ΑΡΘΡΟ - IANOS Magazine - «∞: αποκατάσταση» του Βασίλη Αμανατίδη

 Μία συγκλονιστική ποιητική μαρτυρία από τη χώρα των ζωντανών. | Εκδόσεις Νεφέλη




Την Πέμπτη 24 και το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών της Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε το καινούριο βιβλίο ποίησης του Βασίλη Αμανατίδη «∞: αποκατάσταση», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Η παρουσίασή του βιβλίου έγινε με την ομώνυμη 50λεπτη νέα περφόρμανς του ποιητή και της Ομάδας Μαύρος Γάντζος, και, κατόπιν, μέσα από μια συγκινητική και συγκινημένη συζητηση με μαθήτριες και μαθητές του από τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής του ΙΑΝΟΥ «Το Σύμπαν της Ποίησης (Ποίηση Α)» και «Ποίηση Β: Ξετυλίγοντας το σύμπαν του εαυτού μας» (βλ. φωτογραφίες).Τέλος φόρμας   

Μετά το υμνημένο από κριτική και κοινό «μ_otherpoem: μόνο λόγος» και το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών «εσύ: τα στοιχεία», στο νέο βιβλίο ποίησης του Βασίλη Αμανατίδη παρακολουθούμε –πάνω απ’ το χείλος του τέλους– εκείνο που μένει πέρα από το γενετήσιο τραύμα, τη φθορά και τον θάνατο: τη ζωή ολόλαμπρη παρ’ όλη την απώλεια με, παρόλο τον σπαραγμό, μια δοξαστική αίσθηση γιορτής, σχεδόν νίκης.

Τον καιρό της κόβιντ απαγόρευσης και της ανθρωποπαύσης, η μητέρα –πλέον ηλικιωμένη, άρρωστη και κατάκοιτη–, ξάφνου μάρτυρας και ευαγγελίστρια των δικών της Παθών, περνά σιγά σιγά σαν την κλωστή μέσ’ από τη βελόνα προς την άλλη μεριά: μετατοπίζεται, αυτονομείται και αναδεικνύεται –έστω τώρα– σε ποιήτρια των δικών της ποιημάτων, στα οποία πλέον όλα τα πράγματα μεταμορφώνονται. «Φυσιοδαμαστές» και ταξιθέτριες είναι τώρα συνάδελφοί της σε αυτό το αθέατο θέατρο θεραπείας του θανάτου. Επίσης οι δύο υπέροχοι Στέφανοι, η διπλανή κυρία Μήλιου, η ροζ αζαλέα, ο στρατηγός, ο βασιλιάς και ο κυνηγός με το μυστηριώδες πολυσέλιδο και τα μικρά θηράματα ζωάκια που ζουν κυνηγημένα στο φωτιστικό, ο Αγησίλαος ο τραυματιοφορέας, και τόσοι άλλοι, ενώ κανείς δεν εκπλήσσεται που ο Σάμιουελ Μπέκετ και ο Διονύσιος Σολωμός παρακολουθούν με αγωνία από τις διαστάσεις τους την άνιση μάχη της πορείας της υγείας της.


Ολόκληρο το άρθρο με πληροφορίες και φωτογραφίες θα δείτε στο https://www.ianos.gr/magazine/%E2%88%9E-apokatastash-toy-basilh-amanatidh-new-book/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".