Το Ψηφιακό Ανθολόγιο για τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ | Μάιος 2023 💐

 

To Ψηφιακό Ανθολόγιο του ΚΠΙΣΝ, αποκλειστικά για τα Μέλη μας
Το φυτό του Μαΐου: Ταγέτης ή Κατιφές | Tagetes lemmonii και Tagetes Erecta
Τον Μάιο ο Ταγέτης χαρίζει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Η ποικιλία Lemmonii (ο λεπτόφυλλος) προσθέτει στην πλούσια χρωματική παλέτα του Μεσογειακού Κήπου τους τόνους του ηλιοβασιλέματος και ένα έντονο άρωμα λεμονιού αναδύεται εξίσου από τα άνθη και τα φύλλα του φυτού. Η ποικιλία αυτή πήρε το όνομά της από την Αμερικανίδα βοτανολόγο Sara Plummer Lemmon η οποία την ανακάλυψε. 
Στον Λαχανόκηπο όμως, δίπλα στις ντομάτες ο επισκέπτης θα βρει ακόμη μία ποικιλία, τον Tagetes erecta, δηλαδή τον κοινό Κατιφέ. Η ποικιλία erecta φύεται δίπλα από τις καλλιέργειες καθώς έχει απωθητικές ιδιότητες στα βλαβερά προς τη σοδειά έντομα, όπως ο αλευρώδης, κρατώντας τα μακριά.

Ο Ταγέτης ανήκει στην οικογένεια των Αστεροειδών μαζί με τις μαργαρίτες και τους ηλίανθους ενώ προτιμά τα σημεία με απευθείας ήλιο. Είναι ξηρανθεκτικός και οι απαιτήσεις του μοιάζουν με αυτές των μεσογειακών φυτών, όμως το φυσικό του περιβάλλον είναι στην πραγματικότητα η Λατινική Αμερική. Εισήχθη στην Ευρώπη και διαδόθηκε παγκοσμίως από τους αποικιοκράτες Ισπανούς, μετά τη λεηλασία των κήπων των Αζτέκων. Είναι συναφής με την Καλέντουλα η οποία είναι ιθαγενής στην Ευρώπη.
Οι επικονιαστές όπως οι μέλισσες, οι πεταλούδες και οι βομβίνοι αγαπούν τα άνθη του Ταγέτη, τα οποία αποτελούν πλούσια διατροφική πηγή. Πέραν των επικονιαστών τα άνθη προσελκύουν έντομα όπως οι πασχαλίτσες τα οποία τρώνε τις αφίδες και άλλα παράσιτα που μπορούν να βλάψουν τις καλλιέργειες.
Πολλά είδη του Ταγέτη (T. Patula, T. Erecta, T. Lucida και T. Tenuifolia) έχουν απολύτως βρώσιμα άνθη τα οποία μπορούν να καταναλωθούν.

Ο Ταγέτης έχει εξαιρετική πολιτισμική σημασία καθώς θεωρείται το άνθος που φέρνει φως στις σκοτεινές στιγμές. Σε μία από τις ιερότερες γιορτές του Μεξικό, την Ημέρα των Νεκρών, το λουλούδι πρωταγωνιστεί. Τα φωτεινά του χρώματα και το έντονο άρωμά του, πιστεύεται πως οδηγούν τις ψυχές των νεκρών πίσω στους αγαπημένους τους για μία νύχτα. Το άνθος έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στη ζωγραφική και ως αγαπημένο βοτανικό μοτίβο σε υφάσματα.
[Αριστερά: The Common Marigold and The Rajoman Flowers, Kubo Shunman, Japanese, 19th century, Met Open Access | Δεξιά: Marigold, Manufacturer Morris & Company, 1875, Met Open Access API]
Ο Ταγέτης περιέχει χρωστικές οι οποίες χρησιμοποιούνται για τις φυτικές βαφές υφασμάτων, δίνοντάς τους κίτρινους τόνους. Ακόμη, χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό ζωικών τροφών. Μπορεί να αναφερθεί και ως το «σαφράν των φτωχών.»
[Εικόνες από το Εργαστήριο Μελών για ενήλικες: Φυτικές Βαφές σε ύφασμα, Απρίλιος 2023, Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Μασμανίδη]
Πέραν της πολιτισμικής του αξίας ο Ταγέτης χρησιμοποιείται και σαν φάρμακο αντιμετώπισης του κρυολογήματος, ως αντιφλεγμονώδες και χωνευτικό.
Ανακαλύψτε το Λεύκωμα του Ψηφιακού Ανθολογίου στο website

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρία Γεωργαλά-Καρτούδη: "Η ποίηση για μένα απαλύνει τον πόνο, είναι μια ψευδαίσθηση ότι αν βάλω λέξεις να αγκαλιάσουν τη μοναξιά και την απώλεια, αυτές θα πονάνε λιγότερο".

Ηλίας Καρακωνσταντάκης: "Όλα καταλήγουν στο πρέπει, χωρίς να υπάρχει το θέλω να ζήσω έτσι".

Δημήτρης Μανιάτης: "Η δουλειά μου ως δημοσιογράφου με βοηθά στην πεζογραφία μόνον ως προς το σκέλος της καταγραφής, της παρατήρησης ή της τεκμηρίωσης στοιχείων".

Ελένη Καλαντζή: "Ο σκοπός μου είναι καθαρά εγωιστικός, να θυμάμαι πράγματα που νιώθω ότι θα ξεχάσω με το πέρασμα του χρόνου, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που κάποιος βγάζει φωτογραφίες ό,τι φοβάται περισσότερο να χάσει".