Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

OPEN CALL ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ: VIRTUAL WORKSPACES ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ // OSMOSIS | SCREEN DIY: SPACE & OBJECT PERFORMANCE

 

OPEN CALL: VIRTUAL WORKSPACES 
ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ // OSMOSIS
SCREEN DIY: SPACE & OBJECT PERFORMANCE

17, 20, 24, 27 Ιανουαρίου 2022

Υποβολή Αιτήσεων έως 8.1.2022


Μια σειρά εργαστήριων υπό τον γενικό τίτλο Virtual Workspaces γίνονται ένας συμβολικός, εικονικός χώρος εργασίας και επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών.

Ποδαρικό στο 2022 με το εργαστήριο του Ευριπίδη Λασκαρίδη. Για να εξερευνήσετε την online δημιουργικότητα πέρα από τη σκηνή.

 Η Στέγη, συνεπής στην αποστολή της να σφυρηλατεί δεσμούς με σημαντικούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς, για να υποστηρίζει την επαγγελματική κατάρτιση των νεότερων καλλιτεχνών και για να προσφέρει ευκαιρίες διασυνδέσεων εντός της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας, προτείνει μαζί με το STUDIO teatrgaleria τη σειρά εργαστηρίων Virtual Woskspaces με καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα πεδίων και καταβολών. Το πρώτο εργαστήριο για το 2022 αναλαμβάνει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και προσκαλεί καλλιτέχνες από τα πεδία των εικαστικών και των παραστατικών τεχνών σε μια συλλογική διερεύνηση της DIY δημιουργικότητας, μέσα από τα μικρόφωνα και τις κάμερες των υπολογιστών μας. Σε αυτόν τον εικονικό χώρο εργασίας με τίτλο Screen Diy: Space & Object Performance, ο πολυσυζητημένος Έλληνας δημιουργός κι ερμηνευτής θα ερευνήσει την online δημιουργικότητα πέρα από τη σκηνή.

Στο πλαίσιο της συνεχούς καλλιτεχνικής αναζήτησης του Ευριπίδη Λασκαρίδη για τις δυνατότητες του χώρου και των αντικειμένων στην περφόρμανς, καλλιτέχνες που προέρχονται από πολλά και διαφορετικά πεδία, καλούνται να εξερευνήσουν μαζί του την αχαρτογράφητη περιοχή που θα μπορούσε να έχει τον τίτλο “Screen DIY: Space & Object Performance”. Εικαστικοί, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές ή/και καλλιτέχνες από την περιοχή της περφόρμανς με ενδιαφέρον για την DIY δημιουργικότητα θα κληθούν να εξετάσουν, χωρίς σοβαροφάνεια και με παιγνιώδη διάθεση, τις ποιητικές και μετασχηματιστικές δυνατότητες που μπορεί να ενυπάρχουν σε συνηθισμένα, καθημερινά αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο μας. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ανοίξουν τα συρτάρια και τα ντουλάπια τους, να παίξουν με οτιδήποτε βρίσκεται γύρω τους, να χρησιμοποιήσουν ακόμη και φωτιστικά σώματα ή και συσκευές που παράγουν ήχο που μπορεί να έχουν στο σπίτι τους ή στον χώρο εργασίας τους. Εφόσον κανείς δεν θα ξέρει κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους, σε αυτόν τον εικονικό χώρο πειραματισμού και εμπιστοσύνης, χωρίς θεατές, η ομάδα θα κληθεί να παρατηρήσει τα πιο κοινά, καθημερινά αντικείμενα υπό το πρίσμα μιας εκκεντρικής και αντισυμβατικής φαντασίας. Κατάθεση αιτήσεων έως 8 Ιανουαρίου 2022. Γλώσσα εργασίας θα είναι τα αγγλικά.

Από τον Ιούνιο του 2020 έχουν διεξαχθεί ήδη εργαστήρια με τους καλλιτέχνες Rabih MroueMedea ElectroniqueToshiki OkadaWojtek ZiemilskiEdit KaldorLola AriasAlexander Giesche. Αγκαλιάζοντας τη μετάβαση προς το ψηφιακό που βιώνουμε, αυτή η σειρά ονλάιν χώρων εργασίας θα πρέπει να ιδωθεί ως ένας εικονικός τόπος που αποσκοπεί στην ενίσχυση των πολιτιστικών ζυμώσεων, στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και στην οικοδόμηση εποικοδομητικών ανταλλαγών αναφορικά με συγκεκριμένους στόχους και προβληματικές. Το κάθε Virtual Workspaces είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενισχύει την κυκλοφορία των ιδεών, πολύ συχνά εμπλέκοντας και μη επαγγελματίες- με την ελπίδα να προκαλέσει τη συμμετοχικότητα των μελών της εκάστοτε ομάδας και να καλλιεργήσει τη δυνατότητα νέων συνεργασιών πέρα από το πλαίσιο του ψηφιακού περιβάλλοντος.

Μια παραγωγή των: STUDIO teatrgaleria, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συντονίζουν οι:
για τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Χριστίνα Λιάτα
για το STUDIO teatrgaleria: Anna Lewanowicz (σύλληψη και επικεφαλής του πρότζεκτ), Szymon Adamczak

© Elina Giounanli

Λίγα λόγια για τον Ευριπίδη Λασκαρίδη
Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, σκηνοθέτης και ερμηνευτής, σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στην Αθήνα και στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Η ταυτότητα της δουλειάς του διατρέχεται από την έρευνά του πάνω στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα. Ως ερμηνευτής έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Robert Wilson κ.ά. Ξεκίνησε να σκηνοθετεί τις δικές του δουλειές για το θέατρο, καθώς και μικρού μήκους ταινίες οι οποίες διακρίθηκαν διεθνώς, από το 2000 και έπειτα. Το 2009 ίδρυσε την ομάδα OSMOSIS με την οποία παρουσίασε δουλειές, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο θέατρο Εμπρός, στο Εθνικό Θέατρο, στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας κ.α. Το RELIC (2015), το πρώτο περιοδεύον έργο της ομάδας, έχει παρουσιαστεί σε πάνω από τριάντα φεστιβάλ και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, όπως στην Biennale de la danse της Λυών, στο Palais de Tokyo (Παρίσι), στο Barbican Pit (Λονδίνο) και στο Public Theater (Νέα Υόρκη). Στους είκοσι έναν σταθμούς της διεθνούς περιοδείας του έργου του TITANS (2017), περιλαμβάνονται το Théâtre de la Ville (Παρίσι), το Festival TransAmériques (Μόντρεαλ), το Tanz im August (Βερολίνο) και το Hong Kong Arts Festival. Το πιο πολυπρόσωπο έργο του, ELENIT (2019), μια διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ Βελγίου, Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Καναδά, Ολλανδίας και Πορτογαλίας, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ξεκίνησε να περιοδεύει διεθνώς στις αρχές του 2020, πριν από την πανδημία. Έχει ήδη παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, το Πόρτο, τη Λυών, το Άμστερνταμ, τη Θεσσαλονίκη, το Σαμπερί, ενώ ακολουθούν παραστάσεις σε Λιέγη, Σαρλερουά, Φλωρεντία, Ανκόνα. Κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού, η ομάδα OSMOSIS, με την καλλιτεχνική συμβουλή της Εύας Στεφανή, έφτιαξε το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ ΕΔΩ ΠΑΡΑ ΕΔΩ, το οποίο προβλήθηκε σε online πλατφόρμες στο Περού, το Δουβλίνο, το Πόρτο και το Παρίσι μέσα στο 2021. Το 2016 ο Λασκαρίδης τιμήθηκε με την εναρκτήρια υποτροφία Pina Bausch Fellowship. Τα RELICTITANS και ELENIT έχουν προσκληθεί σε θέατρα και διεθνή φεστιβάλ για τα επόμενα δύο χρόνια.

 

Περισσότερες Πληροφορίες:
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2022
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 17, 20, 24, 27 Ιανουαρίου 2022
Ώρα: 2:00-4:30 μ.μ. Ώρα Ελλάδας (1:00 - 3:30 μ.μ. Ώρα Κεντρικής Ευρώπης)
Διάρκεια: 2,5 ώρες για κάθε συνάντηση
Γλώσσα: αγγλικά
Τοποθεσία: πλατφόρμα Zoom
Φόρμα Συμμετοχής εδώ

Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση:
Όσοι έχουν ενδιαφέρον για την DIY δημιουργικότητα είναι ευπρόσδεκτοι – μπορεί να είναι εικαστικοί, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, ή/και καλλιτέχνες από τον χώρο της περφόρμανς, καθώς και φοιτητές. Μια ομάδα 12 συμμετεχόντων θα επιλεγεί να συμμετάσχει στο workspace. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν λάπτοπ με δυνατότητα χρήσης του Zoom και με λειτουργική κάμερα, μεγάφωνα και ηχεία, που θα πρέπει να είναι ανοιχτή στις συναντήσεις, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.

Είναι πολύ σημαντικό οι συμμετέχοντες να είναι πρόθυμοι να παίξουν και να πειραματιστούν με προσωπικά αντικείμενα και κατασκευές που υπάρχουν στον χώρο τους. Σας παροτρύνουμε να έχετε στη διάθεσή σας απλά υλικά για γράψιμο και χειροτεχνίες – όπως χαρτιά, ψαλίδια, κόλλα, μολύβια, μαρκαδόρους και στιλό.

Διαβάστε περισσότερα
https://www.onassis.org/el/open-calls/open-call-virtual-workspaces-by-euripides-laskaridis-osmosis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα