Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «Το ΠΕΡΑΣΜΑ» ΠΛΟΕΣ 28 ΑΝΔΡΟΣ 2022

 

Παρουσίαση της έκθεσης από την Ιστορικό Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού κ. Αθηνά Σχινά:

 


Στην αρχή της παρουσίασης η κ. Αθηνά Σχινά ευχαρίστησε το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και τον νέο πρόεδρο του κ. Δημήτριο Σιγάλα, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες που την εμπιστεύθηκαν για άλλη μια φορά. Όπως σημείωσε:

«Ένα Ίδρυμα, όπως το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα της ζωής, δεν μπορεί να παρακάμψει ένα τόσο σημαντικό γεγονός, όπως είναι η επέτειος από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ήθελα να στρέψω τα φώτα της προσοχής σ αυτές τις μνήμες. Θεωρώ ότι οι ιστορικοί πρέπει να ερευνούν τις πήγες, αλλά οι καλλιτέχνες πρέπει να αναζητούν τις πηγές, αλλά να μπορούν να διαμορφώνουν τα ερμηνευτικά κλειδιά μέσα από την εποχή μας, για να συγκινούν τους σημερινούς ανθρώπους. Οι θεατές είναι σύγχρονοι. Δεν έχουν βιώματα άμεσα. Και αυτό είναι μια δυσκολία. Καλείται ο καλλιτέχνης να μεταφέρει όχι μόνο αισθήσεις αλλά τα κλειδιά, ώστε να παρακινηθεί ο θεατής να αναζητήσει και να διερευνήσει το υπόστρωμα της παράδοσης του και τους ορίζοντες που ανοίγει. Έτσι ο καλλιτέχνης επωμίζεται έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Ποτέ δεν πηγαίνω στα εργαστήρια για να κάνω παραγγελία σε θέματα, που αποφασίζω να στρέψω την προσοχή των θεατών μέσω μιας έκθεσης. Ποτέ δεν θεωρώ τους καλλιτέχνες παραγγελιοδότες ή αποδοχείς προτάσεων. Δουλειά του επιμελητή είναι να επιλέξει ποια έργα θα μπορούσαν να έχουν μια απάντηση, έναν ρόλο, μια θέση μέσα στο σκεπτικό της έκθεσης.  

Οι είκοσι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σ αυτή την έκθεση παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, ψηφιδωτού, εγκαταστάσεων και ποικίλλων άλλων τρόπων και υλικών, προκειμένου απ όλες τις πλευρές να δώσουν το απόσταγμα μιας ευαισθησίας που αφορά μια πραγματικότητα, όχι τόσο εκείνων των τραγικών ημερών, όσο του Περάσματος. Σκέφτηκα ότι είναι πιο σημαντικό το Πέρασμα της μιας όχθης στην άλλη.  Το πως ήρθαν κατατρεγμένοι αυτοί οι άνθρωποι, γύρω στις 1,5 εκατομμύριο συνολικά σε μια Ελλάδα των έξι εκατομμυρίων τότε. Καταλαβαίνετε αυτή τη μίξη, τον διάλογο, την επαφή που είχαν οι άνθρωποι που είχαν ζήσει σε διαφορετικά χώματα, με διαφορετικούς ορίζοντες και αντιλήψεις, οι οποίοι ήρθαν και εμβολίασαν το ελλαδικό σώμα. Πόσο συνέβαλαν στην εθνική μας ενότητα, γιατί έφεραν ήθη, έθιμα, τραγούδια, πολιτισμό, τρόπους, συμπεριφορές. Κυρίως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή μπορούμε να πούμε ότι όλα τα γεγονότα επηρέασαν ώστε να διαμορφωθεί η γενιά του 30.

Η έκθεση επικεντρώνεται ακριβώς σε αυτό το Πέρασμα από τη μια όχθη στην άλλη. Ποτέ δεν καθηλώνω τα θέματα σε μια διάσταση. Το Πέρασμα είναι με όλες τις έννοιες και όλους τους τρόπους. Από τη ζωή στον θάνατο, από τον θάνατο στη ζωή, από το παρελθόν στο παρών και αντίστροφα. Είναι μια χωροχρονική διασταύρωση που πάντα μας τροφοδοτεί.»

Στη συνέχεια η κ. Αθηνά Σχινά, αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας τα έργα και τη συμμετοχή τους στην έκθεση, χωρίς να ακολουθεί αλφαβητική σειρά, καθώς αυτού του είδους η «ταξινόμηση», θα κατέστρεφε τον αφηγηματικό συνειρμό.

«Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν τον Βλάση Αγτζίδη ως ερευνητή, ιστορικό και συγγραφέα. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν, ότι εκτός των άλλων, είναι και ζωγράφος, έχοντας δημιουργήσει εδώ και χρόνια, μια σειρά εικαστικών έργων. Τα παρουσιαζόμενα εδώ έργα της ζωγραφικής του, αφορούν κατά κύριο λόγο την Μικρασιατική Καταστροφή, εστιαζόμενα σε εκείνην της Σμύρνης. Στο κυρίως θέμα παρατηρεί κανείς εικαστικά επεξεργασμένη φωτογραφία, στην οποία συνδυάζεται η εξπρεσσιονιστικά αφαιρετική χειρονομία με στοιχεία ενός συμβολιστικού υπερρεαλισμού.

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Βαγγέλης Παππάς παρουσιάζει μια σειρά από 14 ολόσωμες γυναικείες φιγούρες που υποδέχονται στον χώρο της έκθεσης τον θεατή, διαμορφώνοντας ένα εικαστικό «περιβάλλον». Οι γυναικείες αυτές φιγούρες, στον τύπο μιας θεατρικής αυλαίας, είναι συνήθως καθισμένες σαν να βρίσκονται στον αυλόγυρο ενός σπιτιού, προσωποποιώντας και συμβολίζοντας τις διάφορες περιοχές της Μικρασίας (π.χ. Λυκία, Παφλαγονία, Αιολίδα κ.λ.π.).

Την δική του έμπνευση, ο Χρήστος Αντωναρόπουλος την αντλεί, τόσο από την αρχαιότητα, όσο κι από την καθημερινότητα εκείνων των δυστοπικών ημερών της αλλοτινής προσφυγιάς των ομογενών.

Η Κλειώ και η Ντίνα Μπολιεράκη, σε αυτήν την παρουσίαση λειτουργούν συμπληρωματικά μέσα από τα έργα τους. Η Ντίνα, μέσα από τα ψηφιδωτά γλυπτά της, κάνει αναφορά στην ίδια την έννοια του «Αφηγητή», με επικέντρωση στον διαμεσολαβητικό ρόλο και στην μεταφορική ή μετωνυμική λειτουργία του. Η Κλειώ από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί την γεωμετρική αφαίρεση ή μάλλον ξεκινά από αυτήν, αφενός για να μνημειώσει την δραματικότητα του στιγμιαίου γεγονότος, αφετέρου για να υποδηλώσει κυρίως και καθολικότερα τις έννοιες του «περάσματος».

Η Κική Περιβολάρη (KiKi) έχει αντικαταστήσει το πινέλο και τα ανάλογα χρώματα της ζωγραφικής με το ψαλίδι και τα χαρτιά. Διαφόρων ποιοτήτων και ποικιλιών χαρτιά, τα οποία κόβει σε λωρίδες ή σχηματισμούς που την εξυπηρετούν αναλόγως, στα γλυπτοζωγραφικά της έργα.

Αναφερόμενος κανείς στα έργα του Γιάννη Κυριακίδη, πρέπει να έχει υπόψη του πως πρόκειται ανεπιφύλακτα για έναν πρώτης γραμμής ζωγράφο και κυρίως χαράκτη, που έχει βραβευθεί επανειλημμένα με διεθνείς διακρίσεις. Ο δημιουργός αυτός προέρχεται από τον απόδημο Ελληνισμό και η ζωή του περιλαμβάνει πολλές περιπέτειες, που δεν τον έκαναν ωστόσο να μετριάσει την μακροχρόνια αφοσίωσή του στην τέχνη. Στα έργα του που διακρίνονται για τις αλληγορίες τους, όπως επίσης για την πηγαία φαντασία και τον λυρισμό τους, διαπλέκονται αφενός αρχαιοελληνικά μυθολογικά μοτίβα με την ιστορία, αφετέρου αρχέτυπα με διαχρονικά όνειρα, μέσα από ένα παρελθόν που αποκαθηλώνει, χωρίς να εξωραϊζει, την καθημερινότητα.

Η Έφη Φουρίκη στην εικαστική της σύνθεση, επιλέγει, ανά στάδια επεξεργάζεται κι αποτυπώνει ένα αρχειακό φωτογραφικό μοτίβο από την πυρκαγιά της Σμύρνης, γεφυρώνοντας την δραματικότητα εκείνων των ημερών, όπως τις ανακράτησε και τις μεταστοιχείωσε η μνήμη των προσφύγων, αλλά και η φύση της ζωής στις απέναντι όχθες που ήρθαν εκείνοι κι εγκαταστάθηκαν.

Ο Βλάσης Κότιος στο δικό του ζωγραφικό έργο παρουσιάζει, μέσα από έναν ιχνοθετούμενο κι επαμφοτερίζοντα σχεδιασμό ένα είδος αυλαίας. Στην οπτική αυτή αυλαία συνυπάρχουν προσβάσεις διαφόρων προοπτικών προσεγγίσεων, που αποκαλύπτουν εντέλει την συνθετότητα και την αινιγματικότητα ενός «τοπίου».

Ο Γιώργος Σαλταφέρος στα ζωγραφικά έργα του, θεματικά παραπέμπει στην φύση, (στις στεριές, στα αλώνια, στις ξερολιθιές, στις θάλασσες και στα ύδατα των ποταμών) με βάση κάποιες όψεις τους με τις οποίες ενδόμυχα συνομιλεί.

Ο Γιάννης Μακρίδης δημιουργεί σκοτεινά κυρίως τοπία με ασπροσκιές φωταύγειας και προπαντός με αυτοαναφορικότητα. Φαντάζουν τοπία καταστροφής, που καθένα από αυτά έχει και διαφορετικό -ως προς την προσβασιμότητα του θεατή- οπτικό ορίζοντα. Τοπία του βλέμματος, της ενόρασης, της συνείδησης και της μνήμης, (ατομικής και συλλογικής, στα σημεία που αυτές διαπλέκονται). Πρόκειται για τοπία μιας μεταφυσικής υπόθεσης, που εμπεριέχουν ωστόσο ένα αδυσώπητο τέλος (μέσα από νέφη καπνών και φωτιές, οι οποίες δεν έχουν ακόμη σβήσει).

Πηλός (με διάφορες μεθόδους χρωματισμών και αναγωγικού ψησίματος) είναι το υλικό που με περισσή ευαισθησία και δεξιότητες χρησιμοποιεί ο Νίκος Σκλαβενίτης στις δικές του ευφάνταστες φόρμες των κεραμικών γλυπτών του, με τα οποία διαμορφώνει περιβαλλοντικές «εγκαταστάσεις».

Τα ζωγραφικά έργα του Γιώργου Σταματάκη, έχουν επίσης διαμορφωθεί με βάση την ευαισθητοποίησή του ως προς το περιβάλλον. Μέσα από την εναργή του οικολογική συνείδηση, τα έργα του εκφράζουν, ως πρωτοβάθμια κι ενδογενή τους αναγκαιότητα, τον ρυθμό.

Ο Γιάννης Αδαμάκος, στην σειρά των ασπρόμαυρων έργων του με τους γραφίτες, το φως προηγείται του σκότους, σαν τον χαμένο Παράδεισο ή το Πλατωνικό Σπήλαιο.

Ο ζωγράφος Γιάννης Αριστοτέλους (Κυπριακής καταγωγής) είναι ακτιβιστής καλλιτέχνης, που έχει σπουδάσει, ζει κι εργάζεται στο εξωτερικό. Στα μεγάλων διαστάσεων έργα του, μεγιστοποιεί ελάσσονες λειτουργίες της φύσης, συνδέοντας την με τον άνθρωπο, μέσα από την διαλεκτική σχέση του μικρόκοσμου με την μεγακλίμακα.

Από τα ζωγραφικά και σχεδιαστικά έργα του Βαγγέλη Γκόκα, επέλεξα -για την συγκεκριμένη εδώ έκθεση- λίγα από εκείνα που δεν εμφανίζουν φιγούρες, εκτός από το μοναδικής λιτότητας, περιεκτικής απλότητας και τρυφερότητας εκείνο «χέρι» του (πιθανόν κάποιου ζωγράφου ή του ίδιου του καλλιτέχνη) που κυνηγά να εκφράσει το ανείπωτο ή την σιωπή των πραγμάτων μέσα από την «ελα φρότητα του είναι». ΟΒ. Γ. μας αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε και συναναστρεφόμαστε την εικόνα, στον ναρκισσευτικό μας κόσμο.

Η Θάλεια Χιώτη ως υλικό της χρησιμοποιεί, (στην θέση της αφηγηματικής «πλοκής») το ίδιο το πλεκτό, σαν έννοια, επιτελεστικό μέσον και εμπράγματο αποτέλεσμα.

Στα δικά της έργα η Ελένη Ζούνη αποποιείται την εικόνα, προκρίνοντας την μεταστοιχείωσή της σε γραμματομορφές και ιχνηλασίες, όχι στο οπτικό πεδίο, αλλά διαμέσου του οπτικού πεδίου, σε ένα χώρο «πρωτογενη», χωρίς δηλαδή εξαρτήσεις και καθηλωτικούς ερμηνευτικούς προσδιορισμούς.

Δεν άφησα τυχαία στο τέλος τα έργα της Μαριάννας Στραπατσάκη. Ο λόγος είναι γιατί πιστεύω πως στα έργα (από ανοξείδωτη λαμαρίνα, που έχει επιζωγραφίσει) με τα οποία άλλωστε εδώ συμμετέχει, συγκεντρώνονται, σε γενικές γραμμές, αφενός αρκετά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχουν στον προβληματισμό τους κι άλλοι συνάδελφοί της, (ο καθένας βέβαια με τον δικό του τρόπο). Αφετέρου, μέσα από την ρευστότητα αυτής καθεαυτής της μορφοποιίας και των παραμορφώσεών της, όπως εμφανίζονταιστις ανοξείδωτες φόρμες της Μ. Σ. (που μεταφέρουν πάνω στις επιφάνειές τους μαζί και τις αντανακλάσεις του περιβάλλοντος χώρου), κατοπτρίζεται κι ο ίδιος ο θεατής. Ο θεατής λειτουργεί ως καταλύτης.»

 

 ΑΝΔΡΟΣ 2022:  ΊΔΡΥΜΑ Π. & Μ. ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ

28οι ΠΛΟΕΣ : 1922-2022 ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ / ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ

Εγκαίνια 30 Ιουλίου. Διάρκεια ως τις 2 Οκτωβρίου 2022

 

 Μετά την αιφνίδια εκδημία του προσφιλούς Προέδρου του Διοικητικού  Συμβουλίου του Ιδρύματος Π. & Μ. ΚυδωνιέωςΝίκου Σιγάλα (1957-2022),αποφασίστηκε το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα να είναι αφιερωμένο στη μνήμη του. Πρόκειται για ένα εικαστικό πρόγραμμα που με συνέπεια παρουσιάζεται κάθε καλοκαίρι και συνεχίζει να διανύει την πορεία του, όπως άλλωστε αυτή θα ήταν και η βαθύτερη επιθυμία, τόσο των Κληροδοτών,(χάρη στους οποίους υπάρχει αυτό το Ίδρυμα),  όσο και του ίδιου του αειμνήστου Προέδρου του Δ. Σ. που τόσα χρόνια φρόντιζε με συναίσθηση ευθύνης τις ανάγκες του. Είναι αλήθεια, πως ο Νίκος Σιγάλας τήρησε με συνέπεια, αφοσίωση κι ενθουσιασμό την θέληση των σπουδαίων εκείνων Ευεργετών να προσφέρουν ποιότητα και πολιτισμό στον τόπο τους, αλλά κι ευρύτερα στην χώρα μας. Έτσι, ο εκλιπών, από την θέση που υπηρέτησε το Ίδρυμα, άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη ως προς την δέουσα διαχείρισή του, την οποία  με αίσθηση καθήκοντος και περισσή υπευθυνότητα , θα συνεχίσει να ακολουθεί κι ο νέος Πρόεδρος κ. Δημήτριος Σιγάλας, μαζί με τα Μέλη του Δ. Σ..

Από την άποψη της οργανικής λειτουργίας και της παραγωγής πολιτισμικού έργου, στο οποίο επικεντρώνεται το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, η φετινή χρονιά είναι εστιασμένη, από τον εικαστικό θεσμό ΠΛΟΕΣ στον Μικρασιατικό και Ποντιακό Ελληνισμό. Ο θεσμός ΠΛΟΕΣ φιλοξενείται για 28η χρονιά, στο Ίδρυμα Π. & Μ.Κυδωνιέως της Άνδρου, από το Σάββατο 30 Ιουλίου ως τις 2 Οκτωβρίου 2022, στους χώρους του οποίου πάντα εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα νεώτερων και σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών, σχετιζόμενα άμεσα ή περισσότερο έμμεσα (όπως π. χ. συμβολικά, μεταφορικά ή αλληγορικά), με το εκάστοτε θέμα.

Εφέτος, τα έργα αυτά -που κατ’ ένδειξη επελέγησαν από τον χώρο της ζωγραφικής,  της γλυπτικής, της χαρακτικής, τηςκεραμεικής, όπως επίσης των «εγκαταστάσεων» και του ψηφιδωτού-είναι εμπνευσμένα όχι μόνον από τον όλεθρο, την πρωτοφανή βαναυσότητα και την δραματική κατάσταση που βίωσαν οι πρόγονοί μας. Κριτήριο για την συγκρότηση της συγκεκριμένης έκθεσης,στάθηκεη εκφραστική ποιότητα, ο διαλεκτικός χαρακτήρας και η ελευθερία των καλλιτεχνών να διαμορφώσουν έργα,εμπνευσμένα από τις υπαρξιακές ανησυχίες και τα ψυχοδυναμικά αποτυπώματα, μιας ολόκληρης περιόδου 100 χρόνων, που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα (1922-2022).

  Η εικαστική έκθεση που παρουσιάζουν οι 28οι ΠΛΟΕΣ και ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 30 Ιουλίου,  αφορά τα εμφανή ή αδιαφανή σημάδια, που άφησαν στην ζωή του συλλογικού μας ασυνειδήτου και στην σκέψη μας, τα ενδιάμεσα χρόνια πουμεσολάβησαν, από το 1922 μέχρι και σήμερα, αναφορικά με τον πολιτισμικό εμβολιασμό, που δεχθήκαμε  όλο αυτό τοδιάστημα και γόνιμα τον μετουσιώσαμε, μέσα από τα εξ αντανακλάσεως βιώματα και τις εμπειρίες των ομογενών μας προσφύγων.

Από το 1922 κι έπειτα, είναι πολυεπίπεδηκαι ουσιαστική η παρουσία των Μικρασιατών και των Ποντίων στην Ελλάδα, όπου κι αν αυτοί εγκαταστάθηκαν, καθώς ανέπτυξαν με προκοπή και γρήγορους ρυθμούς, όλες τις περιοχές όπου έζησαν κι εργάστηκαν, εμπλουτίζοντας με ερευνητικό πνεύμα, με ανθρωπιστικές αξίες και με δεξιότητες, την συνολική μας καθημερινότητα,. Μεταβλήθηκε έκτοτε ριζικά το ύφος και το ήθος της ζωής μας.Διευρύνθηκαν παράλληλα κι οι ορίζοντές μας.Αναπτύχθηκαν προβληματισμοί γύρω από την αυτεπίγνωση και τα απορρέονταεξ αυτής υπαρξιακά μας ζητήματα. Άλλαξε καθολικότερα, τόσο η αισθητική και οι αντιλήψεις μας για την ζωή και την τέχνη που την αντανακλά, όσο και ο τρόπος σκέψης, σύμφωνα με τις ανάγκες μας, κοινωνικές και πνευματικές.Αυτός είναι κι ο λόγος άλλωστε, που η ομαδική αυτήεπετειακή έκθεση για την εκατονταετηρίδα 1922-2022, βασίζεται κυρίως στον προσδιοριστικό της υπότιτλο, που είναι «Το Πέρασμα».

Η έκθεση φυσικά δεν αγνοεί το δράμα που έζησαν οι Μικρασιάτες. Δεν περιορίζεται ωστόσο σε αυτό, ούτε συναισθηματικά ομφαλοσκοπεί. Επικεντρώνεται περισσότερο στην αναγωγή της μνήμης και στις επενέργειές της,στα ερωτήματα που ανέκυψαν και σε εκείνα που μεσολάβησαν όσον αφορά στην επόμενη μέρα κι επομένως το βάρος  κυρίως πέφτει στην υπαρξιακή και πολυεπίπεδη διάσταση που εμπεριέχει η ίδια η έννοια του «περάσματος».Γι’ αυτό άλλωστε δόθηκε και ο συγκεκριμένος τίτλος στην έκθεση. Ένας τίτλος, που δεν δεσμεύει, ως προς την ερμηνευτική του διάσταση, υπαινισσόμενος πολύ περισσότερα από όσα δηλώνει. Πρόκειται για το  «πέρασμα» από τονθάνατο στην ζωή, (όπως και το αντίθετο). Από την μνήμη στην παρουσία. Επίσης, ο τίτλος αφορά το «πέρασμα»από την κάθε λογής αναζήτηση ή ακόμη από τα ερωτηματικά που συνοδεύουν κάθε είδος διέλευσης προς μια κάποια λύση (;) αδιεξόδων.Πρόκειται επιπλέον για κάθε μορφής στενωπό, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει προς ένα πιθανό ξέφωτοή προς μια κάποια λύτρωση (;). Μήπως άραγε πρόκειται γιατο «πέρασμα» προς την ίδια την εξελικτική διαδικασία, την μετουσιωτική διάσταση, που εμπεριέχεται στην βαθύτερη φύση της ίδιας της τέχνης, όπως και της κάθε δημιουργικήςαναγέννησης (;). Μέσα από αυτές τις συντεταγμένες μιας ποικιλίας συναφών προβληματισμών, κινούνται τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν.

Στην εικαστική εφέτος έκθεση, που αφορά τους 28ους ΠΛΟΕΣ, συμμετέχουν αλφαβητικά (με ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, ψηφιδωτό, «εγκαταστάσεις»), οι εικαστικοί καλλιτέχνες : Βλάσης Αγτζίδης, Γιάννης Αδαμάκος, Χρήστος Αντωναρόπουλος, ΓιάννηςΑριστοτέλους, Βαγγέλης Γκόκας, Ελένη Ζούνη,Κωνσταντίνος Κανταρτζής (ΚΑΝΤ),  Βλάσης Κότιος, Γιάννης Κυριακίδης, Γιάννης Μακρίδης, Κωνσταντίνα και Κλειώ Μπολιεράκη, Βαγγέλης Παππάς, ΚικήΠεριβολάρη (Kiki), Γιώργος Σαλταφέρος, Νίκος Σκλαβενίτης, Γιώργος Σταματάκης, Μαριάννα Στραπατσάκη, Έφη Φουρίκη, Θάλεια Χιώτη.

Την Κυριακή 31 Ιουλίου, στις 11:30 π.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Π. &Μ. Κυδωνιέως, θα πραγματοποιηθεί πλαισιωτικά ως προς το θέμα, μια διάλεξη και συζήτηση με το κοινό, σχετικά με την «Μικρασιατική Καταστροφή και τους προβληματισμούς γύρω τα αίτια και τιςεπιπτώσεις της». Ομιλητής θα είναι ο πλέον αρμόδιος  κι εξέχων ερευνητής κ.  Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος είναι εδώ και πολλά χρόνια, εξειδικευμένος και  καταξιωμένος στον τομέα των επιστημονικών του ενασχολήσεων. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένοςΔρ. της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού και παράλληλα εικαστικός δημιουργός.

Ιδέα, τίτλος, σκεπτικό, επιλογή έργων κι επιμέλεια Έκθεσης, όπως και του συνοδευτικού Καταλόγου: ΑθηνάΣχινά, Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ).

Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουλίου – 2 Οκτωβρίου 2022

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.

Περισσότερες πληροφορίες: Δέσποινα Σαββοπούλου τηλ. 6932/243516 

 

Καλημέρα σας,

Σας καλωσορίζουμε όπως κάθε χρόνο, εδώ και 28 χρόνια, παρουσιάζοντας
σας την εικαστική έκθεση του θεσμού ΠΛΟΕΣ που με χαρά φιλοξενούμε
στους δύο ορόφους του κτηρίου του Ιδρύματος Π. και Μ. Κυδωνιέως.

Πριν ωστόσο προχωρήσω θα ήθελα να επισημάνω την δύσκολη περίοδο που
μόλις διανύσαμε καθώς ο περασμένος Φεβρουάριος, εντελώς αναπάντεχα ,
επισκιάστηκε από τον αδόκητο θάνατο του πρώην προέδρου του Διοικητικού
μας Συμβουλίου και αγαπητού μου εξαδέλφου Νίκου Σιγάλα, στην μνήμη του
οποίου αποφασίστηκε να αφιερωθεί τιμητικά η φετινή μας αυτή πολιτισμική
εκδήλωση.

Με πολλή μεγάλη θλίψη για την εν λόγω απώλεια αλλά κυρίως με την
δέουσα συναίσθηση του καθήκοντος που μου αναλογεί αναλαμβάνω την νέα
αυτή θέση ευθύνης, συνεχίζοντας το έργο των τριών σχεδόν δεκαετιών που
πέρασαν, κατά την διάρκεια των οποίων, όπως αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων,
το Ίδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως συνέβαλε στην ανάδειξη και στην πολιτισμική
αναβάθμιση της Άνδρου, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και πέρα από τα
σύνορα της χώρας μας.

Εφέτος ολοκληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.
Είναι ένα μεγίστης σημασίας γεγονός, που το Ίδρυμά μας δεν θα μπορούσε να
παραβλέψει. Μέσα από την εικαστική έκθεση που σας παρουσιάζουμε, αφενός
τιμώνται εμμέσως τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Μικρασιατών και των
θυσιασθέντων Ποντίων, αλλά και οι πολλοί περισσότεροι ομογενείς μας, οι
ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες. Αφετέρου στην εκατονταετηρίδα
που μεσολάβησε και από το αποτέλεσμα αυτής της καταστροφής πολλά
άλλαξαν από τον ερχομό των προσφύγων, καθώς εκείνοι ήταν που
γονιμοποίησαν ποικιλοτρόπως τον εθνικό κορμό. Η έκθεση ωστόσο δεν
περιορίζεται σε αυτήν την πραγματικότητα. Ο τίτλος της είναι «Το Πέρασμα»
και αυτό αφορά κάθε είδους πραγματικού, συμβολικού και αλληγορικού
περάσματος στη ζωή.



Εκ μέρους του Δ. Σ. του Ιδρύματος Π. και Μ. Κυδωνιέως ευχαριστώ θερμά
την Ιστορικό της Τέχνης και θεωρίας του πολιτισμού κ. Αθηνά Σχινά για την
ολοκληρωμένη , όπως κάθε χρόνο ,πρότασή της, όπως και για την επιμέλεια
της έκθεσης καθώς και του καταλόγου. Επίσης ευχαριστώ από καρδιάς όλους
τούς συμμετέχοντες καλλιτέχνες, στις Αίθουσες Τέχνης και τους Συλλέκτες αλλά
και όλους όσους συνετέλεσαν στην εφετινή μας αυτή εικαστική παρουσίαση.

Ευχαριστώ θερμά τους χορηγούς μας, το Ίδρυμα Δημητρίου και Λιλίκας
Μωραΐτη, την ΕΡΤ καθώς και τους χορηγούς μεταφορών, την GOLDEN STAR
FERRIES των αδελφών Δημητρίου και Γεωργίου Στεφάνου και FAST FERRIES του
κ. ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ.

Και βέβαια ευχαριστώ θερμότατα όλους εσάς τους Δημοσιογράφους που με
την δημιουργική σας πέννα αναδεικνύετε και προβάλλετε το έργο του
Ιδρύματος επί 28 ολόκληρα χρόνια και ταυτόχρονα συμβάλλετε στην προβολή
του νησιού μας, της Άνδρου γενικότερα.


 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα