3 γυναικείες φωνές που χαράζουν τον δικό τους δρόμο

 

Υπάρχουν ορισμένες πένες αιχμηρές και ασυμβίβαστες, ωμές και συνάμα γοητευτικές. Μέσα σε αυτές βρίσκουμε τον εαυτό μας, τον διπλανό μας, κατανοούμε καλύτερα την ψυχοσύνθεσή μας, τη σχέση με τη μητέρα μας, ανάβει ένα φωτάκι που μας βοηθάει να δούμε καλύτερα.

Προσωπικές εξομολογήσεις, παρατηρήσεις μιας κοινωνίας τότε και τώρα, συμπεριφορές και μοτίβα που έχουν τη δύναμη να μας αφυπνίσουν και να μας αγγίξουν. Ανθρώπινα. Ιστορίες μέσα στις οποίες βυθιζόμαστε και το μυαλό μας «τρέχει».

Τρεις γυναίκες από τρεις διαφορετικές γενιές κι από τρεις διαφορετικές γωνιές του κόσμου μάς προσκαλούν να σκάψουμε μέσα μας.

Μαμά, κοίτα, χωρίς χέρια της Έλενας Ακρίτα

Βιβλίο, Μαμά, κοίτα, χωρίς χέρια, Έλενα Ακρίτα, εκδόσεις Διόπτρα

«Μαμά, κοίτα, χωρίς χέρια!» φώναξε το κοριτσάκι κι έπεσε από το ποδήλατο. Ξανασηκώθηκε κι έπεσε ξανά. Και ξανά και ξανά. Μέχρι που πέταξε τις βοηθητικές ρόδες και συνέχισε τον δρόμο του.

Η Έλενα Ακρίτα προχωράει στην πιο γενναία της εξομολόγηση. Με τη γνώριμη δυνατή γραφή της μιλάει σε όλες και σε όλους για τις απώλειες και τα τραύματα των παιδικών χρόνων, για την κατάθλιψη και τα υπνωτικά χάπια, για τον δύσκολο και σπουδαίο ρόλο της μάνας, για τον ηλικιακό ρατσισμό.

Το βιβλίο αυτό ξεδιπλώνει τις σκοτεινές σελίδες πίσω από μια φαινομενικά λαμπερή ζωή. «Πολλές φορές ξεκίνησα κι άλλες τόσες σταμάτησα να το γράφω. Ή θα τα πω όλα ή τίποτα – αποφάσισα. Όσα έκρυψα, όσα φοβήθηκα, για όσα ντράπηκα, θα τα εξομολογηθώ όλα», λέει η Έλενα Ακρίτα κι αυτό ακριβώς κάνει. Και εμείς ταυτιζόμαστε απόλυτα μαζί της.

Τα πρώτα άκακα δείγματα της κατάθλιψης, οι ιδεοψυχαναγκαστικές εμμονές, η λεκτική κακοποίηση, οι γυναίκες μιας άλλης εποχής και όσα διαιωνίζονται εν έτει 2023 βρίσκονται όλα εδώ.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ!
Η καρδιά κυνηγάει μονάχη της Carson McCullers Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος 
Βιβλίο, Η καρδιά κυνηγάει μοναχή, Carson McCullers, Εκδόσεις Διόπτρα

Ένα έργο εμβληματικό, το οποίο μπορεί να γράφτηκε το 1936, αλλά εξακολουθεί να μας αφήνει μουδιασμένους. Και ο λόγος είναι ο τρόπος που βλέπει και περιγράφει η συγγραφέας την ανθρώπινη κατάσταση.

Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται ο Τζον Σίνγκερ, ένας κωφάλαλος. Ένας μυστήριος άνδρας, ο οποίος με την πράα σιωπή του και την ευγένειά του μαγνητίζει τους υπόλοιπους χαρακτήρες του μυθιστορήματος.

Γύρω του συγκεντρώνονται τέσσερις ήρωες, οι οποίοι μοιράζονται μαζί του τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, όσα τους προβληματίζουν αλλά και όσα τους γεμίζουν με ελπίδα. Αν υπάρχει κάτι που τους ενώνει, αυτό είναι η μοναξιά τους. Αυτή η αφόρητη αίσθηση ότι βαδίζουν μόνοι, θλιμμένοι, πλημμυρισμένοι από σκέψεις που δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν. Η προσπάθεια που καταβάλλουν για να αγαπήσουν αλλά και ν’ αγαπηθούν, η αίσθηση ενός σκοπού κι ο ατελέσφορος αγώνας που δίνουν για να τον πετύχουν.

Μεταξύ άλλων, στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται οι φυλετικές εντάσεις, το γυναικείο ζήτημα και το θέμα των ταυτοτήτων. Με την ιδιαίτερη λογοτεχνική της γραφή η McCullers καταφέρνει να παρασύρει και να συγκινήσει τον αναγνώστη.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ!
Το νερό της λίμνης δεν είναι ποτέ γλυκό της Giulia Caminito
Μετάφραση: Δήμητρα Δότση 
Βιβλίο, Το νερό της λίμνης δεν είναι ποτέ γλυκό, Giulia Caminito, εκδόσεις Διόπτρα

Αυτή είναι η ιστορία της Γκάια, μιας νεαρής κοπέλας που μεγαλώνει στη σκιά της μητέρας της. Εκείνη θέλει να μάθει τον εαυτό της, τις διαφορετικές πτυχές της. Η μητέρα της, Αντόνια, θέλει την Γκάια μορφωμένη για να καταφέρει να επιβιώσει σε έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν που μεγαλώνει. Και με κάθε τρόπο προσπαθεί να το επιβάλλει στην κόρη της.

Η Γκάια μαθαίνει να μη ζητάει, να μην παραπονιέται, να διαβάζει. Να κάνει το θέλημα της μάνας της, που γίνεται ολοένα πιο σκληρή και εμμονική. Αλλά, κάθε φορά που σηκώνει το κεφάλι της, το βλέμμα της Αντόνια την καρφώνει σαν λεπίδα. Ξέρει πως, όσο κι αν προσπαθήσει, δεν θα γίνει ποτέ «σαν τους άλλους», όπως ονειρεύεται η μητέρα της.

Χάνει πρόωρα την παιδική αθωότητα και δοκιμάζεται σκληρά για να τα καταφέρει σε έναν θλιβερό κόσμο φτώχειας και αγριότητας.

«Η Γκάια είναι οργισμένη και αυτή η οργή που γεννιέται μέσα της, αυτός ο θυμός, δεν μπορεί να της εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Είναι μια ηρωίδα σύμβολο της καταστροφικής επίδρασης του θυμού, της λύτρωσης που δεν έρχεται, όσο και αν η ίδια προσπαθεί να τη φέρει στη ζωή της. Σε όλο το μυθιστόρημα προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής της, να διαλύσει τα εμπόδια και ποτέ δεν παραιτείται. Θέλει να ξεφύγει από τη μιζέρια της κοινωνικής της τάξης αλλά και από την απαιτητικότητα της ίδιας της της μητέρας, που επιτάσσει την ανελευθερία με την υποταγή της Γκάια στις δικές της επιδιώξεις. Η Γκάια ωστόσο προσπαθεί να βρει την ευτυχία χαράζοντας τις δικές της συντεταγμένες στην πορεία της ζωής. Διαμορφώνει φιλίες και αναζητά σε αυτές την αλήθεια, αλλά δεν τη βρίσκει πάντα. Και προσπαθεί, έστω και με την οργή να ξεχειλίζει από μέσα της, να βρει μια διέξοδο στο πνιγηρό αδιέξοδο των συναισθημάτων της». (Τέσυ Μπάιλα, culturenow.gr)

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".