"Τα μικρά": Η νέα λογοτεχνική σειρά των εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με αριστουργήματα του 19ου και 20ού αιώνα

 


«Τα μικρά»
Η νέα λογοτεχνική σειρά των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
περιλαμβάνει μικρά διαμάντια του 19ου και 20ού αιώνα

 

Η ποιοτική λογοτεχνία οφείλει να είναι προσβάσιμη σε όλους, πάντα και παντού. Κάποιες φορές είναι πυκνή και στολισμένη, άλλες πάλι αέρινη αλλά αιχμηρή σαν ξυράφι. Τα έργα που θεωρούνται κλασικά έχουν πάντα ένα κοινό χαρακτηριστικό: έχουν σημαδέψει το πολιτισμικό υπόβαθρο της σύγχρονης κοινωνίας και μεταφέρουν διαχρονικά μηνύματα για την ανθρώπινη συνείδηση. Η πρόσβαση κάθε αναγνώστη και αναγνώστριας σε αυτά τα κείμενα δεν είναι αναγκαία μόνο σε λογοτεχνικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό.
«Τα μικρά» είναι ο τίτλος της νέας, προσεκτικά επιμελημένης σειράς των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, στην οποία εντάσσονται ολιγοσέλιδα αλλά σπουδαία έργα του 19ου και 20ού αιώνα: διηγήματα από την ελληνική αλλά και παγκόσμια λογοτεχνία, εμβληματικά δοκίμια, σημαντικά αλλά και «αδικημένα» αριστουργήματα. Τα βιβλία της νέας σειράς έχουν μικρό σχήμα, για να ακολουθούν τους αναγνώστες παντού, με εξώφυλλα φιλοτεχνημένα έτσι ώστε να αποτυπώνουν το ύφος κάθε βιβλίου. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ποιότητα των μεταφράσεων, καθώς στόχος είναι να μεταδώσουν ζωντανά το πνεύμα του κειμένου-πηγής, με τρόπο που να αγγίζει βαθιά τους αναγνώστες στη γλώσσα-στόχο.
Με αυτή τη νέα σειρά φιλοδοξούμε να εντάξουμε ενεργά την κλασική λογοτεχνία στην καθημερινότητα κάθε αναγνώστη και αναγνώστριας, με έργα που διαβάζονται μέσα σε λίγες ώρες – στη διαδρομή για τη δουλειά, στο διάλειμμα, στο αεροπλάνο ή σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.
 
Η νέα σειρά εγκαινιάζεται με τους Νεκρούς του Ιρλανδού μοντερνιστή James Joyce, το τελευταίο από τα δεκαπέντε διηγήματα της πασίγνωστης συλλογής Οι Δουβλινέζοι, ένα κείμενο που γράφτηκε όταν ο Joyce ήταν μόλις 25 ετών. Η μετάφραση και οι σημειώσεις της έκδοσης φέρουν την υπογραφή του Αχιλλέα Κυριακίδη. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται η λεπτομερής αφηγηματική τεχνική, ο έντονος συμβολισμός και ο βαθύς φιλοσοφικός στοχασμός του Joyce. Ένα πολυεπίπεδο έργο για την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων, την εσωτερική πάλη του ατόμου και την κοινωνική πραγματικότητα.

Δείτε παρακάτω τα πρώτα βιβλία της σειράς.
 
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΙΣ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 
 
Οι νεκροί του James Joyce
Πώς καθορίζουν οι νεκροί τα πάθη των ζωντανών; Σε αυτό το αδιαμφισβήτητο αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο James Joyce των Δουβλινέζων απαθανατίζει ολόκληρο το οικογενειακό, συναισθηματικό, κοινωνικό και ταξικό τοπίο της Ιρλανδίας στις αρχές του 20ού αιώνα
 
«Όπως ο Σαίξπηρ, όπως ο Κεβέδο, όπως ο Γκαίτε, όπως κανένας άλλος συγγραφέας,
ο Τζόις δεν είναι τόσο ένας λογοτέχνης όσο μια ολόκληρη λογοτεχνία».
Χόρχε Λουίς Μπόρχες


 


ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΙΣ 13 ΜΑΪΟΥ 
 
Η ιστορία της παραμάνας της Elizabeth Gaskell
Η Elizabeth Gaskell, η πιο σημαντική συγγραφέας της βικτοριανής Αγγλίας, συνυφαίνει με μαεστρία θέματα οικογένειας, ταυτότητας και του υπερφυσικού στοιχείου σε αυτό το διαχρονικό κλασικό βιβλίο τρόμου, που κυκλοφορεί πρώτη φορά στα ελληνικά, σε μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου.
 
«Μια εξαιρετική ιστορία φαντασμάτων. Δεξιοτεχνική αφήγηση και άρτια εκτελεσμένη».
Κάρολος Ντίκενς


Γουίλιαμ Γουίλσον του Edgar Allan Poe
Ο Poe διερευνά θέματα ταυτότητας και ενοχής, και στήνει ένα ανατριχιαστικό πορτρέτο της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς και των συνεπειών των πράξεών μας. Στο επίκεντρο αυτού του διηγήματος βρίσκεται ο σωσίας ως σύμβολο των εσωτερικών συγκρούσεων του ατόμου. Μια αξέχαστη ιστορία για τον εαυτό, την ηθική και την ενοχή, σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά.
 
«Ο Poe ανανέωσε το είδος της φαντασίας, πολλαπλασιάζοντας τις λογοτεχνικές μορφές του τρόμου».
Χόρχε Λουίς Μπόρχες

 
 Μικρά αριστουργήματα για να μας συντροφεύουν παντού και πάντα

Πατήστε ΕΔΩ για να βρείτε το εξώφυλλο των Νεκρών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κώστας Ζέκος: "Στην επαγγελματική μου καριέρα ως ηθοποιός δεν έχω ερμηνεύσει ξανά αυτόν τον κορυφαίο δραματουργό και ειλικρινά νιώθω διπλά ευτυχισμένος".

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και η Εύα Νάθενα στην παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη «Όνειρο στο κύμα-Έρως ήρως»

Γρηγόρης Παντελόγλου: "Ήρθε η ώρα μιας κοινωνίας των πολιτών που να ζητάει τον λόγο για το πώς χειρίζονται την εξουσία τους οι κυβερνώντες".

Δημήτρης Μανιάτης: "Η δουλειά μου ως δημοσιογράφου με βοηθά στην πεζογραφία μόνον ως προς το σκέλος της καταγραφής, της παρατήρησης ή της τεκμηρίωσης στοιχείων".

Ακούσαμε και προτείνουμε: Μια μαγευτική μουσική βραδιά με τη Νικολέττα Φιλιππάκη

Έφη Μαχιμάρη: "Η νοσταλγία σε μένα λειτουργεί ως θεραπεία, αλλά και ως δύναμη".