Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το ElaiΩnas Festival επιστρέφει για 9η χρονιά και ανακοινώνει το πρόγραμμά του

 

Το ElaiΩnas Festival επιστρέφει για 9η χρονιά σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής και ανακοινώνει το πρόγραμμά του

 

 


ElaiΩnas Festival 2023: ΜΕΝΟΣ

10 & 11 Ιουνίου 2023

Είσοδος Ελεύθερη

[δελτία εισόδου αποκλειστικά στο http://www.elaionasfestival.com/ticketing]

 

 

Η διαχρονική και επίκαιρη έννοια του «Μένους» αποτελεί τον βασικό πυλώνα του φετινού ElaiΩnas Festival.

 

Το ElaiΩnas Festival επιστρέφει για 9η χρονιά, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής, προσφέροντας ιαματικές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις με συμμετοχές σπουδαίων καλλιτεχνών.

 

Φέτος με όχημα το «Μένος», τις αιτίες που το γενούν, τη σημασία του, αλλά και τις επιπτώσεις του για τον άνθρωπο, και αντλώντας υλικό από την Ιλιάδα του Ομήρου διοργανώνεται ένα διήμερο αφιέρωμα όπου ηθοποιοί και μουσικοί καλούνται να δουλέψουν πάνω σε επιλεγμένες ραψωδίες: Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Φλωρίδου, Agile Experiments, Jan Van Angelopoulos, Φώτης Σιώτας, Έλενα Μαυρίδου, Γιώργος Μαυρίδης, MOb trio.

 

Στις 10 και 11 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο, στο Θέατρο ΕΛΕΡ (Φρυνίχου 10 Πλάκα). Έκδοση ηλεκτρονικού δελτίου δωρεάν εισόδου αποκλειστικά στο  http://www.elaionasfestival.com/ticketing.

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φένια Παπαδόδημα & Γιώργος Παλαμιώτης.

 

 

ΤΟ ΜΕΝΟΣ

 

Θα θέλαμε να μιλήσουμε για την κρίσιμη ιστορική στιγμή που βιώνει η ανθρωπότητα σήμερα, με αφορμή το έπος της Ιλιάδας του Ομήρου, όπου το μένος, ο θυμός του Αχιλλέα αποτελεί την κινητήρια δύναμη αφήγησης μίας σύγκρουσης καταστροφικής.

 

Το μένος σε αντιδιαστολή με το παράλογο του πολέμου, αλλά και το σιωπηλό μένος των παρατηρητών, όσων δεν διακατέχονται από αυτό αλλά υφίστανται τις ψυχολογικές και πρακτικές επιπτώσεις του. Κι ακόμη το σιωπηλό μένος της φύσης που ακόμη δεν γνωρίζουμε πως και πότε θα εκδηλωθεί τα επόμενα χρόνια.

 

ΕΝΑ ΝΕΟ ΒΛΕΜΜΑ

 

Οι δημιουργικές συμπράξεις ηθοποιών, σκηνοθετών και μουσικών πάνω στο έπος της Ιλιάδας με όλες τις προεκτάσεις στην σύγχρονη πραγματικότητα, έχουν σαν στόχο την αφύπνιση του κοινού ως προς την ίδια τη φύση του πολέμου, που ο καθένας μας σαν άτομο, φέρει μέσα του. Αυτή την ανθρώπινη  αυτοκαταστροφική απληστία που έχει τραγικές επιπτώσεις τόσο στη φύση όσο και στον ίδιο τον άνθρωπο.

 

Σε αυτό το πλαίσιο οργανώσαμε ένα διήμερο αφιέρωμα στην Ιλιάδα του Ομήρου όπου ηθοποιοί και μουσικοί καλούνται να δουλέψουν πάνω σε επιλεγμένες ραψωδίες της Ιλιάδας.

 

Όσον αφορά στα μουσικά σχήματα που θα παρουσιάσουν την δουλειά τους, έχουν μια κοινή αφετηρία που είναι η έδραση στην αρχετυπική διάσταση του ήχου αντίστοιχη με την διαχρονία του Ομήρου στον λόγο. Μέσα από τη κατανόηση της στο παρόν,  εξερευνούν πιθανά παρελθόντα και μέλλοντα.

 

 

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

10/06

21:00 ΤΕΙΧΟΣΚΟΠΙΑ (ραψωδία Γ΄): Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Φλωρίδου

22:00 Agile Experiments

23:00 Jan Van Angelopoulos, Φώτης Σιώτας

 

11/06

21:00 ΕΚΤΟΡΟΣ ΛΥΤΡΑ (ραψωδία Ω΄): Έλενα Μαυρίδου, Γιώργος Μαυρίδης

22:00 MOb trio

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

10/06

21:00 ΤΕΙΧΟΣΚΟΠΙΑ (ραψωδία Γ΄): Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Φλωρίδου

 

Ο Γεράσιμος Γεννατάς διαβάζει την ραψωδία Γ’, ενσαρκώνοντας τα πολυάριθμα πρόσωπα του ομηρικού έπους και ερμηνεύει, μαζί με  την Μάρια Φλωράτου, το ηχητικό τοπίο της αφήγησης.

Ένα ταξίδι της φαντασίας στο μακρινό παρελθόν της Τροίας, όπου οι αντίπαλοι στρατοί είναι παραταγμένοι μπροστά στα τείχη, για να παρακολουθήσουν την μονομαχία ανάμεσα στον Πάρη και τον Μενέλαο.

Οι άντρες δίνουν όρκο πως η έκβαση της μάχης, ορίζει και την έκβαση της εκστρατείας. Ο νικητής θα κερδίσει τον πόλεμο και θα πάρει για λάφυρο την Ελένη. Ο Πάρης φαίνεται πως χάνει την μάχη, αλλά γλιτώνει τον θάνατο καθώς διασώζεται με μαγικό τρόπο από την θεά Αφροδίτη. Ο Μενέλαος μένει μόνος στο πεδίο της μάχης. Διψάει για εκδίκηση με βλέμμα, που στάζει αίμα…και ο πόλεμος συνεχίζεται.

 

Γιώργος Μπλάνας: Μετάφραση

Γεράσιμος Γεννατάς, Μάρια Φλωράτου: Αφήγηση και ηχοτοπία

 

Σάββατο 10 Ιουνίου στις 21:00 | Διάρκεια Παράστασης: 50’

 

10/6

22:00 Agile Experiments

 

Το Agile Experiments είναι ένα συλλογικό πρότζεκτ μεικτών μέσων, που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, τον πειραματισμό και την αλληλεπίδραση επί σκηνής.

 

Ξεκίνησε αθόρυβα το 2015 από μέλη της μουσικής σκηνής του Λονδίνου που μαζεύτηκαν με σκοπό να πειραματιστούν κάτω από την χαλαρή καθοδήγηση του Dave De Rose. Από τότε έχει μεγαλώσει αρκετά και έχει εξελιχθεί σε μια καλλιτεχνική συλλογικότητα από το Λονδίνο ως την Αθήνα και την Αβάνα. Έχει κυκλοφορήσει έντεκα άλμπουμ και έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση.

 

Με σκοπό να φέρει τα πρωτότυπα κόνσεπτ σε νέα ακροατήρια, το Agile Experiments έχει παίξει σε πολλές διαφορετικές χώρες, παρουσιάζοντας την δημιουργική προσέγγισή του στην ελεύθερη αυτοσχεδιαστική περφόρμανς.

 

Marius Mathiszik - κιθάρα, loops & fx, Σωτήριος Τσόλης – τύμπανα, Dave De Rose - μπάσο & fx, Κυριάκος Ταπάκης  - ούτι, Ναταλία Μαντά - visuals

 

Σάββατο 10 Ιουνίου στις 22:00 | Διάρκεια παράστασης: 50’

 

10/6

23:00 Jan Van Angelopoulos, Φώτης Σιώτας

 

Μεταπαραδοσιακή, σύγχρονη ορχηστρική μουσική από την Ελλάδα. Οι δύο μουσικοί έχουν συνυπάρξει πολλές φορές στα προσωπικά τους μουσικά πρότζεκτ (LP Streams - Jan Van Angelopoulos , Δύο Λάθη - Φώτης Σιώτας) καθώς και σε αρκετά λάιβ. Η δημιουργία του νέου τους άλμπουμ ‘’Folks Nowadays’’, που θα παρουσιάσουν ζωντανά στο ElaiΩnas Festival ως ντουέτο (τύμπανα και βιολί),  ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο της κοινής μουσικής τους αναζήτησης.

Ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία που συναντάμε στην μουσική παράδοση του ευρύτερου βόρειου ελλαδικού χώρου, φιλτράρονται από τους δύο μουσικούς και μετουσιώνονται σε προσωπικό βίωμα, γεφυρώνοντας ηχητικά το παρελθόν με το σήμερα, το γνώριμο με το απρόσμενο.

Ο τίτλος"Folks Nowadays", αφορά αφενός στο folk ως μουσικό είδος, αφετέρου στην κοινή διαδρομή που οι περισσότεροι folks (άνθρωποι) κάνουμε σήμερα στην αναζήτηση του προσωπικού μας σκοπού και της πλήρωσής του. Το τόσο οικείο ταξίδι από τον γενέθλιο τόπο σε κάποιον άλλο, μεγαλύτερο, πιο γόνιμο, με τελικό προορισμό αυτόν που ο καθένας μας νιώθει "σπίτι του", είναι η βασική ιδέα αλλά και μουσική αίσθηση που διακατέχει το "Folks Nowadays”.

