"Μελανά" Ομαδική έκθεση κεραμικής στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

 

Μελανά

 

Καλωσορίζουμε και πάλι το κοινό στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με μία πολυσήμαντη ομαδική έκθεση κεραμικής

 

Με χαρά ανοίγουμε και σας υποδεχόμαστε και πάλι στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης παρουσιάζοντας την ομαδική έκθεση σύγχρονης εικαστικής κεραμικής «Μελανά» σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση ξεκινά την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, στις 17:00 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Αυγούστου 2021.

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται ιστορικά έργα και δημιουργίες 55 σύγχρονων Ελλήνων κεραμιστών. Βασικό συνδετικό στοιχείο τους είναι το μαύρο χρώμα του κεραμικού έργου, με τις πολλές και λεπταίσθητες υφές και διακυμάνσεις του χρωστήρα, που πότε οφείλονται  στην επιλογή του είδους του υαλώματος και τον τρόπο εφαρμογής του στο κεραμικό και πότε στην επιλογή του είδους πηλού και του τρόπου ψησίματος. Η έκθεση αποτελεί απόπειρα παρουσίασης του τοπίου της ελληνικής κεραμικής σήμερα, με συμμετοχές από την Βόρεια Ελλάδα ως την Κρήτη και από τα Επτάνησα ως τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, το Β. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

 

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού, οι συμμετέχοντες στην έκθεση «με έμμεσες αναφορές στα ανεικονικά προϊστορικά αγγεία, τα μελαμβαφή και τα μελανόμορφα ελληνικά αγγεία των αρχαϊκών και πρώιμων κλασικών χρόνων, τις κομψές κύλικες, τους σκύφους και τους οξυπύθμενους ανασυρμένους πίθους των ναυαγίων, ακόμη και στη στιλπνή επιφάνεια της λάκας των κεραμικών αγγείων της Ανατολής, της Κίνας ή της Ιαπωνίας, αλλά και με αναφορές στη μοντερνιστική και τη σύγχρονη διεθνή τέχνη, αποδεικνύουν και υπογραμμίζουν τη δυνατότητα της κεραμικής να παρουσιάζεται ως ισότιμη Μεγάλη Τέχνη με βαθιές ιστορικές και νεότερες καταβολές και με ανεξάντλητες δυνατότητες γένεσης και έκφρασης».

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Βασίλειος Αναστασόπουλος, Βαγγέλης Ανετόπουλος, Στέλιος Ανετόπουλος, Aντώνης Ατσόνιος, Γιώργος Βαβάτσης, Μαρία Βλαντή, Μίκα Βογιατζή, Κατερίνα Γιάννακα, Ειρήνη Γκόνου, Μίρκα Δραπανιώτου, Νίκη Ελευθεριάδη, Μάρω Θεοδώρου, Καρμέλα Iατροπούλου, Τίνα Καραγεώργη, Κώστας Καρακίτσος, Μάρω Κερασιώτη, Μάρω Κορνηλάκη,  Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Θωμάς Κοτσιγιάννης, Βασιλική Κυριάκη, Νάνσυ Λειβαθινού, Μαρία Λιναρδάκη,  Φώτης Λύκος, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Γιάννης Μαμουτζής, Μαρία Μαρίνογλου, Χρήστος Μαρκίδης, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Κυριακή Μαυρογεώργη, Μαριλένα Μιχοπούλου, Ηλίας Μπουντανιώτης, Παναγιώτης Μπρέντας, Κώστας Πανάρετος, Μένανδρος Παπαδόπουλος, Αγγελική Παπαδοπούλου, Λιάνα Παπαλέξη, Μαρία Παπανικολάου, Μαρία Πετράτου, Αγγελική Πολίτη, Γιώργος Ποντίκης, Νίκος Ρόδιος, Βέρα Σιατερλή, Νίκος Σκλαβενίτης, Ανθή Σουλτάνη, Μαρίτσα Τραυλού, Βάσω Τρίγκα, Κλεοπάτρα Τσαλή,  Θεοδώρα Τσιάτσιου, Θεοδώρα Τσιράκογλου, Σταμάτης Φιλιππαίος, Μανούσος Χαλκιαδάκης, Ηλίας Χριστόπουλος, Θεοδώρα Χωραφά.

 

Παρουσιάζονται επίσης αρχειακά έργα της οικογένειας Κουρτζή και της οικογένειας Ρόδιου.

 

Με αφορμή την έκθεση πρόκειται να εκδοθεί συλλεκτικός τόμος.

 

For information about this exhibition in English, please see the following link:

http://www.hau.gr/?i=culture.en.current_forth_events.6223

  

 

 

Έναρξη έκθεσης

 

 

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, 17:00-20:00

 

Διεύθυνση

 

Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

 

 

Διάρκεια έκθεσης

 

31 Μαΐου – 6 Αυγούστου 2021

 

 

Ωράριο λειτουργίας

 

Δευτέρα–Παρασκευή: 12:00–20:00, Σάββατο: 10:00–14:00

 

Είσοδος ελεύθερη με τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας (υποχρεωτική χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού, περιορισμένος αριθμός επισκεπτών μέσα στον χώρο)

 

 

Πληροφορίες

 

Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: 2103680052, www.hau.gr/culture  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρία Γεωργαλά-Καρτούδη: "Η ποίηση για μένα απαλύνει τον πόνο, είναι μια ψευδαίσθηση ότι αν βάλω λέξεις να αγκαλιάσουν τη μοναξιά και την απώλεια, αυτές θα πονάνε λιγότερο".

Ηλίας Καρακωνσταντάκης: "Όλα καταλήγουν στο πρέπει, χωρίς να υπάρχει το θέλω να ζήσω έτσι".

Δημήτρης Μανιάτης: "Η δουλειά μου ως δημοσιογράφου με βοηθά στην πεζογραφία μόνον ως προς το σκέλος της καταγραφής, της παρατήρησης ή της τεκμηρίωσης στοιχείων".

Ελένη Καλαντζή: "Ο σκοπός μου είναι καθαρά εγωιστικός, να θυμάμαι πράγματα που νιώθω ότι θα ξεχάσω με το πέρασμα του χρόνου, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που κάποιος βγάζει φωτογραφίες ό,τι φοβάται περισσότερο να χάσει".