Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Αντηχήσεις» Σύγχρονη ελληνική τέχνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

  


«Αντηχήσεις»

Σύγχρονη ελληνική τέχνη

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

Εγκαίνια 26 Απριλίου

 

Σ έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στα αρχαία εκθέματα και στα εμπνευσμένα από αυτά έργα συγχρόνων καλλιτεχνών, με καταγωγή από την Ηλεία, στοχεύει η έκθεση «Αντηχήσεις» που εγκαινιάζεται στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας στις 26 Απριλίου, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Αννίτας Πατσουράκη. Η έκθεση αποτελεί  συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και των εικαστικών Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, ζωγράφου, Επίκουρου καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ζωγράφου Εβίτας Δουφεξή-Κανέλλου, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Οκτώ καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, οι επτά από τους οποίους έχουν καταγωγή από την Ηλεία, που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή και σημαντικές αναφορές στην ιστορία του τόπου, συμμετέχουν στην έκθεση, που δημιουργεί μια εύρυθμη συνομιλία ανάμεσα στις δικές τους σύγχρονες εικαστικές προτάσεις και στα εκθέματα του Μουσείου. Η έκθεση συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικότητας της περιοχής, καθώς το αρχαίο πνεύμα συμπορεύεται και συναντιέται με την σύγχρονη τέχνη.

Συγκεκριμένα στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες :

Γιάννης Αδαμάκος ζωγράφος, Κώστας Βαρώτσος γλύπτης, Εβίτα Δουφεξή-Κανέλλου ζωγράφος, Νίκος Κασκούρας ζωγράφος & γλύπτης, Αγγέλικα Κοροβέση γλύπτρια, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος ζωγράφος, Μαρίτσα Τραυλού γλύπτρια & κεραμίστρια, Νίκος Τουμαζάτος- ζωγράφος.

Με σεβασμό και συγκίνηση, οι καλλιτέχνες έσκυψαν και εμπνεύσθηκαν τα έργα που παρουσιάζουν από την ένδοξη τοπική ιστορία. Σχηματικές απεικονίσεις από τους Κενταύρους, τις ζωομορφικές αναπαραστάσεις λεόντων, φυτικά μοτίβα, αφαιρετικά γεωμετρικά σχήματα και χρηστικά αντικείμενα στην εξέλιξή τους, γίνονται η συνέχεια της ιστορίας του γενέθλιου τόπου που τιμάται διαχρονικά. Αυτή η έκθεση είναι επιπλέον και φόρος τιμής στην πλούσια καλλιτεχνική παρακαταθήκη του νομού Ηλείας.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια  αναφέρει: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας  την εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης με θέμα: «Αντηχήσεις», στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, επτά μάλιστα από τους οποίους έχουν καταγωγή από την Ηλεία. Βαθιά συγκίνηση επίσης  μας προξενεί το γεγονός πως αξεπέραστα έργα της αρχαιότητας που εκτίθενται στο  Μουσείο μας  αποτελούν πηγή έμπνευσης  σπουδαίων σύγχρονων καλλιτεχνών.

Είμαστε βέβαιοι πως η τοπική κοινωνία θα αγκαλιάσει την υπέροχη αυτή έκθεση».

Όπως σημειώνει η ζωγράφος Εβίτα Δουφεξή Κανέλλου, η οποία και κίνησε τα νήματα για την υλοποίηση της έκθεσης από κοινού με τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο: «Η σχέση μου με τον Πύργο, την αγαπημένη πατρίδα μου και τους ανθρώπους εκεί είναι διαρκής και άρρηκτη. Θέλω να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ στον τόπο μου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμβάλλει έμπρακτα στην συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και θεματολογίας που προέρχεται από την περιοχή, όπως συμβαίνει και μέσα από την παρούσα έκθεση. Ενθουσιάστηκα από την πρώτη στιγμή που άρχισε η συνομιλία μαζί τους και ένοιωσα υπερήφανη που διορατικοί επιστήμονες υπηρετούν και προβάλουν τον τόπο. Όλοι μας στοχεύουμε να γίνουν κατανοητές οι πολιτιστικές δυνατότητες που έχει η περιοχή μας σε διεθνές επίπεδο».

Από την πλευρά του ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος επισημαίνει:

«Η έκθεση εισάγει τους θεατές σε μια αρμονική σύγκρουση κόσμων, όσο και αν αυτό ακούγεται παράταιρο. Αρχαία αντικείμενα, κάποτε σύμβολα ενός ευσεβούς και επιφανούς πολιτισμού, στέκονται τώρα πλησίον των δυναμικών δημιουργιών σύγχρονων καλλιτεχνών. Αυτός ο διάλογος τονίζει το πώς οι ρίζες του παρελθόντος συνεχίζουν να τρέφουν το ανθισμένο δέντρο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Καθώς, ως επισκέπτες ενός μουσείου, κοιτάμε αγάλματα θεοτήτων, βλέπουμε ταυτοχρόνως την παρουσία τους και την επιρροή τους να επενεργούν στο έργο των σύγχρονων καλλιτεχνών, οι οποίοι, εμπνευσμένοι από την πλούσια κληρονομιά τους, δύνανται να παρουσιάσουν νέες προτάσεις, εκδοχές και αντηχήσεις στις συναντήσεις μας με τα αρχαία έργα της πέτρας και του πηλού που εκτίθενται στις προθήκες του Μουσείου της Ολυμπίας.»

Η ιστορικός τέχνης Αννίτα Πατσουράκη που επιμελείται την έκθεση, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι καλλιτέχνες με ποικιλία εκφράσεων, συνευρέθηκαν με κοινό διάλογο δημιουργικού πνεύματος και κοινών οραμάτων εκεί, όπου γίνονται κατανοητές οι πανανθρώπινες έννοιες συντελώντας ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με γνώση της ιστορίας και την μοναδικότητα της πολιτιστικής μας μνήμης, δηλώνουν ένα ισχυρό πολιτιστικό μήνυμα, ενισχύοντας τα συναισθήματα δέους και περηφάνιας, της ηθικής υποχρέωσης προς το ιστορικό παρελθόν μας, την αποταμίευση του πολιτιστικού μας πλούτου και  τονίζουν τις  διαχρονικές αξίες που χάρισε στην ανθρωπότητα ο Ελληνικός πολιτισμός διαμηνύοντας την Ομηρική ευχή, «Πάλλον ως αείποτε». 

Με την ευγενική υποστήριξη: Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου, Κτήμα Μπριντζίκη, Επαρχείον Πύργος, Χάρης Κανελλακόπουλος.

 

Εγκαίνια έκθεσης: 26 Απριλίου 2024, 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου ως 31 Ιουλίου 2024

Είσοδος ελεύθερη

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας: Αρχαία Ολυμπία 27065, τηλ:26240 22742. Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 08:00-20:00

www.ancientolympiamuseum.com

 efahle@culture.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα