ΛΑΜΠΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 Σπίτι της Κύπρου: Φόρος τιμής στον Βίκτωρα Ιωαννίδη

Λαμπρά εγκαίνια από την πρώτη κυρία

της Κυπριακής Δημοκρατίας Άντρη Αναστασιάδη,

παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη


 

Από την Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Άντρη Αναστασιάδη, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και  Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτας Μακρή, έγιναν με λαμπρότητα στο κατάμεστο Σπίτι της Κύπρου, τα εγκαίνια της έκθεσης «Η γοητεία του οικείου», που αποτελεί φόρο τιμής στον σημαντικό Κύπριο ζωγράφο Βίκτωρα Ιωαννίδη. Έτσι, ενενήντα ένα χρόνια μετά ο σημαντικός ζωγράφος «επέστρεψε» νοερά στην Αθήνα, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική. Η έκθεση έργων του με τίτλο «Η γοητεία του οικείου», που φιλοξενείται στο Σπίτι της Κύπρου ως τις 25 Νοεμβρίου, έγινε πραγματικότητα χάρις τις άοκνες προσπάθειες του γιού του ζωγράφου Στέλιου Ιωαννίδη, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του πατέρα του και έχει σκοπό να αναδείξει το έργο του.  

Τα εγκαίνια έκανε η Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Άντρη Αναστασιάδη, η οποία έκανε θερμή αναφορά στη διαδρομή του ζωγράφου. Όπως είπε η Πρώτη Κυρία, «ο Ιωαννίδης πέτυχε μέσα από τα δικά του χρώματα, τις γραμμές, τα σχέδια, τα πρόσωπα, τη φύση και ό,τι άλλο, εμπνεύστηκε και δημιούργησε, να περάσει τη στιγμή στην αιωνιότητα και να συντηρήσει και να μεταφέρει σε εμάς τοπία, ανθρώπους, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις αξίες και τις παραδόσεις μας… Η εργογραφία του αντανακλώντας τα όσα βίωσε, τα όσα ένιωσε, τα όσα τον όρισαν και τον καθόρισαν, αποτελεί τον καθρέφτη της ψυχής του.»

Εξαιρετικά συγκινημένος ήταν στον δικό του λόγο κατά τα εγκαίνια της έκθεσης ο γιός του ζωγράφου Στέλιος Ιωαννίδης, ο οποίος έκανε προσωπικές αναφορές στη σχέση του με τον πατέρα του και πως ο ίδιος όντας ακόμα παιδί πέντε ετών ανακάλυψε τον ζωγράφο Βίκτωρα Ιωαννίδη και το μεγάλο ταλέντο του στη δημιουργία πορτρέτων.

Χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης απηύθυναν ο Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ο Δρ. Γιάννης Τουμαζής, Υφυπουργός Πολιτισμού. Εκτενή αναφορά και παρουσίαση της διαδρομής του Βίκτωρα Ιωαννίδη και του πολυσήμαντου έργου του έκανε η Δρ Ελένη Σ. Νικήτα, η οποία έχει την επιμέλεια της έκθεσης.


Το αμφιθέατρο στο Σπίτι της Κύπρου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ήταν κατάμεστο, καθώς τίμησαν το λαμπρό γεγονός με την παρουσία τους, πολιτικοί, πρέσβεις, ζωγράφοι, συλλέκτες, άνθρωποι της κοινωνικής ζωής από την Ελλάδα, αλλά και από την Κύπρο. Στη συνέχεια οι επισκέπτες είχαν τη χαρά να περιηγηθούν στην έκθεση και να θαυμάσουν το έργο του Βίκτωρα Ιωαννίδη.   

 Η έκθεση Βίκτωρας Ιωαννίδης: «Η γοητεία του οικείου» θα συνεχιστεί ως τις 25 Νοεμβρίου.

ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Μορφωτικό Γραφείο Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας

Ξενοφώντος 2Α, 105 57 Αθήνα

Τηλ.: 210 37 34 934, email: spiticy@otenct.gr

www.spititiskyprou.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".