσταλγικό χρώμα της εποχής του γραμμοφώνου, σε διακριτικό συνδυασμό, ενίοτε, με αλλογενείς μουσικές γεύσεις από τις διάφορες παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Έμφαση δίνεται στον φυσικό, ακουστικό ήχο των οργάνων, ο συνδυασμός των οποίων παραπέμπει με έναν τρόπο σε σμυρναίικη ορχήστρα του μεσοπολέμου, καθώς επίσης στον πειραματισμό και στη σύνθεση ενός δικού τους ηχητικού και ενορχηστρωτικού ύφους. Έχουν πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 4,00 ευρώ/άτομο.

Πέμπτη 22/29 Δεκεμβρίου & 5 Ιανουαρίου: Νίκος Τατασόπουλος-Ντένια Κουρούση-Αθηνά Λαμπίρη «καραντουζένι κούρδισα»
Ο Νίκος Τατασόπουλος-μπουζούκι, η Ντένια Κουρούση-τραγούδι και η Αθηνά Λαμπίρη-κιθάρα/τραγούδι συναντιούνται στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» και τις Πέμπτες 22 & 29 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου, στις 22.30, σε μελωδίες γνωστές κι αγαπημένες, από τις «χρυσές» εποχές του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού.
O Νίκος Τατασόπουλος γεννήθηκε στις Η.Π.Α. Ξεκίνησε να παίζει μπουζούκι και να εμφανίζεται δημόσια με τον πατέρα του –το βιρτουόζο και συνθέτη Γιάννη Τατασόπουλο- από την ηλικία των τριών ετών. Έχει σπουδάσει, επίσης, κλασικό πιάνο και τζαζ κιθάρα. Η τεχνική του θεωρείται σχολή για Έλληνες και ξένους. Έχει εμφανιστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ηχογραφεί και διδάσκει μουσική. «Πλέκοντας» αριστοτεχνικά τη ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική μας με δυτικά ακούσματα, αποδεικνύει με το ύφος και την τεχνική του ότι η μουσική δεν έχει σύνορα, ότι είναι η κοινή γλώσσα όλων των ανθρώπων.
Η Ντένια Κουρούση κατάγεται από την Πάρο. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αξιολογότερες φωνές της γενιάς της, και όχι μόνο. Αν και πολύ νέα, έχει αρκετά χρόνια παρουσίας στην υπάρχουσα ρεμπέτικη μουσική σκηνή και έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους μουσικούς του είδους. Το 2011 κυκλοφόρησε το cd «Ντένια Κουρούση: Τι παράξενη κοπέλα», από την protasis, σε ενορχήστρωση Δημήτρη Κοντογιάννη, με επανεκτελέσεις άγνωστων μέχρι πρόσφατα, αλλά πια πολύ αγαπημένων ρεμπέτικων τραγουδιών.
H Αθηνά Λαμπίρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θάσο. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα στην ηλικία των 8 ετών. Έχει σπουδάσει Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συνεργάστηκε με πολλούς κρητικούς μουσικούς και έμαθε πολίτικο και κρητικό λαούτο πλάι στους λαουτιέρηδες Στέλιο Συκάκη και Δημήτρη Σιδερή. Συμμετείχε στο τριπλό CD του Δημήτρη Σγουρού «Τραγούδια και μελωδίες από την Κρήτη. Το Αρχείο του Παύλου Γ. Βλαστού», που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2011. Από το 2012 ζει κι εργάζεται ως μουσικός στην Αθήνα. Το 2014 συμμετείχε στην μεγάλη περιοδεία του Γιώργου Νταλάρα «Rebetiko Unplugged», σε Ευρώπη και Αμερική.
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 3,00 ευρώ/άτομο.

Παρασκευή 23/30  Δεκεμβρίου & 6 Ιανουαρίου: Γιώργος Ξηντάρης – Κατερίνα Τσιρίδου «Γκελ, γκελ, καϊξή»
Από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, και κάθε Παρασκευή, στις 23.00, στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» σμίγουν δυο εξαιρετικοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες, ο αυθεντικός κι ανεπηρέαστος από τάσεις και μόδες Γιώργος Ξηντάρης και η μελωδική και γνήσια Κατερίνα Τσιρίδου, για να μας παρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι σε ρεμπέτικα και λαϊκά μονοπάτια, με τραγούδια που δε χορταίνουμε να ακούμε και να χορεύουμε.
 Μαζί τους ο Αντώνης και ο Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι-φωνή) και ο Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα-φωνή).
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο.

Σάββατο 24 /31 Δεκεμβρίου: Ρεβεγιόν με τον Γιώργο Κουτουλάκη «Γλέντι, τραγούδι και χορός»
Την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» μας προσκαλεί σε ένα γλέντι με ελληνικά και τούρκικα τραγούδια, παραδοσιακά, ρεμπέτικα και λαϊκά, με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιώργο Κουτουλάκη –γνωστό, κυρίως, από τη συνεργασία του με τον μεγάλο σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη στην τηλεοπτική του σειρά «Ονείρου Ελλάς»- και τους: Ροδή Γκιούλ - τραγούδι, Ρία Ελληνίδου - τραγούδι, Ανδρέα Ανδρέου - ούτι/μπαγλαμάς/τραγούδι, Ηλία Μαντικό - κανονάκι/τραγούδι, Ορέστη Μαυρόπουλο – βιολί, Απόστολο Καρποντίνη - λαούτο/κιθάρα/τραγούδι, Λουκά Μεταξά – κρουστά/κοντραμπάσο.
Ώρα έναρξης μουσικού προγράμματος: 23.00.
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Πληροφορίες για τα ειδικά μενού των ρεβεγιόν στο σύνδεσμο:
 http://peran.gr/times/menu-prosfores/237-menu-paramonis-xristougennon-kai-protoxronias

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου, μεσημέρι: Γιώργος Κουτουλάκης «Από το ρεμπέτικο στο λαϊκό»
Ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, στις 15.30 το μεσημέρι, γλεντάμε στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» με τον Γιώργο Κουτουλάκη, με πολύ κέφι και χορό.
Ο γνωστός δεξιοτέχνης επιμελείται το μουσικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τα πιο γνωστά κι αγαπημένα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, μαζί με τους: Μαρία Δεναξά στο τραγούδι, Φώτη Τσορανίδη στην κιθάρα και Σπύρο Νίκα στο ακορντεόν.
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο. (Παιδιά έως 12 ετών χωρίς επιβάρυνση εισιτηρίου.)

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, βράδυ: ΔΗΘΕΝ  «Έμορφη, γλυκιά Πολίτισσά μου»
Το βράδυ των Χριστουγέννων, στις 22.00, το μουσικό σύνολο παραδοσιακών οργάνων «ΔΗΘΕΝ» θα βρεθεί στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» για μια βραδιά γεμάτη απτάλικα και καρσιλαμάδες της Σμύρνης, χασαπιές και τσιφτετέλια της Πόλης, συρτά και μπάλους των Κυκλάδων και των Νησιών του Αν. Αιγαίου καθώς και αθάνατα τραγούδια της Πειραιώτικης και της Σμυρναίικης Σχολής του Ρεμπέτικου (συνθέσεις του Τούντα, του Παπαϊωάννου, του Βαμβακάρη, του Τσιτσάνη κ.ά.) που τραγούδησαν μεγάλες φωνές όπως η Ρόζα Εσκενάζυ, η Ρίτα Αμπατζή, ο Αντώνης Νταλγκάς κ.ά.

Οι  «Δήθεν» είναι ένα από τα λίγα σχήματα που συνεχίζουν πιστά την παράδοση των αυθεντικών γλεντιών των Ελλήνων της Ανατολής. Έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία στο χώρο της σμυρναίικης και ρεμπέτικης μουσικής, παίζοντας στα πιο ιστορικά κουτούκια και ρεμπετάδικα της Αθήνας, με εμφανίσεις σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Μέγαρο Παρνασσού, Μουσείο Μπενάκη, Θέατρο Δώρας Στράτου, Θέατρο Ρεματιάς, Θέατρο Αμερικάνικου Κολεγίου, Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, Θέατρο Βέμπο, Δημοτικό Θέατρο Χαλκίδας, Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης, Πολυχώρος Γαλαξίας Νέας Σμύρνης κ.α.) και έχει πραγματοποιήσει πληθώρα παραδοσιακών γλεντιών και συναυλιών στη Σίφνο, στη Σύρο, στο Πήλιο, στην Ύδρα, στην Αμοργό, στο Γύθειο, στη Θήβα, στη Λαμία, στο Λεωνίδιο, στην Καισαριανή, στο Αιγάλεω, στη Νέα Ερυθραία, στη Νέα Πέραμο, στην Ελευσίνα, κ.α.
Τους «Δήθεν» αποτελούν οι: Βιβή Βουτσελά-τραγούδι, Δημήτρης Κρανίδας-ούτι/ μπουζούκι/τραγούδι, Γιάννης Καραμάνης-κιθάρα/λαούτο/τραγούδι, Νίκος Μουργελάς-κανονάκι/μπαγλαμάς, Μιχάλης Δανιάς-βιολί.
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, μεσημέρι: Θεοφάνια μεσημέρι στο «Πέραν» με τους «Rebetien»
Το μεσημέρι των Θεοφανείων, στις τρεις και μισή, το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» και οι «Rebetien» (Φώτης Βεργόπουλος-μπουζούκι/τραγούδι, Κωστής Κωστάκης-κιθάρα/τραγούδι, Αυγερινή Γάτση-ακορντεόν/πιάνο/τραγούδι και Γιάννης Ζαρίας-βιολί/μπαγλαμάς) μας ταξιδεύουν στην περίοδο του μεσοπολέμου με τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Ο Γιάννης Ζαρίας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Επί μακρά σειρά ετών δραστηριοποιείται ως βιολιστής στο χώρο του ρεμπέτικου, της λαϊκής, παραδοσιακής, έντεχνης και, γενικότερα, της ελληνικής μουσικής. Είναι διπλωματούχος κλασικού βιολιού. Σπούδασε τζαζ μουσική στο Conservatorium van Amsterdam της Ολλανδίας. Είναι διδάκτορας της ειδίκευσης βιολιού του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς, επίσης, διδάσκων βιολιού στο ίδιο τμήμα. Ακόμη, είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχ/κών και Μηχ/κών Η/Υ του Ε.Μ.Π.

Η Αυγερινή Γάτση γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των 8 ετών. Είναι απόφοιτη του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης. Επί τρία χρόνια, παρακολούθησε μαθήματα τροπικής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών με τον Χρίστο Τσιαμούλη και νέυ με τον Χάρη Λαμπράκη Τώρα φοιτά στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Έχει, επίσης, παρακολουθήσει σεμινάρια στο μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross Daly.
Ο Φώτης Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1988 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, αλλά μεγάλωσε στην Κορώνη Μεσσηνίας. Με τη μουσική ασχολήθηκε από πολύ μικρός, με την έμμεση παρακίνηση του πατέρα του, ο οποίος υπήρξε μέλος της «Απόδημης Κομπανίας» στη Μελβούρνη. Μετά το λύκειο, έφυγε πάλι για την Αυστραλία, όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός, ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται πιο σοβαρά με το μπουζούκι, εμφανιζόμενος σε διάφορα φεστιβάλ εκεί, με το μουσικό του σχήμα. Από το 2013 μένει μόνιμα στην Αθήνα.
Ο Κωστής Κωστάκης γεννήθηκε το 1986. Η πρώτη του επαφή με την κιθάρα έγινε στην ηλικία των οκτώ ετών, πρώτα με την κλασική, όπου παρακολούθησε μαθήματα σε ωδείο για πέντε χρόνια, μαζί με θεωρητικά, και ύστερα, τα χρόνια της εφηβείας, με την ηλεκτρική, σχηματίζοντας μαθητικά γκρουπάκια με φίλους. Τα ρεμπέτικα και τα σμυρναίικα τον ακολουθούσαν πάντα σαν άκουσμα, μέσω του πατέρα του, που ασχολείται ερασιτεχνικά με το ακορντεόν. Εργάζεται επαγγελματικά ως μουσικός από 18 ετών.
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 4,00 ευρώ/άτομο. (Παιδιά έως 12 ετών χωρίς επιβάρυνση εισιτηρίου.)

Σάββατο 7 Ιανουαρίου: Γιώργος Κουτουλάκης «Γλέντι, τραγούδι και χορός»
Από το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, και κάθε Σάββατο, στις έντεκα το βράδυ, το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» μας προσκαλεί σε ένα γλέντι με ελληνικά και τούρκικα τραγούδια, παραδοσιακά, ρεμπέτικα και λαϊκά, με πολύ κέφι και χορό.  
Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Κουτουλάκης –γνωστός, κυρίως, από τη συνεργασία του με τον μεγάλο σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη στην τηλεοπτική του σειρά «Ονείρου Ελλάς»- και οι: Ροδή Γκιούλ - τραγούδι, Ρία Ελληνίδου - τραγούδι, Ανδρέας Ανδρέου - ούτι/μπαγλαμάς/τραγούδι, Ηλίας Μαντικός - κανονάκι/τραγούδι, Ορέστης Μαυρόπουλος – βιολί, Απόστολος Καρποντίνης - λαούτο/κιθάρα/τραγούδι, Λουκάς Μεταξάς – κρουστά/κοντραμπάσο, μας ταξιδεύουν στη ζεστασιά και την ατμόσφαιρα αλλοτινών εποχών με ένα εξαιρετικά ενορχηστρωμένο, πολυδιάστατο μουσικό πρόγραμμα.
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896

«Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»
Λεωφόρος  Δεκελείας 20,  Νέα Χαλκηδόνα
http://www.peran.gr  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

ΑΚΑΝΘΩΔΗΣ | 2ος χρόνος | Πρεμιέρα Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 21:00 | Αθηναική Σκηνή

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Αγγέλικα Κοροβέση: "Αυτό που αναζητώ να κατανοήσω και να φανερώσω είναι η ομορφιά και η δύναμη του στιγμιαίου".

Θέατρο Αλεξάνδρεια_ κωμωδία «Και πάμε πρίμα…» Πρεμιέρα Σάββατο 7/12

Είδαμε και προτείνουμε: Δράκουλας