Είδαμε και προτείνουμε: Οι Δωσίλογοι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από το Θέατρο του Νέου Κόσμου
Η παράσταση «Οι Δωσίλογοι», βασισμένη στο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, έχει μια ιδιαίτερη αισθητική που υπηρετεί το θέμα της και δημιουργεί από την αρχή μια ατμόσφαιρα έντασης. Η σκηνή είναι λιτή, αλλά γεμάτη πληροφορία. Πίσω από τους ηθοποιούς προβάλλονται εφημερίδες της εποχής, φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία που φωτίζουν κάθε ιστορία και μας βοηθούν να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα. Το οπτικό υλικό λειτουργεί συμπληρωματικά προς τη δράση, δίνοντας στην παράσταση έναν έντονο ντοκιμαντερίστικο χαρακτήρα. Η μουσική ενισχύει το κοινό αίσθημα, δημιουργεί συγκίνηση και δίνει μεγαλύτερο βάρος στις στιγμές που εκτυλίσσονται μπροστά μας.
Οι ηθοποιοί μεταφέρουν στη σκηνή διαφορετικές όψεις μιας σκοτεινής περιόδου, με τις ερμηνείες τους να αναδεικνύουν τις αντιφάσεις, τα κίνητρα και τις συνέπειες των επιλογών των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Η αφήγηση αποκτά σταδιακά ένταση και οδηγείται σε δυνατές κορυφώσεις. Οι ιστορίες συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο, στο οποίο η συνεργασία με τον κατακτητή, η προδοσία, η Αντίσταση και η απονομή δικαιοσύνης αποκτούν συγκεκριμένο ανθρώπινο πρόσωπο. Η σκηνοθετική προσέγγιση κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον και δίνει χώρο στα ντοκουμέντα να συνομιλήσουν με τη θεατρική δράση.
Ως θεατές παρακολουθούμε μια παράσταση που μας φέρνει κοντά σε ένα δύσκολο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας και μας κάνει να αναμετρηθούμε με τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Φεύγοντας, μένει έντονα η σκέψη για το πόσο εύκολα μπορεί ο άνθρωπος να χάσει την ανθρωπιά του όταν βρεθεί μπροστά στον φόβο, την ανάγκη και την εξουσία. Μένει, επίσης, το ερώτημα της ευθύνης και της δικαιοσύνης, αλλά και το πόσο βαθιά μπορεί να πληγώσει μια κοινωνία η ατιμωρησία. Οι «Δωσίλογοι» είναι μια παράσταση που δεν αφήνει το θέμα της να περιοριστεί στο παρελθόν. Το φέρνει στο παρόν και μας καλεί να σκεφτούμε πόσο απάνθρωποι μπορούμε να γίνουμε σε δύσκολες συνθήκες.

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου