1ο Διεθνές Συνέδριο Terra (in) Cognita: Dialogues between Greek Culture & Modern American Art

                                                                                                                   

 

 

 

Logo

Description automatically generated

 

 

 

O Ελληνικός Πολιτισμός σε διάλογο με τη Μοντέρνα Αμερικανική Τέχνη

 


To Hellenic American University (NashuaNH, ΗΠΑ), με την υποστήριξη του Terra Foundation for American Art (Σικάγο, Η.Π.Α.) και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, παρουσιάζει από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου 2022, το 1ο Διεθνές Συνέδριο Terra (inCognita: Dialogues between Greek Culture & Modern American Art.

 

Ερευνητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μεταξύ των οποίων ιστορικοί τέχνης, μουσειολόγοι, λογοτέχνες, μουσικοί, θεατρολόγοι, αρχιτέκτονες και χορογράφοι, συναντώνται στην Αθήνα για να διερευνήσουν την επιρροή κεντρικών πυλώνων του ελληνικού πολιτισμού, όπως ο μύθος, ο συμβολισμός και η αρχαία τραγωδία στη σύγχρονη αμερικανική τέχνη. Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδείξει τα βασικά στοιχεία που διαμόρφωσαν αυτόν τον πολιτισμικό διάλογο εντός ενός ενιαίου εννοιολογικού και πολιτισμικού πλαισίου.

 

Ιδιαίτερα σημαντική για τις εργασίες του συνεδρίου είναι η παρουσία της Δρ. Σωζήτας Γκουντούνα, ιδρύτριας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Greece in USA. Στην εναρκτήρια ομιλία της, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου, η Δρ. Γκουντούνα θα μιλήσει για την εκπροσώπηση της ελληνικής τέχνης στη σύγχρονη αμερικανική πολιτιστική σκηνή και το έργο του οργανισμού Greece in USA, καινοτόμου πολιτιστικής πλατφόρμας, που στόχο έχει να προωθήσει σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες στις ΗΠΑ, μέσω εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την εδραίωση ισχυρής «καλλιτεχνικής διπλωματίας».

 

Το Συνέδριο περιλαμβάνει ακόμη θεματικά πάνελ με κεντρικούς ομιλητές τους: Marie Koutsomallis-MoreauKatherine Schwab, Θοδωρή Κουτσογιάννη, Alexander KitroeffNicholas Alexiou, Ευγενία Αρσένη, Γιάννη Τσελίκα, Παναγιώτη Λιαρόπουλο, Μιχάλη Οικονόμου, Διονύση Μουρελάτο και Φαίη Τζανετουλάκου. Παράλληλα, παρουσιάζεται το καλλιτεχνικό-ερευνητικό πρότζεκτ Allochthonυπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη και επιμελητή, James MLane μαζί με τους Φώτη Γεωργιάδη, Σωτήρη Μπαχτσετζή, Alessandra Sax, Χαρίκλεια Χάρη και Διονύση Χριστοφιλογιάννη.

 

Τέλος, το Συνέδριο πλαισιώνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που μπορεί να παρακολουθήσει και μεμονωμένα το ευρύ κοινό με ελεύθερη είσοδο. Ο γνωστός Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης, James MLane, παρουσιάζει την ατομική του έκθεση “Re-Reverie”. Το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima παρουσιάζει κονσέρτο αφιερωμένο στον Θόδωρο Αντωνίου υπό την επιμέλεια του Γιάννη Τσελίκα. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση / χορευτική παράσταση της Καθηγήτριας Κλασικών Σπουδών Νίνας Παπαθανασοπούλου για τη σχέση της Martha Graham με την αρχαιοελληνική μυθολογία. Η παρουσίαση περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα έργα της Graham “Clytemnestra” και “Night Journey,” τα οποία αναβιώνει η χορογράφος Πένυ Διαμαντοπούλου.

 

Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα.

 

Ημερομηνίες Συνεδρίου

 

10 - 13 Νοεμβρίου 2022

 

 

Διεύθυνση

 

Hellenic American College (HAEC) - Μασσαλίας 22, Αθήνα

 

 

 

Γλώσσα συνεδρίου

 

Αγγλικά

 

 

Πληροφορίες-Εγγραφές

 

210 3680916, 2103680964, Εγγραφή με ελεύθερη είσοδο στον σύνδεσμο.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".