Τερέζα Χαρανιά

Η Τερέζα Χαρανιά μιλάει στο all4fun

Η Τερέζα Χαρανιά μιλάει στο all4fun για την αγάπη της για την μουσική, για τα μουσικά της ακούσματα, τις μελλοντικές συνεργασίες και διάφορα ακόμα...
 
"Το ρεμπέτικο έχει ρίζα το ρεμβάζω που σημαίνει περιπλανιέμαι ή περιπλανιέται η σκέψη μου. Είναι το τραγούδι της ελευθερίας του έρωτα και της ανυποταγής. Μέσα από το μεράκλωμα και το περιθώριο εμφανίζεται μια κουλτούρα έντονης ζωής και ψυχικής ανάτασης. Είναι η δική μας επανάσταση απέναντι στην σημερινή κρίση και παροτρύνουμε τους φίλους που έρχονται να μας δουν για δυο πράγματα. Να ερωτεύονται και να είναι ελεύθεροι. Να δίνουν χώρο και χρόνο δηλαδή στον εαυτό τους και στο τώρα."12243479 1031112616909978 7864514951220664380 n
 
* Διανύουμε την περίοδο των διασκευών μια περίοδο που από ότι  βλέπουμε υπάρχει μια στροφή του κόσμου σε παλιά  όμορφα και  διαχρονικά  τραγούδια με μια προσέγγιση στο σήμερα μουσικά. Εμείς αποφασίσαμε με την Έρικα να πούμε  κάποια από  τα τραγούδια της Ρεμπέτικης  σκηνής  που επιλέξαμε  αλλά με έναν  τρόπο διαφορετικό. Με μια προσέγγιση πιο κλασική  και βασισμένοι στις πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών. Έτσι η  Έρικα  διασκεύασε για βιολί, τρομπόνι, πιάνο και κιθάρα προσπαθώντας να κεντήσει  την βασική  ιδέα των τραγουδιών αυτών χωρίς να αλλοιώσει τα ορχηστρικά τους  μέρη. Είναι μια υπέροχη δουλειά την οποία ξεκινάμε να την επικοινωνούμε από τα μαγαζιά που  αγαπάμε και συνεργαζόμαστε κάθε χρόνο. Η συνεργασία μας με την Έρικα  Σωτηροπούλου είναι μόνιμη εδώ και τέσσερα χρόνια. Στο πλευρό  μας τον τελευταίο καιρό  βρίσκεται η Αγγελική  Ποτήρη στο βιολι και ο Renato Kushi στο τρομπόνι.
 
* Το ρεμπέτικο έχει ρίζα το ρεμβάζω που σημαίνει περιπλανιέμαι ή περιπλανιέται η σκέψη μου. Είναι το τραγούδι της ελευθερίας του έρωτα και της ανυποταγής. Μέσα από το μεράκλωμα και το περιθώριο εμφανίζεται μια κουλτούρα έντονης ζωής και ψυχικής ανάτασης. Είναι η δική μας επανάσταση απέναντι στην σημερινή κρίση και παροτρύνουμε τους φίλους που έρχονται να μας δουν για δυο πράγματα. Να ερωτεύονται και να είναι ελεύθεροι. Να δίνουν χώρο και χρόνο δηλαδή στον 11707820 1031112656909974 1580066247201284881 oεαυτό τους και στο τώρα.
 
* Επιρροές μας  είναι  οι μουσικές που έχουν περάσει από τα αυτιά μας  μέσα στο χρόνο και μας  έχουν αγγίξει για οποιονδήποτε λόγο.  Έχω ακούσει  πολύ και διαφορετική μουσική και έχω τραγουδήσει διαφορετικά είδη αλλά  θα έλεγα ότι είμαι περισσότερο rock.  Η Έρικα ας πούμε έχει αρκετά ακούσματα από την κλασική μουσική και τον Μάνο Χατζιδάκι χωρίς να μένει σε αυτά. Ρεμπέτικα, κλασική τζαζ της δεκαετίας του 30 και γενικά ό,τι αφορά σε ρεύματα που εκφράζουν μια ιδέα κοινωνική και φιλοσοφική. Μας αρέσουν τα τραγούδια που ρέουν που απλώνονται που δεν έχουν απαραίτητα μια ταυτότητα γιατί στις εποχές μας θεωρούμε ότι δε λείπει η ταυτότητα αλλά η ομορφιά και ο πολιτισμός.
 
* Ανεξάρτητα από  τις διασκευές των ρεμπέτικων , υπάρχει ένα υλικό από  17 τραγούδια, 8 σε ένα πρώτο κύκλο και 9 σε ένα δεύτερο κύκλο τραγουδιών. Είναι όλα διαφορετικά  μεταξύ τους .Ο μουσικός πυρήνας είναι συγκεκριμένος. Στιχουργός είναι ο Κώστας Μάρκου, σύνθεση και ενορχήστρωση έχει κάνει  Έρικα Σωτηρόπουλου και εγώ  ερμηνεύω.  
 
Το όνομα της δουλειάς μας αυτής  είναι Δεκαεφτά Λαβωματιές όσα και τα τραγούδια  μας και αφορά ο τίτλος το όνομα ενός από τα τραγούδια μας. Κινούνται από jazz,swing, blues και μπαλάντα και έχουν ελληνικό και ξένο στίχο. Θα παρουσιαστούν μέσα στο χειμώνα σε κάποιους επιλεγμένους χώρους και  κάποια από αυτά θα ηχογραφηθούν. Μαζί μας πάντα η  Red Orchestra , μια υπέροχη 6μελή ορχήστρα, η οποία αποτελείται από βιολί ,βιολοντσέλο ,τρομπέτα, τρομπόνι, κοντσραμπάσο, τύμπανα. Στο πίανο πάντα η Έρικα και στην κιθάρα εγώ.
 
Τα μελλοντικά μας σχέδια που τελικά αφορούν το παρόν μας είναι να κάνουμε συνεργασίες  με  μουσικούς και ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική μας και τη φιλοσοφία μας. Αν δεν υπάρχει αυτό  η συνταγή  χαλάει και γίνεται μέρος μιας μουσικής πολυλογίας. Στο μέλλον λοιπόν θέλουμε καλές συνεργασίες με άξονα τη μουσική και ότι προκύψει.
 
* Ερχόμαστε ξανά στους ρεμπέτικους διάλογους. Από τις κουβέντες μας με την Έρικα και τον Κώστα καταλαβαίνω ότι κάθε εποχή έχει ένα ρυθμό, μια κεντρική ιδέα12207452 10153641354553955 847378538 o και ένα πόλεμο. Όχι δεν θα θέλαμε να ζούμε σε άλλη εποχή. Σε αυτήν την εποχή τα έχουμε όλα. Και τη δυσκολία και την ευκολία. Και την τεχνολογία και το άδειο πορτοφόλι. Ο Chopin και ο Τσιτσάνης στο πρόγραμμα μας, όπως και ο Χατζιδάκις και ο Τσιτσάνης επίσης συνδιαλέγονται, όχι μόνο μουσικά αλλά και φιλοσοφικά. Ανταλλάσουν απόψεις και ιδέες σύμφωνα με το δικό μας πρίσμα μέσα στις δεκαετίες. Η εποχή τους είναι ζωντανή μπροστά μας. Αλλά δεν υπάρχει εποχή ακριβώς, για μας, υπάρχει διάλογος και αντίδραση στη δράση κάθε εποχής.
 
* Στους αναγνώστες μας προτείνουμε να γίνουν γνωστοί και φίλοι μας. Να έρθουν στα live μας να τους γνωρίσουμε και να μας γνωρίσουν και να κάνουμε ένα διάλογο βρε αδερφέ....
 
 & Περισσότερες πληροφορίες για το live μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.all4fun.gr/fun/music/11787--26-11-2015.html 
 
Της Αλεξίας Βλάρα, 11/11/2015

http://www.all4fun.gr/interviews/music/11797--all4fun.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Η Κατερίνα Ζωγραφάκη μιλάει στο Open Mind