Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Μανόλης Ξεξάκης μιλάει στο Open Mind


Ποια είναι η μπριζόλα της λογοτεχνίας;

Μανόλης Ξεξάκης «Βαλς των σκιών», δεύτερος τόμος του μυθιστορήματος «Το θέατρο της οικουμένης», εκδόσεις IANOS



1. Τι είναι το «Το θέατρο της οικουμένης»;

Απάντηση: Είναι μυθιστόρημα που αντιμετωπίζει τη ζωή του ανθρώπου που ζει σε κοινωνίες σαν θεατρικό έργο που παίζεται στη σκηνή της γης. Εννοείται ότι η υπόθεση εξειδικεύεται με συγκεκριμένους ήρωες, έχει αγωνία, δράση, ενώ ταυτόχρονα κινείται μέσα στο προγραμματισμένο σχέδιο τριών αξόνων που έθεσα από την αρχή. Τι εννοώ; Παρατήρησα ότι έχουμε τεράστια ανάγκη να πιστέψουμε ότι διαθέτουμε ένα άυλο αλλά αθάνατο κομμάτι μας, που ονομάζουμε ψυχή, και το οποίο πιστεύουμε ότι επιβιώνει μετά τον θάνατό μας, κι ότι αν ζούμε σύμφωνα με ένα εγκεκριμένο από την κοινωνία μας τρόπο ζωής, αυτό το άυλο θα ζει καλά αιώνια. Άρα ο πρώτος άξονάς μου αφορά την ιδέα των ψυχών. Ο δεύτερος άξονας είναι η κατασκοπεία, η οποία στηρίζει την ασφάλεια των πατρίδων μας, αλλά είναι και εργαλείο αποδιοργάνωσής τους. Οι λαοί παριστάνουν πως δεν  υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό εφόσον η κατασκοπεία δρα για το καλό της πατρίδας. Η αλήθεια είναι πως υπονομεύει τους νόμους και τα θέσμια των κοινωνιών και ενθαρρύνει την παραβατικότητα και την αυτοδικία. Ο τρίτος άξονας είναι ο προδομένος έρωτας. Έχουμε τον καλύτερο σύντροφο, τον αγαπούμε, και ξαφνικά μας έλκει ένα άλλο πρόσωπο, και τον προδίδουμε. Γιατί; Διότι τα ένστικτα είναι ανίκητα.

2. Γιατί το «Το θέατρο της οικουμένης» εκδίδεται σε τρεις τόμους;  

Απάντηση: Λόγω μεγέθους. Έχει σχεδόν 400 σελίδες ο τόμος και μια ενιαία έκδοση θα είχε προβλήματα διακίνησης. Έχω φροντίσει όμως την αφήγηση ώστε και να μην κουράζει και να δημιουργεί ενδιαφέρον. Πιστεύω στα βιβλία που μαγεύουν. Αυτά θυμάμαι, και τέτοια θέλω να γράφω.

3. Τι καινούργιο έχει ο δεύτερος τόμος που εκδόθηκε μόλις από τον IANO;

Απάντηση: Στον πρώτο φρόντισα να δείξω τους χαρακτήρες που θα δράσουν και να βάλω κάποιους από αυτούς να αφηγηθούν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας, ένα ταξίδι στο Άγιον Όρος, κάτι από τον πόλεμο του 1940, την περιπέτεια όσων επιβάλλει ο πολιτισμός, εννοώ τα ορυκτά καύσιμα που επιτείνουν την κλιματική αλλαγή, αλλά και πολλά από τις επιστήμες και τις τέχνες. Αυτά συνεχίζονται και στον δεύτερο τόμο που ξεκινά από το 13ο κεφάλαιο. Λέγεται «Δείπνο των στοχασμών». Σε αυτό ο καπετάνιος του φέριμποτ Πρέβελη παραθέτει δείπνο στην οικογένεια του ήρωά μου. Με αυτό το πρόσχημα συζητιούνται η ιστορία των χαρτών, το αγαπημένο τυρί του Ναπολέοντα, αλλά εισάγεται και το μέγα θέμα της Κύπρου. Σε επόμενα κεφάλαια ταξιδεύουμε στη Βενετία, στο Μιλάνο και στη Βιέννη, η οποία σύμφωνα με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών «είναι η πατρίδα της ψυχής του Ρήγα Φεραίου». Εννοείται ότι δεν κάνω δοκίμιο, μυθοπλασία ευχάριστη προσπαθώ να είναι τα κείμενά μου. Το είπα ήδη.

4. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Απάντηση: Ίσως η ερώτηση έχει αξία αν χωριστεί σε «αγαπημένα βιβλία», και «συγγραφείς που σας έχουν επηρεάσει». Έτσι, στα αγαπημένα βιβλία θα έβαζα τον Μόμπι Ντικ του Μέλβιλ,  Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι του Όσκαρ Ουάιλντ για την απαράμιλλη δομή του και το μυθιστόρημα Ο νεκρός κυριεύει τον ζωντανό του Ανρί Τρουαγιά για την εναγώνια ατμόσφαιρα που δημιουργεί με απλά σαφή μέσα, αλλά και τη δραματουργική μαεστρία του. Δεν πρέπει να ξεχάσω τον Άμλετ του Σαίξπηρ, παραμένει στην κορυφή. Στους συγγραφείς που με έχουν επηρεάσει οπωσδήποτε θα έλεγα τον Διονύσιο Σολωμό με την ανίκητη Γυναίκα της Ζάκυνθος, τον ξεχασμένο Στρατή Δούκα που έγραψε τη νουβέλα Ιστορία ενός αιχμαλώτου για το οποίο λένε ότι είναι το βιβλίο που δεν έχει καμιά παρομοίωση. Ότι η μαγεία του είναι τα δραστικά ρήματα, αυτά που δίνουν ζωές ή τις παίρνουν. Για να καταλάβετε τι σας λέω, σας εξηγώ ότι αν ένας πει «πεινώ», τα έχει πει όλα. Δεν χρειάζεται να εξηγήσει με τι μοιάζει η πείνα του. Γράφουμε για να λυτρωθούμε οι ίδιοι από το βάρος των τρόπων με τους οποίους βλέπουμε την πραγματικότητα. Ωστόσο αυτό που παρουσιάζουμε ως έργο οφείλει να είναι αυστηρά δομημένο και ελεγμένο έως την τελευταία λεπτομέρεια.

5. Σας φοβίζει η ενδεχόμενη διαφωνία και η αρνητική κριτική;

Απάντηση: Όχι, κάθε κριτική είναι χρήσιμη. Κάποτε είχα εκδώσει ένα μυθιστόρημα στη Νεφέλη, και συναντώ στο δρόμο τον Ντίνο Χριστιανόπουλο. Μανόλη, μου λέει, έχεις ένα λάθος. Ο ήρωάς σου είναι Κρητικός, αλλά εσύ του έχεις δώσει Μανιάτικο όνομα, τον λες Αλέκο Χορταρέα. Είχε δίκιο. Τα πραγματολογικά στοιχεία πρέπει να ελεγχθούν ξανά και ξανά σε κάθε βιβλίο. Αυτά είναι η σχάρα πάνω στην οποία ψήνεται η μπριζόλα της λογοτεχνίας. Το πρόβλημα είναι ότι ζούμε σε μια μικρή χώρα που έχει χιλιάδες φιλόδοξους συγγραφείς και ελάχιστους αναγνώστες. Συν που η οικονομική κρίση μάς έχει διαλύσει όλους πολιτισμικά.

6. Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά χαρακτηριστικά στον εαυτό σας;

Απάντηση: Δεν έχει νόημα να απαντήσω. Ο καλλιτέχνης, αν είναι πραγματικός, διαλύεται μέσα στο έργο του, εξαφανίζεται μέσα στο «αίνιγμα της τέχνης». Το άκουσα πολλές φορές από τον φιλόσοφο Κώστα Αξελό, αλλά και από τον εμπνευσμένο καθηγητή Μάνο Σ. Στεφανίδη.

7. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Απάντηση: Έχω ξεκινήσει ένα μυθιστόρημα για την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν έχω μπει ακόμη μέσα στην ιστορία μου. Εννοώ ότι δεν έχω γίνει ένα με τους ήρωες. Μόνο έτσι πετυχαίνει κάτι. Συν που πάω να το συνεχίσω και ξαναγυρνώ στα ποιήματά μου, στις λέξεις που δεν επιτρέπουν ανάμεσά τους άλλες.

8. Αν σας ζητούσαν ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες, τι θα λέγατε;

Απάντηση: Θα μπορούσα να τους πω ότι ο πολιτισμός των εικόνων έχει κυριαρχήσει σε όλους μας. Κι εγώ θέλω μια ταινία το βράδυ για να τελειώσω τη μέρα μου. Ωστόσο, η τηλεόραση, ο υπολογιστής, το κινητό μάς επιβάλλουν μια συγκεκριμένη όψη της πραγματικότητας. Ενώ η λογοτεχνία μάς χαρίζει τα χρώματα του εαυτού μας, το κομμάτι του ψυχισμού μας που ενεργοποιείται με τις λέξεις. Κι αυτό είναι υπεροχή. Συμπέρασμα, αν θέλετε και μπορείτε να αγοράζετε και να διαβάζετε βιβλία.

 Οι φωτογραφίες είναι του Άρι Γεωργίου


Λίγα λόγια από τον Συγγραφέα

Το Θέατρο της Οικουμένης είναι άλμα προς την αιωνιότητα της ομορφιάς, ζωές που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους, αναμνήσεις που πέρασαν από το εκκολαπτήριο των θαυμάτων του λόγου. Κι είναι τα όρια της λογικής, οι βραχονησίδες του Αιγαίου, άγγελοι απαλλαγμένοι από την τυραννία του φύλου τους, το ψυχομαντείο του Αχέροντα, η Κύπρος και τα ουράνια κλωσόπουλα, οι σκέψεις μας. Στον Α' τόμο έστησα το σκηνικό κι έντυσα τους ηθοποιούς με τα ρούχα της δουλειάς. Εδώ, στον δεύτερο, παρουσιάζω το έργο στο οποίο θα παίξουν. Εικονογραφώ την κατασκοπεία, τον έρωτα και τις αθάνατες ψυχές. Η ιστορία των ανθρώπων είναι για γέλια. Μόνο που δεν υπάρχει πιο έξυπνο ον από εμάς για να γελάσει με όσα κάνουμε. Πολλοί νομίζουν ότι γράφουμε παρατηρώντας την πραγματικότητα, πως είμαστε φωτογράφοι των γεγονότων. Ακόμη κι όταν όλα μοιάζουν αληθινά, το λογοτεχνικό κείμενο υπερέχει, δεν είναι μόνο τα συστατικά του.

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα
Ο Μανόλης Ξεξάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, έγραψε βιβλία ποίησης και πεζογραφίας, ενδιαφέρεται για τις λέξεις και τους αριθμούς. Ο Α' τόμος της τριλογίας του Μανόλη Ξεξάκη έχει τίτλο «Το Θέατρο της Οικουμένης», Τα θεμέλια της ζωής και εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες.

Link βιβλίου:


Tης Αλεξίας Βλάρα, 29/11/2019





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα