Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το "ΚΗΤΟΣ" αλλάζει στέγη και έρχεται από 17/5 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης >> νέες ημέρες & ώρες

 Το «Κήτος», αλλάζει στέγη και παρουσιάζεται στο ιστορικό Υπόγειο του Θέατρου Τέχνης από τις 17 Μαϊου  έως τις 2 Ιουνίου και μόνο για 11 παραστάσεις. Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού, αποφοίτου της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και συγγραφέα της μεγάλης επιτυχίας «Χαρτοπόλεμος», που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή το 2018 σε ηλικία μόλις 36 ετών, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία Ευάγγελου Βογιατζή, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού, σε παραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού «Λυκόφως». 




-Μαμά! Μαμά! Κοίτα έναν χοντρό!

-Ναι τρώγε χοντρέ! Τρώγε!

-Ρε όταν κατουράς τον βλέπεις;

-Κόψε τα τηγανιτά!

- Και τα λαδερά!

-Βασικά, κόψε μόνο τα γλυκά!

- Μην το κοιτάς αυτό, δε σου μπαίνει!

 


ΚΗΤΟΣ

του Βαγγέλη Ρωμνιού

 

ΝΕΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

 

Σκηνοθεσία & Ερμηνεία 

Ευάγγελος Βογιατζής

 

Στίχοι - Μουσική

Σταμάτης Κραουνάκης

 

Κίνηση

Φωκάς Ευαγγελινός



ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

Υπόγειο
Πεσμαζόγλου 5 





Το «Κήτος» αφηγείται με χιούμορ, ευαισθησία και ωμότητα, τη ζωή ενός παχύσαρκου ανθρώπου στο σύγχρονο δυτικό κόσμο. Ένα οδοιπορικό αδυνατίσματος που έρχεται να μας θυμίσει τις φορές που είπαμε, “...από Δευτέρα ξεκινάω δίαιτα.” 



Ένας άνδρας και απέναντι του, διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, χάπια, μηχανήματα, ινστιτούτα, προσφορές αδυνατίσματος, υποσχέσεις, διαφημίσεις και μοντέλα του ίνσταγκραμ.

 

Κι όταν όλα αυτά μαζί καταφέρουν να μετακινήσουν τον δείκτη της ζυγαριάς του, η βελόνα κολλάει σε ένα συνονθύλευμα αναμνήσεων. Διότι υπάρχουν ζυγαριές που μετρούν τις γαστρονομικές μας κτηνωδίες, αλλά δεν υπάρχουν ζυγαριές μέτρησης του ψυχικού βάρους, που ολοένα θρέφει αυτό το «Κήτος» που κουβαλάμε μέσα μας.

 

«Είσαι πάντα εκεί κι ας μη σε βλέπει κανείς. Έχεις έρθει για μένα. Σε αισθάνομαι στο σβέρκο μου, στην πλάτη μου, στην κοιλιά μου, στα γόνατά μου. Με διαπερνάς ολόκληρο. Σιγά σιγά γίνομαι εσύ. Κι αυτό είναι το πιο τρομακτικό απ’ όλα

 

Η παχυσαρκία, ενώ σήμερα αποτελεί μια κοινώς αποδεκτή ασθένεια, μια καθόλα ορατή νόσος, εμείς εξακολουθούμε να μετατοπίζουμε το βάρος στον πάσχοντα, σα να ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος και οι συνειδητές επιλογές του. Αρνούμαστε να δούμε τον «ελέφαντα» -το κήτος- μέσα στο δωμάτιο και να μιλήσουμε γι’ αυτό.

 

Στον αντίποδα αυτού έρχεται η ίδια η παράσταση να λειτουργήσει ως ανατρεπτική και πρωτοπόρα μέθοδος αδυνατίσματος. Ας την ξεκινήσουμε μαζί.

 

 

Λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Ρωμνιό και το «Κήτος»

 

Ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους και ανερχόμενους θεατρικούς δημιουργούς, συγγραφέας του «Χαρτοπόλεμου», ενός από τα σημαντικότερα νεοελληνικά έργα των τελευταίων χρόνων και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θέατρου Τέχνης, ο Βαγγέλης Ρωμνιός, χάνει τη ζωή του απότομα το 2018 σε ηλικία μόλις 36 ετών, χωρίς να μάθουμε ποτέ τον τελικό προορισμό που θα είχε το βέλος του αστείρευτου ταλέντου του.

 

Το «Κήτος» αποτελεί έναν ανέκδοτο θησαυρό βιωμάτων, ένα θεατρικό έργο που ο Βαγγέλης Ρωμνιός δούλευε και ξαναδούλευε για χρόνια, με τον χαρακτηριστικό του αυτοσαρκασμό και την βαθιά πνευματική του οξυδέρκεια, το οποίο ωστόσο δεν πρόλαβε ποτέ να το δει, ούτε στη σκηνή, ούτε στο χαρτί.

 

Το «Κήτος» δεν είναι ένα έργο για την παχυσαρκία. Είναι ένα έργο που με αφορμή την παχυσαρκία μάς καλεί να κοιτάξουμε βαθύτερα στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων και να αναζητήσουμε τί είναι αυτό που προκαλεί και διαιωνίζει το κοινωνικό στίγμα. Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να δείχνουν ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο.

 



Κείμενο : Βαγγέλης Ρωμνιός

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία : Ευάγγελος Βογιατζής

Στίχοι-Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός

Σκηνικό - Κοστούμια : Χριστίνα Κωστέα

Video Art : Xsquare Design Lab

Φωτισμοί : Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Sound Design : Αντωνία Βλάχου

Κατασκευή κοστουμιών: Χάρης Σουλιώτης

Συνεργάτις Σκηνοθέτις: Κατερίνα Αγγελίτσα

Δραματουργική επεξεργασία κειμένου : Σπύρος Μπέτσης

Φωτογραφίες : Φάνης Παυλόπουλος

Σχεδιασμός αφίσας : Δημήτρης Κάσδαγλης

Διεύθυνση παραγωγής : Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Οργάνωση παραγωγής : Ξένια Καλαντζή

Παραγωγή : Πολιτιστικός Οργανισμός «Λυκόφως» - Γ. Λυκιαρδόπουλος

 

ΝΕΕΣ ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από 17 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2024

 

Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο 21.00 & Κυριακή 20.00

 

Είσοδος 16 € γενική είσοδος / 14€ μειωμένο

Ειδική προσφορά > όλα τα εισιτήρια 10 ευρώ για προ-αγορά έως 30/4

 

Το έργο κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική




 
Προπώληση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα