Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είδαμε και προτείνουμε: Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Κάντ

 Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Κάντ του Rainer Werner Fassbinder

Θέατρο Άνεσις
Δεν θα υπήρχε καλύτερη επιλογή έργου από Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ για να φέρει αντιμέτωπες περιόδους και καταστάσεις της ανθρώπινης υπόστασης. Το έργο αναπτύσσει μια ιστορία σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα στον ορίζοντα της ανατροπής και του βλέμματος: μια πλούσια σχεδιάστρια μόδας, η Πέτρα, ερωτεύεται με πάθος την Κάριν, μια νεαρή κοπέλα από εργατική τάξη, την οποία μια φίλη της είχε συστήσει. Η νεαρή κοπέλα την εγκαταλείπει και η Πέτρα καταρρέει για να συνειδητοποιήσει αργότερα ότι τα κίνητρά της δεν ήταν τόσο η ρομαντική αγάπη όσο η εγωιστική επιθυμία να υποτάξει και να κατέχει το είναι ενός άλλου όντος.
Η πλοκή διαδραματίζεται στη Γερμανία, σε ένα δωμάτιο που λειτουργεί και ως στούντιο μόδας. Κεκλεισμένων των θυρών, θα λέγαμε. Στο δωμάτιο αυτό η Πέτρα κοιμάται, τηλεφωνεί, τρώει και δέχεται τους φίλους και την οικογένειά της. Μένει εκεί, πίσω από κλειστές πόρτες με τη Μαρλέν, τη βοηθό της στην οποία δίνει συνεχώς εντολές με απότομο τρόπο. Η Μαρλέν δεν μιλάει ποτέ και γι’αυτό δίνει την εντύπωση πως είναι βουβή.
Πάνω σε κούκλες βρίσκονται τα ρούχα της Πέτρα (εκπληκτικές δημιουργίες της σχεδιάστριας Λουκίας), υπερβολικά στολισμένα, που στοχεύουν στο εξής παράδοξο: να προσφέρουν την απόλυτη και εφήμερη ομορφιά ενός αντικειμένου το οποίο σε λίγους μήνες θα θεωρείται ξεπερασμένο. Και μέσα σε αυτό το υπόβαθρο ομορφιάς που βασίζεται στο εφήμερο, κάτι που και η ίδια η Πέτρα έχει από καιρό συνειδητοποιήσει, θα αναπτυχθεί αυτή η καταστροφική ιστορία αγάπης, η οποία βασίζεται στην κυρίαρχη ιδεολογία που κληρονομήσαμε από τον ρομαντισμό και που θέλει την Αγάπη ( ίσως να είναι και απλά μόνο Έρωτας) να μπορεί να καταργήσει τα πάντα: κάθε είδους διαφορά που βασίζεται στην κοινωνική τάξη, στο χρήμα, στη μόρφωση, την καταγωγή, κλπ.
Στρέφοντας το ενδιαφέρον της σε μια γυναίκα για να καταλύσει τα δεσμά και τις συμβάσεις που την πνίγουν (και που στις οποίες συμμετέχει) και που προέρχονται από τον κόσμο των ανδρών, η Πέτρα θα κλονιστεί τόσο πολύ, όταν η σχέση της με την Κάριν καταρρεύσει, ώστε ο θυμός της θα αποτελέσει μια καταστροφική επίθεση σε αυτό το σύμπαν μέσα στο οποίο και από το οποίο ζει. Το κείμενο του Φασμπίντερ και η εξαιρετική διασκευή της Έφης Ρευματά ρίχνουν φως στο βάθος του χαρακτήρα της Πέτρα, η οποία στο τέλος ξεπερνά τον συναισθηματισμό για να γίνει μια ισχυρή έκφραση υπαρξιακής απογοήτευσης. Τα πάντα ερμηνεύονται μέσα από την έννοια του βλέμματος (όπως το περιγράφει ο φιλόσοφος Jacques Lacan), τόσο από το παραμορφωμένο από τον έρωτα βλέμμα της Πέτρας όσο και από την διεισδυτική και εύγλωττη ματιά του Αντώνη Καρναβά- που ενσαρκώνει το ρόλο της Μαρλέν. Το βλέμμα αυτό που δεν χρειάζεται λόγια για να αντανακλάσει, σαν σε καθρέπτη, συναισθήματα, καταστάσεις, απογοητεύσεις, υποταγή και έρωτα. Η σκηνοθεσία βασίστηκε στο να αναδείξει την ψυχολογία των χαρακτήρων, την ανάλυση των σχέσεων εξουσίας, των σχέσεων των δυο φύλων, της γνώσης και του χρήματος, τη γέννηση της αγάπης –που στην προκείμενη περίπτωση ταυτίζεται λανθασμένα με το ερωτικό πάθος- και την απώλεια.
Η Πέτρα Φον Καντ, που προέρχεται από ένα αστικό υπόβαθρο σε μια παρηκμασμένη Γερμανία ( θα μπορούσε να είναι σε μιαν οποιαδήποτε σημερινή πόλη της Ευρώπης), είναι το σύμβολο της αναζήτησης συναισθηματικής σταθερότητας σε μια περίοδο κρίσης για την οποία λέμε πως «έχουν χαθεί όλες οι αξίες».
Η Κάριν, αυτό το περιθωριακό, απαίδευτο και αισθησιακό ον που περιφρονεί την αγάπη, αλλά και που την εκμεταλλεύεται για δικό του όφελος;
Και οι δύο θα δώσουν στον εαυτό τους την ψευδαίσθηση της ευτυχίας και τα δάκρυα που τρέχουν θα είναι πραγματικά πικρά. Γιατί ο Φασμπίντερ θέλει να αποδείξει ότι η αγάπη – στην προκείμενη περίπτωση λεσβιακή -δεν μπορεί να ξεφύγει από το παλιό πρότυπο της ζήλιας και της κατοχής, της καταπίεσης και της εξάρτησης που καθιέρωσαν οι άνδρες, και από την οποία θέλησε τόσο επίμονα στο παρελθόν να ξεφύγει και η ίδια η Πέτρα.
Θα ήθελα να στρέψω λίγο την προσοχή στη σημασία του πίνακα του Πουσέν, ο Μίδας και ο Βάκχος (1629), στον τοίχο του δωματίου. Ο μύθος που αναπαριστά είναι γνωστός: ο Μίδας εκλιπαρεί τον Βάκχο να του αφαιρέσει το δώρο που ο ίδιος του είχε ζητήσει, δηλαδή στο να μετατρέπει σε χρυσό όλα όσα αγγίζει, καταλήγοντας στο να μην μπορεί πλέον ούτε να φάει ούτε να πιεί. Ο Μίδας… που ταύτισε την ευτυχία με τα υλικά αγαθά, ανίκανος να καταλάβει που βρίσκεται το νόημα της ζωής…
Συγκλονιστική η ηθοποιία της Βίκυς Βολιώτη στο ρόλο της Πέτρας. Δεν διστάζει να «τσαλακωθεί», να μετατρέψει τον πόνο της σε θρήνο, να απαρνηθεί όλα όσα μέχρι πρότινος αγαπούσε – το παιδί της, τη μητέρα της, τη φίλη της- για ένα πάθος τόσο εφήμερο… Ανάλαφρη και κυνική η Κατερίνα Αγγελίτσα στο ρόλο της Κάριν, για την οποία η αγάπη είναι απλώς ένα διαβατήριο για μιαν άκοπη ζωή.
Αποκαλυπτικό το video wall στο τέλος της παράστασης με την Πέτρα να νιώθει τόσο δυνατά συναισθήματα, να υποφέρει τόσο πολύ και να δείχνει την εξάρτησή της, καταστρέφοντας όλα όσα αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος του κόσμου της. Δεν πρόκειται απλά για τη συναισθηματική απογύμνωση ενός ατόμου αλλά μιας ολόκληρης κοινωνίας. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!
Μαρία Κουμαριανού,19/4/2024

   «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ»

                                                Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

                                                   4 τελευταίες παραστάσεις

                                       Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00

                                               Θέατρο Άνεσις - Μικρή Σκηνή


 

                                                   

Η Έφη Ρευματά  σκηνοθετεί στη Μικρή Σκηνή του Θεάτρου Άνεσις, το αριστούργημα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, φωτίζοντάς το μέσα από μια διαφορετική οπτική, με τρεις ηθοποιούς επί σκηνής και τα κουστούμια της Λουκίας, σε πρώτο πλάνο. Η παράσταση, που  έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές ρίχνει αυλαία στις 25 Απριλίου.

Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Βίκυ Βολιώτη, μαζί της: η Κατερίνα Αγγελίτσα και ο Αντώνης Καρναβάς.

Στο βίντεο της παράστασης εμφανίζονται: η Αγγελική Παραδεισανού, η Ευδοκία Ρουμελιώτη και η Άντζελα Γκερέκου.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Μέσα σ’ ένα ατελιέ, με φόντο έναν πίνακα μπαρόκ, ανάμεσα σε κούκλες βιτρίνας και υπέρλαμπρα φορέματα, παρακολουθούμε ένα παιχνίδι εξουσίας με πρόσχημα τον έρωτα. Οι ρόλοι αντιστρέφονται πολύ γρήγορα, το θύμα γίνεται θύτης, ο θύτης θύμα, ο έρωτας γίνεται μίσος, το ψέμα αλήθεια, οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται, οι κούκλες απογυμνώνονται.

«Μ’ αρέσει να πηγαίνω σινεμά, να βλέπω αισθηματικά έργα, με πόνο και κλάματα…» λέει η Κάριν το φιλόδοξο μοντέλο όταν γνωρίζει την γνωστή σχεδιάστρια Πέτρα φον Καντ και εκείνη την ερωτεύεται παράφορα. Το θεατρικό έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» είναι ακριβώς αυτό: ένα αισθηματικό έργο με πόνο και κλάματα για όσους ξέρουν να κατακτούν κι όχι ν’ αγαπούν.

Έφη Ρευματά

 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έφη Ρευματά

Πέτρα Φον Καντ: Βίκυ Βολιώτη

Κάριν Τιμ: Κατερίνα Αγγελίτσα

Μαρλέν: Αντώνης Καρναβάς

Κοστούμια: Λουκία

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασιλική Ασίκογλου

Βοηθός Ενδυματολόγου: Lito Barre

Επιμέλεια Σκηνικού Χώρου: Μαργαρίτα Τζαννέτου

Μουσική Επιμέλεια: Φοίβος Σαμαρτζής

Κατασκευή LED - Υποστήριξη Φωτισμών: Αντώνης Καρανδεινός

 

ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Σκηνοθεσία: Σίμος Σαρκετζής

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)

Γκαμπριέλα Φον Καντ: Αγγελική Παραδεισανού

Ζιντονί Φον Γκραζεναπ: φιλική συμμετοχή η Ευδοκία Ρουμελιώτη

Στο ρόλο της Βαλερί Φον Καντ η Άντζελα Γκερέκου

Ηχολήπτης: Μαρίνα Σπαγουλάκη

Βοηθός Οπερατέρ: Ασημίνα Λυδία Διονυσόπουλου

Μακιγιάζ: Μαρία Νόρρα

Μακιγιάζ κ.Γκερέκου: Δημήτρης Δημητρούλης

 

 

Φωτογραφίες: Θοδωρής Φράγκος

Επικοινωνία / Δημόσιες Σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη

Εκτέλεση Παραγωγής: Χίλντα Ηλιοπούλου – Κατερίνα Γαρδέλη

Βοηθός Παραγωγής / Social Media: Βάγια Κυροδήμου

Διεύθυνση Παραγωγής: Αντώνης Λάμπρος

Παραγωγή: Bright Productions

Ευχαριστούμε τους: Μυρσίνη Κοντού, Ξένια Κούβελα, Λεωνίδα Μπατσολάκη

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 18€( γενική είσοδος), 14€(φοιτητικό και άνω των 65), 10€ (ανέργων, ΑΜΕΑ και ατέλειες)

Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Άνεσις  και στο more.gr

https://www.more.com/theater/ta-pikra-dakrya-tis-petra-fon-kant/

Θέατρο Άνεσις

Λεωφόρος Κηφισιάς 14, Αθήνα Αμπελόκηποι

 Τηλέφωνο  επικοινωνίας: 210.7718943

Για γκρουπ στο ταμείο του θεάτρου και στο 6944539898

 

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Under the auspices and with the financial support of the Ministry of Culture.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα