Gallery PIREE Eκθεση ζωγραφικής Δημήτρη Αστερίου Παντιέρα Κίτρινη (23/12/2021 – 30/01/2022)

 Gallery PIREE


Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Αστερίου

Παντιέρα Κίτρινη

23/12/2021 – 30/01/2022

                                                                                                                                              


Με αφορμή ένα ποίημα του Νίκου Καββαδία και φωτογραφίες παλιές, ξεχασμένες από καιρό, ο ζωγράφος Δημήτρης Αστερίου προσπαθεί να εκφράσει με ευαισθησία, χιούμορ και τρυφερότητα την παράξενη αυτή εποχή που ζούμε, την εποχή της μοναξιάς και της ελπίδας.

Τα ταξίδια που δεν κάναμε, τα ταξίδια που ονειρευτήκαμε και που μας περιμένουν, οι άνθρωποι που δεν αγκαλιάσαμε, η μοναξιά και η ανησυχία, ο φόβος, το όνειρο, η ελπίδα, όλα όσα κλείσαμε σε τέσσερις τοίχους, ο Δημήτρης Αστερίου τα αφήνει έξω από τα όρια του έργου και ζωγραφίζει σε χώρους ά-χωρους, ανθρώπους και ζώα σε άσπρο και μαύρο.

Μόνο μια χρωματική κηλίδα, ένα σχήμα γεωμετρικό, συγκεκριμένο, περιορισμένο εισέρχεται στην περιοχή της αλληλεπίδρασης των μορφών. Αυτόν τον εσωτερικό ίλιγγο, τον κλυδωνισμό του οποίου η αιτία είναι άπιαστη, μακρινή, βαθιά κρυμμένη (καραντί στην γλώσσα των ναυτικών) που νοιώθουμε όλοι αυτή την εποχή της ανασφάλειας, ο ζωγράφος τον εισάγει με το μοναδικό χρώμα που επιτρέπει στο έργο του. Χρώμα Κίτρινο. Το χρώμα που σηματοδοτούσε για τους ναυτικούς την αρχή αλλά και την λήξη μιας καραντίνας στο καράβι. Για τους φτωχούς λαϊκούς αγιογράφους, το κίτρινο αντικαθιστούσε το χρυσό  του παράδεισου. Σε άλλους το κίτρινο χρώμα φέρνει στον νου την στυφή γεύση της μοναξιάς και του κινδύνου, σε άλλους την ζωογόνα θαλπωρή του ήλιου και της ελπίδας.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30 /Διάρκεια έκθεσης: 23 Δεκεμβρίου – 30 Ιανουαρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 17:00 – 24:00 / Η είσοδος είναι ελεύθερη

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: PIRÉE, Κάστορος 78, Πειραιάς /Τηλ: 210 4082700-02, 6980976568

Email: info@piree.gr / Websitehttps://www.piree.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λεωνίδας Βουρδονικόλας: "Όταν ο θάνατος γίνει συνομιλητής, η αφήγηση μπορεί να αποκτήσει ακόμη περισσότερη ζωή".

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Γράμμα του πελάγους» του Άγγελου Λαμέρα από την Άνεμος εκδοτική

Είδαμε και προτείνουμε: LULE των Κατερίνα Μπιλιούρη & Βασιλή Τσιάκα στο μικρό Κεραμεικό

Είδαμε και προτείνουμε: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ στο Ρεκτιφιέ

Ευαγγελία Παλαιολόγου: " Ο έρωτας έχει μια δύναμη που μπορεί να αντέξει τον χρόνο, γιατί αυτό που μένει δεν είναι μόνο η παρουσία, αλλά το συναίσθημα".