 

Jan Van Angelopoulos: τύμπανα, Dreadbox synths & pedals. Φώτης Σιώτας: βιολί & effects

 

Σάββατο 10 Ιουνίου στις 23:00 | Διάρκεια παράστασης: 50’

 

11/06

21:00 ΕΚΤΟΡΟΣ ΛΥΤΡΑ (ραψωδία Ω΄): Έλενα Μαυρίδου, Γιώργος Μαυρίδης

 

Ο Πρίαμος ικέτης στον Αχιλλέα. Ο πόνος του θανάτου ως κοινός πανανθρώπινος τόπος.

 

Ενώ όλο το έργο κινείτε γύρω και από, τον θυμό του Αχιλλέα, στην τελευταία ραψωδία, ο ποιητής παρουσιάζει τον ήρωα μαζί με τον πατέρα του νεκρού αντιπάλου, να θέτουν με λόγια και έργα το πλαίσιο του Ομηρικού, ίσως και του σύγχρονου ανθρωπισμού.

 

Η ανάγνωση της ραψωδίας θα γίνει με τη συνοδεία πρωτότυπης μουσικής γραμμένη από τον Γιώργο Μαυρίδη, όπου η παραδοσιακή θρακιώτικη λύρα συναντά την μοντέρνα τεχνολογία του ήχου.

 

Δημήτρης Μαρωνίτης: Μετάφραση

Έλενα Μαυρίδου: Αφήγηση

Γιώργος Μαυρίδης: Λύρα και ηχοτοπία

 

Κυριακή 11 Ιουνίου στις 21:00 | Διάρκεια Παράστασης: 50’

 

11/06

22:00 MOb trio

Η μουσική των MOb περιγράφεται ως σταυροδρόμι μεταξύ της electronic melodious jazz, kraut, filmic και exploratory post punk. Synthesizers, effects, loops, drones και τονικές αποκλίσεις μοιράζονται πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία του απαράμιλλου ηχητικού τοπίου του τρίο. Οι συνθέσεις του γκρουπ βασίζονται, κυρίως, σε ανοικτές φόρμες, χρησιμοποιώντας τόσο τονικό όσο και μη τονικό γραμμικό υλικό, ενώ ο αυτοσχεδιασμός τείνει να ισορροπεί μεταξύ της παραγωγής μελωδικού υλικού και της δημιουργίας πολύπλευρων ηχητικών ατμοσφαιρών.

 

Μάριος Βαληνάκης: Σαξόφωνο & live electronics

Αλέξανδρος Δελής: Μπάσο, κιθάρα & effects

Παναγιώτης Κωστόπουλος: Ντραμς

 

‘’Είναι συναρπαστικό, καθηλωτικό, βαθιά διεγερτικό’’  Avopolis

“Great group from Greece” Gilles Peterson – BBC Radio 6

“That’s pretty Wild” Tom Ravenscroft – BBC Radio 6

“They´re three people playing but it sounds like a full orchestra of experimentation.” Visual Atelier 8

 

Κυριακή 11 Ιουνίου στις 22:00 | Διάρκεια παράστασης: 50’

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: "Γύρισε πίσω"

  "Γύρισε πίσω" μία πραγματική μαύρη κωμωδία της Χριστίνας Σαμπανίκου υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Βίκυς Αδάμου στο πάντα φιλόξενο χώρο του Vault! Σε ένα κείμενο σαρκαστικό-αστείο, σκληρό-τρυφερό, αιχμηρό, καλοδιάθετο -ρεαλιστικό με τις εξαιρετικές απολαυστικές ερμηνείες της Χριστίνας Σαμπανίκου και Κικής Μαυρίδου μας μεταφέρουν στη μελλοντική Αθήνα, σε ένα άγνωστο και εντελώς καινούργιο περιβάλλον!! Σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό και κουστούμια τις (πρωτότυπες ασημένιες πολυθρόνες) διά χειρός LaZy BOY, οι ηρωίδες Έλσα κ Ρόζα καθούμενες προσπαθούν να επιβιώσουν οι κάθε μία με τα δικά της μέσα. Οι χειρότερες κλιματικές και κοινωνικές υποθέσεις έχουν ήδη επιβεβαιωθεί και οι άνθρωποι ζουν απομονωμένοι και φοβισμένοι περιμένοντας το "exit pass". Ο παράξενος επισκέπτης (Παναγιώτης Δελαβίνιας) ένα πρόσωπο με εξουσία, τρομάζει και εκβιάζει τις δύο αδερφές ώστε να εργαστούν για την τουριστική διαφήμιση της Ελλάδος και στην προώθηση τής τάζοντας ψεύτικες ελπίδες