Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είδαμε και προτείνουμε: «Αἱ συνέπειαι τῆς παλαιᾶς ἱστορίας»

 Ένας Έλληνας φοιτητής στη Γερμανία υποχρεώνεται, εξαιτίας προβλημάτων υγείας, να μετακινηθεί σε άλλη πόλη με πιο ξηρό κλίμα. Πριν φύγει, επισκέπτεται τον καθηγητή του στην ψυχιατρική κλινική, όπου εργάζεται, και γίνεται μάρτυρας του παραληρήματος μίας ασθενούς που περιμένει τον αρραβωνιαστικό της ο οποίος εργάζεται σε ορυχείο, προσπαθώντας να βρει τα διαμάντια των δαχτυλιδιών τους.

Ο φοιτητής, στην καινούργια πόλη, συναντά έναν παλιό συμμαθητή του που σπουδάζει μεταλλειολόγος. Εσωστρεφής και μελαγχολικός, εξαιτίας μίας παλιάς ερωτικής του ιστορίας στην Ελλάδα που τον κάνει να αισθάνεται τιποτένιο και μιαρό. Η αμοιβαία έλξη που υπάρχει ανάμεσα σε αυτόν και την κόρη ενός καθηγητή του δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, γιατί νιώθει ανάξιος απέναντί της. Αυτή είναι η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ποια είναι η "τρελή" του ιδρύματος. Η παράσταση αυτή (αφηγηματική και δραματοποιημένη) δεν χρειάζεται φτιασίδια, γιατί ο λόγος του Βιζυηνού, υπέροχα αρθρωμένος, γεμίζει τον χώρο σαν λυρικό ποίημα σειρήνας. Χρειάζεται, όμως, κάτι, για να σε ταξιδέψει: να αφήσεις έξω από την πόρτα την υγιή πολιτισμική παράνοια της cool ανεμελιάς και των ανάλαφρων αγγιγμάτων.

Της Ελένης Μάλλιαρη, 7/4/2024
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Άι συνεπειαι της παλαιάς ιστορίας του Γεωργίου Μ. Βιζυηνού σε θεατρική διασκευή της Δέσποινας Μπισχινιωτη, όπου μαζί με τον συμπρωταγωνιστή της Διογένη Γκίκα δημιούργησαν μια ευρηματική σκηνοθεσία, σε ένα λιτό ατμοσφαιρικό σκηνικό με χαμηλούς φωτισμούς, μουσικές αποχρώσεις και με σεβασμό στο κείμενο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην απόδοση της καθαρεύουσας τιμώντας την πεζογραφική και ποιητική διάσταση του Βιζυηνού!
Για 75 λεπτά η ερμηνευτική μαγεία των τριών πρωταγωνιστών Μιχαήλ Πάρτη- Διογένη Γκίκα και Δέσποινας Μπισχινιωτη με την εξαιρετική χημεία, την εναλλαγή ρόλων-τη φυσική απλότητα κίνησης-την εκφραστικότητα προσώπου και σώματος-τον χρωματισμό φωνής και ύφους, δημιουργούν και άλλοσυμπληρώνονται χωρίς υπερβολές χαρίζοντας ένα αριστούργημα και μας συνεπαίρνουν. Μας εντυπωσιάζουν!!
Φιλία, ανεκπλήρωτος έρωτας, τελειοθηρία, ενοχές, αυτοτιμωρία, όνειρα, αινίγματα, αναπάντητα ερωτήματα, ψυχικά τραύματα και ζωές πέρα από τα όρια.
Ποιες θα είναι οι συνέπειες;


«Αἱ συνέπειαι τῆς παλαιᾶς ἱστορίας»

               Βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Γ. Μ. Βιζυηνού

 


Η νουβέλα του Γεωργίου Βιζυηνού «Αἱ συνέπειαι τῆς παλαιᾶς ἱστορίας», η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 2023, μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη έρχεται στην Αθήνα, στο θέατρο Αλκμήνη.

Ο Γεώργιος Βιζυηνός γεννήθηκε στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης και ταξίδεψε πολύ. Σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία και ψυχολογία. Έγραψε επιστημονικές μελέτες και λογοτεχνία. Δέχτηκε επαίνους αλλά και σκληρή κριτική. Για τους αθηναϊκούς πνευματικούς κύκλους της εποχής του ήταν ο ανεπιθύμητος και απόβλητος «τουρκομερίτης». Πέθανε έγκλειστος στο Δρομοκαΐτειο Φρενοκομείο.

Το «Αἱ συνέπειαι τῆς παλαιᾶς ἱστορίας» είναι ένα έργο για τον έρωτα, τον θάνατο και τις ψυχικές διαταραχές. Ένας άνδρας (πίσω από τον οποίο κρύβεται ο συγγραφέας), που σπουδάζει στη Γοττίγγη της Γερμανίας και πάσχει από κάποιου είδους «νευρικόν πάθος», επισκέπτεται έναν παλιό συμμαθητή και καλό του φίλο στο Κλάουσθαλ. Εκεί θα διαπιστώσει ότι ο φίλος του υποφέρει από βαθιά μελαγχολία, εξαιτίας ενός έρωτα που δεν ευοδώθηκε. Το έργο, με τα έντονα αυτοβιογραφικά του στοιχεία και την ψυχογραφική διείσδυση στους χαρακτήρες, αναδεικνύει την περιπλοκότητα των (συν)αισθημάτων και των σχέσεων, καθώς και το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ρομαντισμός και ρεαλισμός, ονειρικό και πραγματικό, εξιδανίκευση και δαιμονοποίηση, αδιέξοδο και φυγή, λογική και παράνοια (με τις ρευστές διαχωριστικές τους γραμμές), διαφορετικές όψεις της αλήθειας και ένα παρελθόν που καθορίζει το παρόν ανθρώπων πολλαπλώς πασχόντων. Όλα αυτά συνυπάρχουν σε ένα έργο που κινείται μεταξύ μνήμης και φαντασίας, μεταξύ ανάμνησης και ψευδαίσθησης, στο σύνορο του εντός και του εκτός.

Φιλία, ανεκπλήρωτος έρωτας, τελειοθηρία, ενοχές, αυτοτιμωρία, όνειρα, αινίγματα, αναπάντητα ερωτήματα, ψυχικά τραύματα και ζωές πέρα από τα όρια. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Συντελεστές

Θεατρική διασκευή: Δέσποινα Μπισχινιώτη

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μπισχινιώτη, Διογένης Γκίκας

Κινησιολογική επιμέλεια: Μέλπω Βασιλικού

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση - Μελοποίηση στίχων: Αίσωνας

Σκηνογραφική επιμέλεια: Θάλεια-Πελαγινή Κάλφα

Ενδυματολογική επιμέλεια: Φαίη Αποστολίδου

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Ερμηνεύουν: Μιχαήλ Πάρτης, Διογένης Γκίκας, Δέσποινα Μπισχινιώτη

Ευχαριστούμε τον Πασχάλη Αραμπατζή για την πολύτιμη δημιουργική συμβολή του στην υλοποίηση της παράστασης.

Πληροφορίες

Χώρος: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα, Στάση Μετρό: Κεραμεικός, τηλέφωνο 210 3428650

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στις 19:00

Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στις 21:00

Σάββατο 13 Απριλίου 2024 στις 19:00

Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στις 21:00

Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 19:00

Κυριακή 21 Απριλίου 2024 στις 21:00

 

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος: 14€

Μειωμένο: Μαθητών / Φοιτητών / Ανέργων / Πολυτέκνων / ΑμεΑ / Άνω των 65: 12€

Ατέλειες ηθοποιών & σπουδαστών δραματικών σχολών: 5€ 

Ειδικές τιμές για σχολεία και κρατήσεις άνω των 10 ατόμων (κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 6947805920)

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.more.com/theater/ai-synepeiai-tis-palaias-istorias/

Trailer παράστασης:

https://youtu.be/jsU41DBjSLA

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Δείτε το trailer εδώ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή;

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

Είδαμε και προτείνουμε: "Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα"

  'Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" του Λουίτζι Πιρανντέλο ένα μυστηριώδης έργο με τεράστιο ενδιαφέρον σε επιτυχημένη μετάφραση- σκηνοθεσία του Πέτρου Νάκου στη σκηνή του θεάτρου ALTERA. Στο λιτό απλο ατμόσφαιρικό εναλλασσόμενο σκηνικό οι πρόβες του θιάσου έχουν αρχίσει, όλοι έχουν πάρει τις θέσεις τους όταν ξαφνικά "εισβάλλουν" έξι μυστηριώδη πρόσωπα άλλης εποχής.. Ένα θέαμα θεάτρου μέσα στο θέατρο, που παρά την πολυπλοκότητά του και την πολυεπίπεδη δομή του δεν μας δημιούργησε καμία σύγχυση ,δεν μας δυσκόλεψε, απεναντίας το ενδιαφέρον μας συνεπήρε σε ένα θεατρικό σύμπαν! Η δεμένη ομοιόμορφη ομάδα με εξαιρετική χημεία ,σε ερμηνευτική μαγεία στην εναλλαγή ρόλων-τη φυσική απλότητα κίνησης-την εκφραστικότητα προσώπου και σώματος-τον χρωματισμό φωνής και ύφους, δημιουργούν και άλλοσυμπληρώνονται χωρίς υπερβολές χαρίζοντας ένα αριστούργημα και μας συνεπαίρνουν. Μας καθηλώνουν!! Εντυπωσιακή η απόλυτη αρμονία της μουσικής και ο καθοριστικός φωτισμός, δημιουργ

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.  

"Το Όνειρο της Ιωνίας: Η Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από τα Ημερολόγια των στρατιωτών" | Θέατρο "Χώρος" | Πρεμιέρα: 10 Μαΐου