Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

MEET THE FUTURE - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης & Ίδρυμα Ωνάση


MEET THE FUTURE
 
Με το βλέμμα στο μέλλον του σινεμά
ΝΕΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ONASSIS FELLOWS 


Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Ωνάση μάς συστήνουν 15 σκηνοθέτριες και σκηνοθέτες για τους οποίους θα μιλάμε στο μέλλον. Το Ίδρυμα Ωνάση θα επιλέξει δύο από τους ανερχόμενους σκηνοθέτες ως Onassis Fellows στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. 

Μια νέα πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στρέφει το βλέμμα στο μέλλον του σινεμά. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, που στηρίζει τις τολμηρές νέες φωνές του ελληνικού σινεμά και τις δυνατές ιστορίες που προκαλούν, αμφισβητούν και συγκινούν, εγκαινιάστηκε η νέα ενότητα "Meet the Future" στην 60ή επετειακή διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Στο "Meet the Future" συμμετείχαν 15 σκηνοθέτριες και σκηνοθέτες ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που οι ταινίες τους έχουν προβληθεί τα τελευταία 5 χρόνια, στα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου του κόσμου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν) ή έχουν κερδίσει υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ, και δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν στο πλαίσιο της Αγοράς του 60ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τη μορφή pitching, την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. Τους νέους σκηνοθέτες καθοδήγησαν ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και ο παραγωγός Γιώργος Τσούργιαννης. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, στο Agora Hub, στην Αποθήκη Γ΄, στο λιμάνι, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης, τόνισε ότι: «Το Meet the Future είναι μία ολοκαίνουρια ενότητα του Φεστιβάλ, ειδικά σχεδιασμένη για τα 60 χρόνια της διοργάνωσης. Κάθε χρόνο θα συστήνουμε νέους επαγγελματίες του κινηματογράφου από διαφορετικές χώρες ή γεωγραφικές περιοχές. Φέτος, ξεκινάμε με 15 νεαρούς Έλληνες σκηνοθέτες, την αφρόκρεμα του ελληνικού σινεμά». Ο κ. Ανδρεαδάκης ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ωνάση για τη συνεργασία και την υποστήριξη της νέας αυτής πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ και έδωσε τον λόγο στην Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία επιφύλασσε μία σημαντική ανακοίνωση: «Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι που προέρχονται από τον χώρο του κινηματογράφου είναι επαγγελματίες κι όχι άνθρωποι που πρέπει να τιμωρούνται, επειδή ακολουθούν το πάθος τους. Πιστεύουμε στην προσωπική και την επαγγελματική εξέλιξη, άρα μας ενδιαφέρει και η ιδέα της διαδικασίας, όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε συνδεθεί με τον κινηματογράφο εδώ και χρόνια ως συμπαραγωγοί, είτε δίνοντας χρήματα για συμπαραγωγές, δεν λειτουργούμε ως σπόνσορες, συνδεόμαστε με το περιεχόμενο. Εύχομαι καλή τύχη και, φυσικά, η τύχη χρειάζεται υποστήριξη. Βρισκόμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις των καλλιτεχνών. Μας αρέσουν οι συνεργασίες και βρισκόμαστε με ευχαρίστηση εδώ, γιατί οι ταινίες κάνουν ακόμη και τις πιο συνηθισμένες ζωές να γίνουν ενδιαφέρουσες. Δύο από τους δημιουργούς θα ταξιδέψουν με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, μέρη που δραστηριοποιείται το Ίδρυμα Ωνάση στην Αμερική (Onassis Cultural Center, NY και Onassis LA) και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και συνεργάτες μας εκεί θα φέρουν σε επαφή τους κινηματογραφιστές με αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν και να συνεργαστούν».

Δύο από τους νέους σκηνοθέτες που συμμετέχουν στη δράση (Άρτεμις Αναστασιάδου, Μυρσίνη Αριστείδου, Σοφία Γεωργοβασίλη, Έμμα Δοξιάδη, Νεριτάν Ζιντζιρία, Βασίλης Κεκάτος, Ευθύμης Kosemund Σανίδης, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Στέλλα Κυριακοπούλου, Νίκος Κυρίτσης, Ζακλίν Λέντζου, Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, Χρήστος Μασσαλάς, Λουκιανός Μοσχονάς, Θανάσης Νεοφώτιστος) θα γίνουν Οnassis Fellows στις ΗΠΑ και θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν περαιτέρω το ταλέντο και τις ιδέες τους, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας τους. Η διαδικασία επιλογής θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες, και μετά από τις εισηγήσεις της επιτροπής που θα συσταθεί, θα ανακοινωθούν οι δύο fellows.

Δυνατές φωνές, διαφορετικές ιστορίες, νέο ελληνικό σινεμά, η Ελλάδα στα καλύτερά της, με αυτή τη νέα πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο της δράσης "Μeet the Future" του 60ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

"Αγγλίδα Ερωμένη" Πρεμιέρα Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ

  Η ΑΓΓΛΙΔΑ ΕΡΩΜΕΝΗ της Μαργκερίτ Ντυράς Αστυνομικό ψυχολογικό δράμα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα